Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pescuitul la crap toamna

acum 2 ani

Pescuit la crap toamna

,,Toamna se numără bobocii" sau ... crapii capitali, recordurile personale și partidele de neuitat, în versiunea dedicată pescarilor.

Un anotimp al contrastelor și al ieșirilor de totul sau nimic, toamna ne poate aduce atât crapi numeroși cât și zile în care trebuie să ne mulțumim cu puține trăsături. Ba chiar mai rău, putem avea și ,,lămpi, gherle sau blank-uri" puteți să le denumiți cum doriți, adică partide în care deși am procedat ,,ca la carte" prezentările nu apar indiferent de ce am face.

Prin articolul de față îmi propun să descriu modul în care abordez pescuitul la crap toamna, pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în fiecare partidă.

Alături de primăvară, toamna constituie unul dintre cele mai prolifice anotimpuri dedicate pescuitului la crap. În general, ambele anotimpuri sunt considerate ca fiind ideale atât pentru capturarea trofeelor și modificării personal best-urilor cât și pentru cantitățile impresionante care se pot prinde în aceste perioade.

Toamna, crapii sunt nevoiți să acumuleze resursele de energie necesară pentru iarnă. Prin urmare, se vor hrăni intens pentru a nu intra slăbiți în așa zisa perioadă de ,,hibernare". Datoria noastră, în calitate de pescari este să intuim zonele unde crapii se vor afla și să le oferim tipul de mâncare pe care îl caută.

Pentru o mai bună înțelegere a abordării pescuitului la crap toamna, voi diviza anotimpul în 2 părți. Prima parte va reprezenta tranziția dintre vară și toamnă, moment în care apa încă este destul de caldă și peștii se hrănesc destul de imprevizibil, și a doua va cuprinde răcirea accentuată și totodată trecerea către iarnă.

Principalele elemente de care vom ține cont în partidele de toamnă sunt: localizarea crapilor (fiind cel mai important aspect), nadele și nădirea, monturile utilizate, și desigur diferite strategii și ponturi specifice.

1. Localizarea

Deși sună a clișeu, localizarea crapilor joacă un rol cheie toamna. Dacă nu avem cunoștințe solide despre apa pe care pescuim și nu reușim să intuim unde ar putea fi peștii, reușita partidei este plasată sub semnul întrebării. În unele momente, crapii au tendința de a se cantona pe anumite zone. Deși acest lucru se întâmplă în special în a doua jumătate, poate apărea și la începutul toamnei. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest principiu, voi face referire la un concurs recent, pe celebrul carpodrom Hermes Periș, unde s-au stabilit câteva recorduri ale bălții.

recorduri in concurs crap

Analizând clasamentul de final al competiției putem observa clar tendința crapilor de a se strânge pe o anumită porțiune a bălții. În timp ce câștigătorii au prins peste 1,2 tone de crap și 5 crapi over 20 kg, au fost nu mai puțin de 6 echipe ce nu au reușit prindă nici măcar 40 kg, deși au avut în componență pescari experimentați.

Explicația este destul de simplă. Crapii au migrat pe o zonă a lacului, unde au găsit confortul potrivit, bazat pe un cumul de factori: adâncime ideală, temperatura apei, hrana naturală și desigur hrana de calitate oferită de pescari.

Revenind asupra localizării crapilor în perioada de toamnă, voi începe cu prima parte a anotimpului.

De regulă, în luna septembrie și prima jumătate a lunii octombrie crapii sunt în căutare permanentă de hrană. Zonele ideale în care îi vom găsi sunt cele în care oferă toate condițiile enumerate mai sus. Un loc ce prezintă adâncimi mari cât și mici poate fi mai mult decât ideal. Tendința crapilor va fi aceea de a căuta ziua mâncare pe zonele cu apă mică (încălzite de soare), în timp ce noaptea se vor retrage către porțiunile cu apă mai adâncă. Astfel, este recomandat să plasăm monturile pe diferite adâncimi și să căutăm peștii în permanență. Pentru a afla adâncimea apei, dar și existența unor structuri submerse, va fi necesară sondarea apei, operațiune extrem de importantă în pescuitului crapului.

marker pescuit

În a doua parte a toamnei, mai ales în perioadele de răcire considerabilă, crapii îi vom localiza în porțiunile adânci ale apei pe care pescuim. Dacă temperatura urcă suficient de mult pentru a încălzi apa pe durata zilei, crapii se pot deplasa pentru o scurtă vreme și pe zonele cu adâncimi medii/mici. În același timp, trebuie să căutăm locurile ce prezintă structuri scufundate precum: praguri, copaci, gropi șamd., formațiuni ce oferă crapilor adăpost, hrană naturală sau adâncime. Pe apele ce nu prezintă astfel de elemente, este ideal să pescuim în locurile mai adânci. Acolo peștii se vor retrage și nu vor refuza nadele de apa rece ale pescarilor, mai ales dacă balta / lacul nu prezintă destulă hrană naturală (scoici, viermi, larve, etc.).

pescuit la crap

De asemeni, un factor decisiv, pe care trebuie să îl avem în vedere toamna, este evoluția vremii. Perioadele de încălzire / răcire pot determina tranziția crapilor de la o zonă la alta. Așadar în alegerea locului de pescuit ideal, va trebui să ținem cont și de prognoza meteo.

Așadar, localizarea joacă un rol important în reușita partidelor de toamnă. Sfatul meu este să urmărim "mersul" apelor pe care ne dorim să pescuim, să ținem legătura cu alți pescari, deci să ne informăm cât mai bine înaintea unei ieșiri, dacă ne dorim rezultate cât mai bune. Despre localizarea crapilor am vorbit pe larg în acest articol, pe care vă invit cu drag să îl citiți, dacă nu ati facut-o deja. Cu siguranță veți găsi informații interesante ce vă vor ajuta să înțelegeți cum putem găsi crapii mai ușor pe apele pe care pescuim:

ionut constantinescu pescuit toamna

2. Nadele, nădirea și momelile de cârlig

Nadele și nădirea în anotimpul de toamnă au fost dintotdeauna două elemente dezbătute intens de pescarii de crap. Întrebări precum: Boilies sau porumb? Groundbait sau boilies? Fishmeal sau birdfood? Boilies sau pop-up? Momeli de nutriție sau momeli de atracție? Nădire masivă, moderată sau pescuit la intercepție? îsi au răspunsul în cele de mai jos. Desigur că, pot exista excepții de la reguli, dar până la urmă niciun pescar nu deține adevărul absolut în pescuit. În continuare voi descrie modul îmi aleg nada, tipul de nădire și momelile de cârlig pe durata partidelor de toamnă.

Nadele

După cum spuneam, în prima parte a toamnei crapul are nevoie să acumuleze resursele necesare pentru trecerea peste iarnă. Deci… va fi în căutare de carbohidrați și proteine. Din observațiile mele, crapii în luna septembrie, fiind și apa ceva mai caldă pot prefera în anumite momente boiliesurile birdfood (bazate pe carbohidrați – alcătuite din cereale) în detrimentul celor fishmeal (bazate pe proteine – ce au în componență făinuri de pește și alte făinuri "grele"). Dacă în urmă cu 3 ani să zicem pescarul de crap român folosea destul de rar boiliesuri birdfood, optând doar cele "premium" adică fishmeal-urile, din ce în ce mai mulți pescari s-au îndreptat recent și asupra acestei categorii de nade. Personal, am avut experiențe foarte plăcute cu birdfoodurile la început de toamnă. Chiar și în ultimul concurs de pescuit la crap, nădirea de bază am realizat-o în special cu boilies-uri de tip birdfood, proporția fiind de ¾ birdfood și ¼ fishmeal. La cârlig am pescuit exact cu aceleași boilesurile utilizate la nădire. Dacă crapii mai mari i-am prins pe fishmeal, frecvența cea mai ridicată am avut-o pe birdfood.

ionut constantinescu concurs pescuit

Deci, birdfood-urile pot fi o soluție excelentă la început de toamnă, când peștele este în căutare de carbohidrați, fiind totodată un tip de nadă de mare atracție. Alături de boiliesuri, în această perioadă putem nădi fără probleme și cu porumb, ori alte tipuri de semințe, pelete ori groundbaituri.

În a doua perioadă a toamnei lucrurile se schimbă radical. Din cauza răcirii apei, crapii vor căuta nadele proteice, ușor digerabile, consumate în cantități mai mici. Boiliesurile fishmeal, pasta solubilă, peletele, dar și groundbaiturile pe bază de făină de pește poti fi folosite cu succes pe orice apă în perioada rece. Totuși îmi este imposibil să nu observ și partidele în care pescuind pe ape destul de reci, crapii au preferat groundbaiturile cerealiere, dulci sau chiar mămăliga pusă pe momitor, în special pe apele unde se pescuiește extrem de des cu aceste categorii de nade și momeli. Așadar, putem folosi cu succes și nade cerealiere în perioada rece, când crapii se hrănesc apatic.

Nădirea

Nădirea a fost întotdeauna o armă cu 2 tăișuri mai ales toamna. Nădind prea puțin, există riscul de curățare rapidă a patului și plecarea crapilor către alte locuri, iar o nădire prea masivă într-o perioadă nepotrivită poate echivala cu lipsa totală a trăsăturilor, sau prezentări foarte rare, deoarece crapi vor găsi cu greu momelile de cârlig într-o mare de boiliesurile sau alte tipuri de nadă.

Cuvântul potrivit, pe care probabil l-am repetat și în alte articole este: ECHILIBRUL!!!

Perioada de trecere dintre vară și toamnă (prima parte a lunii septembrie) poate fi una destul de imprevizibilă. În partidele în care nu avem informații detaliate despre "mersul apei" pe care pescuim, este ideală o nădire moderată și progresivă. Așadar vom începe pescuitul cu puțină nadă, iar în funcție de răspunsul crapilor, vom continua să întreținem patul de nadă. Nădirea masivă, de cum am am pus piciorul pe malul apei, nu este indicată decât dacă suntem 100% convinși că avem pești în zonă și au un apetit ridicat.

A doua jumătate a lunii septembrie și uneori chiar toată luna octombrie (depinde de vreme de la an la an) putem aborda partidele cu ceva mai multă nadă. Teoretic, în această perioadă vremea devina una stabilă și crapii vor avea un comportament mult mai predictibil. Astfel, "mustăcioșii", vor ieși la mâncare odată cu răcirea constantă a temperaturii apei. Pentru a-i putea ține în zonele pe care pescuim suficient timp, va trebui să apelăm la nădiri generoase. În mare parte, principiul de mai sus de aplică, referitor la nădirea graduală a locului de pescuit, în funcție de numărul de trăsături. Prezentări numeroase – nadă mai multă și viceversa. Un pont interesant este acela de "a premia" crapii după fiecare trăsătură cu un "buzunar" de boiliesuri date cu cobra în zona pe care plasăm monturile.

amestec nadire racheta

În luna noiembrie, când temperatura apei deja scade considerabil, nădirea poate fi una slabă, sau chiar inexistentă. Dacă apa s-a răcit suficient de mult, putem pescui fără probleme la intercepție, folosind momitoare, ori săculeți solubili/pungi pva, nada din jurul cârligului fiind mai mult decât suficientă. Dacă observăm că peștii sunt destul de activi, putem plusa și cu ceva nadă pentru a le stârni interesul.

Momelile de cârlig

Toamna, boiliesul rămâne actorul principal în ceea ce privește momelile de cârlig, mai ales în momentele în care crapii se hrănesc frenetic. Pe Dunăre, sau alte ape în care se pescuiește mai rar la boilies, momelile de mare interes ar trebui să fie cele nutritive precum: porumbul sau mămăliga, deși practica poate spune altceva, momelile flotante și boiliesurile câștigând din ce în ce mai mult teren pe apele sălbatice.

boilies solubil carlig x ploziv 

În general crapii vor căuta toamna momelile scufundătoare cu un aport ridicat proteic, precum cele de mai sus. În partidele în care de dorim totuși un pescuit de frecvență, sau în care crapii se hrănesc destul de slab, putem apela cu mare încredere și la momeli flotante: pop up, pelete flotante, wafters ori porumb artificial. Dacă în prima parte a toamnei, putem insista pe arome "grele" precum : squid & octopus, krill, frankfurter, șamd. cu cât apa se răcește, ne putem îndrepta și către cele dulci: scopex, căpșună, tutti frutti, miere, vanilie, etc. ori la arome specifice perioadei, de ex. larve de libelulă.

De menționat că, cea mai eficientă momeală pentru perioadele reci rămâne: LOCALIZAREA! Nicio momeală de cârlig nu va prezenta interes pentru crapi, dacă nu este plasată în zonele în care se află peștii. Când temperatura apei scade, pe lângă faptul că metabolismul crapilor încetinește și implicit ritmul de hrănire este unul redus, crapii sunt dispuși să parcurgă distanțe cât mai mici pentru a găsi hrana. Recomandarea mea, este ca în partidele pe ape reci, să aveți o varietate largă de momeli, să alegeți locul cu grijă și nu în ultimul rând să pescuiți pe diferite distanțe pentru a găsi cât mai rapid peștii.

boilies pescuit

3. Monturile

Alegerea monturilor va fi făcută în funcție de o serie de factori: specificul apei pe care pescuim, talia peștilor vizați, modul în care se hrănesc crapii și nu în ultimul rând perioada în care este efectuată partida, ținându-se cont de temperatura apei și evoluția vremii.

Astfel, dacă ne situăm într-o perioadă prolifică, în care crapii se hrănesc intens, monturile "solide" sunt mai mult decât indicate. Cârligele mari, momelile de substrat și nădirea consistentă sunt caracteristice acestor momente.

În schimb, odată cu răcirea apei, monturile de finețe și momelile mici reprezintă alternativa perfectă. Crapii devin pretențioși și vor evita rigurile cu momeli mari și cârlige pe măsură. O momeală flotantă de mici dimensiuni, de ex. un pop-up de 8 mm, alături de un săculeț solubil / pungă solubilă cu groundbait / pelete sau boilies spart poate deveni o armă letală.

saculet solubil

Un factor important de care va trebui să ținem cont în zilele reci este prezența carașilor. Adesea putem avea partide în care pe lângă crapi, vom prinde și carași, plătici, ori alte specii pe care nu ni le dorim. Nu ar trebui să ne precipităm și să creștem mărimea cârligelor sau momelilor.

Cum spunea și celebrul pescar de crap, un simbol al pescuitului românesc, Tata Nițu, unde prindem carași și plătici, mai devreme sau mai târziu și crapii își vor face apariția. De-a lungul anilor, am avut multe astfel de partide, în care finețea pescuitului a făcut diferența și, pe lângă crapii vizați, am prins destui carași ori plătici.

Sunt indicate monturile culisante (in line), pentru a sesiza cât mai eficient trăsăturile. Astfel, plumbi sau momitoarele cu autoînțepare au nevoie de o bilă de cauciuc pusă sub lest. Dacă introducem vârtejul în interiorul acestora, fără a pune acea bilă de cauciuc riscăm să avem trăsături nesemnalizate deoarece, peștii de talie mică nu au mereu forța de a muta plumbul sau momitorul din loc.

plumbi toamna

4. Strategii și ponturi

Probabil cea mai bună strategie pe durata toamnei este precauția. Nădirile moderate, monturi nu tocmai selective, varietatea de nade avute la dispoziție și nu numai, pot contribui din plin la reușita partidelor noastre. Partidele începute în forță, pot să nu aibă succes în anumite perioade, fiind mai indicate cele în care pescuim calculat, și mărim miza dacă răspunsul crapilor este unul pozitiv.

Legat de modul în care abordăm partidele de pescuit toamna, se va respecta în mare parte ideea pe care am tot formulat-o în acest articol și anume, adaptarea pescuitului în funcție de temperatura apei și evoluția vremii. Spre exemplu, dacă după jumătatea lunii septembrie, prindem un moment excelent de hrănire al crapilor, vom putea consuma o cantitate ridicată de nadă. În schimb, pe la sfârșitul lunii noiembrie, există și posibilitatea de a nu nădi absolut deloc pentru a ne bucura de câteva trăsături.

Desigur că, nu există reguli precise când vine vorba de cât să nădim, cum, unde, ce monturi să alegem, șamd. Ține extrem de mult de inspirația fiecărui pescar să se adapteze la condițiile date, pe baza experienței sale, sau ale altor pescari și nu în ultimul rând să își asume succesul sau eșecul unei partide.

În cea mai recentă partidă, făcută săptâmăna trecută, am aplicat cu succes ideile enumerate mai sus. Pescuind pe o baltă nouă, în cadrul unui concurs, am abordat un pescuit destul de calculat. Vremea aflată în răcire bruscă și rezultatele slabe de la ultima competiție mi-au dat de gândit. Era clar că "balta nu merge" și că va trebui să pescuiesc ca atare.

Așadar, deși era un concurs în care contau doar cei mai mari 5 pești, am început pescuitul cu două momitoare și momeli flotante și 2 monturi cu plumb și boilies simplu. După câțiva carași prinși am renunțat la momitoare, deoarece era imposibil să pescuiești eficient la momitor (în luna noiembrie de ex. s-ar putea să se schimbe radical situația).

Deși am tras un capăt de baltă, nu am nădit ca "disperatul" doar de dragul de a "ține peștii în zonă". Degeaba ,"blochezi" crapii să nu ajungă și la vecini, dacă nu îi aduci și la cârlig.

Pe scurt, am nădit moderat din cobră la început. Văzând că trăsăturile apar destul de des am întreținut patul de nadă cu racheta de nădire de 2 ori pe zi + 1-2 mâini de boiliesuri date cu cobra după fiecare trăsătură. Am pescuit la gramaj, controlând fiecare sută de grame de nadă ajunsă în apă. Adesea am văzut destui pescari care nădesc haotic și uneori rămân fără nadă pe parcursul partidei.

Așadar, cântărirea cantității de nadă aruncată în apă poate fi un sfat destul de util. Alături de pescuitul pe distanțe măsurate - firul pus în clips sau pe semne, este o soluție ce ne poate îmbunătăți cu mult calitatea oricărei partide, indiferent de anotimp. Revenind la pescuitului crapului pe durata toamnei, există o varietate de ponturi și artificii pe care le putem folosi și la începutul primăverii, când apa este destul de rece.

Săculețul PVA / banda solubilă și mai nou – BAG-URILE (pungile solubile)

Aceea grămăjoară de nadă de lângă cârlig poate face diferența adesea între a avea sau nu trăsături, ori poate provoca prezentări mult mai rapide. În special în partidele în care nu nădim sau nădim foarte puțin, săculețul pva va ajuta crapii să identifice mult mai rapid momeala de cârlig. Desigur că această idee se aplică pe parcursul oricărei perioade din an. Totuși, în zilele reci, în care trăsăturile sunt tot mai greu de obținut, utilitatea materialelor PVA devine mai mult decât vizibilă.

De mare efect pe ape reci sunt bag-urile, fiind folosite din ce în ce mai frecvent în ultimii 2 ani. Atracția generată de pungile solubile este una fantastică. Momeala de cârlig, de regulă una flotantă sau critic echilibrată (se pot folosi desigur și momeli scufundătoare), alături de peletele de 2-6 mm puse în bag sunt adesea imbatabile. Crapii nu vor refuza masa consistentă oferită, momeala de cârlig fiind "cireașa de pe tort".

pungi pva

Pasta solubilă

Pasta solubilă, pusă pe momeala de cârlig (boilies, porumb artificial, pop-up, etc.) constituie un element de mare atracție. Lângă cârlig va crea un mic nor, capabil să semnalizeze crapilor prezența momelii, aceleași lucru fiind valabil și pentru cea de pe momitor / plumb. De asemeni, pasta poate fi utilizată și în cadrul nădirii, sub formă lichidă, cu o consistență similară unui terci, alături de boiliesuri sau pelete. Rolul pastei este acela de a atrage atenția peștilor și de a-i face curioși.

Momitorul și plumbul striat

Momitoarele și plumbii striați (pe care se pune pasta solubilă) sunt componente de atracție sporită. Au fost nenumărate partidele în care am observat diferența între plumb simplu și momitor. Pur și simplu pe plumb trăsăturile erau inexistente în timp ce pe momitoare / striați crapii veneau necontenit. Groundbaitul sau pasta solubilă pusă pe momitor / plumb striat pot genera mai multe trăsături în perioadele reci, în schimb nu garantează nici pe departe procesul de selecție al crapilor. Pur și simplu prinzi peștii pe care îi ai în față și te bucuri de trăsături.

CSL-ul și lichidele nutritive

Toamna târziu, alcoolul de porumb - CSL și lichidele nutritive nu ar trebui să lipsească din trusa niciunui pescar. Indiferent că sunt puse în groundbait, peste boiliesuri, săculeți PVA sau în pungi solubile, aceste lichide pot genera un grad ridicat de atracție, suficient să atragă și să stârnească interesul crapilor. Pe lângă elementul de atracție, aceste lichide sunt bogate în proteine, fiind astfel ideale pentru perioadele reci. Un pont interesant, aplicabil în special pe ape cu temperaturi scăzute este acela de a turna CSL fierbinte peste boiliesuri pentru a deveni mult mai atractive pentru crapi.

alcool de porumb csl

Boiliesurile "activate"

Boiliesurile pot fi activate prin 2 metode: turnarea CSL-ului ori a altor lichide nutritive peste bile ori plasarea acestora într-un recipient cu apă din baltă.

De ce ar trebui să activăm boiliesurile? Un boilies activat poate aduce mai multe trăsături decât unul obișnuit când crapii nu sunt tocmai dispuși să se hrănească. Motivele principale sunt: un boilies activat va elimina mult mai rapid semnale care să indice prezența acestuia pe substrat (fiind deja "pus în mișcare") și își va modifica PH-ul după ce a fost introdus în apa din baltă, trezind astfel mai puține suspiciuni pentru pești.

Primăvara devreme, și la sfârsitul toamnei m-am bucurat de multe partide în care "activatele" au făcut diferența. La fel de eficiente, pot fi și boiliesurile dipuite sau cele de tip "caramele", ce prezintă de asemeni proprietăți ridicate de atracție, ce le fac mai ușor de identificat de către crapi.

boiliesuri activate

Nadele de "apă rece"

Nadele de apă rece, după cum rezultă și din denumire, sunt groundbaituri concepute special pentru pescuitul crapului în anotimpurile reci. Compoziția nadelor, le recomandă pentru a fi folosite atunci când altele pot da greș în condiții similare. Granluația mică, solubilitatea ridicată în apă, aportul echilibrat de proteine și carbohidrați sunt doar câteva dintre proprietățile nadelor de apă rece ce asigură o mecanică perfectă. Nadele pot fi îmbunătățite prin adăugarea lichidelor nutrive sau a unor aditivi pentru un plus de aromă. De asemeni, putem sita nada pentru a ne asigura că va lucra mai rapid pe substrat.

top amix method green apa rece

5. Echipamentul necesar

Personal, ador pescuitul la crap vara, deoarece în ciuda condițiilor neprielnice (caniculă, țânțări, muște etc.) nu am reușit niciodată să răcesc la pescuit. Primăvara și toamna în schimb, "o comit" în fiecare an, indiferent de echipamentul utilizat (deși uneori nu am avut unul tocmai adecvat, recunosc). Chiar și acum, în timp ce scriu acest articol "mă bucur" de o răceală ușoară căpătată recent pe baltă.

Elemente precum: un cort realizat din material gros, haine și încălțăminte călduroasă, pat, scaun de dormit de 5 sezoane (de iarnă), încălzitor de cort, lichide calde, șamd. sunt necesare pentru a ne asigura un minim de confort în zilele și mai ales nopțile reci de toamnă.

Indiferent de prognoza meteo, pe durata partidelor de toamnă nu ar trebui să lipsească un costum impermeabil alături de bocancii impermeabili, sau cizmele îmblănite. Ploile sunt destul de reci și totodată neiertătoare. Ba chiar mai mult, putem avea parte și de temperaturi negative pe timpul nopții, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți.

Probabil cel mai indicat și totodată confortabil în această perioadă rămâne pescuitul din căsuță / cabană / foișor etc., locuri în care suntem ceva mai feriți de elementele naturii.

Dacă ești pescar, ai răcit cel puțin o dată pe malul apei. Dacă ai pățit-o de mai multe ori și nu ai luat nicio măsură, îti meriți soarta.

Încă un lucru ce vreau să îl precizez, ce poate părea puțin ciudat, dar prinde foarte bine adesea, este faptul că pe durata partidelor mai lungi, de minimum 2-3 zile, nu plec fără trusa de medicamente. Această regulă o aplic la fiecare ieșire de durată, indiferent de anotimp. Totuși toamna este cu atât mai importantă din cauza neplăcerilor ce pot surveni din cauza vremii. Dacă într-o partidă obișnuită (de plăcere) putem strânge echipamentul și să plecăm acasă, într-un concurs situația se schimbă radical. Sunt de acord că sănătatea personală ar trebui să primze, dar uneori nu ne permitem să renunțăm, mai ales atunci când partida este una mult așteptată ori colegii se bazează pe noi. Așadar, pe lângă echipamentul obișnuit de crap și alte cele, nu strică să avem și o borsetă cu diferite medicamente, în caz că...

echipament pescuit toamna 

6. Concluzii

Dacă ar trebui să caracterizez pescuitului crapului toamna printr-o expresie, prima care în vine în minte este "do or die", echivalentul lui totul sau nimic. Deși este un anotimp excelent în ce privește pescuitul la crap, toamna carpicioasă ne poate oferi deopotrivă reușite sau dezamăgiri. Dacă nu vom ști să citim anumite semne, toamna nu ne va ierta, așteptându-ne cu o "lampă" de toată frumusețea, aprinsă de cum am ajuns pe malul apei.

Așadar, pentru a păcăli vicleana toamnă va trebui să aplicăm măcar o parte din ideile acestui articol, localizarea fiind fără îndoială punctul de plecare. Să nu uităm că, în același timp, ne vom înfrunta și cu vremea neprietenoasă, motiv pentru care pregătirile vor fi ca atare.

Toamna va avea întotdeauna un aer special. Cafeaua băută dimineața în zilele cețoase, dispariția țânțarilor și a căldurilor toropitoare în contrast cu momentele în care constați că s-a pus bruma pe lansete, ploile și vânturile reci ce îti înroșesc obrajii și îti crapă buzele, mâinile roșii de la frig, și desigur vinul și tuica caldă (nu bei nu prinzi, cum ar spune un clasic în viață) ori o șuncă (slană) mâncată dimineața cu ceapă, dar și multe altele fac din toamnă, un anotimp iubit de pescarii de crap și nu numai. Pentru cei din exterior, "ne-pescarii" probabil suntem considerați "nebuni" pentru faptul că îndurăm atât. De fapt, nu îndurăm nimic, pentru că atunci când pasiunea este una pe măsură, pescuitul te va face să ignori condițiile vitrege atât timp cât există speranța de a prinde capturile mult dorite.

Până data viitoare, fire întinse tuturor și nu uitați, toamna se numără crapii capitali și recordurile personale!

PS - Vă las în compania unor pescari consacrați români precum, Claudiu Popa, Radu Bădică și Sorin Rudeanu ce prezintă diferite opinii și abordări legate de pescuitul la crap pe durata toamnei:



Ionut Constantinescu

3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii