1. Bazele pescuitului la novac și ,,fitofag"
De-a lungul anilor, speciile novac (Hypophthalmichthys nobilis) și sânger (Hypophthalmichthys molitrix) au primit diverse denumiri.
Pe baza originilor, aceste 2 specii au fost încadrate inițial ca fiind crapi chinezești. Următoarea clasificare a fost realizată asupra sângerului care a devenit adesea fitofag.
Deși aceste etichete par îndreptățite, nu sunt tocmai exacte. Amurul poate fi considerat cu ușurință crap chinezesc, iar sângerul este fitofag precum și novacul ori amurul.
Confuzia a fost cauzată de interpretarea greșită a termenului fitofag. Conform DEX-ului, fitofag înseamnă animal care se hrănește cu plante. Structura ,,fito" nu este o prescurtare a termenului fitoplancton ci semnifică de fapt plantă, vegetație floră.
Această eroare a fost cauzată și de faptul că novacul și sângerul au un regim de hrană mixt ce presupune consumul de zooplancton și fitoplancton. Diferența între cele 2 specii este consituită de ponderea preferinței pentru hrană. Novacul se hrănește preponderent cu zooplancton în timp ce sângerul cu fitoplancton. Probabil, din cauza faptului că sângerul preferă fitoplanctonul, acesta a fost asimilat cu denumirea de fitofag.
Indiferent de ce preferă novacii și sângerii să mănânce sau de denumirile date de pescari, trebuie să reținem un aspect esențial. Ambele specii se hrănesc prin absorție, filtrând apa pentru a reține hrana.
De asemeni, novacii și sângerii au un aspect corporal diferit. Novacul prezintă un colorit închis cu nuanțe gri și negre. Sângerul are culoare argintie, ce poate căpăta tente roșiatice atunci când corpul peștelui este atins, de unde și denumirile de sânger sau silver crap – crap argintiu în limba engleză.
Un alt element ajutător în identificarea celor 2 specii este dimensiunea capului și poziționarea ochilor. Novacii au primit numele de bighead carp în limba engleză, în traducere crap ce are un cap mare. Sângerul în schimb, are capul ceva mai mic raportat față de corp. Poziționarea ochilor la novac este ceva mai joasă decât la sânger, diferența nefiind totuși una foarte vizibilă.
Mult timp novacii și sângerii au fost catalogați ca fiind specii ce nu pot fi prinse prin metode de pescuit sportiv, decât accidental. Cum pescuitul se află într-o continuă evoluție, inevitabil au apărut metode și tehnici de prindere sportivă dedicate novacilor și sângerilor. Toate metodele dezvoltate se bazează pe modul de hrănire al acestor pești.
Pescarii din Asia de Est observând comportamentul și obiceiurile de hrănire ale ,,fitofagilor" au conceput diferite nade și monturi. Acestea au fost preluate, îmbunătățite si adaptate de pescarii altor tări europeene pe cuprinsul cărora se regăsesc cele 2 specii.
Mitul că novacul/sângerul ,,nu se prinde la cârlig" a fost așadar demontat, în prezent existând o varietate largă de echipamente dedicate acestui stil de pescuit.
Adevărul este că mulți pescari și-ar dori să prindă novac ori sânger dar nu știu ce pași au de urmat. Scopul articolului de față este de a familiariza pescarii cu pescuitul la aceste specii. Atât novacii cât și sângerii pot atinge dimensiuni considerabile (uneori 40-50 kg) fiind pești ideali atât pentru dril cât și pentru consum.
De reținut că nu putem pescui selectiv la fiecare specie în parte deoarece novacii și sângerii au aceași metodă de hrănire.
În continuare voi descrie cu exactitate diverse modalități prin care putem pescui cu succes la novac/sânger, echipamentul necesar, monturi, nade momeli și alte elemente importante ale acestui stil de pescuit.
2. Echipament
Când spui novac sau sânger gândul pleacă inevitabil câtre un echipament de forță. Drilurile sunt brutale, acești pești fiind greu de stăpânit. ,,Chinezeștii" sunt echivalentul catârilor în pescuit. De regulă, pe parcusul drilului înoată hotărât într-o singură direcție, fiind dificil de întors. Dacă avem de a face cu exemplare mari, imediat după întepare pot lua zeci de metri de fir.
Așadar echipamentul trebuie să fie ales în consecință. O variantă comodă și foarte eficientă este utilizarea ansamblului folosit în pescuitul la crap. Desigur, sunt necesare ceva adaptări, mai ales în ce privește firele principale puse pe mulinete. Indiferent de echipamentul utilizat, este necesar să avem în vedere în primul rând rezistența acestuia, deoarece chiar și peștii de 3-4 kg pot pune probleme semnificative.
2.1. Lansetă
Lansetele ideale în pescuitul novacului sunt cele din 2 tronsoane. O lansetă construită astfel va avea rezistență sporită la rupere comparativ cu o lansetă din mai multe bucăti ce prezintă câteva puncte slabe în plus.
De preferat sunt lansetele lungi de 3.6-3.9 m, pentru ca vor asigura un control mai bun al peștelui în dril. Variantele scurte pot fi utilizate cu succes în zonele în care cele lungi nu pot fi folosite în siguranță, dacă prezintă parametrii similari în ce privește puterea de aruncarea și calitatea materialelor din care sunt realizate.
Putem alege atât lansete clasice, din carbon, compozit ori din fibră de sticlă. Dacă dorim să apelăm la modele ceva mai scurte trebuie să ne asigurăm că au puterea de aruncare potrivită. În cazul lansetelor de crap, o putere minimă pleacă din jurul valorii de 3 lbs, în timp ce pentru celelalte categorii de lansetele sunt indicate cele ce pot arunca măcar 100-120 gr. Chiar dacă nu vom lansa astfel de greutăți, avem nevoie de lansete pe care să ne putem baza în dril.
2.2. Mulinetă
Precum lansetele, mulinetele vor fi unele rezistente, capabile să facă față celor mai solicitante driluri. Mărimile ideale încep de la 6000-8000, ajungând până la 14000. Pentru a fi folosite în siguranță, pe lângă marime este necesar ca mulinetele să îndeplinească o serie de caracteristici.
Angrenaje solide și corp metalic! Așa zisele ,,mulinete de forță" sunt cele mai recomandate în pescuitul novacului/sângerului. Mulinetele ce prezintă componente de slabă calitate realizate din materiale inferioare pot ceda în dril fiind astfel de evitat.
Tamburi de capacitate ridicată! Tamburii potriviți pentru pescuitul ,,chinezeștilor" trebuie să poate înmagazina o cantiate suficientă de fir. Pe lângă distanța la care lansăm montura, avem nevoie de încă o rezervă de fir de minim 70-80 m. Novacii/sângerii pot derula mult fir după momentul întepării. De aceea, sunt indicate mulinetele cu tamburi generoși de cel puțin 6000-8000, pe care încap suficient fir pentru a face față evadărilor oferite de acești pești.
Frâna rapidă (quick drag)! Deși pot fi folosite și mulinete fără frână rapidă, cele ce sunt prevăzute acest sistem ne vor oferi un avantaj vizibil pe parcursul drilului. Quick drag-ul este potrivit pentru plecările rapide ale novacilor/sângerilor. Un alt avantaj este că frâna poate fi strânsă în doar câteva fracțiuni de secundă la capacitate maximă pentru a împiedica peștii să ajungă în zone cu agătătură în care îî putem pierde.
2.3. Fire
Asemeni lansetelor și mulinetelor, criteriul de bază al alegerii firului este rezistența. Pentru pescuitul novacului/sângerului sunt indicate firele monofilament cu grosime de minim 0.35-0.40 mm.
Coborârea sub aceste diametre este indicată doar în situațiile în care din cauza firului gros nu putem plasa monturile în zonele frecventate de pești, și un fir ceva mai subțire va permite acest lucru. Firele ceva mai fine sunt de altfel indicate și celor care doresc să aibă parte de driluri ceva mai lungi pescuind cu echipament ca atare. Personal, prefer firele de 0.40 mm deoarece oferă siguranță în dril. Pentru apele curgătoare, în special în zonele cu agățătură masivă pot fi utilizate fire monofilament cu diametre de 0.45-0.5, ori chiar fire textile de 0.30-0.40 pentru situații extreme.
Pentru pescuitul novacului/sângerului sunt indicate fire cu elongație redusă și rezistență sporită la abraziune. Precum crapii, ,,fitofagii" au tendința de a căuta zonele cu obstacole. Astfel sunt indicate firele rigide cu elongație scăzută menite să ne asigure un control adecvat al peștilor în dril. Rezistența la abraziune a firului va împiedica ruperea acestuia în cazul în care firul se va freca de diferite structuri submerse, crescându-ne astfel șansele de a aduce peștele în minciog.
2.4. Sisteme de avertizare
Sistemele de avertizare sunt necesare atunci când pescuim la novac/sânger pe substrat. Sunt indicați avertizorii sonori și swingerii pentru a semnaliza și cele mai fine trăsături. Adesea în pescuitul novacului putem prinde carași, plătici ori alte specii de ciprinide de talie redusă. Din acest motiv, este recomandată o metodă de semnalizare precisă. Până la urmă și clasicele bambine ori clopoței își vor face treaba, dacă peștii pașnici de talie mică nu ne deranjează frecvent, ori putem pescui ,,la vârf" dacă sensibilitatea lansetei ne permite.
Pescuitul novacului folosind pluta nu necesită folosirea unor avertizori, pluta fiind indicatorul trăsăturilor.
2.5. Minciog
Sunt recomandate minciogurile cu deschidere largă, plasă rezistentă și coadă solidă. De regulă vom alege tipul de minciog în funcție de talia novacilor/sângerilor pe care îi urmărim. O variantă optimă o constituie cele clasice de crap, cu deschidere de cca. 1 m, în interiorul cărora vor încăpea chiar și cele mai mari exemplare.
3. Monturi
Monturile dedicate pescuitului la novac și sânger vin într-o varietate largă de prezentări. Alegerea corectă a monturilor va avea în vedere în primul rând zona în care aproximăm că vom găsi acești pești.
Așadar, monturile pentru ,,fitofagi" se împart în 2 categorii : monturi de substrat, folosite pentru pescuitul pe fund și monturi cu plute, utilizate în pescuitul între ape.
Novacii și sângerii sunt pești care se hrănesc atât pe substrat cât și în coloana de apă în funcție de anumite condiții. Pentru a intui unde mai exact se vor afla ,,chinezeștii" va trebui să tinem cont anotimp, temperatura apei, intensitatea vântului, dar și multe alte detalii despre care voi vorbi pe larg în capitolul ,,Localizare".
3.1. Monturi de substrat
Monturile dedicate pescuitului ,,fitofagilor" pe substrat sunt indicate în momentele în care novacii se hrănesc pe fundul apei. Cea mai simplă metodă de determinare a acestui aspect este obsevarea suprafeței apei. Dacă novacii și sângerii nu îsi trădează prezența prin sărituri sau aripioare dorsale ori cozi ce ies la suprafață, șansele cele mai bune de a-i prinde sunt pe substrat.
A. Montura cu momitor
Montura cu momitor este montura cea mai ușor de realizat și folosit fiind aproape identică cu cea utilizată în pescuitul crapului. Totuși, necesită ceva adaptări pentru a cresțe rata eficienței trăsăturilor.
În primul rând consider că folosirea unui segment de fir ledcore (fir cu miez din plumb) de minim 70-80 cm este necesară. Precum am menționat mai sus, novacii și sângerii sunt pești ce pot fi găsiți în toată masa apei. Pentru o camuflare mai bună a monturii este recomandată folosirea unui ledcore care se va lipi firul principal perfect de substrat. De asemeni, putem contribui la acest aspect prin plasarea vârfului lansetei cât mai aproape de apă pentru a coborî firul principal cât mai mult. Dacă alegem totuși să nu folosim ledcore, putem apela la un artificiu preluat din pescuitul la crap și anume poziționarea unui opritor de cauciuc deasuprea momitorului cu rol de auto-întepare.
Momitoarele clasice, de formă cilindrică sunt perfecte pentru acest tip de pescuit. De preferat sunt momitoarele cu sistem de auto-înțepare deoarece vor genera o întepare eficientă a peștelui prin introducerea vârtejului de care este atașat forfacul în interiorul acestora. Astfel montura folosită va fi una semi-fixă, cu o mecanică mult mai potrivită decât montura culisantă. Pentru a schimba mai rapid forfacele folosite putem opta pentru varteje cu agrafă rapidă (quick change). Monturile culisante sunt indicate mai degrabă în cazurile în care putem prinde și alte specii de ciprinide nici, pentru ca vor semnaliza mult mai rapid trăsăturile fine.
Lungimea forfacelor pentru novac/sânger trebuie să fie una scurtă, cuprinsă între 4-7 cm. Pentru a prinde, cârligul trebuie să se afle în imediata apropriere a momitorului, exact în mijlocul norului creat de nadă. ,,Fitofagii" nu vor fi niciodată interesați de momeala plasată pe cârlig ci de nada introdusă pe năditor.
Firele pentru forfac recomandate sunt cele textile (multifilament) datorită rezistenței acestora. În funcție de talia peștilor pe care dorim să îi prindem vom alege grosimea firului de forfac. Acestea pot varia în funcție de preferințele fiecărui pescar, fiind necesară corelarea cu echipamentul de pescuit utilizat. Personal, prefer textiele groase de 0.25-0.35 mm, pe care mă pot baza în dril fără probleme.
Urmează clasica dilemă : 1 sau 2 cârlige? Montura cu momitor permite folosirea ambelor variante. Pentru a putea utiliza 2 cârlige vom avea totuși nevoie de un vârtej triplu care va preveni încurcarea forfacelor. În aparență utilizarea a 2 cârlige va crește șansa apariției unei trăsături dar în același timp va spori și riscul de agățare a monturii în dril din cauza prezenței celui de-al doilea cârlig. Din punctul meu de vedere pentru acest tip de montură, varianta optimă atunci când pescuim la exemplare de talie mare este cea cu un singur cârlig.
Cârligele pentru novaci/sângeri trebuie să fie neapărat suficient de groase pentru a rezista în dril și pentru a oferi un contact excelent cu buza peștelui. Cârligele subțiri se pot îndoi pe parcursul drilului, ori pot rata peștele în momentul trăsăturii nefiind astfel indicate. În funcție de talia peștilor pe care îi urmărim, vom alege mărimea cârligului. Utilizate adesea sunt cele cuprinse între nr. 1-8, novacii/sângerii având guri imense care pot aspira cu ușurință chiar și cele mai mari cârlige.
B. Montura cu plumb și momitor
Montura cu plumb și momitor este indicată pentru folosirea pe substraturile măloase dar și pe ape curgătoare.
Realizarea acestei monturi este una simplă și nu necesită multe accesorii. La capătul monturii se va afla plumbul legat de un vârtfej cu agrafă. Firul monofilament de care atașăm plumbul va fi obligatoriu mai puțin rezistent decât linia principală. Astfel dacă plumbul se va opri în agățătură, firul se va rupe și vom putea continua drilul. Greutatea plumbului trebuie să asigure o intindere corectă a firului principal. În ce privește râurile, vom avea nevoie de plumbi suficienți de grei pentru a nu fi luați de curenți, recomandați fiind în special plumbii de tip grippa ori cei cu sârme metalice cu rol de ancorare pe substrat.
Momitoarele, asemeni monturii clasice descrise mai sus se vor plasa direct pe firul principal. Nu recomand sub nicio formă monturile ce au agrafe deasupra momitorului. În caz de ruptură, siguranța peștilor va fi pusă în pericol deoarece nu se vor putea elibera de momitor și astfel le vom cauza răni nedorite. Așadar, pentru binele peștilor este indicat să pescuim cu monturi care permit eliberarea greutăților folosite în caz de ruptură.
Pentru acest tip de montură sunt indicate momitoarele nelestate. Momitorul nelestat va avea o poziționare excelentă pe substratul mălos deoarece nu se va afunda în substrat.
Forfacele și cârligele vor fi asemănătoare cu cele de mai sus. Numărul de cârlige folosit cel mai frecvent este de 2. Lungimea forfacelor va fi puțin scurtată, la 3-5 cm pentru a preveni încurcarea de firul principal. Pentru atașarea cârligelor există 2 posibilități. Prima, presupune prinderea forfacelor de un vârtej triplu poziționat sub momitor. A doua metodă necesită folosirea unui tije de plastic cu rol anti-tangle (anti-încurcare) pe care vom fixa atât momitorul cât și cârligele.
În fotografia de mai jos este prezentată o montură ce permite atât eliberarea plumbului cât și a momitorului în caz de ruptură. Năditorul va fi plasat direct pe firul principal al mulinetei. Pentru a-l fixa vom folosi 1 sau 2 stoppere de cauciuc.
C. Montura cu tehnoplancton
Montura cu tehnoplancton este aproape identică cu montura cu plumb și momitor. Diferența constă în înlocuirea năditorului cu o tabletă solubilă de tehnoplacton. Tehnoplanctonul este o pudră fină ce are rolul de a crea un nor consistent în apă imitând hrana de bază a ,,chinezeștilor",zooplanctonul și fitoplanctorul.
În funcție de temperatura apei tabletele de tehnoplancton se vor topi diferit, aspect de care va trebui să ținem cont pentru o reîmprospătare eficientă a lansetelor. Pentru fixarea tabletei de tehnoplancton este necesară introducerea unei tije de plastic specifice pe firul principal al monturii.
Montura cu tehnoplancton pe substrat D. Montura tip ,,bombă"
Pescuitul cu monturi tip ,bombă" nu este un pescuit tocmai agreat de o categorie largă de pescari. În primul rând, folosirea acestor monturi ce presupun utilizarea a minim 3-4 cârlige este ilegală pe apele publice și interzisă pe multe incinte private prin regulament.
Singurele situații în care putem pescui la ,,bombă" sunt cele în care avem acordul administrației incintei private pe care pescuim. Motivația permiterii ,,bombei" în pescuitul novacului/sângerului pe astfel de bălți/lacuri este legată de evitatea supra-populării apei cu aceste 2 specii. Novacii sau sângerii aflați în număr mare pot afecta calitatea apei prin epuizarea hranei naturale (zooplancton și fitoplancton).
De reținut că, deși voi descrie cum se pot folosi eficient monturile de tip ,,bombă", nu încurajez acest pescuit în locațiile în care nu este permis.
,,Bomba" poate fi realizată în mai multe moduri. Putem folosit atât momitoare lestate, cât și momitoare nelestate pentru substraturile mâloase, caz în care vom avea nevoie și de plumb. Cârligele vor fi plasate în imediata apropiere a năditorului, introducându-le în nadă pentru a nu se încurca în timpul lansării. Forfacele utilizate vor fi aceleași precum cele descrise mai sus și anume, scurte și folosind cârlige solide.
Mecanica ,,bombei" se bazează pe nadă pusă în momitor. Peștii atrași de norul de nadă, vor absorbi inevitabil unul sau mai multe cârlige deoadată. ,,Bombele" pot răni destul de grav peștii așadar. Prin urmare nu le recomand decât în cazul unui pescuit cu reținere.
De preferat este evitarea folosirii acestui tip de montură, pentru că celelalte alternative de monturi pescuite corect pot oferi aceleași capturi . Totuși, trebuie să remarc că pescuitul la ,,bombă" este mult mai atractiv pentru pescarii începători, iar la prima vedere poate părea mai eficient datorită multitudinii de cârlige folosite, aspect ce nu este tocmai adevărat.
Pe lângă monturile ready-made (gata făcute) comercializate, se pot folosi și variante adaptate cu șanse reduse de rănire a peștelui în caz de ruptură, momitoarele fiind plasate direct pe firul principal al mulinetei precum în cazul celei de mai jos :
3.2. Monturi cu plută
Monturile cu plută dedicate pescuitului novacului și sângerului sunt indicate atunci când dorim să cautăm acești pești între ape, ori către suprafață. Monturile cu plută pot fi de mai multe tipuri, fiecare fiind specifică unei anumite abordări.
A. Montura cu plută și momitor
Montura cu plută și năditor constituie o variantă excelentă pentru pescuitul ,,chinezeștilor" deasupra substratului. Realizarea monturii presupune folosirea unei plute culisante care să se echilibreze perfect cu momitorul utilizat. Și în cazul acestei monturi recomand utilizarea unui năditor nelestat, care odată încărcat cu nadă va echilibra corect pluta. Pentru reglarea adâncimii plutei este indicată folosirea unui opritor de cauciuc poziționat deasupra acesteia.
Acest tip de montură poate fi folosit cu 1-2 cârlige, legate cu fir textil solid. Forfacele vor fi de lungimi scurte, 3-5 cm, pentru a fi poziționate exact în dreptul momitorului. Cârligele pot fi atașate pe un vârtej triplu ce va împiedica încurcarea acestora. În apă montura va arăta astfel, momelile flotante ridicând cârligele exact în mijlocul norului de nadă.
Montura cu plută și momitor
B. Montura cu plută de suprafață
Din punct de vedere al camuflajului oferit montura cu pluta de suprafață constituie soluția ideală pentru pescuitul novacului/sângerilor. Atunci când avem de-a face cu pești suspicioși, ori cu exemplare de talie mare această montură ne va veni în ajutor.
Pluta de suprafață este o plută transparentă preluată din pescuitul crapului. Construcția plutei este una atipică deoarece nu are nevoie de plumbaj pentru a fi lestată. Echilibrarea plutei se va face prin introducerea unei cantități de apă în interiorul acesteia în funcție de distanța la care dorim să lansăm.
Acest tip de montură, spre deosebire de celelalte nu poate fi pescuit decât în zonele nădite sistematic. Neavând în compoziție un momitor, sau o tabletă de tehnoplancton, montura cu plută de suprafață folosită singular nu prezintă nici măcar cel mai mic interes pentru pești. De aceea, zona în care lansăm montura trebuie să fie nădită regulat pentru a atrage novacii și sângerii.
Montura poate fi utilizată cu unul sau 2 cârlige, de preferat legate cu fir fluorocarbon. Fluorcarbonul este un fir invizibil în apă ce oferă un plus în ce privește camuflarea cârligelor. În plus, dacă pescuim cu 2 cârlige, rigiditatea flurocarbonului va preveni încurcarea acestora.
Montura cu plută de suprafață poate fi văzută în acțiune pe parcursul unei partide de senzație, cu multe exemplare mari de ,,chinezești" efectuate de Krisztian Jankovich :
Pescuit cu plută de suprafață C. Montura cu tehnoplancton
Montura cu tehnoplancton se leagă similar cu cea destinată pescuitului pe substrat. Diferența constă în eliminarea plumbului și introducerea unei plute culisante pe firul principal, poziționată deasupra tabletei de tehnoplacton.
D. Montura tip ,,bombă" cu năditor de plastic
Monturile tip ,,bombă" cu năditor de plastic sunt monturi de proveniență chinezească, ce se bucură de o popularitate ridicată în ultimii ani în rândul pescarilor ce vizează novacul și sângerul. Aceste monturi sunt disponibile în variante ready-made (gata legate), fiind foarte comod de folosit.
Precum ,,bombele" ce se adresează pescuitului pe substrat, cele cu plută sunt premise doar pe apele private care îngăduie folosirea acestora prin regulament. Pescuitul cu mai mult de 2 cârlige pe apele publice constituie contravenție, în timp ce pe apele private care interzic acest lucru, folosirea a mai mult de 2 cârlige ne poate aduce suspendarea definitivă a dreptului de a mai pescui pe apa respectivă.
Clarificând înca o dată aceste aspecte revin la modul în care putem prinde novaci/sângeri cu acest tip de montură. ,,Bombele" cu plută au fost gândite pentru pescuitul novacului între ape. Reglarea plutei cu ajutorul opritoarelor de cauciuc ne va permite să pescuim la adâncimi diferite.
Spre deosebire de montajele cu plute clasice, în cazul acestei monturi plumbul va fi plasat înaintea plutei pe firul principal, după cum se poate vedea și în instrucțiunile ce sosesc odată cu setul în care se află. Așadar plumbul nu are rolul de a echilibra pluta, aceasta echilibrându-se din greutatea năditorului, ci de a lipi firul principal de substrat pentru o întindere mai bună.
Năditorul de plastic, are forma unei ,,cuști" în care vom introduce nada. Un aspect esențial, care poate face diferența între o partidă reușită și una modestă este folosirea nadei de o consistență corectă. Este recomandată supraumectarea nadei pentru a forma un nor consistent după contactul cu apa. Nada trebuie să fie moale, de o consistență similară unui treci. Dacă nada nu dispare din coșulet după 15-20 minute și rămâne aproape intactă, este clar ca nu lucrează corect în apă, fiind mult prea colată. Cârligele aferente monturii pot fi înfipte superficial în nadă pentru a se evita încurcarea în timpul lansării.
4. Nade
În afară de monturi, nadele și procesul de nădire constituie elemente cheie ale pescuitului la novac și sânger.
Acestea au contribuit decisiv la dărâmarea mitului prin care se credea că ,,fitofagii" nu pot fi prinși prin metode sportive. Dezvoltarea unor nade capabile să mimeze hrana naturală a crapilor ,,chinezești" a constituit fără doar și poate piatra de temelie a acestui pescuit.
4.1. Tipuri de nadă
În prezent sunt disponibile pe piață diferite game de nade destinate pescuitului fitofagilor.
Nadele pentru novac/sânger sunt nade cu granulație fină menite să producă un nor consistent în apă.
Norul are rolul de atrage peștii în zonă, fiind un element cheie al nadei pentru ,,chinezești".
Norul de nadă imită cu succes hrana naturală a acestor pești. De aceea, o nadă care nu produce un nor suficient de vizibil este ineficientă într-un astfel de pescuit.
Nor consistent de nadă pentru atragerea fitofagilor O importanță deosebită prezintă procesul de umectare al nadei. În funcție de tipul monturii, și zona pe care pescuim vom opta pentru grade de umectare diferite ale nadei.
În cazul momitoarelor clasice folosite atât în pescuitul pe substrat, cât și la plută trebuie să avem în vedere obținerea unei consistențe care să permită ajungerea nadei în apă aproape întregi pe năditor. Dacă nada se sparge la contactul cu apa și cade de pe momitor, aceasta nu va mai ajunge în zona dorită și astfel nu vom avea un element clar de atracție în aproprierea cârligului. În același timp, vom urmări ca nada să se desfacă rapid de pe momitor și să creeze norul mult dorit. Dacă nadă este mult prea legată, din nou nu vom pescui eficient.
Singura variantă în care este recomandată colarea accentuată a nadei este în cazul pescuitului pe râuri, în care va trebui să avem în vedere existența curentului apei care poate spăla ușor o nadă mult prea moale. În aceste situații mulți pescari preferă adăugarea TTX-ului în nadă, sau a unor aditivi lichizi or praf cu rol de liant.
Umectarea nadei pentru năditoarele realizate din material plastic a fost descrisă mai sus, în subcapitolul monturii tip ,,bombă" cu plută.
Aromele nadelor pentru novac/sânger pot fi împărțite în 2 categorii : arome dulci și usturoi. Ambele genuri de arome și-au dovedit de-a lungul anilor eficiența, alegerea rămânând la latitudinea pescarilor.
Rețetă de nadă pentru fitofagi 4.2. Tactici de nădire
Înafară de nădirea concentrată generată de momitoare sau tabletele cu tehnoplancton pentru a ne mări șansele de a prinde novac și sânger putem apela la o nădire mai amplă realizată prin diverse mijloace.
Indiferent că nădim cu racheta de nădire, catapulta, praștia, mâna șamd, este important să respectăm același principiu de bază al nadei folosite. Ținta nădirii o constituie creearea norului vizibil în apă. De aceea, putem folosi ca materiale de nădire, mix-uri destinate ,,fitofagilor" ca atare ori combinate cu nade dedicate altor specii care să producă un efect similar de atracție.
Intervalele la care nădim trebuie să fie unele regulate, nefiind recomandate nădirile masive urmate de perioade lungi de pauză. Întroducând constant nadă în apă vom putea menține efectul norului, astfel crescând șansele de a aduce cât mai mulți pești în zona pe care pescuim.
Cum pregătim nada pentru crapii chinezești Un alt element esențial al nădirii la ,,fitofag" este precizia. Pentru rezultate optime, nădirea va fi efectuată exact în porțiunile pe care plasăm monturile. Prin urmare, nădirea concentrată este ideală, deoarece scopul este acela de a atrage cât mai mulți pești cât mai aproape de cârlig. O nădire haotică va împraștia peștii pe o suprafață mai mare, lucru pe care nu îl dorim.
4.3. Ponturi de atracție
Aditivii lichizi sau praf destinați pescuitului la novac/sânger pe lângă rolul de liant, contribuie la creearea unui nor de nadă persistent. Dacă nu avem la dispoziție astfel de produse putem folosi și clasicul lapte praf, care ne poate ajuta să obținem efectul vizual dorit.
Pentru o atracție sporită putem apela la săculeți solubili puși pe monturile ce permit utilizarea lor, precum cele cu momitor și un singur cârlig. Săculeții solubili vor fi umpluți cu nadă uscată identică sau similară cu cea pe care o folosim pe momitor. Nada prăfoasă va crea un nor în jurul momelii, fiind întotdeauna recomandată atașarea săculeților direct de cârlig.
5. Momeli
Probabil singurul pescuit în care momelile contează atât de puțin este cel al ,,fitofagilor". Dacă separăm momelile de nadă, nu prezintă nici cel mai mic interes pentru aceste specii. Nadele ce creează efectul de nor au rolul de a da eficiență momelilor.
Zicala ,,prindem pește și la cârligul gol" a fost probabil special inventată pentru novaci și sângeri. Acești pești, după cum am menționat anterior se hrănesc prin absorție și filtrare a particulelor de hrană. Dacă cârligul se află în mijlocul norului de nadă poate fi aspirat cu ușurință și fără a avea o momeală atașată. Aspirarea cârligului este prin urmare una accidentală, novacii/sângerii urmărind de fapt micile particule de nadă.
Rolul momelilor destinate ,,fitofagilor" este unul singur și anume asigurarea flotabilițății cârligului pentru a fi absorit fără probleme de către pești. Un cârlig care va avea atașată o momeală flotantă va fi astfel ceva mai ușor și va ajunge mai rapid în gura ,,fitofagilor". Așadar, indifirent de momeala folosită va trebui să ne asigurăm că aceasta ridică cârligul deasupra substratului și forfacul în totalitate.
Cele mai utilizate momeli pentru novac/sânger sunt tehnopuffi.
Tehnopuffi sunt bobițe din polistiren ce se atașează direct pe cârlig pentru a oferi flotabilitatea dorită de care discutam adineaori. Disponibili în diverse dimensiuni, culori, cu sau fără aromă, aceste bobițe de polistiren prezintă o durabilitate sporită și pot fi folosite o perioadă îndelungată de timp, spre deosebire de celelalte categorii de momeli.
Personal, cele mai bune rezultate le-am avut folosind culorile galben și alb, culori ce se confundă excelent cu norul de nadă.
Pufarinele, denumite și pufuleți sau puffi, sunt momeli flotante apreciate datorită consistenței și aromei puternice. Pufarinele deși inițial sunt tari, după contacul cu apa se înmoaie, fiind foarte ușor de absorbit de către pești. În schimb, nu rezistă mult pe cârlig, necesitând schimbarea la interval regulate de timp.
Variantele cu arome de usturoi sunt folosite frecvent în pescuitul novacului/sângerului. Asemeni tehnopuffi-lor se atașează direct pe cârlig. Mai exact se fixează în barbeta (contra) cârligului pentru a nu cădea foarte repede.
O ultimă categorii de momeli flotante pentru ,,chinezești" este reprezentată de pop up-uri, fiind singura variantă recomandată pentru a fi folosită exclusiv pe firul de păr. Firul de păr în cazul pop up-urilor trebuie să fie unul scurt, pop up-ul fiind aproape lipit de cârlig. Asemeni celorlalte tipuri de momeli, putem opta pentru pop up-uri dulci aromate, ori cu usturoi, de diferite mărimi. Recomandate sunt totuși pop up-urile mici, de maxim 10 mm, ce sunt asemănătoare cu tehnopuffi și pufarinele.
Pescuit la fitofag cu pop up 6. Localizare
Localizarea novacilor și sângerilor se bazează enorm pe semnele indicate de pești pe luciul apei. Dacă în perioadele reci este clar că peștii se vor retrage pe substrat, în cele calde îî putem găsi mai sus, către suprafață . Înafară de temperatură, un factor ce influențează poziționarea ,,fitofagilor" este vântul. Adesea, în momentele de acalmie putem observa, dacă apa este suficent de caldă, novacii/sângerii cum ,,patrulează" chiar sub luciul apei, trădându-și prezența.
Novacii și fitofagii au o perioadă de hrănire asemănătoare cu cea a amurilor. Intervalul optim de pescuit al acestor specii este de regulă plasat între jumătatea lunii aprilie și finalul lunii octombrie, când apa are o temperatură suficient de caldă. Perioadele reci nu sunt propice pentru aceste specii, deoarece treptat își încetinesc metabolismul, hrânindu-se din ce în ce mai puțin. Desigur, putem prinde ,,fitofagi" și în zilele mai reci, dar șansele de reușită sunt diminuate considerabil.
Precum crapii, novacii și sângerii preferă în special locurile ce oferă adăpost. Umbra unui copac ce își înclină coroana deasupra apei, prezența unor structuri submerse (copaci, gropi, praguri etc.), zonele cu vegetație sunt locuri de interes pentru acești pești deoarece pe lângă adăpost vor găsi și hrană naturală din abundență.
Din observațiile mele crapii ,,chinezești" dezvoltă anumite trasee, obicei pe care îl posedă și crapii, ,,patrulând" în banc. În cazul partidelor lungi, există posibilitatea de a identifica zonele prin care circulă peștii și astfel vom putea să aproximăm unde, cum și când ar trebui să plasăm monturile în apă pentru a mări numărul prezentărilor la cârlig.
7. Concluzii
De ce să pescuim la novac și sânger?
Pe parcursul anilor am întâlnit diferite concepții discutând cu destui pescari. Mulți nu abordează aceste specii dintr-o serie de motive precum : nu stăpânesc tehnica de pescuit, nu le place aspectul peștilor, nu sunt considerați pești importanți precum crapul, știuca, salaul etc., nu pot fi prinși la cârlig sub nicio formă șamd.
Apreciez că pescuitul la novac și sânger este unul extrem de spectaculos. Drilurile sunt intense, chiar și la exemplarele de 3-4 kg. ,,Fitofagii" deși nu sunt cei mai ,,inteligenți" pești luptă întotdeauna până la final.
Înafară de dril, novacii și sângerii pot atinge greutăți considerabile, de 30-50 kg. Destui pescari și-ar dori să se fotografieze cu un astfel de trofeu, nu? Exemplarele mari, deși pot fi dificil de găsit merită efortul depus, deoarece vor oferi satisfacții pe măsură.
Pe lângă latura sportivă, nici cea gastronomică nu este una de ignorat. Cum nu toți pescarii practică pescuitul în regim catch & release (prinde și eliberează), putem avea în vedere și acest aspect cu siguranță. Nu trebuie să uităm că pe apele publice, în special pe râuri, novacii și sângerii sunt specii invazive. O supra-populare cu aceste specii poate dăuna ecosistemului. Prin urmare, dacă pescuim cu reținere conform limitelor legale vom face un serviciu mediului acvatic.
Cu prilejul acestui articol sper că v-am stârnit curiozitatea de a incepe pescuitul la ,,fitofagi", ori dacă sunteți deja inițiați în tainele acestui stil, m-aș bucura dacă până în momentul de față ați descoperit informații noi, ce vă vor fi de un real folos în partidele viitoare.
Pescuit la novac și sânger este un pescuit relativ simplu, dar care poate oferi satisfacții nebănuite. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, discutăm după prima partidă reușită. Fire zbuciumate!!!
Ionut Constantinescu