Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Marimea carligului conteaza?

acum 11 ani
Nu sunt adeptul finețurilor în materie de monturi, cu toate că, de cateva ori, călcându-mi pe orgoliu, le-am folosit și eu, cu rezultate foarte bune. Încerc să-mi explic de ce, dacă peștele se hrănește discret primăvara, eu trebuie să folosesc cârlige mici, nu momeli mici?! Ați văzut vreun crap care trage la cârlig? Eu nu. Lasând gluma la o parte sunt de părere că mărimea cârligului nu are de-a face cu mărimea momelii. Am prins suficienți pești mari cu carlige mari și momeală mica, la fel cum am prins destui pești mici cu cârlige mari și momeală mare. Care e numitorul comun? Cârligul mare. Nu cred că este ceva mai frustrant pe lumea asta decât să aștepti o trasatura ore sau zile în șir, hangerul să sa se miște, senzorul să piuie, să urmeze poate drilul vieții și să scapi peștele din cârlig. Primul gând te duce la cârligul nr. 6 pe care l-ai folosit. Daca aveai un cârlig pe masura gurii peștelui, în mod sigur finalul era altul. Sau poate că nu. Cert este că nu vom ști niciodată presupusul deznodământ. Ceea ce susțin eu este că prefer trei trăsături și trei pești scoși pe mal unui număr mai mare de trăsături, datorat poate unei prezentări mai fine, dar cu o rată mare a rateurilor cauzate de vreun cârlig mic sau de ruperea firului subțire de forfac.
 
 
MOMEALĂ MICĂ, CÂRLIG MARE
 
Sunt perfect de acord că peștii au anumite preferințe în ceea ce privește dimensiunea momelii. De multe ori mi s-a întâmplat ca peștele să fie mofturos și numai bilele de 14 mm, să spunem, au dat randament în comparație cu boiliesurile normale de 20 mm, pe care le folosesc în mod curent. Totuși, nu cred că bila de 14 mm trebuie asortata cu un carlig numarul 6. Crapul este interesat de momeală, respectiv de boiliesul nostru, unul mic în cazul de față. În momentul în care acea momeală prezintă interes pentru pește, acesta o aspira în gură, moment în care - cel puțin teoretic - este prea târziu să mai sesizeze cârligul și mărimea acestuia. Nu am observat, de asemenea, vreo diferență între firele de forfac de 15 sau de 25 lbs. Este adevarat că ideal ar fi un fir cat mai suplu, ideal ar fi să pescuim numai în bălți cu crapi de peste 30 kg și ideal ar fi, totodată, ca fiecare dintre noi să prindă la fiecare partidă câte un monstru cel puțin. Mai mult, cred că prin folosirea unor fire de forfac mai groase, 30-35 lbs, obținem ceea ce cu un fir de 15 lbs nu reușim, o camuflare destul de bună în sensul că acel fir rigid și gros de pe fundul apei va fi mai repede confundat cu un fir de iarba sau vreo crenguță de copac. Să nu uitam și celalalt aspect, cel al siguranței oferită de grosimea firului. Peștele tinde să meargă, odată ințepat, spre primul obstacol care îi iese în cale, iar nu de puține ori aceste obstacole, fie că vorbim de pietre, buturugi, praguri cu scoici sau niște simple fire vechi rămase prin apă, mi-au tăiat linia între vârtej și cârlig.
 
 
 
UN STIL DE PATRU ANOTIMPURI 
 
Crapii de peste 15 kg au gura enormă. Pescuind acum ceva timp cu un bun prieten într-un sfârșit de februarie am trait ceva ce probabil ca m-a marcat. Dădeam cu cârlige numarul 4, iar el cu cârlige numarul 1. Dupa un timp a înțepat și scos la mal un superb crap de 17 kg, iar cârligul lui imens aproape că nu se zărea în colțul gurii imense a peștelui. Acel instantaneu m-a făcut să schimb imediat cârligele cu unele mai mari. Să nu înțelegeți ideea mea ca pe o teorie universal valabilă. Este punctul meu de vedere raportat la stilul de pescuit pe care îl practic. Totuși, de câteva ori, cârligele mici și montajele fine au făcut diferența. Sau așa am perceput eu. Poate locația lansetei respective era mai buna. Sau poate momentul în care eu am schimbat monturile era mai aproape de cel în care crapul trecea prin zonă… Am învățat pescuit la crap folosind cârlige nr 2 și bila de 18mm, iar acum 7-8 ani stilul respectiv funcționa primăvara, vara și toamna. Sunt convins că funcționeaza și acum, numai că trebuie convins pescarul. Peștii nu au probleme în a inghiți o astfel de montură
 
Ciprian Ene 
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.