Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Lansat vs Plantat. Partea a II-a.

acum 8 ani
Ieri, in partea I a acestui articol am discutat despre avantajele si dezavantajele pe care le prezinta stilul de pescuit lansat/aruncat. Astazi urmarim un alt stil, cu totul diferit.
 
PLANTAT
 
 
In cazul acestui stil am sa incep cu avantajele. Ei bine, in primul rand chestiunea necunoscutei de sub apa este rezolvata, pentru ca se presupune ca inspectam cu barca, sonarul, firul cu plumb sau cu prajina toata zona pe care o avem in fata. Ne putem pune balize, marcand astfel locurile pe care le nadim si pescuim. Asadar, vorbim despre un stil de mare precizie. Totodata, nadirea nu mai constituie niciun efort sau filozofie (rachete, spomburi, cupe, catapulte, cobre, etc), ci doar o simpla miscare din "poignet" realizata din barca.
 
 
 
Apoi problema prezentarii monturii pe substrat este la randul ei rezolvata, din moment ce o putem lasa usurel, metru cu metru, pe fundul apei. Putem folosi monturi lungi, momeli pe fire de par generoase si plumbi grei (lucruri atipice pescuitului lansat).
 
 
 
Este recomandat sa apelam la fire groase - sau chiar textile -, desigur un alt avantaj, lucru mai rar intalnit in cazul primului stil. Pana aici, din punct de vedere al tehnicii, vorbim de un pescuit 100% sigur si precis, in a carui ecuatie singura necunoscuta o reprezinta inspiratia de a alege locurile pe care amplasam monturile. Din pacate, avem de-a face si cu dezavantaje, dintre care le-as mentiona pe cele mai mari doua, daca reusim sa facem abstractie de faptul ca pentru acest stil avem nevoie de un echipament mai complicat si - de ce nu? - costisitor: barca, motor electric, baterii, sonar, ancora, balize luminoase, etc.
 
 
 
In primul rand, plantatul cu barca este un pescuit anevoios, in care plasarea fiecarei monturi reprezinta un efort care necesita timp, mai cu seama daca locurile alese sunt la distante mari (200-300 metri). Prin urmare, daca in cazul stilului aruncat reprozitionarea unei lansete foate fi o chestiune de cateva minute, aici lucruruile sunt mai complicate. In general, plantam si asteptam trasatura, oricat de mult ar dura, lucru recomandat pescarilor cu nervii tari. In al doilea rand, intervine problema zgomotului, pentru ca orice vizita cu barca deasupra locului nadit reprezinta, evident, un semnal de alarma pentru crapi. Daca in pescuitul lansat putem avea trasaturi la cateva minute (sau chiar secunde!) dupa aruncare, la plantat lucrul acesta se intampla foarte rar, deoarece zona trebuie sa se linisteasca. O solutie de compromis din acest punct de vedere ar fi barcutele teleghidate, silentioase si precise. Totusi recomand folosirea lor dupa ce am inspectat zona cu barca si sonarul, balizandu-ne locurile de pescuit. Pe un lac necunoscut, plantarea monturilor cu ajutorul navomodelului inca din debutul partidei mi se pare cautarea acului in carul cu fan.
 
Andrei Vladeanu 
 
 
 
Articol aparut in revista Pescuitul Pentru Toti, nr. 14. 
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.