Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Nadirea cu catapulta pentru lanseta

acum 3 ani

Care sunt avantajele nădirii cu catapulta pentru lansetă? Cum folosesc catapulta pentru lansetă? De ce catapultă și nu rachetă de nădire? Vom afla răspunsurile în cele ce urmează.

catapulta pentru lanseta senzor air bomb

Cum funcționează catapulta pentru lansetă?

Catapulta pentru lansetă (sau cupa de nădire) este cea mai bună opțiune pentru nădirea cu bulgări. Spun asta pentru că ne permite să aruncăm bulgări mari, la distanțe considerabile, reușind astfel să practicăm o nădire extinsă.

catapulta de nadire Air Bomb Senzor Planet

De regulă, este fabricată din plastic rezistent, de calitate, care previne sfărâmarea bulgărilor lansați. Are o formă aerodinamică pentru lansări la distanțe mari și este prevăzută cu fante de diametru mare pentru o recuperare cât mai ușoară.

Mecanica acestui accesoriu de nădire pleacă din lansetă, cu ajutorul căreia efectuăm aruncarea. Este recomandat să clipsăm firul textil la o distanță de șase, șapte metri, astfel încât catapulta să se întoarcă rapid în aer, eliberând bulgărul fără să îi afecteze traiectoria.

catapulta de nadire pentru lanseta Senzor Air Bomb

Avantajele catapultei pentru lansetă

Distanța. Bulgării de nadă pot fi proiectați la distanțe între 80 și 150 de metri, după buget, coane Fănică. Glumesc, vreau să spun în funcție de lansetă, grosimea firului, tehnica de aruncare, diametrul și greutatea bulgărilor. Doar navomodelul bate catapula la distanță, dar asta numai pe lacurile în care folosirea lui este permisă 😊

Aderență. Materialul din care este realizată cupa de nădire nu permite lipirea bulgărilor de aceasta. Bulgărele pleacă în aer întreg și ajunge în apă nevătămat.

Recuperare ușoară. Forma aerodinamică, greutatea redusă și fantele mari cu care este prevăzută ne ajută o aducem rapid și fără prea mare efort la mal (și mult mai silențios). Voi, cei care nădiți cu spombul, încercați și varianta aceasta, s-ar putea să vă placă!

Reîncărcare rapidă. Și aici lucrurile sunt mai simple și mai confortabile. Ai pus mâna pe bulgăr, l-ai așezat în cupă și reiei procedeul. Adio, febră musculară!

bulgari de nada pentru catapulta

Consistența bulgărilor. Cantitatea de nadă pe care o putem trimite în apă la un lanseu este superioară rachetei de nădire. Putem pregăti bulgări mari, cu diametrul cuprins între 40 și 60 de mm, ceea ce înseamnă mai puțin efort în construirea patului de nadă.

Rezistență. Fiind mai ușoară și mai elastică, este destul de dificil să o pierzi în apă.

Preț. O catapultă pentru nădire nu este doar mai ușor și confortabil de folosit decât o rachetă de nădire, ci este și cu mult mai ieftină 😊.

aruncare cu catapulta de lanseta Air Bomb

Cum folosim catapulta pentru lansetă?

Catapulta de nădire este prevăzută cu un vârtej atașat firelor conectoare, de care ne legăm cu firul înaintaș de pe linia principală.

catapulta pentru lanseta senzor

Lansările lungi și dese, cheia marilor succese! Este recomandată folosirea lansetelor care pot duce o astfel de greutate la distanțe considerabile, respectiv lansete rigide, lansete spod sau, dacă pescuim la staționar, lansete cu putere mai mare de 120 de grame. De dragul brațelor noastre, trebuie să dispunem și de o mulinetă cu raport de recuperare cât mai generos. Puteți să folosiți și lansete mai moi, dar să nu aveți pretenția de distanțe considerabile.

La capitolul fire, este indicat să folosim diametrul cel mai mic cu care ne simțim în siguranță. Mai puțină frecare a firului cu inelele lansetei, mai mulți metri în aruncare 😊. Un monofilament de 0,25 cu înaintaș textil este ceea ce trebuie.

Bun, acum că am pregătit echipamentul, așezăm la îndemână o găleată cu bulgări cu diametrul de 40 – 60 mm, încărcăm cupa, fandăm și aruncăm. Lungă și pe a doua!

pergatire bulgari de nada pentru catapulta

Cum pregătim bulgării pentru catapultă?

Principiul este destul de simplu. Amestecul trebuie să fie aderent, lipicios și de granulație mică, astfel încât bulgărele să nu se spargă în timpul zborului.

Rețeta este și mai simplă. Nu trebuie decât să amestecăm într-o găleată groundbait de granulație fină, micropelete (ideal de 2mm) și spărtură de porumb. Legăm amestecul cu un liant puternic, de preferat sirop de porumb dulce, apoi hidratăm sensibil cu apă încălzită, astfel încât bulgărelele să se descompună în ritm controlat pe substrat.

 

La final, nu ne mai trebuie decât o presă specială pentru bulgări sau ne folosim de propriile mâini. Presele sunt comercializate în diferite variații de diametre, pe care le alegem în funcție de nevoile noastre. Ca un pont, bulgăre mic, distanță mare și viceversa.

Într-o notă personală, mi-aș dori să văd mai mulți pescari care folosesc catapulta pentru lansetă. De ce:

- Este mai ieftină decât o rachetă de nădire

- Șansele de a o pierde în apă sunt cu mult mai mici

- Efortul depus la încărcare, aruncare și recuperare este minimal

- Poți atinge distanțe mari, de până la 150 de metri, iar acest avantaj este cu atât mai important pe lacuri unde pescuitul plantat nu este permis

În loc de încheiere, vă prezint un ten simpatic ademenit pe un pat de bulgări construit cu catapulta. La cârlig am folosit două boabe de porumb flotant cu aromă de usturoi.

horia anton cu cteno mare prins dupa nadirea cu catapulta

Horia Anton

3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.