Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pescuitul crapului pe apa rece. Nada crap pentru toamna.

acum 3 ani

Cum pescuiesc pe apă rece? Cum pregătesc nada pentru apă rece? Care este momeala ideală pentru apă rece? Și întrebările pot continua.

Pescuitul pe apă rece este un subiect complex, pe care voi încerca să îl acopăr cât mai bine în cele ce urmează.

claudiu costache pescuit apa rece

Alegerea lacului și a locului de pescuit. Localizarea.

Știți jocurile alea RPG în care tu controlezi personajul, gen GTA? Afundați-vă cât mai bine în scaun, pentru că în acest articol voi sunteți la monitor, iar eu sunt personajul din joc. Dramatizând, pescuitul pe apă rece poate fi comparat cu un joc cu mai multe misiuni, pe care tu trebuie să le îndeplinești pentru a îl termina cu succes.

Bun, să zicem că mă aflu în oricare dintre lunile cu temperaturi scăzute. Poate că sunt chiar la primul sezon de pescuit la crap și nu vreau să bag echipamentul la iernat. Vreau să pescuiesc, chiar și pe frig. Ok, de unde încep?

balta pescuit

Mă gândesc în primul rând la balta pe care o aleg. Este foarte important să știu că are densitate mare de pește și să o mai fi pescuit. Așa voi ști să îmi aleg standul potrivit, deoarece cunosc deja adâncimile și structurile.

Adâncimile sunt foarte importante pentru că prietenii noștri muștăcioși se pregătesc de iernat sau deja s-au instalat confortabil în gropanele din zonele cu apă mare. Sau, dacă am șansa să prind o zi în care soarele îmi dezmiardă zâmbitor lansetele, pot să atac zona cu apă mică, de regulă malul opus și stufărișul, zonă care se încălzește rapid și cheamă crapii la masă.

loc pescuit

Ok, toate lucrurile astea sună mișto și simplu în teorie, dar nu sunt. Dacă nu știu cum să identific structurile și adâncimea, pun mâna și citesc articolul magistral semnat de Ionuț Constantinescu pe Crapmania despre sondarea apei, probabil cel mai complet articol scris pe acest subiect de pe la noi.

Deci primul pas este să aleg o baltă cu mult pește în ea, pe care să o fi pescuit anterior. Astfel, voi ști să îmi aleg standul. Dacă sunt pe o baltă nouă, fac obligatoriu ce spune Ionuț în articolul despre localizare 😊

Prepararea nadei pentru pescuitul lansat

micropelete senzor 2mm hotkrill

După eventualele cicăleli ale partenerei de viață,

Ești nebun la cap, cum să te duci la pescuit pe frigul ăsta?

... am ajuns fericit și încrezător pe baltă. Sunt realist și nu visez să îmi dobor recordul, am venit să mă distrez. Așa că îmi leg momitorul pe firul principal, îi atașez rigul și mă apuc de nadă.

Torn într-o găletușă mai mică câteva sute de grame (200 – 300gr) de micropelete Hot Krill și aplic regula de aur pentru hidratarea acestora. Înmulțesc diametrul peletelor (2 milimetri) cu câte un minut, deci le acopăr cu apă și le las să tragă umezeaza timp de două minute. Am ales Hot Krill pentru că peștele caută acum proteină, are nevoie de energie.

Mut peletele hidratate în găleata mare și le amestec cu o cantitate similară de semințe preparate. Verific cât lichid și-au lăsat cele două nade, astfel încât să știu cât CSL (alcool de porumb) să torn.

Dacă am ales pelete de krill, voi opta pentru aceeași aromă și pe partea lichidă. CSL-ul mă va ajuta la dispersia aromei pe verticală, alcoolul din care este compus fiind extrem de solubil în apă.

nada apa rece ice amix krill

Închei amestecul de nădire cu un groundbait pe bază de făină de pește, tot cu aromă de krill, pentru a mă asigura că nada mea va fi ultra solubilă în apă. Adaug groundbaitul treptat și amestecând cu spor, până ajung la consistența pe care mi-o doresc. Am în minte că nada mea nu trebuie să părăsească momitorul la contactul cu apa, dar nici nu trebuie să fie stană de piatră, așa că, tot în trepte, mai adaug foarte puțină apă.

momitor pescuit la crap

Urmează partea cea mai importantă, testarea. Încarc nada pe momitor și o plasez într-o sticlă de 5 litri tăiată pe jumătate, umplută cu apă din baltă. Urmăresc dacă particulele se eliberează treptat de pe momitor și în ritmul pe care mi-l doresc. Dacă totul e în regulă, efectuez o lansare de control, recuperând momitorul imediat după ce l-am simțit că a ajuns pe fundul apei. Dacă nada se află încă pe momitor, totul e ok, dacă nu, ar fi bine să am nadă de rezervă 😊

Sigur că pot pescui lansat și cu plumb, atașând un săculeț solubil sau plasând montura într-o pungă PVA. Ce nu voi face este să folosesc racheta sau bastonul de nădire, întrucât nu am control asupra grupării nadei.

Prepararea nadei pentru pescuitul plantat

pescuit la crap cu navomodelul

Întoarcem povestea la momentul sosirii pe baltă, dar de data asta cu navomodelul la purtător. Misiunea mea este mai ușoară, întrucât pot să plantez montura unde vrea sufletul meu. Dar apa tot rece este, așa că în niciun caz nu voi nădi în exces, scăzând șansele ca peștele să dea de cârligul meu. Voi opta tot pentru o nădire grupată, bazată pe semințe preparate și pelete.

amestec nada barcuta

Dacă regulamentul bălții nu îmi permite să folosesc momeală vie, voi alege o nadă care să o replice, pentru că în sezonul rece crapul este avid după hrană naturală. Voi hidrata niște micropelete de făină de pește pe care le amestec cu semințe preparate și cânepă, peste care arunc și un mix de boiliesuri solubile întregi și tăiate. Pentru partea lichidă aleg un CSL cu aromă de viermuși sau râme și, dacă vreau efect de nor, pot presăra amestecul cu puțin groundbait din aceeași gamă de arome.

csl senzor planet

Dacă pun acest amestec în cuva navomodelului, însă, este posibil să am o problemă – nada mea se va împrăștia răsfirat de la contactul cu apa și până când va ajunge pe fundul lacului, realizând oarecum o nădire extinsă. Dacă tot m-am deranajt și murdărit pe mâini, pot să mai adaug niște groundbait și să confecționez niște bulgărași care vor pica unul lângă celălalt și care se vor descompune treptat în apă.

saculet pva

Chiar și așa, curenții mai puternici pot împrăștia bulgărașii în drumul lor către fundul lacului, așa că mai bine pun mâna și scot din trusă o rolă de sac PVA cu dizolvare lentă și cu cel mai mare diametru pe care îl am (peste 35mm, oricum), îndes amestecul, leg săculețul și îl atașez cârligului (sau trag rigul direct prin săculeț cu o coreștă mai lungă). Astfel, nada va rămâne lângâ cârlig.

Sau folosesc pungă solubilă. Pentru asta, derulez un pic până la momentul preparării nadei și o iau de la zero. Pregătesc cu ajutorul unui grinder metalic o spărtură de boilies din câteva bile solubile până ajung la granulație de groundbait, pe care o pun la baza pungii. Adaug rigul și o mână de micropelete, obligatoriu de 2mm, plasez plumbul în centru și completez cu pelete până închid punga. Apoi, o înțep cu o seringă încărcată cu CSL și punga e gata. O pun în cuvă alături de o mână de boiliesuri solubile întregi și tăiate, pentru maximim de atracție. Mic pont – dacă știu că voi pescui cu pungi solubile, ar fi bine să mi le pregătesc de acasă, antemergător partidei.

Prepararea nadei pentru crapi mari

Ei bine, dau din nou reset situației de pescuit, cu mențiunea că de data asta îmi doresc măcar un pește, dar să fie mare! În acest caz, cunosc ca în palmă lacul pe care îl pescuiesc, așa că în găleata de nadă adaug un mix de bile tari și solubile pe bază de făină de pește (de preferat tăiate, să se activeze mai rapid), peste care vin cu micro semințe preparate și CSL. Umplu cuvele și mă apuc de dezlegat rebus până la prima trăsătură. Dacă o veni 😊

pescuit la crap vladut mateianu

Monturi pentru sezonul rece

Caracteristica de bază pe care monturile mele trebuie să o îndeplinească în sezonul rece este suplețea. Cu cât montura are libertate mai mare de mișcare, cu atât va fi mai eficientă, or’ eu nu îmi permit nici măcar un rateu, mai ales pentru că am toate șansele ca primul pește să fie și ultimul. Deci adio, dragă fluorocarbon, cu invizibilitatea ta în apă și cu capacitatea ta de a agăța din orice poziție. Adio și fire textile rigide, care vă așezați exemplar pe substrat și care vă încurcați cu greu în lansare.

Am nevoie de agilitate de samurai, așa că pentru momitor voi opta pentru un fir textil moale, fără cămașă, pe care nu îl voi lăsa mai lung de 5 – 10 centimetri. Lungimea forfacului mă condiționează să folosesc foarte eficienta și clasica montură fir de păr, pe care mi-o doresc aspirată de către crap cât ai zice pește 😊 Și pentru că este foarte probabil ca peștii să se hrănească apatic, voi folosi un cârlig de dimensiune mai mică, un număr șase sau chiar număr 8. Deci momitor = rig clasic fir de păr, textil și scurt, cu momeli flotante de mici dimensiuni. Dacă pescuiesc lansat cu plumb, pot face următoarea șmecherie: torn amestec până la jumătatea presei speciale pentru bulgări, adaug forfacul, completez cu nadă și închid presa. Astfel, nada și cârligul zboră împreună până pe fundul apei.

pescuit plantat

Dacă plantez, pot folosi un textil cămășuit moale, pe care să îl decojesc până la doi centimetri după ochet – astfel el va lucra așa cum o face textilul dat exemplu la momitor, iar restul cămășuit al ansamblului va ancora montura mai bine pe substrat. Lungimea monturii va fi influențată de distanța la care planteaz, variind între 15 și 25 de centrimetri. Dacă pescuiesc cu boilies, aleg o montură "care nu iartă peștele", respectiv blowback cu anou. Dacă vreau o prezentare vizibilă și de atracție, merg pe pop-up și aleg oricare dintre ronnie, whitty pool și chod (pentru substrat cu iarbă), chiar dacă acestea se realizează din fire rigide. O alegere la fel de inspirată, mai ales când peștii se hrănesc apatic, este german rig, ideală pentru momeli critic echilibrate.

monturi crap

În cazul selecției, pot alege o montură clasică de boilies cu bile de dimensiuni mari și distanță mare la cârlig, de 2 – 3 centimetri. O alternativă ideală ar fi montura combi rig, care este un fel de doi în unu: secțiunea de fir textil pe care pun boiliesul îmi oferă mobilitate în gura peștelui, în timp ce secțiunea de fluorocarbon nu îi permite să scuipe momeala. Combi rig îmi oferă o prezentare discretă, este aproape invizibilă în apă și reduce șansele ca momeala mea să fie scuipată de către mustăcios. Adică fix ce am nevoie în perioada asta a anului!

arome pescuit apa rece

Momeli și arome pentru vreme rece

Așa cum am spus și în articolele anterioare, alegerea aromei ține de experiența noastră și de cunoștințele pe care le avem despre lacul pe care îl pescuim. Încă nu există un îndrumar atestat oficial al aromelor în funcție de anotimp, talia peștilor și alți indicatori. De asemenea, crapul este un pește sensibil și mofturos, care astăzi poate răspunde la arome pe bază de cărnuri, mâine la cele pe fructate.

nada pescuit la crap pe apa rece ice amix

Totuși, un numitor comun pentru nada de apa rece sunt aromele care imită ceea ce crapul caută în această perioadă – proteină. Deci se dă liber la viermi, râme, larve și libelule, krill, calamar, crab și lista poate continua. Dacă văd că nu răspunde la acestea, mă mut pe fructate, unde pot opta pentru clasicele ananas, căpșună sau dude.

pescuit la crap cu flotante

Alegerea momelii ține mai mult de stilul de pescuit și de talia peștilor vizați:

Momitor: trăsături cât mai dese, talia contează mai puțin. Clar aleg momeli flotante de mici dimensiuni, mai ales dacă nimeresc substrat mâlos. Boabele de porumb Enterprise de la Senzor Planet sunt cele mai flotante pe care le-am pescuit, așa că pot pune una sau două pe firul de păr. La fel de bine pot merge pe pop-up-uri de 6 sau 8mm, simple sau fumigenă, pentru un plus de atracție.

montura ronnie rig

Plantat: am libertate mai mare de exprimare, dar trebuie să țin cont și de tipologia monturii. Pentru oricare dintre Ronnie, Chod sau Whitty Pool pot alege un pop up mai mare, de 12 sau chiar 14 mm. Pot începe partida pe pop up cu o singură culoare și dacă văd că e ignorat, pot opta pentru unul bicolor, mult mai seducător și atractiv. Deși atractive, aceste monturi nu fac selecție. Dacă urmăresc crapi mai mari, pot merge pe blowback cu boilies fishmeal la cârlig (crab sau squid cu stropeală) sau cu prezentare om de zăpadă. Sau, și mai bine, când pare că rămân fără soluții, un boilies critic echilibrat pe un german rig mă poate scoate din buclcuc.

boilies squid octopus cu afine

Selecție: Boilies fishmeal solubil, Squid & Octopus cu afine. Atât 😊 Sau, dacă stau mai mult de 12 ore, îmi pot încerca norocul și cu o bilă tare.

pescuit la crap pe apa rece

Cred că pescuitul pe apă rece se rezumă la cât de mult ești dispus să riști și cât de hotărât ești. Apa și vremea rece nu te iartă dacă nu îți setezi obiective clare înainte de a lua drumul bălții, iar perioada scurtă a partidei nu prea îți lasă timp de experimente.

Deși am prezentat nunumărate opțiuni în articolul de mai sus, pentru pescuitul lansat pe care îl practic gândesc așa:

- Vreau prezentări cu orice chip? Arunc momitorul până dau de pește.

- Vreau pește mare? Bilă solubilă și săculeț, schimbate în regim de momitor.

La finalul zilei, orice pește adus la poză este un trofeu. Și nu doar atât, ci reprezintă dovada vie a pasiunii și ambiției noastre pe care le investim în acest sport minunat.

pescuit la crap horia anton

Horia Anton

3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.