Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Monturi și rig-uri (forface) de bază la crap

acum 2 ani

1. Despre monturi și rig-uri (forface)

Conform unei vechi zicale, peștele se uită în apă, nu pe mal. Nimic mai adevărat!

Monturile pe care le folosim sunt primele care intră în contact direct cu peștii. Montura împreună cu restul echipamentului, lansetă, mulinetă, fir, șamd constituie un tot unitar, fiecare element fiind decisiv în obținerea trăsăturilor. Prin urmare, nicio componentă nu ar trebui neglijată.

Montura in gura crapului

Degeaba avem cele mai prinzătoare monturi dacă nu le putem plasa în zonele în care se află peștii din cauza ansamblului lansetă – mulinetă - fir, și invers, deși dispunem de echipament de înaltă calitate, acesta nu poate fi pus în valoare dacă monturile nu sunt cele potrivite.

După ce am subliniat importanța monturilor în ecuația pescuitului, mă voi opri asupra confuziei semnificației acestui termen.

Montura, în întelesul tradițional, inseamnă ansamblul prin care se leagă greutatea folosită (năditor sau plumb) de forfacul pe care este atașat cârligul, denumit adesea în pescuitul la crap, RIG.

Monturile sunt de regulă alcătuite din: fir principal, stoppere de cauciuc, năditor / plumb, bile de cauciuc, vârteje, agrafe rapide, con anti-tangle, clips pentru plumb pierdut, rig șamd.

Porțiunea de fir de care este atașat cârligul, împreună cu acesta și momeala de cârlig constituie rig-ul pe care îl vom lega de montură. Adesea, rig-urile sunt confundate cu monturile, deși sunt 2 termeni aflați în strânsă legătură dar cu sensuri diferite. Practic, rig-ul (forfacul) face parte din montură, fiind un element distinct.

Montura Crap

Prin articolul de față mi-am propus să aduc în atenție cele mai importante categorii de monturi folosite în pescuitul la crap și câteva tipuri de rig-uri indicate pentru situații diferite pe care le putem întâlni pe parcursul partidelor de pescuit.

Răspunsul la întrebări precum:

  • În funcție de ce factori alegem montura și rig-ul potrivite?
  • Cum se realizează corect monturile și rig-urile?
  • Ce accesorii sunt necesare?

Se vor regăsi în cele de mai jos, alături de multe alte informații utile menite să asigure un bagaj de cunoștințe solide. Astfel, la finalul articolului, veți știi cum să pregățiți mai bine partidele de pescuit și cum să vă adaptați pe parcusul acestora, alegând de fiecare dată monturile și rig-urile indicate scenariului în care vă aflați.

2. Monturi ce nu trebuie să lipsească din trusa niciunui pescar de crap

Monturile de bază în pescuitul la crap sunt în număr de 3:

  1. in-line
  2. cu plumb pierdut
  3. helicopter

Aceste monturi acoperă aproximativ toate posibilitățile pe care le putem întâlni într-o partidă de pescuit, rareori fiind utilizate alte tipuri.

Cele mai importante aspecte legate de alegerea monturii sunt:

  • tipul substratului (mâlos sau tare)
  • distanța la care pescuim
  • existența structurilor submerse (stuf tăiat, copaci scufundați, vegetație, praguri, etc.)
  • mecanica de înțepare a monturii
  • tipul pescuitului practicat (lansat sau plantat)
  • talia crapilor vizați

Înainte de a ne opri asupra unei monturi, vom avea în vedere factorii enumerați mai sus. Dacă nu cunoaștem anumite detalii precum felul substratului, prezența structurilor, adâncimea apei, șamd. putem apela la procesul de sondare a apei în urma căruia vom obține informațiile dorite.

Marker de sondare pentru alegerea monturii

2.1. Montura in line

Probabil cea mai utilizată montură din pescuitul crapului este cea in line. După cum reiese din denumire, montura in line presupune folosirea unui lest (momitor sau plumb) culisant, plasat direct pe firul principal al monturii sau al mulinetei.

Monturile in line pot fi realizate pe:

  • segment de leadcore
  • înaintașul pus pe mulinetă
  • firul principal al mulinetei

Sub nicio formă nu este indicată legarea unui vartej deasupra năditorului sau plumbului!!! În caz de ruptură a firului, crapul nu se va putea elibera de lest, fapt ce îi poate genera adesea moartea!!!

Monturi inline

Monturile in line pe segment de leadcore sunt indicate în pescuitul plantat, în cazul structurilor submerse abrazive (scoici, praguri, stuf tăiat) ori atunci când dorim o camuflare excelentă a firului pe substrat.

Monturile in line legate direct pe înaintașul mulinetei sunt foarte populare în rândul pescarilor de crap, fiind folosite pe scară largă în competițiile crapiste. Montura este una ușor de legat. Prin tija plumbului se trece firul înaintaș fiind urmat de un vârtej simplu sau unul cu agrafă rapidă de care este atașat cârligul. Acest montaj nu este indicat în zonele cu agățătură deoarece firul se va rupe adesea de la nodul făcut dintre firul principal al mulinetei și înaintaș. Rupând de mai multe ori vom creea ,,gheme" de fire în apă, zona pescuită devenind una și mai dificilă din cauza acumulării de fire.

Monturile in line legate pe firul mulinetei se leagă la fel precum cele pe înaintaș. Avantajul principal al monturii este faptul că în cazul unui pescuit în agățătură, vom lăsa în apă doar plumbul și cârligul, zona putând fi pescuită în continuare. Sunt recomandate firele groase, de minimum 0.35 mm, pentru a evita ruperea firului principal în timpul lansărilor.

LUNGIMEA FORFACULUI

De regulă, forfacele folosite pe monturi in line au lungimi cuprinse între 5-20 cm în funcție de tipul lestului utilizat: momitor/plumb.

Forfacele dedicate pescuitului la momitor sau cu plumb striat au lungimea recomandată de 5-10 cm. Astfel cârligul se va afla în apropierea nadei plasate pe momitor sau plumb și va fi găsit mult mai ușor de către crapi.

Montura inline cu momitor

În situația pescuitului cu plumb simplu, forfacele ajung de la 10 până la 20 cm. Cu cât momeala de cârlig va crește în diametru, cu atât este indicată mărirea forfacului, pentru obținerea unei mecanici corecte a rig-ului.

În ce priveste forfacele mai lungi de 10 cm, pentru a evita încurcarea de plumb (sunt ideali plumbii cu tija din plastic) se vor folosi conuri sau manșoane anti-tangle din cauciuc. Conul va fi plasat în partea de sus a forfacului și se va bloca în vârtej. Pentru a reduce șansele de încurcare ale monturii în aruncare putem apela și la săculeții solubili.

Montura inline cu plumb

Excepția de la regulă o constituie pescuitul plantat, în care putem trece de limita de 20 cm, deoarece dispare posibilitatea încurcării rig-ului.

Când nu sunt indicate monturile in-line?

Monturile in-line nu sunt indicate în 2 situații: agățătură masivă (când este preferabilă pierderea plumbului) și zone cu strat gros și pufos de mâl, în care plumbul se poate afunda ușor, trăgând forfacul după acesta (aici intervine montura helicopter).

SOLUȚII

O alternativă interesantă în ce privește pescuitul cu montura in line în zonele cu agățătură este următoarea: montura se va lega pe firul principal al mulinetei, iar firul de forfac va avea neapărat o rezistență de rupere la nod inferioară firului pus pe tamburul mulinetei. Sub nicio formă nu este recomandată folosirea înaintașului deoarece în caz de rupere vom lăsa fire în apă ce se vor încurca pe viitor și vor strica zona în care pescuim. Dacă alegem să pescuim cu montura in line ,,pe direct", în momentul în care vom agăța, în apă va rămâne doar plumbul alături de forfac, iar locul va fi în continuare optim pentru pescuit. Rig-urile legate cu fire subțiri au rolul de a ceda înaintea firulul principal, și astfel de a salva plumbul. Acest stil de pescuit este specific mai ales competițiilor crapiste, dar poate fi preluat și în pescuitul de plăcere în partidele în care urmărim multe trăsături și pierderi reduse.

Monturile in line pot ajunge la distanțe considerabile în funcție de gramejele folosite și tipul plumbului. Este important ca plumbii să prezinte o tijă de plastic în interior ce va asigura o aerodinamică mai bună a monturii și forma să fie de tip long cast. Dacă nu ne interesează acest aspect, putem apela la folosirea săculeților PVA pentru a crea un plus de atracție lângă momeala de cârlig. Săculeții pot fi de mare ajutor în cazul unui pescuit pe substrat mâlos sau cu resturi vegetale deoarece vor asigura o prezentare mai vizibilă a forfacului. De asemeni, putem folosi și pufuleți solubili flotanți în aceste situații, ce vor face ca rig-ul să cadă lent și să se așeze corect pe substrat.

Montura cu saculet solubil

Montura in line posedă conform multor pescari o mecanică superioară de înțepare a peștelui față de restul monturilor. Pentru a spori eficiența monturii in line, putem folosi plumbi sau momitoare ce au în interior un conector pentru auto-înțepare a pesțelui. Principiul este unul ușor de înțeles. Vârtejul simplu sau cu agrafă rapidă va intra într-o poziție fixă, montura devenind una semi-fixă. În momentul producerii trăsăturii, vartejul va ieși din plumb/momitor iar peștele se va înțepa cu ajutorul greutății lestului. Un alt pont pentru obținerea unui dublu efect de auto-înțepare este plasarea unui opritor de cauciuc deasupra lestului. Astfel lestul va întâmpina din nou rezistență, și nu va putea circula liber pe fir.

Montura inline cu momitor, nada si momeala

Nada pentru momitor

În partidele în care ne confruntăm cu pești de talie mică (carași, plătici etc.) putem renunța la monturile in line semi-fixe, trecând pe unele complet culisante. Uneori peștii de talie mică nu au forța necesară să tragă vârtejul din interiorul lestului. Dacă acest lucru se întâmplă, nu vom observa trăsătura, și vom sta cu peștele agățat în cârlig. De aceea, este indicată plasarea unei bile de cauciuc între vârtej și plumb/momitor. Astfel vom putea vedea trăsăturile mai fine și vom evita problema de mai sus.

Montura inline culisanta

Monturile in line se pretează atât în pescuitul lansat cât și cel plantat. Cel mai adesea sunt utilizate în pescuitul lansat, fiind populare mai ales în partidele în care se utilizează momitoare sau plumbi striați.

Cu monturile in line putem prinde atât crapi de talie mică cât și crapi de talie mare. Totuși, dacă alegem să pescuim după crapi capitali în zone cu structuri submerse, de preferat sunt monturile cu plumb pierdut, ce ne vor oferi o șansă în plus de a scoate peștii în siguranță pe mal.

Pescuitul cu arc năditor

2.2. Montura cu plumb pierdut

Montura cu plumb pierdut se realizează de obicei pe fire de tip leadcore. Leadcore-ul este un fir textil ce are în mijloc un segment din plumb. Acest fir se culcă perfect pe substrat datorită greutății plumbului, oferind o camuflare excelentă a monturii. Lungimea segmentului de leadcore poate varia între 30 cm – 1 m în funcție de tipul pescuitului practicat (mai scurt - pescuit lansat / mai lung – pescuit plantat) . La capătul de sus al leadcore-ului se va face o buclă de care atașăm firul mulinetei. Plumbul va fi plasat în partea de jos a monturii pe un conector special, denumit și clips sau kit pentru montura cu plumb pierdut. Montura se va închide cu un vârtej simplu sau cu agrafă rapidă (de preferat) de care vom atașa rig-ul.

Montura cu plumb pierdut

Vartej pentru monturi

Din experiențele avute de-a lungul anilor, recomand doar clips-urile ce blochează vârtejul de care este prins forfacul. Aceste clipsuri vor asigura o pierdere mult mai rapidă a plumbului în caz de nevoie. Pentru a fi siguri de efect, putem strânge superficial manșonul de cauciuc din partea superioară a clipsului. Dacă manșonul este strâns la maximum, plumbul va ieși mult mai greu, iar în anumite situații acesta nu se va pierde dacă clipsul nu este unul de calitate.

Mai rar, kit-ul pentru plumb pierdut poate fi trecut direct pe firulul principal al mulinetei, de preferință un fir puternic, de la 0.35 mm – 0.40 mm în sus. Se apelează la această soluție uneori pentru a evita folosirea leadcore-ului, acesta putând fi înlocuit de un tub siliconic.

În ce scop a fost inventată montura cu plumb pierdut?

Montura cu plumb pierdut a fost creată pentru pescuitul în zonele cu structuri submerse în care șansele de a finaliza drilul cu un crap cresc dacă plumbul se pierde pe parcurs. În timpul drilului, deși pescuim doar cu un singur cârlig, plumbul se poate bloca în diverse obstacole. Pierderea plumbului în momentul trăsăturii sau la scurt timp ne va ajuta să ridicăm mult mai rapid peștele către suprafața apei și să îl îndepărtăm de zonele cu agățătură.

LUNGIMEA FORFACULUI

Forfacele pleacă de la lungimea de 15 cm și pot ajunge și până la 25-30 cm. Montura cu plumb pierdut se afundă destul de ușor în mâl. Prin urmare, forfacele trebuie corelate astfel încât să nu fie trase odată cu plumbul în mâl.

Din punctul meu de vedere, montura cu plumb pierdut este cea mai puțin indicată pentru zonele ce prezintă un substrat mâlos sau cu resturi vegetale. Dacă optăm pentru această montură din varii motive, va trebui să lungim forfacele, după cum spuneam și mai sus, astfel încât să nu se îngroape în mâl. Asemeni monturii in line putem apela la săculeții PVA ori la pufuleții solubili pentru o poziționare mai bună a momelii pe substrat.

TIPUL PLUMBULUI ȘI GRAMAJUL

Referitor la distanțele atinse cu monturile cu plumb pierdut, pot fi ridicate dacă mizăm pe plumbi cu formă de tip long cast. Totuși, aș spune că plumbii cei mai eficienți în cazul monturilor cu plumb pierdut sunt cei de tip GRIPPA. Plumbii grippa, datorită formei lor (aderă excelent pe substrat) se pierd cel mai rapid, dar nu posedă o aerodinamică foarte bună.

Plumb pierdut GRIPPA

În ce privește gramajul, va fi raportat la distanța pescuită și modul în care dorim să pierdem plumbul. Plumbii ușori (de până în 100 gr) se pierd ceva mai greu, deoarece nu au greutatea necesară pentru a împinge rapid manșonul de fixare. De aceea sunt indicați plumbii mai grei pentru a fi pierduți direct din trăsătură atunci urmărim acest lucru. De asemeni, plumbii de 200-250 gr, ne pot ajuta să întindem firul corect în partidele în care pescuim la distanțe apreciabile de 200-300 m. Un plumb greu ne va facilita totodată să întindem firul corect atunci când firele pe care le folosim au un diametru ridicat (peste 0.40 mm) iar vântul este destul de puternic.

Mecanica monturii cu plumb pierdut este una excelentă, dar poate avea de suferit în cazul în care alegem plumbi cu un gramaj redus ori forface prea lungi. Cumva trebuie să existe un echilibru între diametrul momelii de cârlig, numărul cârligulul și lungimea forfacului. În cazul cârligelor mici și momelilor de diametru redus sunt indicate forface ceva mai scurte și viceversa.

Montura cu plumb pierdut rămâne în continuare cea mai populară montură din pescuitul plantat, dar poate fi folosită cu succes și în cel lansat. Pe lângă caracteristicile prezentate anterior, montura poate necesita ceva ajustări în situația unui pescuit lansat precum: adăugarea unui con anti-tangle pe forfac pentru prevenirea încurcării acestuia, sau unui săculeț solubil plasat pe cârlig, scurtarea forfacului pentru a crește distanțele atinse, șamd.

Atunci când discutăm de talia crapilor vizați putem afirma din nou că montura cu plumb pierdut consituie alegerea principală a pescarilor. Avantajele monturii, mai ales în cazul pescuitului în zonele cu agățătură o recomandă ca fiind cea mai eficientă, atunci când urmărim crapii capitali, în locuri dificil de abordat.

2.3. Montura helicopter

Dacă în urmă cu aprox. 5-6 ani foarte puțini pescari apelau la montura helicopter, în prezent a devenit nelipsită din trusele multora.

Montura helicopter a câștigat teren în ultima vreme datorită distanței la care poate fi lansată. Avantajul principal al monturii constă în câștigarea unor metrii buni în aruncare, atât timp cât este legată corect.

Nevoia pescuitulul la distanțe apreciabile combinată cu pescuitul competițional au dus la apariția unei noi variante de helicopter și anume helicopterul românesc.

Montura helicopter

Helicopterul românesc este mult mai ușor și rapid de realizat decât helicopterul clasic. De asemeni prezintă o aerodinamică superioră, deoarce necesită foarte puține accesorii.

Helicopterul românesc se leagă direct pe firul principal al mulinetei, sau pe leadcore după caz. Pe firul principal vom introduce un stopper de cauciuc, urmat de o bilă de cauciuc, un vartej de care este atașat forfacul, încă o bilă de cauciuc, după care vom încheia montura legând plumbul.

Deși există destule versiuni ale helicopterului românesc, din observațiile mele varianta de mai sus este cea mai eficientă atât din punct de vedere al mecanicii monturii cât și al aerodinamicii.

Este foarte important să utilizăm accesorii de dimensiune redusă (bile de cauciuc și vârteje). Bilele de cauciuc vor fi trase pe firul principal cu ajutorul unei croșete. Nu vom trece bilele pe fir prin gaura deja existentă ci vom face alta, pentru ca bilele să opună mai multă rezistență în momentul în care culisează.

LUNGIMEA ȘI TIPUL RIG-ULUI

Când spui helicopter, spui fire rigide. Firele de forface dedicate monturilor helicopter pot fi doar de tip stiff precum: fluorocarbon, monofilament ori textil cămășuit sau teflonat. Firele suple, sunt dispuse încurcării pe parcursul lansării și nu sunt recomandate. Lungimea poate fi cuprinsă între 15-25 cm în cazul forfacelor obișnuite, ori de 4-5 cm, atunci când discutăm despre chod rig.

Fir pentru forfac helicopter

MODUL DE ATAȘARE AL FORFACULUI

Modul de legare al forfacului de vârtej este extrem de important deoarece poate afecta mecanica monturii. Este indicat nodul Rapala sau nodul 8 pentru a oferi libertate de mișcare forfacului. Forfacele fixe, ce nu se bucură de aceeași liberate de mișcare, pot aduce mult mai puține trăsături ori pot genera pierderea peștelui în dril.

Cum funcționează helicopterul românesc?

Montura helicopter a fost concepută de britanici din 2 motive: posibilitatea de a pescui eficient pe zone cu mâl sau vegetație și evitarea încurcării forfacului. Respectând aceste principii, pescarii români au modificat montura, profitând de aerodinamica sa excelentă. Pe lângă faptul că helicopterul ajunge mai departe decât orice altă montură, poate fi pescuit și pe zone cu mâl sau vegetație. Plumbul se va afunda în mâl, iar forfacul fiind plasat pe un vârtej culisant, va rămâne mereu deasupra substratului și nu va fi tras după plumb.

Montura helicopter are însă și dezavantaje. În formatul inițial nu este indicată în pescuitul pe zone cu structuri submerse. Totuși, a fost inventat recent un sistem denumit heli safe, produs de firma KORDA, ce combină avantajele monturii cu plumb pierdut cu cele ale helicopter-ului.

Cum se folosește Korda Heli Safe

Montura helicopter este cotată ca fiind montura cu rata cea mai proastă de înțepare a peștelui având o mecanică slabă. Această afirmație este una ce prezintă doar o parte din adevăr. Montura helicopter pescuită pe substrat tare nu este chiar cea mai fericită alegere, și putem scăpa pești din această cauză. În schimb, dacă plasăm montura pe un substrat mâlos, mecanica se va îmbunătăți considerabil deoarece plumbul va opune rezistență atunci când va ieși din mâl și va asigura o bună întepare a peștelui. Pot spune că am avut destule partide cu niciun pește scăpat, ori cu rată foarte mică de ratare folosind montura helicopter.

Cel mai adesea, montura helicopter se utilizează în pescuitul lansat și mai rar plantat. Helicopterul a fost creat în primul rând pentru pescuitul aruncat, avantajele folosirii în cadrul plantatului fiind oarecum reduse.

Legat de talia crapilor pe care dorim să îi prindem, se poate afirma că montura helicopter nu este tocmai indicată crapilor de talie mică. Firele rigide de forfac, sunt menite să ofere o anumită selecție a crapilor. Este clar că firele suple sunt preferate de peștii mici în detrimentul celor stiff. Cât despre crapii de talie mari, va trebui să avem grijă în ce privește rezistența și grosimea firului de forfac. Pentru a evita rupturile va trebui să alegem firele potrivite peștilor pe care îi avem în vedere. Menționez că recordul meu personal actual la crap a fost prins la un helicopter românesc, montura ce mi-a adus de-a lungul anilor destui crapi capitali.

Crap record prins cu montura helicopter

2.4. Alte monturi – running rig (montura culisantă)

Desigur că în pescuitul crapului se pot utiliza și alte monturi, dar cele de bază sunt cele descrise până acum. O altă montură, destul de populară doar în pescuitul plantat este running rig. Running rig presupune utilizarea unor plumbi culisanți pe segment de leadcore, fiind o montură ce semnalizează excelent trăsăturile fine ale peștilor.

Running rig-ul este indicat în perioadele în care crapii se hrănesc apatic, ori dacă se dorește un pescuit de mare finețe. Este o montură la care se apelează frecvent pe lacurile ce dețin crapi de talie mare, cu un comportament destul de prudent.

Montura culisantă

3. Rig-uri important de știut

Rig-urile sau forfacele constituie partea terminală a monturii, fiind cea cu care peștele intră în contact direct. Atenția sporită la legarea corectă a rig-urilor poate face diferența între o partidă reușită și un eșec, ori un crap mare adus pe salteaua de primire sau încă o poveste cu ,,balaurul" ce a scăpat lângă minciog.

Pe scurt, aspecte de genul: cum și cu ce fire legăm cârligele, ce cârligele și momeli alegem, care să fie lungimea forfacului șamd. pot influența decisiv partidele noastre de pescuit.

În cele ce urmează voi trece în revistă cele mai importante tipuri de forface, cum se realizează și desigur cum le putem pescui corect.

Rig-uri pentru crap

3.1. Blow back Rig

Blow back rig este fără îndoială regele forfacelor dedicate pescuitului la crap. Fiind primul forfac inventat în carpfishing-ul modern, se bucură de o rată de utilizare crescută, datorită versatilității de care dispune.

Blow back rig poate fi tradus ca forfacul obișnuit pentru pescuitul la crap, cu fir de păr, în cea mai simplă exprimare.

Blow back rig poate fi legat în 3 modalități:

  • prin matisarea spirelor nodului fără nod pe tija cârligului până în punctul paralel cu vârful cârligului
  • prin plasarea unui varniș siliconic pe curbura cârligului
  • prin plasarea unui anou metalic pe curbura cârligului

Toate cele 3 variante presupun legarea nodului fără nod și existența firului de păr.

Prima variantă, una mai degrabă folosită în pescuitul la feeder, ori în cazul monturilor cu fire rigide este cea care implică o matisare de aprox. 12-14 spire a firului. Astfel, vom ajunge cu spirele până în dreptul vârfului cârligului, pentru a obține o mecanică superioară a rig-ului. Desigur, că putem pescui și cu 6-8 spire, dar unghiul format de între cârlig și momeală nu va fi unul care să ne asigure că rata trăsăturilor concretizate va fi una ridicată.

Blow back rig

A doua variantă, este totodată și cea mai utilizată. Plasarea unui varniș de ghidaj pe tija cârligului are rolul de a crea unghiul perfect dintre momeală și cârlig. Astfel, peștelui îi va fi extrem de greu să scuipe momeala, odată ce a absorbit-o.

Folosirea varnișului de ghidaj prezintă o serie de avantaje:

  • varnișul ne va indica trăsăturile ratate prin deplasarea sa către ochetul cârligului, fiind așadar un martor
  • prin răsucirea varnișului putem regla distanța firului de păr (dacă ni se pare prea lung putem roti varnișul astfel încât firul să se răsucească pe tija cârligului și implicit lungimea firui de păr să se micșoreze)
  • scade șansele încurcării momelii pe parcursul aruncării

Neapărat varnișul trebuie să fie compus dintr-un material moale, având un diametru potrivit, încât să nu alunece foarte ușor pe tija cârligului dar nici să stea fix. Dacă va alunca ușor se va deplasa pe durata lansării, iar dacă va sta prea fix acesta nu ne va arăta trăsăturile pe care nu le-am putut observa și nici nu va asigura o mecanică corectă a rig-ului deoarece nu va permite mișcarea firului de păr.

Varnis pe tija carligului

A treia variantă presupune folosirea unui anou, fiind destul de utilizată în cazul pescuitului plantat. Anoul în pescuitul lansat trebuie să fie de diametru redus, apropiat cu cel al cârligului pentru a preveni încurcarea. Marele avantaj al anoului față de varniș este că, fiind metalic nu există posibilitatea de a fi rupt.

Anou pe tija carligului

Cum legăm corect blow back rig ???

În funcție de tipul firelor folosite, a formei cârligelor și a momelilor de cârlig, blow back rig se leagă în diverse forme.

Firele textile suple se pretează oricărui tip de cârlig și momeli. Totuși sunt necesare anumite precizări. În cazul cârligelor wide gape, putem apela la un tub termo pentru a obține un unghi dintre momeală și cârlig mult mai agresiv. De asemeni în cazul forfacelor mai lungi de 10-12 cm este necesară utilizarea unui con anti-tangle pentru a împiedica încurcarea forfacului.

Firele textile cămășuite sunt destul de versatile. Practic pot fi combinate cu orice cârlig și momeală. Singurul lucru de care va trebui să ținem cont este decojirea firului de cămășă în momentul legării. Mai sus de ochetul cârligului putem lăsa o porțiune de fir textil decojit de 0.5-2 cm pentru a crea un efect de balama, forfacul devenind în același timp un combi rig. Combinația dintre firul suplu aflat la interior și cel cu cămașă asigură o mecanică excelentă de înțepare a crapilor.

Rig cu fir textil camasuit

De menționat că firul cămășuit este tot un textil suplu, dar care prezintă un înveliș ceruit, mai suplu sau mai rigid denumit și ,, cămașă".

Montura cu fir textil camasuit

Firele textile teflonate sunt de asemeni recomandate pentru toate situațiile, având avatajul că se încurcă ceva mai greu datorită rigidității de care se bucură.

Firele rigide de tip fluorocarbon sau monofilament sunt ceva mai speciale și se pretează doar unor anumite forme de cârlige și categorii de momeli. Cârligele dedicate acestor fire sunt cele de tip choddy, cârlige ce prezintă un ochet ieșit către exteriorul cârilgului. Curve shank-urile fiind cârlige cu ochetul aflat destul de mult în interior nu sunt indicate firelor rigide, unghiul format între fir, cârlig și momeală fiind total nepotrivit. Un alt model adecvat acestor fire este wide gape cu ochetul drept, ce poate fi legat ca atare ori cu utilizarea unui varniș pe tija cârligului. Personal, varianta cu varniș mi-a adus foarte multe prezentări și puțini pești ratați, deși nu este una utilizată la scară largă.

Varnis helicopter

Un ultim aspect, legat de firele rigide utilizate în cadrul blow back rig, este că nu pot fi puse pe fir de păr decât momeli scufundătoare, cel mult critic echilibrate. Momelile flotante vor ridica cârligul într-o poziție nefirească ce îl va face aproape imposibil de absorbit de către crapi.

Printre alte trucuri legate de blow back rig amintesc:

  • plasarea unui stopper de cauciuc de firul de păr pentru a ține lipite momelile multiple (snowman, 2 boiliesuri, 2-3 boabe de porumb etc.)
  • utilizarea unui spin metalic pentru a schimba rapid momelile de cârlig (recomandat pentru începători)
  • utilizarea unor agrafe rapide pentru a schimba forfacele în timp util

3.2. Combi Rig

Ce este combi rig-ul? Combi rig-ul constituie îmbinarea a două fire, unul rigid și unul suplu, cu sau fără nod.

Combi rig-urile se bazează exact pe aceleași principii precum blow back rig, aducând anumite îmbunătățiri. Prima variantă de combi rig, este prezentată mai sus, și presupune folosirea unui fir textil cămășuit decojit pe o anumită porțiune.

Al doilea tip de combi rig, necesită utilizarea unui fir rigid de tip fluorocarbon (de regulă) sau monofilament și un fir textil suplu. Firele se leagă prin intermediul nodului Albright. Marele avantaj al combi rig-ului este că permite utilizarea momelilor critic echilibrate și a celor flotante și pe forface rigide. Porțiunea de fir textil va fi folosită pentru a lega cârligul, iar momeala va fi plasată tot pe acesta. Astfel, cârligul se va aseza corect pe substrat, iar mecanica rig-ului va fi una perfectă. Asemeni combi rig-urilor legate din fire cămășuite, porțiunea de fir textil suplu nu trebuie să depăsească 2-2.5 cm de la ochetul cârligului și până la nod. Deasupra nodului putem plasa pasta de plumb sau tungsten pentru camuflarea acestuia. Combi rig-ul este extrem de folosit pentru momelile de tip snowman (boilies + pop up).

Combi rig-urile sunt eficiente în orice perioadă a anului. De menționat că în lunile reci pot face diferența, aducând mai multe trăsături decât dacă am utiliza un forfac legat integral din fir rigid.

Combi Rig

3.3. D Rig

D rig reprezintă o variantă ceva mai pretențioasă a blow back rig. D rig a fost gândit pentru a îmbunătăți mecanica blow back rig. Oferind liberate de mișcare momelii de cârlig, D rig va asigura o înțepare promptă a peștelui chiar și atunci când acesta va încerca să o scuipe. D rig-ul este eficient alături de toate categoriile de momeli: scufundătoare, critic echilibrate sau flotante.

D rig poate fi utilizat doar cu fire rigide (stiff) și cârlige curve shank. Modul de legare nu este unul complicat, deși la prima vedere pare destul de greu:

D Rig

3.4. Ronnie Rig

În sfârșit am ajuns și la celebrul ronnie rig. Probabil montura de pop up cu ascensiunea cea mai mare din ultima vreme este ronnie rig. Ușor și rapid de legat, dar cu o mecanică excelentă, ronnie rig-ul a intrat de îndată în penarele multor pescari, înlocuind alte monturi de pop up precum: withy pool, 360 rig șamd.

Legarea ronnie rig necesită următoarele elemente:

  • fir rigid: fluorocarbon, monofilament, sau textil cămășuit
  • spinner swivel (vârtej special conceput pentru acest rig)
  • cârlig de tip curve shank, short curve shank sau krank
  • șurub cu anou de care vom atașa pop up-ul
  • bila din cauciuc cu rol opritor plasată pe tija cârligului
  • alică de plumb sau pastă de plumb/tungsten cu rol de ancorare a monturii pe substrat

Pașii de legare ai ronnie rig sunt prezentați pe larg în clipul de mai jos:

Ronnie Rig

Lungimea ronnie rig poate fi cuprinsă între 10-30 cm, în funcție de pescuitul practicat (lansat sau plantat).

Ronnie rig poate fi pescuit atât izolat cât și pe patul de nadă. Fiind totuși un rig de pop up, va da cu siguranța rezultate mai bune pe sau în apropierea patului de nadă.

Ronnie rig-ul nu este dedicat partidelor de pescuit selective în care ne dorim să prindem doar crapi capitali ci este mai degrabă un rig de viteză ce ne va indica dacă avem sau nu pești în zonă. Bazându-se pe atracția vizuală a pop up-ului, ronnie rig va produce trăsături rapide. Cu ajutorul ronnie rig putem efectua mai degrabă partide de frecventă, în care să vizăm un număr ridicat de trăsături, ori îl putem folosi în cadrul partidelor de scurtă durată.

Montura ronnie rig

3.5. Withy Pool Rig

Withy pool, asemeni ronnie rig a fost la un moment dat cel mai în vogă rig de pop up din România. Acest fapt se datorează în principal lui Vlad Pavlovici, care a demonstrat eficiența acestuia, atunci când este pescuit pe farfurii de nadă sau pe un pat de nadă.

Withy pool se bazează exact pe același principii precum ronnie rig. Diferentele sunt legate de accesoriile necesare:

  • fir textil suplu
  • adaptor withy pool (un manșon de cauciuc conceput special pentru acest rig)
  • cârlige de tip short curve shank, wide gape sau krank

Dacă ronnie rig poate fi pescuit ceva mai ușor în pescuitul lansat, withy pool va necesita ajustări legate de lungimea forfacului. Pentru a evita încurcarea, este necesară scurtarea rig-ului și eventual plasarea unui con anti-tangle pe forfac.

De menționat că atât ronnie rig cât și withy pool rig pot fi pescuite nu numai cu momeli flotante cât și cu critic echilibrate sau scufundătoare, mecanica rig-ului fiind la fel de eficientă.

Withy Pool Rig

3.6. Chod Rig

Chod rig reprezintă un alt tip de forfac destinat pescuitului cu pop up-uri. Dacă celelalte rig-uri de mai sus au fost gândite pentru a fi pescuite în special pe locuri nădite, chod-ul a fost conceput ca rig ce poate fi pescuit izolat.

Principalele avantaje ale chod rig sunt legate de distanța la care poate fi lansat și faptul că se pretează excelent în cazul unui pescuit în zone cu vegetație abundentă. Chod rig-ul se folosește doar pe monturi helicopter.

Lungimea chod-ului, fiind destul de scurtă, de maxim 4-5 cm, combinată cu montura helicopter poate ajunge mai departe decât orice alt rig cunoscut. Forfacul scurt nu va opune o rezistență considerabilă în aer, plumbul atingând astfel distanțe extreme.

Chod-urile sunt ideale și în pescuitul pe zone cu vegetație. Putem regla chod-ul astfel încât să fie destul de departe de plumb, pentru a ne asigura că va rămâne deasupra vegetației. Acesta a fost principalul scop al conceperii chod rig, inventatorii englezi confruntându-se adesea cu ape invadate de vegetație, aproape imposibil de pescuit cu rig-uri și monturi clasice.

Cum se leagă chod rig, și materialele necesare în clipul de mai jos:

Chod Rig

3.7. German Rig

German rig-ul, asemeni withy pool rig, a fost adus în atenția pescarilor români tot de bine-cunoscutul pescar de crap, Vlad Pavlovici. Denumită și wafter rig, din start ne putem da seama de destinația sa.

Pentru cei ce nu sunt la curent cu ultimele noutăți, wafters-urile au câștigat recent teren în fața pop up-urilor. Wafters-urile sunt extrem de similare pop up-urilor, diferența constând în flotabilitate. Wafters-urile au o flotabilitate redusă, fiind momeli critic echilibrate. Avantajele sunt legate de faptul că pot fi utilizate împreună cu cârlige de dimensiuni reduse, și nici nu mai necesită elemente de echilibrare a momelii precum alicele de plumb sau pasta.

Așadar, german rig este un tip de forfac destinat cu precedăre wafters-urilor. Mai multe detalii despre legarea monturii și componente mai jos:

German Rig

3.8 Alte rig-uri

KD Rig

KD Rig

Multi Rig

Multi Rig

360 Rig

360 Rig

4. Principii elementare în alegerea monturilor și rig-urilor potrivite

Încep prin a spune că nu tot ce zboară se mănâncă. Proverbul se aplică perfect și în cazul monturilor și forfacelor cu care pescuim. De altfel, nici monturile extrem de complicate, cu multe accesorii nu sunt neapărat cele mai prinzătoare, cum cred destui.

Cel mai important lucru pe care orice pescar trebuie să îl înțeleagă este că, atunci când încearcă o montură/rig nou, contează enorm să aibă cunoștințe solide despre legarea corectă și situațiile optime de utilizare.

Dacă vom lua la întamplare un tip de forfac, și îl vom folosi doar pentru că am văzut pe internet că arată bine, ori că a pescuit X pescar cunoscut și a avut rezultate excelente este o mare eroare. Fără a înțelege mecanica monturii, sau de ce ar trebui utilizat acel rig într-un anumit scenariu, nu putem avea rezultatele pe care ni le dorim. Asemeni unui elev care copiază mecanic la un test, nu vom pricepe mare lucru după ce testul se va fi sfârșit, chiar dacă să zicem am obținut o notă de trecere.

Montura, momeala si nada

Sfatul meu este ca înainte de a utiliza o montură, un forfac, o momeală, un cârlig sau orice alt element ce ține de pescuit este să ne documentăm pe cât posibil, și să analizăm dacă ne-ar ajuta sau nu acel element să obținem rezultate superioare în partidele noastre de pescuit. Adesea, pescarii complică lucrurile inutil, când de fapt peștii se prind destul de simplu, dacă cunoaștem principiile de bază ale pescuitului.

Prin urmare, nu pescuiți cu Y montură/rig deoarece este la modă, ori Z pescar a prins nu știu câți crapi. Analizați prin filtrul propriu avantajele și dezavantajele schimbării, după care abia apoi luați decizia corectă.

Până la următorul articol, vă urez tuturor fire întinse, capturi pe măsură și... pescuiți simplu și inteligent!

Alegerea monturilor si rig-urilor potrivite aduce crapi pe saltea

Ionut Constantinescu

4 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.