Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pescuit la Feeder: Tehnică, Echipament, Monturi, Nadă și Momeli

acum 3 ani

1. Ce înseamnă pescuit la feeder?

Pescuitul la feeder este o tehnică specifică în cadrul pescuitului staționar care presupune hrănirea constantă și precisă a peștelui folosind diferite tipuri de nadă, transportate pe fundul apei cu ajutorul unui năditor (momitor, method feeder, coșuleț).

Tehnica feeder este o metodă simplă, dar foarte eficientă de a prinde rapid pește, necesitând folosirea unui echipament dedicat.

Pescuit la feeder

De ce feeder?

Încă de la apariția primelor lansete feeder în România interesul pentru acest stil a fost unul ridicat.

Emisiunile dedicate pescuitului la feeder erau cu totul ceva nou pentru pescarii români. Pe lângă noutatea echipamentelor erau prezentate tactici inovative, tipuri de nadă, monturi diferite față de ceea ce văzusem până în acel moment și alte detalii interesante legate de tehnică.

Între pescarii autohtoni și feeder a existat o dragoste la prima vedere. De-a lungul anilor pescuitul la feeder a devenit din ce în ce mai popular, tot mai mulți practicându-l datorită avantajelor pe care le oferă.

Denumirea feeder are la bază verbul englezesc ,,to feed" tradus prin ,,a hrăni".

Tehnica feeder presupune așadar hrănirea constantă a peștelui folosind diferite tipuri de nadă. Fiind un pescuit de substrat, nada va fi transportată pe fundul apei cu ajutorul unui năditor (momitor, method feeder, coșuleț).

Lansetele feeder au fost create pentru a îmbunătăți parametrii pescuitului pe substrat cu năditor în care abordările de finețe sunt necesare. În aceste situații, calitățile feeder-elor sunt net superioare lansetelor de crap ori lansetelor telescopice sau din mai multe tronsoane utilizate tradițional în pescuitul la staționar.

De ce feeder? Pentru că... timp, echipament și dril!

Pescuitul la feeder, spre deosebire de cel la crap, poate fi practicat eficient pe o perioadă scurtă de timp, de o zi sau câteva ore.

Deoarece se bazează pe atracție și finețe tehnica feeder oferă de regulă prezentări mai rapide și mai numeroase comparativ cu pescuitul la crap.

Echipamentul necesar pentru o partidă de feeder va fi semnificativ redus decât cel folosit în pescuit clasic cu lansete de crap.

Un scaun, 1-2 lansete după preferințe, un suport, minciog, juvelnic, nadă și momelile aferente, sună bine, nu?

Tot mai mulți pescari apelează la tehnica feeder ca o alternativă din cauza lipsei disponibilității pentru partidele lungi de pescuit la crap.

Bagejele reduse reprezintă de asemeni un argument în favoarea pescuitului la feeder, elimindându-se din ecuație o parte elementele specifice pescuitului la crap (rod pod, senzori, swingeri, șamd.) a căror instalare necesită timp considerabil.

Drilul!!! Drilul reprezintă până la urmă un aspect esențial al pescuitului. Sintagma ,,plăcere în dril" este utilizată adesea când se discută despre feeder, pe bună dreptate. Echipamentul folosit fiind mai permisiv decât cel de crap va oferi un dril mai lung și mai palpitant, sensibilitatea ridicată a feeder-ului transmițând cu acuratețe orice mișcare a peștelui.

Pescuit la feeder cu Ionut Constantinescu

Pe lângă aceste calități, pescuitul la feeder ne permite să pescuim pe cât de fin posibil. Vom putea utiliza cu succes cârlige de dimensiuni mici și fire de diametre reduse, fără a ne preocupa că peștele se va elibera pe parcursul drilului din cauza rigidității lansetei.

Ce presupune un echipament feeder, cum alegem corect tipul monturii, nadele, momelile de cârlig, dar și multe alte componente de bază ale pescuitului la feeder, în cele ce urmează!

2. Echipament feeder

În prezent sunt disponibile lansete, mulinete, dar și alte accesorii pentru toate categoriile de pescari.

Bugetul redus nu ar trebui să constituie un impediment în achiziționarea unui set-up ok, tehnica feeder fiind accesibilă tuturor pescarilor care doresc să practice acest stil.

Alegerea echipamentului este bazată pe anumite criterii, legate de tipul apei pe care ne aflăm, distanțele la care dorim să pescuim, talia peștilor pe care îi vizăm, dar și multe altele, pe care le voi dezvolta în continuare.

2.1. Lansete feeder

De regulă, lansetele feeder au o lungime de 3.6-3.9 m, fiind dimensiunile cele mai întâlnite în rândul pescarilor.

Pe lângă acest standard, au apărut și variante mai lungi, de 4.2 m, sau mai scurte de 2.4-3.3 m, unele fiind încadrate în categoria picker, altele fiind destinate pescuitului din barcă.

Lansetele feeder sunt compuse din 3 segmente + vârf, modelele cu 2 segmente și cele telescopice find destul de rare.

De obicei, feeder-ele au minim 2-3 vârfuri disponibile, cu diferite puteri de aruncare, realizate din fibră de sticlă sau de carbon, unele modele putând fi prevăzute chiar și cu 4-5 vârfuri.

Când spui feeder, spui lansetă cu multe inele.

Numărul inelelor prezente pe o lansetă feeder poate varia uzual între 12-15, puține modele fiind în afara acestor parametri.

Varfuri de lansete feeder

Cum alegem corect o lansetă feeder?

În primul rând ne vom raporta la modul în care vom pescui și apele pe care le vom frecventa.

A. Lungimea lansetei

Lansetele feeder, precum am menționat mai sus, pot fi cuprinse între 2.4-4.2m.

Lansetele cu lungimi între 2.4-3.3m pot fi pickere sau feedere ideale pentru pescuitul din barcă și nu numai.

Picker-ele sunt lansete cu putere de aruncare mică, destinate cu precădere pescuitului speciilor de ciprinide de talie redusă (caras, platică, roșioară, babușcă șamd.)

Caracteristicile unui picker nu îl recomandă pentru pescuitul la crap, decât în situațiile în care pescarul dorește să abordeze un pescuit de mare finețe , iar crapii vizați nu sunt de talie considerabilă.

Lansetele feeder destinate pescuitului din barcă prezintă aceleași caracteristici precum o lansetă feeder obișnuită, singura diferență fiind lungimea. Pescuitul din barcă poate fi incomod cu o lansetă feeder de lungime standard, de aceea producătorii au recurs la această soluție.

Lansete feeder pentru pescuitul din barca

Feeder-ele scurte pot fi utilizate și pe apele în care condițiile nu permit lansarea în siguranță cu feedere lungi.

Pentru a ne putea strecura cu ușurință în locurile greu accesibile, un feeder de 3m va fi ideal și ne va permite să lansăm cu ușurință, în zonele în care un feeder de 3.9m ar fi atins copacii ori alte obstacole de deaspura sau din spatele nostru.

De asemeni această categorie de feedere poate fi utilizată și în situațiile în care distanțele la care pescuim sunt reduse.

Lansetele feeder folosite frecvent au o lungime de 3.6-3.9m. Aceste 2 variante acoperă incredibil de bine o plajă largă de situații pe care le putem întâlni pe diverse ape.

În funcție de distanța la care intenționăm să pescuim putem opta pentru unul din modele.

Feeder-ele de 3.9m ne pot oferi un avantaj clar dacă vizăm un pescuit la distantă mare. În schimb, dacă discutăm despre distanțe medii, variantele de 3.6m sunt mult mai potrivite.

Un alt atuu al lansetelor feeder de 3.9m este acela că ne vor ajuta să pescuim mai eficient pe râuri în zonele cu praguri abrupt și obstacole submerse (în special la Dunăre).

Lanseta feeder 3.9m la Dunare

Lansetele feeder cu o lungime de 4.2m, asemeni celor de 3.9m, sunt ideale pentru pescuitul la Dunăre, ori alte zone cu agățătură.

Drilul în aceste condiții este unul dificil. Un feeder mai lung ne va ajuta să ghidăm crapii în afara porțiunilor cu probleme, deoarece oferă un control mai bun al peștelui.

În schimb, lansetele de 4.2 m sunt ceva mai incomode de utilizat.

În ceea ce privește distanța pe care o putem atinge cu un model de 4.2 m, tendința ar fi să credem că o astfel de lansetă va depăși performanțele obținute de varianta de 3.9 m. Din cauza lungimii, revenirea lansetei în timpul lansării va fi una mult mai lentă și astfel vom pierde din distanța atinsă.

Prin urmare, feeder-ele de 4.2 m nu reprezintă alegerea optimă în cazul unui pescuit la distanțe extreme.

Lansete feeder 4.2m la Dunare

B. Puterea de aruncare

Lansetele feeder pot avea diferite puteri de aruncare, fiind divizate în mai multe categorii:

  • ultra-light
  • light
  • medium-light
  • medium
  • medium-heavy
  • heavy
  • extra-heavy

Aceste categorii acoperă toate gamele de lansete feeder.

Din punctul meu de vedere, putem discuta despre un pescuit eficient cu feeder-ul la crap abia începând cu gama medium., ce presupune o putere maximă de aruncare în jurul a 60 gr. Gamele ultra-light sau light sunt mai degrabă destinate pescuitului peștilor de talie mică.

În funcție de greutățile pe care dorim să le lansăm vom alege puterea de aruncare a lansetei.

De exemplu, dacă avem în vedere un pescuit cu momitoare grele de peste 60 gr vom miza pe o lansetă extra-heavy, cu putere maximă de aruncare de 150 gr.

În schimb, dacă vom pescui cu method feeder-uri sau coșulețe ușoare, de 20-30 gr, un feeder medium-heavy cu o putere maximă de 70-80 gr va fi potrivit.

Un mare avantaj al lansetelor feeder este reprezentat de vârfurile interschimbabile cu puteri diferite de aruncare. Alegerea corectă a vârfului va fi calibrată în funcție de greuțațile pe care le vom lansa.

Dacă optăm pentru un vârf nepotrivit, vom întâmpina neplăceri pe parcursul partidei. Un vârf prea sensibil utilizat cu o greutate mare poate fi rupt, mai ales dacă tehinca de lansare este precară. Un vârf solid folosit cu o greutate mult sub puterea sa de aruncare nu va semnaliza corect trăsăturile, nu va sta întins și nici nu va atinge distanța optimă de lansare.

Prin urmare, înainte de a începe partida de pescuit, încercați să aproximați gramajul năditorului (momitor, method feeder, coșuleț) încărcat cu nadă, pentru a pescui cu vârful corespunzător.

Lanseta feeder cu putere de aruncare heavy

C. Acțiunea

Noțiunile putere de aruncare și acțiune sunt adesea confundate de pescari.

Puterea de aruncare se referă la greutatea optimă de lansare, acțiunea reprezintând modul în care lanseta se comportă pe durata aruncării și în timpul drilului .

Într-un limbaj popular, unele lansete ,,se indoaie mai mult" iar altele rămân mai ,,țeapăne".

De ce ar trebui să tinem cont de acest criteriu în alegerea unei lansete? Din cauza diferențelor enorme între cele 2 tipuri de lansete : cele moi vs cele rigide, fiecare categorie fiind indicată pentru un anumit tip de pescuit.

Asemeni puterii de aruncare, acțiunea lansetei poate fi de mai multe tipuri:

  • parabolică
  • semi-parabolică
  • semi-rapidă
  • rapidă

Lansetele feeder parabolice (progresive) constituie cea mai permisivă categorie. Fiind catalogate ca lansete moi, parabolicele vor lucra pe toată lungimea lor în timpul aruncării și drilului.

La polul opus, se află feeder-ele cu acțiune rapidă (de vârf). Lansetele rapide fiind mai rigide se vor curba în timpul lansării și al drilului cu precădere în ultima treime (zona de vârf).

Variantele de mijloc între cele 2 categorii (semi-parabolică și semi-rapidă) îmbină proprietătile ambelor tipuri, împrumutând preponderent calitățile uneia dintre acestea.

Acțiunea lansetei

Alegerea lansetei feeder cu acțiunea potrivită se va baza în primul rând pe distanța la care intenționăm să pescuim.

Un feeder parabolic, deși este ușor de încărcat pe parcursul lansării, va fi limitat din punct de vedere al distanței atinse.

În schimb, pe parcursul drilului se va comporta impecabil, obosind peștele mult mai eficient decât o lansetă rapidă. Parabolicele au tendința de a se indoi pe toate lungimea lor, fiind ideale în special pentru pescarii începători, cei care nu au nevoie de distanțe mari, dar și cei care urmăresc cu precădere ,,plăcerea drilului".

Fedeer-ele rapide combinate cu o tehnică corectă de aruncare pot atinge distanțe similare lansetelor de crap.

Pe anumite ape, pescuitul la distanță este un must-have. Abordarea unui pescuit la crap cu lansete feeder va trebui să țină cont de acest aspect.

Dacă peștii se vor alfa la 100 m, trebuie să venim pregătiți pentru a atinge acest prag. Un feeder rapid, datorită rigidității pe parcursul a 2/3 din lungimea lansetei, ne va permite să obținem distanțele dorite dacă ansamblul este echilibrat corect (lansetă, mulinetă, fir, montură).

În schimb, feeder-ul rapid nu ne va oferi aceeași plăcere și siguranță în dril comparativ cu un model parabolic.

Actiune lanseta feeder

2.2. Mulinete feeder

Mulinetele dedicate pescuitului la feeder sunt cuprinse între mărimile 3000-6000.

Alegerea mulinetei se va baza în primă instanță pe caracteristicile lansetei feeder, pentru a obține un combo echilibrat.

Alegerea mulinetei rămâne la latitudinea fiecărui pescar. Pentru a nu crea diferențe mari între lansetă și mulinetă este recomandată găsirea unui echilibru.

De exemplu, o lansetă heavy cu putere de aruncare de 150 gr, nu va putea fi folosită eficient împreună cu o mulinetă mică, de mărimea 3000. Nici o lansetă medium de 70 gr nu se va echilbra corect cu o mulinetă grea de 6000.

Înainte de optarea pentru orice set-up este recomandat să ne informăm despre greutatea lansetei și mulinetei.

În continuare vom ține cont de următoarele alte criterii: peștii țintă, distanța pescuită și curentul apei (dacă există).

Pescuitulul cu lanseta feeder având ca target crapii de talie medie/mare, va necesita o mulinetă robustă, capabilă să facă față și celor mai lungi driluri.

Mulineta feeder

Același tip de mulinetă va fi utilizat și în cazul pescuitului pe ape curgătoare, unde năditorul folosit va întâmpina mereu o rezistență la recuperare generată de curentul apei.

Mulinetele puternice nu trebuie să aibă neapărat un număr exorbitant de rulmenți. O mulinetă robustă are la bază în primul rând agrenaje de forță și corp metalic.

În ceea ce privește distanța de pescuit, putem împărți mulinetele în 2 categorii : cu tambur simplu și cu tambur long-cast.

După cum reiese și din denumire, mulinetele cu tambur long-cast au fost proiectate pentru pescuitul la distanțe mari.

Un alt aspect asupra căruia trebuie să acordăm atenție sporită în cazul pescuitului la distanță este modul în care mulineta așează firul pe tambur.

O așezare greșită a firului pe tambur va genera încurcări ale firului în timpul lansării, riscând astfel să pierdem montura, sau mai rău, să rupem o parte a feeder-ului.

Adesea, mulinetele cu tambur long cast sunt prevăzute cu șaibe de reglaj, menite să ne faciliteze așezarea optimă a firului.

Așezarea firului pe tambur

2.3. Fire feeder

Firele utilizate frecevent în pescuitului crapului cu lanseta feeder sunt fire monofilament cuprinse între 0.18-0.25 mm.

De regulă, cele mai utilizate diametre în pescuitul la feeder gravitează în jurul valorii de 0.20 mm. Totuși, există situații în care alegerea firelor va fi alta, subiect despre care voi discuta ceva mai târziu.

Pescuitul la feeder implică folosirea firelor de diametre reduse. Inelele relativ mici poziționate pe vârful feeder-elelor nu permit folosirea eficientă a firelor de diametre mari.

Inițial tehnica feeder a fost concepută pentru a aborda un pescuit fin, firele solide nefiind luate în calcul, acest aspect modificându-se în timp la solicitările pescarilor.

Alegerea firelor potrivite se va efectua în funcție de diverse criterii, ordinea acestora diferind în funcție de pescar.

Referitor la distanțele de aruncare, pentru cele reduse, putem folosi fară probleme fire cu diametre intre 0.22-0.25 mm (sau chiar mai subțiri), în timp ce lansările la distanțe ridicate vor implica fire de 0.18-0.20 mm.

Pentru a rezista presiunii exercitate de aruncarările la distanță este recomandată folosirea unui întaitaș textil sau monofilament.

Lungimea ideală a înaitașului este de dublul lungimii lansetei feeder utilizate.

În cazul lansărilor în forță cu greutăți mari este recomandată folosirea unui degetar de protecție.

Firele recomandate pentru pescuitul la distanță sunt fire suple, mătăsoase, cele rigide fiind ideale mai degrabă unui pescuit în care se pune accent pe rezistența echipamentului.

Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este proprietatea firului de a se scufunda.

Firele de tip sinking (scufundătoare) constituie categoria ideală de fire folosite în pescuitul la feeder.

Un fir plutitor sau slow sinking (fir ce se scufundă lent) vor îngreuna întinderea corectă a acestuia. De asemeni, firele sinking se vor lipi de substrat asigurând o camuflare ideală a monturii.

Mulineta feeder cu fir sinking (scufundator)

Referitor la camuflarea monturii, pe ape limpezi este recomandată folosirea firelor de culoare închisă.

Dacă nu avem această posibilitate, mulinetele fiind echipate cu fire în culori aprinse, un înaitaș poate rezolva problema ori colorarea firului câțiva metri folosind un marker negru.

Mai sus, aminteam de 2 categorii de fire : suple și rigide.

Firele suple deși au proprietăți excelente de castabilitate nu prezintă nici pe departe aceeași rezistență precum firele rigide. De asemeni, elongația firelor suple va fi una mult mai ridicată decât în cazul firelor rigide.

Din punctul meu de vedere, putem alege firele și în funcție de acțiunea feeder-ului pe care il folosim.

Spre exemplu, în cazul lansetelor feeder cu acțiune rapidă, firele moi, suple, reprezintă varianta ideală, deoarece ne vor ajuta pe parcursul drilului, compensând lipsa elasticității lansetei. Același principiu se poate aplica desigur și pentru lansetele parabolice.

Pe lângă firele monofilament cu grosimi standard se pot folosi și alte categorii de fire în pescuitulul crapului la feeder.

Firele monofilament cu grosimi cuprinse între 0.28-0.30 mm pot fi utilizate doar împreună cu feedere ce prezintă inele suficient de mari pentru a permite lansări eficiente. Vom apela la aceste fire doar în condiții dificile, pe ape cu agățătură masivă, în care drilurile vor fi efectuate în forță.

Mulineta feeder cu fir monofilament

Firele textile (multifilament) nu sunt ideale în pescuitul crapului la feeder pe ape stătătoare.

În schimb, pe apele curgătoare, situația se schimbă. În anumite cazuri folosirea firelor textile este necesară. Deși nu este rezistent la abraziune, firul textil va asigura o poziționare mai bună a cosulețului folosit în curenții puternici ai apei. Fiind de un diametru mai redus comparativ cu variantele mono, textilul ,,va tăia" mai bine apa.

În zonele cu abraziune ridicată (scoici, praguri etc.), poate fi folosit împreună cu un înaintaș monofilament, menit să evite tăierea firului principal pe parcursul trăsăturii sau al drilului.

De menționat că, în pescuitul crapilor de talie mare pe râuri, textilul însoțit de feedere cu putere mare de aruncare pare de departe varianta ideală.

Martori ai acestei afirmații sunt partidele extraordinare, realizate pe Dunăre, de 2 dintre cei mai cunoscuți pescari maghiari, Döme Gábor și Krisztián Jankovich.

Crapi mari la feeder pe Dunăre
Pescuitul amurului la feeder pe Dunăre

Grosimea ideală a firelor textilele pentru pescuitul crapului pe râu, pleacă în opinia mea din jurul valorilor de 0.10-0.12 mm, dar poate ajunge și până la 0.30 mm, în funcție de peștii vizați și condițiile oferite de locul în care pescuim.

2.4. Suporți și alte accesorii pentru feeder

Pescuitul la feeder este imposibil fără a avea suporții de lansete necesari.

Cel mai important criteriu în alegerea unui suport pentru feeder este stabilitatea.

Alte criterii pot fi legate de lungime și vizibilitate, calități menite să asigure o poziționare corectă a feeder-ului și să ne ușureze pescuitul.

Ce presupune o poziționare corectă a lansetei feeder?

Există 2 reguli de bază, în funcție de tipul apei pe care pescuim.

Pe apele stătătoare, vom poziționa feeder-ele cu vârful cât mai aproape de luciul apei pentru a camufla cât mai bine firul pe substrat.

Pe apele curgătoare, poziționarea va fi făcută diametral opus, feeder-ul fiind așezat cât mai sus astfel încât firul să atingă apa într-un punct cât mai îndepărtat. Cu cât firul va sta scufundat mai mult în apă, cu atât va fi supus unei presiuni mai mari exercitate de curentul apei, existând posibilitatea agățării acestuia în obstacolele purtate de curent (crengi, vegetație, șamd.).

Pozitionarea corecta a lansetelor feeder pe suport

Pentru ambele situații este recomandată poziționarea feeder-ului la un unghi aproximativ de 45º raportat la locul în care este plasată montura. Acest unghi va permite vârfului să semnalizeze clar trasăturile, iar procesul de întepare a peștelui va fi unul mult mai sigur.

Alegerea minciogului pentru pescuitul cu feeder-ul la crap va ține cont în primul rând de talia peștilor vizați. Mărimea capului de minciog va fi corelată cu dimensiunea crapilor pe care dorim să îi pescuim.

În cazul crapilor mari minciogurile clasice de crap pot reprezenta o soluție. Însă, în pescuitul la feeder cele mai populare sunt minciogurile cu cap detașabil și cozile cu lungime cuprinsă între 2-4 m, telescopice sau alcăuite din 2-3 tronsoane.

Deși sunt relative incomode cozile de 3-4 m ne vor ajuta enorm să ajungem la pești în partidele în care pescuim pe zone cu mal abrupt ori inaccesibil din cauza altor condiții ce nu ne permit apropierea de apă (mâl, zone cu vegetație șamd.).

Minciog si lanseta feeder

Alte criterii în alegerea capului de minciog constau în materialul din care plasa acestuia este confecționată și adâncimea sa.

Pentru pescuitul de viteză, capurile de minciog cu plasă plastifiată reprezintă varianta ideală deoarece protejează crapii împotriva agățării. De asemeni, dacă cârligul se va elibera din gura peștelui, va fi extras mult mai rapid din minciog. În schimb, spre deosebire de o plasă normală din material textil, plasele plastifiate se pot rupe mai ușor și în același timp cântăresc ceva mai mult.

În anumite partide va trebui să tinem cont și de adâncimea plasei minciogului. În ipoteza în care pe lângă crapi, pescuim și la ten (amur) un minciog cu plasă adâncă este necesar. Tenul are tendința ca odată ajuns în minciog să sară, prin urmare fiind mult mai potrivit un cap de minciog capabil să îl rețină înauntru fără probleme.

Ten prins la feeder de Ionut Constantinescu

Juvelnicul este un accesoriu indispensabil partidelor de feeder, cu excepția celor în care practicăm un pescuit în sistem catch & release bazat pe eliberarea peștilor imediat ce au fost prinși.

Recomand folosirea unor modele cât mai lungi, de minim 2-2.5 m, realizate din material ecologic, destinat protecției pestilor.

Variantele mai lungi sunt mai comod de utilizat deoarece nu vom fi nevoiți să ne apropriem tot timpul de apă pentru a introduce peștii în juvelnic. Un juvelnic lung va util atunci când pescuim pe locuri cu mal abrupt, ori zone cu apă cu adâncime foarte mică la mal.

Juvelnic si lanseta feeder

Scaunul este un element necesar în orice partidă de feeder.

Pe lângă comoditate, scaunul ne va permite să observăm eficient trăsăturile, deoarece vom avea o poziție statică. De asemeni, procesul de încărcare a năditoarelor va fi unul facil.

Un scaun cu accesorii incorporate precum taviță pentru momeli, suport de feeder șamd. poate constitui un avantaj în cazul pescuitului de frecvență deoarece vom avea totul la îndemână.

Un alt aspect de care putem ține cont este reprezentat de posibilitatea reglării picioarelor, astfel încât să putem pescui fără probleme pe teren înclinat.

Scaun feeder

3. Monturi feeder

Monturile destinate pescuitului la crap cu lanseta feeder vin într-o varietate largă, fiind realizate în funcție de tipul năditorului pe care dorim să îl utilizăm (momitor, method feeder și coșuleț) dar și a altor condiții impuse de talia peștilor sau apa pe care o pescuim.

3.1. Momitor

Momitoarele alături de method feedere reprezintă una din cele mai populare categorii de năditoare folosite în pescuitul crapului la feeder.

Cea mai întâlnită montură este de tip in-line, realizată direct pe firul mulinetei.

Montura in-line presupune introducerea momitorului pe firul mulinetei, fiind urmat de o biluță de cauciuc cu rol antișoc și un vartej de care atașăm forfacul. În cazul momitoarelor cu autoînțepare (momitoare ce prezintă un tub cauciucat destinat fixării vârtejului în interiorul acestuia) biluța de cauciuc nu este necesară.

Montura in-line constituie o variantă ideală pentru pescuitul crapului la feeder în foarte multe situații.

Momitor feeder

Cu ajutorul momitorului vom putea duce constant o cantitate considerabilă de nadă pe vadul de pescuit. De asemeni, momitorul prezintă proprietăți excelente în ce privește aerodinamica, putând fi lansat la distanțe ridicate.

Montura in-line reprezintă montura cu rata cea mai bună de întepare folosită în pescuitului crapului, motiv pentru care este utilizată pe scară largă și în pescuitul la feeder.

AȘA NU!

Un mare NU în alcătuirea monturii in-line îl constituie legarea unei agrafe între momitor și firul principal al mulinetei.

Indiferent de apa pe care pescuim, monturile destinate pescuitului la crap ar trebui să fie unele care în caz de ruptură să permită eliberarea momitorului.

Crapii care trag după ei naditoare sau plumbi se pot răni grav sau chiar muri, dacă firul ori greutatea suplimentară rămâne blocată într-un obstacol submers. Prin urmare, nu strică să ne gândim și la siguranța mustăcioșilor.

Forfacele ideale pentru pescuitul cu momitor in-line au lungimi cuprinse între 5-10 cm, forfacele vor fi realizate din fir textil, pentru o așezare cât mai corectă pe substrat. Rareori pot fi utilizate fire de tipul fluorocarbon, specifice situțiilor în care dorim să practicăm mai degrabă un pescuit selectiv.

De asemeni grosimea firelor și mărimea cârligelor trebuie să fie corelate cu dimensiunea crapilor vizați și tipurile de momeli de cârlig folosite.

De ce forface atât de scurte? Răspunsul este unul cât se poate de simplu: unde va fi nada, acolo vor fi și crapii!

Folosirea unui forfac lung de 15-20 cm, pe lângă faptul că nu prezintă aceeași eficiență, anulează considerabil proprietățile de atracție ale momitorului.

Ciortan prins de Ionut Constantinescu la momitor feeder

3.2. Method Feeder

Pescuitul la method feeder în ultimii ani a cunoscut o ascensiune considerabilă. Din ce în ce mai mulți pescari au început să adopte tehnica method în căutarea crapilor. Fiind un tip de pescuit accesibil dar în același timp și eficient, pe piață au apărut din ce în ce mai multe modele de method feeder și nade dedicate acestui stil.

Asemeni momitorului, method feeder-ul se introduce direct pe firul mulinetei, alcătuind o montură in-line semi-fixă sau culisantă în functie de preferințele pescarilor.

Varianta semi-fixă este utilizată cel mai frecvent deoarece introducerea vartejului de care este atașat forfacul, în interiorul method feeder-ului, asigură auto-înteparea crapului în momentul trăsăturii.

carlige senzor feeder

Referitor la distanțele atinse, method feeder-ul poate performa la fel de bine precum un momitor, dacă prezintă greutatea potrivită. Datorită formei aerodinamice un method feeder suficient de greu poate surclasa momitorul, fiind indicat în partidele în care căutăm crapii la distanțe considerabile. În schimb, cu ajutorul method feeder-ului vom introduce o cantitate ceva mai mică pe vadul de pescuit

Forfacele utilizate în pescuitul cu method feeder sunt aceleași precum cele folosite în pescuitul cu momitor.

Singura diferență constă în posibilitatea introducerii forfacului în interiorul nadei plasate pe method feeder. Deoarece method feeder-ul va ajunge pe substrat întotdeauna în aceeași poziție, datorită formei sale aplatizate, putem introduce cârligul în nadă, având certitudinea că acesta va fi descoperit de crapi mai devreme sau mai târziu.

Method feeder

Forma aplatizată a method feeder-ului pe lângă o prezentare excelentă a momelii de cârlig prezintă și dezavantajul de a nu putea fi pescuit eficient în zonele cu un strat consitent de mâl. Method feeder-ul din cauza greutății plasate în partea inferioară va avea tendința de a se îngropa în substrat, devenind aproape invizibil pentru crapi.

Method feeder-ul poate fi folosit atât pe zona nădită cât și izolat, în cazul în care se dorește efectuarea unui pescuit de căutare (intercepție).

De regulă pescuitul cu method feeder se adresează pescuitului crapilor de orice talie. Pentru partidele în care ne dorim prinderea crapilor de talie medie sau mare folosind un echipament de finețe putem avea în vedere o noutate.

Method feeder-ul cu segment elastic reprezintă o alternativă menită să ofere siguranță in dril. Porțiunea de elastic are rolul de a absorbi șocurile provocate de crapi pe parcursul drilui.

Folosind această soluție pescarii vor avea ocazia să utlizeze forface subțiri, ori cârlige de dimensiuni reduse în ciuda faptului că peștii țintă nu sunt tocmai mici.

Method feeder cu elastic

3.3. Coșuleț

Deși nu este folosit pe scară largă, cosulețul va reprezenta întotdeauna o soluție viabilă în pescuitul crapului la feeder, atât pe bălți/lacuri, cât și râuri sau Dunăre.

Coșulețele sunt disponibile într-o gamă generoasă de forme, mărimi și greutăti ce pot fi folosite pe diverse tipuri de monturi.

Totuși doar o parte din monturi reprezintă variante ideale atunci când specia țintă este crapul.

Spre deosebire de momitoare și method feedere, coșulețe nu prezintă aceleași proprietăți de castabilitate nefiind la fel de aerodinamice (cu excepția coșulețelor de tip bullet). Prin urmare, coșulețul nu reprezintă o soluție în cazul pescuitului la distanță.

În schimb, coșulețele sunt mult mai versatile, putând fi atașate pe diverse tipuri de monturi, menite să acopere diferite șcenarii de hrănire ale peștilor.

Spre exemplu, dacă crapii din balta pe care pescuim sunt reticenți, îî vom atrage mult mai usor folosind un coșuleț.

Monturile cu coșuleț oferă posibilitatea folosirii eficiente, a forfacelor lungi de minim 15-20 cm, forface ce pot ajunge uneori chiar și la 1 m. Astfel, momeala de cârlig va fi plasată la distanță de zona în care se află nada.

Cosulet feeder

În pescuitul crapilor la feeder pe ape curgătoare coșuletul va constitui alegerea principală. Curentul va impinge nada din cosuleț, forfacele scurte fiind astfel ineficiente deoarece se vor afla la distanța la zona în care nada va ajunge.

Lungimea optimă pe râu a forfacelor destinate crapilor pleacă din jurul a 30-40 cm până la 1 m, lungimea fiind dată în funcție de intensitatea curentului.

Revenind la tipurile de monturi adresate coșulețelor voi discuta pe rând despre fiecare în parte. Ordinea în care voi prezenta monturile este una personală, stabilită în funcție de rata frecvenței folosirii monturilor.

A. Montura cu segment elastic

Montura cu segment elastic (feeder gum, power gum sau elastic de rubesiană) reprezintă prima mea alegere în cazul pescuitul crapului folosind coșulețul.

Trăsăturile crapilor sunt de regulă violente, iar echipamentul pe care îl utilizez, nefiind unul tocmai permisiv, nu îmi permite loc pentru erori. Apelând la un segment elastic de 8-10 cm, siguranța pe parcursul drilul va crește considerabil.

Monturi feeder cu elastic

B. Montura cu fir împletit (răsucit)

Montura cu fir împletit presupune răsucirea firului principal al mulinetei pe o porțiune de 8-10 cm. Firul răsucit datorită acestui proces va căpata rigiditate, îndeplinind rolul de anti-tangle.

Pentru această montură vom avea nevoie de puține accesorii : o agrafă de care atașăm coșulețul, un opritor cu rol de protecție al nodului și un vârtej de dimensiune redusă pe care vom plasa forfacul.

Montură feeder cu fir răsucit

C. Montura treccia italiană

Montura treccia italiană, presupune răscucirea unei porțiuni de fir. De această dată vom răsuci un alt fir decât cel principal al mulinetei.

Recomandarea mea ar fi să folosim un fir rezistent, începând cu grosimea de 0.25 mm. Lungimea finală a împletiturii va fi cuprinsă între 15-20 cm, suficientă pentru a evita încurcarea forfacului pe durata aruncării.

Pe lângă firele împletite și segmentele de fir elastic putem utiliza o porțiune de varniș siliconic rigid ori un fluorocarbon de grosime ridicată (minim 0.40 mm), elemente ce pot înlocui cu succes clasicul anti-tangle.

Montură feeder treccia italiană

D. Montura cu plumb pierdut

Împrumutată din pescuitul crapului, montura cu plumb pierdut consituie alegerea ideală în cazul pescuitului la feeder în condiții dificile, pe zone cu agățătură multă.

Montura va permite eliberarea coșulețului în momentul întâlnirii unui obstacol ori trăsăturii, dacă conul sistemului cu plumb pierdut a fost setat astfel.

Montură feeder cu plumb pierdut

E. Montura cu tub anti-tangle

Montura cu tub anti-tangle este cu siguranță una dintre cele mai simple monturi destintate pescuitului la cosuleț. Presupune introducerea unui tub anti-tangle din plastic pe firul principal urmat de o bilă de cauciuc cu rol antișoc, firul principal fiind legat de vârtejul pe care atașăm forfacul.

Montură feeder cu tub anti-tangle
IMPORTANT!

În cazul tuturor tipurilor de monturi în care este utilizat coșulețul se recomandă pescuitul în clips pentru a evita încurcarea forfacelor în timpul aruncării. Firul plasat în clips va asigura întinderea forfacului înainte de a ajunge în apă și astfel sanșele de răsucire se vor reduce considerabil chiar și în cazul celor mai lungi forface.

4. Momeli pentru feeder

Pescuitul la feeder presupune o gamă largă de momeli, oferind posibilitatea unui pescuit atât cu momeli clasice folosite înaintea apariției tehnicii feeder, cât și cu momeli moderne, unele concepute special pentru acest stil.

4.1. Momeli clasice

Mămăliga reprezintă una dintre cele mai des folosite momeli în pescuitul la crap. Mămăliga sub formă de pătrățică sau cocoloș având o consistență potrivită poate fi lansată fără probleme și la distanțe apreciabile.

La prima vedere poate părea o alternativă demodată, dar în unele partide consider că nu ar trebui să lipsească din trusa cu momeli.

Porumbul dulce de conservă, asemeni mămăligii se încadrează în categoria momelilor populare de crap utilizate frecvent de foarte mult timp. Porumbul poate fi folosit cu succes și în combinație cu viermi, râme sau pufarine.

Porumb dulce de conserva

Momelile vii: viermi, râme și larve de chyronomus pot fi o soluție ideală în pescuitulul crapului, cu precădere în perioadele reci.

Nefiind momeli selective, viermii, râmele și larvele sunt utilzate adesea ca variante alternative, în cazul în care crapii nu răspund pe momelile obișnuite.

4.2. Momeli moderne

A. Momeli flotante

Momelile flotante sunt divizate în mai multe tipuri: pop up-uri, pelete flotante, wafters, porumb artificial flotant și pufarine, fiind disponibile în diverse arome, culori și mărimi.

Cumpara pop-up-uri feeder fumigena 6mm de la Senzor Planet

Un aspect foarte important al folosirii momelilor flotante este echilibrarea corectă a cârligului cu momeală aleasă.

Echilibrarea presupune rămânerea cârligului pe substrat sau în apropierea sa (la distanța de max. 1-2 cm), evitându-se ridicarea completă a forfacului în masa apei.

Echilibrarea corectă a pop up-urilor

Momelile flotante pot fi atașate pe forfac în diferite modalități: fir de păr, spin (bait sting) și inel de silicon.

Cu excepția pufarinelor, peletelor soft (moi) și a porumbului artificial moale nu este recomandată folosirea momelor flotante direct pe cârlig, deoarece acestea nu vor oferi o prezentare eficientă.

Pop up-urile, peletele flotante și porumbul artificial funcționează pe aceleași principii, având o flotabilitate similară. Alegerea acestora se va realiza în funcție de talia peștilor vizați, mărimea cârligului folosit, arome, culori, șamd.

Popup-uri si monturi feeder cu popup

Wafters-urile sunt momeli similare pop up-urilor, diferența constând în gradul de flotabilitate redus. Fiind momeli critic echilibrate vor avea nevoie în schimb nevoie de o prezentare diferită.

Forfacele ideale pentru wafters sunt cele cu fir de păr și bandă elastică. Bait sting-ul fiind metalic, va avea tendința de a transforma wafters-ul din o momeală critic echilibrată, într-o momeală de fund, din cauza greutății sale.

Pufarinele pot fi utlizate cu succes în pescuitulul crapului la feeder. Nefiind momeli selective, acestea se deosebesc de celelalte momeli flotante prin consistență. Fiind foarte moi, vor fi absorbite cu ușurință și de cei mai suspicioși crapi.

Un dezavantaj al pufarinelor este timpul de schimbare, fiind momeli care nu rezistă mult pe cârlig, necesitând înlocuirea la fiecare lansare.

B. Momeli scufundătoare

Boiliesuri-urile și peletele scufundătoare reprezintă momeli de selecție în pescuitul crapului la feeder. Nefiind flotante, vor fi absorbite ceva mai greu de pești totodată fiind prezentate uzual în culori mult mai puțin stridente.

Indiferent că discutăm de boiliesuri solubile, tari, ori pelete cu diferiți timpi de dizolvare, toate aceste momeli nu ar trebui să depășească de regulă diametrul de 16-18 mm pentru un pescuit eficient.

Cele mai populare momeli de acest tip, sunt cele pe bază de fishmeal (făină de pește) dedicate cu precădere pescuitului crapulilor de talie medie și mare.

De menționat că boilies-urile și pelete pot fi de asemenea critic echilibrate, în compoziția lor adăungându-se granule de plută. De asemeni, cele în variantă scufundătoare pot fi combinate cu momeli flotante pentru a obține o prezentare de tip snow-man.

Avantajul momelilor critic echilibrate este că pot fi aspirate mai ușor de crapi, prezentând o atracție mai ridicată decât cele scufundătoare.

Montura feeder cu nada si momeli scufundatoare

5. Nade pentru feeder

Categoriile de nadă cele mai utilizate în pescuitul crapului la feeder sunt groundbait-urile și peletele.

Pe lângă aceste nade putem apela și la momeli vii, porumb ori alte tipuri de semințe (cânepă, grâu șamd.), în funcție de talia peștior vizați.

senzor groundbait top amix editie limitata feeder

5.1. Groundbait

Grounbait-urile reprezintă alegerea numărul 1 a pescarilor pentru nadele de feeder.

Groundbait-ul este o nadă versatilă, putând fi folosită în combinație cu orice altă categorie de nadă.

Criteriul principal pe care mă bazez în momentul alegerii groundbait-ului potrivit va fi întotdeauna tipul năditorului folosit pentru a putea stabili granulația, consistența și gradul de umectare ideale.

Groundbait-ul dedicat pescuitului cu method feeder va fi mereu de granulație redusă, menit să adere corect pe suprafața method-ului.

În cazul momitoarelor și coșuletelor putem folosi și mix-uri cu granulație mare fără probleme.

Nadire cu groundbait la feeder

Consistența mixului pentru momitor trebuie să fie una colantă, necesitând o umectare generoasă pentru a nu se desface la impactul cu apa.

În ce privește method feeder-ul, groundbait-ul va fi umectat astfel încât nada să ajungă aproape intactă pe fundul apei, urmând să se desfacă treptat. O umectare exagerată va transforma mixul în unul lipicios, ce se va desface greu, în timp ce o umectare superficială va determina ca mixul să cadă de pe method la impactul cu apa.

Groundbait-ul destinat coșulețelor va fi umectat similar method-ului evitându-se supracolarea sau umectarea slabă.

Pe lângă aromă, o calitate a groundbait-ului pe care pun foarte mare accent este culoarea.

Pe apă limpede și rece voi pescui cu mixuri de culoare închisă (maro sau negru).

Pe măsură ce apa se încălzește galbenul devine culoarea ideală, fiind foarte atractivă din punct de vedere vizual.

Nu în ultimul rând, soluția pentru apă tulbure este culoarea roșie, culoare ce se remarcă excelent în condiții de turbiditate.

Lanseta feeder la Dunare cand apa e tulbure

5.2. Pelete

Peletele se pretează cu precădere pescuitului la crap cu method feeder-ul, putând fi folosite și pe momitor sau coșulet simple, ori în combinație cu alte tipuri de nadă.

Micropeletele cu diametre de 2-4 mm sunt variantele cele mai des utilizate, de regulă pe bază de făină de pește (fishmeal).

Cumpara micropelete fishmeal 2mm pentru method feeder de la Senzor Planet

Asemeni groundbait-ului și în cazul peletelor procesul de umectare reprezintă cheia unei partide reușite, respectându-se aceleași reguli.

Umectarea peletelor

5.3. Pregătirea nadelor

Pregătirea nadelor presupune de regulă 2 operațiuni: umectare și sitare (cu excepța peletelor).

Aceste etape sunt importante pentru a obține consistența corectă a nadei asigurându-ne astfel că va avea o mecanică corectă pe substrat.

Umectarea și aditivarea nadelor se va realiza treptat. Nu este recomandat să adăugăm toată partea lichidă deodată deoarece astfel putem supraumecta nada. De preferat ar fi să diluăm aditivii folosiți (sirop de porumb, CSL, arome etc.) în recipientul cu apă pe care o adăugăm în nadă. Astfel, partea lichidă menită să atragă peștii se va răspândi uniform în nadă.

Sitarea nadei facilitează desfacerea corectă a nadei pe substrat și îndepărtează cocoloașele apărute după umectare. Etapa de sitare are rolul de a garanta uniformizarea nadei. În funcție de granulația nadei este recomandat să utilizăm site cu ochiuri de diametru diferit : 2-3 mm pentru granulație mică și 4-6 mm pentru granulație medie și mare.

Pregătirea nadei

6. Metode de nădire în pescuitul la feeder

Probabil cea mai întâlnită strategie de nădire este cea locală realizată direct cu lanseta feeder pe care o folosim și în pescuit.

Înainte de începerea partidei putem efectua o nădire cu firul în clips, folosind același tip de năditor pe care îl vom pescui ulterior.

Avantajul principal al acestei metode este rapiditatea, 5-10 lansări fiind suficiente pentru a crea vadul de pescuit.

O altă metodă poate fi utilizarea unei alte lansete, mai puternice, de feeder sau alt tip (de crap) clipsată pe aceeși distanță precum lanseta de pescuit.

Principalul atuu constă în faptul că putem transporta pe zonă nădită o cantitate mult mai mare de nadă, într-un timp mult mai scurt, utilizând un coșulet sau momitor de mărime mare, sau o rachetă de nădire (de preferat una de tip spomb).

În cazul aceastei metode este recomandată folosirea unui înaintaș suficient de rezistent pentru a face față aruncărilor cu greutăți considerabile.

Crap prins la feeder de Ionut Constantinescu ca rezultat al strategiei de nadire

7. Tehnica de lansare la feeder

Feeder-ele fiind lansete de finețe sunt predispuse frecvent accidentelor. Accidentele pot fi evitate doar având o tehnică bună de aruncare însoțită de o încărcare a lansetelor feeder cu greutățile potrivite.

O aruncare corectă presupune poziționarea greutății în jurul 1/3 a lungimii lansetei feeder în funcție de tipul de acțiune al lansetei.

O lansetă rapidă se va încărca poziționând năditorul deasupra primei treimi a lansetei (către vârf), în timp ce pentru feeder-ele parabolice greutatea va fi plasată în dreptul 1/3 din lansetă sau puțin mai jos (către cotor) pentru a asigura o încărcare corectă.

Tehnica de aruncare cu feeder-ul

Perfecționarea tehnicii de aruncare ne va oferi în timp mult dorita precizie a lansărilor.

În foarte multe situații un pescuit la punct fix poate fi varianta ideală. Aruncând mereu aproximativ în același loc vom putea construi un pat de nadă concentrat adunând astfel peștii pe o suprafață cât mai redusă.

Lansări cu feeder-ul la distanță

8. Pescuitul la feeder pe timp de noapte

Pescuitul la feeder pe timp de noapte nu reprezintă un impediment deoarece pe vârfuri se pot atașa suporți cu starleți ori putem poziționa feeder-ele pe senzori.

Adesea, pe durata verii, crapii se vor hrăni frenetic pe durata nopții când temperaturile scad, iar confortul termic al peștilor crește.

De menționat că pescuitul de noapte necesită o atenție sporită, firul fiind ceva mai predispus încurcărilor de vârf din cauza plasării suportului pe care se află starletele luminos.

Starleții pot fi găsiți în diferite mărimi și culori, recomandați fiind cei de dimensiune mare pentru a oferi o vizibilitate cât mai bună.

9. Concluzii

Feeder-ul si avantajele sale

Pescuitul la feeder indiferent de specia vizată este un pescuit accesibil tuturor. Nefiind necesar un buget exagerat și potrivit pentru pescarii ce dispun de puțin timp liber, pescuitul la feeder se află într-o continuă creștere de popularitate încă de la apariția sa în țară.

Fiind bazat în primul rând pe un pescuit de finețe feeder-ul oferă satisfacții imediate, trăsături multe, într-un cuvânt activitate! Pescuind corect, respectând câteva reguli elementare este imposibil să nu ne bucurăm de o zi reușită la feeder, desigur dacă peștii sunt dispuși să se hrănească în acel moment.

Pescuitul crapului la feeder este recomandat pescarilor care urmăresc ,,plăcerea drilului". Fiind mult mai senzitive comparativ cu lansetele clasice de crap, feeder-ele vor asigura driluri palpitante, obosirea unui crap devenind astfel mult mai atractivă.

Personal, pe tot parcursul anului practic atât pescuitul la crap cât și cel la feeder.

Cu siguranță nu pot spune că prefer unul în detrimentul altuia. În schimb, pot afirma că de fiecare dată încerc să practic un pescuit bazat pe eficiență. În funcție de acest criteriu voi opta pentru lansetele clasice de crap, ori pentru cele de feeder. De regulă aleg feeder-ele în situațiile care necesită un pescuit de finețe, ce nu poate fi practicat la fel de corect folosind o lansetă clasică de crap.

Dacă nu ați încercat până acum pescuitul la feeder, sper că acest articol va oferi motivația necesară pentru a începe.

Indiferent că vă aflați la debut de drum ori sunteți deja împătimiți ai pescuitului la feeder, îmi doresc să fi descoperit până în momentul de față informații noi, ce vor fi de folos în partidele viitoare.

Până la următorul articol nu pot decât să vă urez tuturor fire intinse și vârfuri zbuciumate!!!

Ionut Constantinescu

Multi pesti capturati de Ionut Constantinescu pescuind la feeder

Odată cu publicarea articolului de față, inaugurăm o secțiune de forum dedicată pescuitului la feeder, unde puteți dezbate cum prindem crapi simplu si rapid pescuind cu tehnica feeder. Sau puteți participa la discuții LIVE pe Telegram în grupul Pescuit la Feeder.

5 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • sâmbătă, 19 decembrie 2020 11:28

    bogdan mocanu : Felicitări pt articol

  • luni, 21 decembrie 2020 12:04

    Viorel Mateianu : Este un articol care acopera in intregime subiectul, oferind informatii precise despre fiecare componenta de baza in pescuitul la feeder, de la lansete feeder si pana la nada pentru feeder. Abunda de informatie utila si contine foarte multe ponturi despre feeder si pescuit la crap, in general. Redactat intr-un stil simplu si usor de citit, articolul reprezinta un punct de plecare ideal pentru initierea in tehnica feeder, avand toate informatiile necesare intr-un singur loc. Felicitari, Ionut Constantinescu!

  • luni, 21 decembrie 2020 16:02

    Horia Anton : De acord cu ce spune Viorel. Felicitari, Ionut!

  • marți, 22 decembrie 2020 01:46

    Dan Mateianu : Felicitari, Ionut! Daca ma duc la feeder n am la ce sa ma impotmolesc!