Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pescarii adevărați pescuiesc în agățătură

luni, 7 iunie 2021

Cum pescuiesc în agățătură? Ce grosime a firului se folosește? Înaintaș textil sau conic?

Nu mai e un secret pentru nimeni că locurile greu accesibile pescarilor sunt preferate crapului. E perfect normal să fie așa, pentru că ele îi oferă hrană și adăpost, iar nouă dureri de cap. Merită să pescuim în agățătură? Clar. Avem nervii și curajul pentru acest stil de pescuit? Ar fi bine. Agățătură poate însemna orice, de la copaci scufundați, fundații de case, plauri submerși, ștepi sau cocioace.

Lanseta și mulineta

lanasete si mulinete dam

Pescuind în fieful lor, șansele unei trăsături sunt iminente, dar miza reală este să nu îi permiți retragerea în zona de adăpost. Este nevoie, în primul rând, de o lansetă mai rigidă și cu o rezervă de putere mai mare, așa cum este lanseta de crap AT2 de la DAM. Odată înțepat și strânsă frâna mulinetei, vârful rigid al lansetei nu îi va permite necuvântătorului să mai ia fir în direcția pe care și-o dorește.

lanseta dam at2

inel varf lanseta dam at2

inel plecare lanseta dam at2

 Sigur, o lansetă puternică este degeaba fără o mulinetă pe măsura acesteia. Într-o piața dominată de japoneze și de taiwaneze, nemții de la DAM propun gama de mulinete Quick, adevărate tancuri ce oferă putere și raport de recuperare superior, realizate din angrenaje solide. Quick 2 SLS si Quick 3 SLS sunt atât de puternice încât pot fi folosite și în pescuitul la somn, astfel că scoaterea crapului din agățătură devine o joacă de copii.

mulineta dam quick 3 sls

Firul principal și înaintașul

Firul principal trebuie să fie în ton cu lanseta și cu mulineta, adică puternic și rezistent. Vorbim despre fire groase, de la diametrul de 0.35 în sus, și care nu trebuie să se modeleze pe forma agățăturii, deci textilul (care nu are elongație) iese din discuție. Orice monofilament obișnuit face față în condiții obișnuite, dar ce ne facem când pescuim o zonă cu scoici sau roci dure?

asso mainline abrasion

Răspunsul este un fir cu rezistență ridicată la abraziune, cu tehnologie specială pentru acest tip de situații. Producătorul renumit ASSO propune modelul Mainline Abrasion, un monofilament din nylon acoperit cu un strat de silicon ce îl poziționează de 12 ori mai rezistent la abraziune decât alte fire obișnuite, chiar și de înaltă calitate. Deși rezistent, stratul de silicon îi oferă netezimea necesară pentru efectuarea nodurilor de legătură în condiții de siguranță. Versiunea Multicolor oferă condițiile optime de camuflaj. O alegere la fel de inspirată, ba chiar cu un mare plus la camuflaj și rezistență este co-polimerul ASSO Hard Skin Solid, varianta pe alb, a cărui strat exterior rezistă inclusiv în apă sărată.

asso hard skin

În schimb, firul gros și riscul folosirii înaintașului textil ne diminuează capacitatea lansării la distanță. Din fericire există ceea ce se numește înaintaș conic, un fir alcătuit din segmente ce urcă progresiv de la un diametru mic, până la unul mare. Înaintașul conic de la ASSO este special conceput pentru atingerea distanțelor mari și rezistența la abraziune.

inaintas conic asso

Monturi recomandate

Să începem cu ansamblul ideal pentru montură. Inline? Elicopter? Nope. Dacă nu vrem să ne umplem de nervi la fiecare înțepare, trebuie să fim pregătiți pentru pierderea plumbului, în cazul în care peștele intră în zona “roșie”. Pentru această situație există montura plumb pierdut a cărei sistem principal este alcătuit dintr-un clips și un con de securizare. În momentul agățării plumbului, tensiunea aplicată monturii va conduce la desprinderea conului de cauciuc și, implicit, la eliberarea plumbului din clips.

Eliberarea poate fi controlată în funcție de cât de mult acoperiți clipsul cu conul de cauciuc. O acoperire completă va îngreuna desprinderea acestuia, în timp ce o acoperire pe jumătate din suprafața clipsului, ideală pentru agățătură, va înlesni pierderea plumbului. Voi alegeți dacă preferați să pierdeți un plumb sau un pește. La riguri e la fel de simplu :).

carlige owner

Cârligul trebuie să fie ascuțit, gros și să se întoarcă instant în gura peștelui. Fix cum este curve shank-ul Owner CT-1 Carp Flyner. Pentru a nu fi nevoiți să trageți brutal de mustăcios, evitați numărul 6. La fel, pentru a nu îl răni sau chiar să nu îl înțepați, dacă este un exemplar mai mic, numerele 2 și 1 sunt riscante. Numărul 4 este algerea optimă.

owner ct1

Firul cu care legăm cârligul este indicat să fie rigid, Asso Coated Stiff Hooklink fiind un bun exemplu, și cu o rezistență de cel puțin 25 lbs. Astfel, montura nu va fi azvârlită de către mustăcios dacă o scuipă sau o mătură cu burta. Pentru o înțepare rapidă și agresivă, montura trebuie să devină semi-rigidă prin decojirea cămașei între nodul fără nod și bucla pe care fixăm momeala.

Cei de la Owner au o ofertă generoasă de monturi gata legate și ideale pentru pescuitul în agățătură: Snag Rig, Bungee Rig, KD Rig.

monturi owner

Localizarea

În cazul în care nu cunoaștem deja balta și standul pe care îl pescuim, este indicat să sondăm substratul și să nu pescuim la ghici. Varianta ideală, dar scumpă pe măsură, este folosirea navomodelului și a sonarului, întrucât nu intră în contact direct cu structura submersă care agață.

Pentru pescuitul lansat există echipament dedicat, alcătuit din lansetă marker, fir textil și kit pentru sondat (plumb striat și marker flotant). Când căutăm agățătura, putem folosi doar plumbul cu striații, dar din nou, trebuie să fim pregătiți mental să îl pierdem în cazul în care nu reușim să îl deblocăm din structura în care s-a împiedicat. Este foarte important să știm distanța exactă la care aruncăm plumbul în vederea sondării, apoi să numărăm câți metri de fir am recuperat până la blocarea plumbului în agățătură. Pe principiul am pierdut un plumb, dar am descoperit o structură!

Nădirea

Pescuind direct în sufrageria crapului, nădirea trebuie să fie precaută și cât mai grupată. Un săculeț solubil sau o pungă PVA nu doar că vor grupa nada în jurul momelii, ci vor asigura și o prezentare cât mai corectă a monturii. Este la fel de indicat să fim cât mai silențioși cu putință, astfel că racheta de nădire, bulgării de nadă sau momitorul ar fi bine să rămână în trusă.

snowman pescuit

Mici detalii care fac diferența

Și despre care nimeni nu vorbește. Când monturile tale sunt în buza agățăturii, fiecare secundă pe care o pierzi până înțepi și începi drillul automat scade și șansele să aduci peștele la mal. Este situația în care logistica standului contează poate cel mai mult.

Scaunul, masa, penarul și trusa de riguri trebuie să fie cât mai aproape de lansete (dar fără să îți mănânce din spațiul de care ai nevoie pentru drill), pentru că acolo petreci cel mai mult timp.

pat pescuit

trusa riguri dam

Pe timp de noapte, orice trăsătură care te trezește din somn îți pompează adrenalină, dar nu înlătură starea de buimăceală firească, astfel că ai nevoie de cale liberă între pat și ieșirea din cort, iar o sursă de iluminare a standului te va ajuta să nu pierzi secunde prețioase și nici să te expui eventualelor accidente.

lampa dam

Când nu ai grijă la aceste detalii vei păți ca mine. Într-una dintre partidele mele am pus cortul cu intrarea orientată către pădure, nu către apă și la vreo 7 metri de rodpod. Când stația a început să urle, m-am chinuit un minut să găsesc ieșirea din cort, pipăind toate lateralele acestuia în căutarea fermoarului, timp suficient pentru pește să se refugieze la adăpost.

Altă pățanie memorabilă a fost provocată de sondarea defectuoasă. Eram pe o baltă nouă, identificasem o porțiune de substrat cu agățătură pe la vreo 80 de metri și am aruncat montura la 2 metri în dreapta aceastuia, dar fără să las markerul flotant în apă ca reper. Nu am luat în calcul bolta creată de vânt și, mai mult, nici nu încercat să mișc un pic plumbul după aruncare, să văd dacă e pe substrat prietenos. Am întins firul și am așteptat convins că o să prind pește. Și am tot așteptat, să fi fost vreo 3 ore, până m-am hotărât să o schimb. Surpriză, plmbul și montura mea erau bine înfipte probabil într-un buștean.

pescuit la crap

În concluzie, pescuitul în agățătură este extrem de solicitant, dar oferă satisfacții pe măsură. Nu este stilul de pescuit în care să facem rabat la calitatea materialelor, iar calitatea unor producători consacrați precum DAM ,Owner, Asso, Radical, Orange ne va face viața mai ușoară.

Echipa Mim Team 

Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.