Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Momelile flotante

acum 9 ani
Un pop up poate fi folosit în orice împrejurare, simplu sau în combinație cu un boilies (snowman), în funcție de încrederea pe care o manifestă pescarul în acest tip de momeală. Nu putem emite teorii cum că în anumite situații este interzis să folosești pop-up, iar în altele este obligatoriu. Totul depinde de imaginația noastră și de cum considerăm că putem face momeala mai atractivă, mai colorată și mai ușoară.
 
Momeli flotante si popup-uri folosite pe balta de Gabi Tomulescu 
 
DIN EXPERIENȚĂ PROPRIE POT SPUNE CĂ FOLOSESC POP UP ÎN URMĂTOARELE SITUAȚII:
 
  1. Când pescuiesc după amur și vreau să obțin o momeală ușor de apucat de către acesta.
  2. Când folosesc momitorul și sunt convins că orice pește care atacă bulgarele de nada nu va avea prea multe șanse să evite cârligul.
  3. Când substratul, format din vegetație sau mâl, impune folosirea unei momeli semiflotante (snowman) sau flotantă.
  4. Când peștii nu se hrănesc bine, acțiunea de absorbție a momelii este redusă, iar un pop up mic este de mare folos.
  5. În cazul zig rig-ului, tehnica de pescuit în masa apei, sau la suprafata acesteia, care se poate facecu un pop up suficient de flotant încât sa ridice cârligul si legatura acestuia, care poate fi de la câțiva centimetri, până la câțiva metri.
 
Popup-uri de toate dimensiunile din trusa lui Gabi Tomulescu 
 
PE PIAȚĂ EXISTĂ POP UP-URI DE LA 8 LA 24 DE MM.
 
Cel mai important in alegerea dimensiunii pop up-urilor este, până la urmă, genul de partidă pe care vrem să o facem. Obligatoriu de luat în seama este dimensiunea peștilor vizați. Dacă facem un pescuit la “tot ce mișcă” nu avem de ce să folosim pop up mai mare de 10-12 mm. Dacă vrem să pescuim selectiv și combinam un boilies de 24 mm cu un pop up, acesta din urma ar trebui sa fie de cel putin 14 mm, dar nu mai mare de 18 mm. Un alt factor de care trebuie să ținem cont este mărimea cârligelor pe care urmează sa le folosim. În orice tip de montură cârligul trebuie ușor ascuns,chiar daca pescuim cu un simplu pop up. Un exemplu ar putea fi folosirea unui pop up de 14 mm cu un cârlig nr. 4 sau 6 și mai putin cu unul nr.1 sau 2.
 
CULOAREA
 
Varietatea mare și în continuă creștere a culorilor este, după părerea mea, un aspect comercial. Aceste momeli sunt împarțite în mult mai puține categorii decât numarul de culori existente: stridente (fluoro și culorile deschise), medii (culori fără intensitate) și discrete (greu de observat într-un mediu subacvatic, chiar și de om). Încrederea pescarului într-o anumită culoare este decisiva. În general, sunt mai des folosite culorile stridente, pentru că sunt atractive și pentru noi deci putem presupune că și pentru crapi. Factorii de care am putea ține cont când alegem culoarea sunt: adâncimea la care pescuim, claritatea apei și natura substratului. Trebuie să știm exact dacă momeala este camuflată bine sau este ușor de observat, alegerea fiind făcută de fiecare pescar.
 
Popup-uri de toate culorile 
 
AROMA
 
Aroma este mult mai importantă și nu contează cât de mult ne place nouă, ci cât de mult rezistă și rămâne predominanta în apă. Majoritatea pop up-urilor sunt aromate puternic, dar în apă, prima care se pierde este culoarea și apoi aroma, care se diluează. Important este timpul în care aceste proprietați sunt afectate, iar aici putem face o diferență de calitate între producători. Nu există un tipar al combinațiilor, dar cred că aromele puternice de fructe (ex. capșună, ananas) sunt mult mai eficiente în rândul crapilor de dimensiuni mici. Așa cum cred că aromele mai discrete (lămâie, prună, cocos) pot trece de atenția sporită a ciortanilor în așteptarea unui crap “îmbracat mai gros“. Chiar și aromele de fructe de mare (crab, squid, belachan) nu trebuiesc neglijate în pescuitul crapilor mari.
 
CEA MAI IMPORTANTĂ CALITATE A UNUI POP UP
 
Flotabilitatea este examenul de forță pentru orice popup. O capacitate bună de a pluti, precum și durata de timp în care își păstrează această proprietate, ne asigură că avem lângă cârlig exact ceea ce ne dorim pentru un anumit timp, care este bine să fie cât mai lung. Oricum este bine să știm care este cu aproximație timpul în care pop up-ul iși termină treaba și nu mai floteaza așa cum ne dorim. Acest lucru îl observam ușor testând flotabilitatea, cu montură cu tot, într-un vas transparent. Alte lucruri importante sunt persistența mirosului și rezistența la hidratare fară sa se dezintegreze, în cazul în care nu folosim pop up solubil, care are dizolvarea controlată și pe care știm că trebuie să-l înlocuim la un anumit interval de timp.
 
Examen de flotabilitate pentru popup 
 
CIORTANI SAU CRAPI ?
 
Pop up-ul nu este nicidecum o momeală selectivă, pentru că poate prezenta interes și pentru crapii mari și pentru cei mici. Nici chiar dimensiunea unui pop up sau a unui snowman nu face întotdeauna selecția pe care ne-o dorim, dar asta nu înseamnă ca nu se prind crapi mari cu ajutorul unui pop-up sau al unui snowman. Ba din contră. Mult mai importantă este strategia de nădire și zona de plasare a monturii, în funcție de structurile submerse sau de suprafață, într-un pescuit de selecție. Chiar dacă momeala este un pop-up galben, alb, sau un snowman din belachan + pop-up alb cu aromă de frișcă.
 
Snowman cu un boilies critic echilibrat (Tzop-up squid & capșună) + pop-up de 10-14 mm
 
MONTURA PREFERATĂ CU POP UP
 
Blowback pentru plantat și montura cu varniș siliconic pentru aruncat. Cârligul este long shank Solar nr. 4 sau Gamakatsu Super Hook nr. 4, firul este cămașuit de 15 lb, iar momeala, snowman cu un boilies critic echilibrat (Tzop-up squid & capșună) + pop-up de 10-14 mm, în funcție de dimensiune boiliesului. Lungimea monturii este de 20-22 cm, iar camașa este îndepartată un centimetru de la ochet.
 
Crap prins la pop up de 14 mm, galben, cu aromă de ananas
 
PONT CU POP UP DE LA TOMULESCU
 
Montura cu un pop up simplu,poziționat aproape lipit de tijă, în zona de echilibru a cârligului, cam între spin și vârful acestuia, cu o libertate foarte mică de 2-3 mm, asigură un randament mare al trăsăturilor.
 
DACĂ AȘ FI OBLIGAT SĂ PESCUIESC CU UN SINGUR MODEL
 
Aș apela cu siguranță la un pop up de 14 mm, galben, cu aromă de ananas. Fiind o dimensiune medie aș putea folosi la nevoie și bucăți din el (jumatăți sau cioplit), ca să pot echilibra orice tip de cârlig. Ananasul, fiind o aromă puternică, am siguranța că persista mult în apă. Aș atașa la fiecare aruncare un saculeț solubil de mici dimensiuni, pentru o atracție sporită în jurul cârligului. Totodată, aș pescui și la zig rig, încercând să prind din peștii care stau între ape fără sa fie interesați de hrana de pe fundul lacului, ci doar curioși să încerce o bobiță galbenă care le iese in cale și pe care o pot asocia cu ce vor ei.
 
Gabi Tomulescu cu un crap mare de peste 20 kg prins la popup 
 
Gabi Tomulescu
(articol aparut in revista PPT nr.8)
5 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.