Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pescuitul la novac

acum 11 ani
"Anul trecut balta Mihailesti a fost, cred, cea mai pescuita balta din jurul Buzaului. Toate astea din cauza populatiei foarte mare de novac. Nimeni nu stie de unde a fost atat novac, dar un lucru este cert: toata lumea a incercat sa prinda “dulapul”. Unii au reusit, altii s-au multumit si cu exemplare mai mici. Cel mai mare de care am auzit sa se prinda a fost un exemplar de 12 kg. Se prindea foarte bine la clasica bombita cu 5-6 carlige si pufuleti.
 
Din pacate populatia de crap si ten a scazut foarte mult in ultimii ani. Se mai prind, dar foarte rar, doar plantat si trebuie sa stai cate 2-3 zile.
 
In continuare o sa va prezint o nada si o montura care au mers la fel de bine ca si bomba, pentru cine a stiut sa le foloseasca.
 
Obligatoriu la novac este pescuitul cu momitor.
 
Nadirea in pescuitul novacului trebuie sa fie cat mai grupata si nu foarte masiva. Inainte sa aruncati monturile aruncati 3-4 bulgari ca sa formati putin locul si sa atrageti atentia pestelui. Nada trebuie sa fie una de atractie, bazata foarte mult pe spartura de porumb si lapte praf. Cel din urma are rolul de a forma un norisor in apa, care mai mult ca sigur va atrage atentia novacului. Nu este un peste pretentios, deci aromele nu prea isi au rostul.
 
De obicei folosesc urmatoarea nada:
 
TTX - 1  KG
Spartura Porumb - 480 grame
Lapte Praf - 500 grame
Betaina - 20 grame
 
 
 
Dupa ce amestecam foarte bine, momitorul il rostogolim prin laptele praf.
 
Pescuitul la novac presupune multa munca, deoarece lansetele trebuiesc schimbate undeva la 30-40 minute maxim. In completarea momitorului se mai poate atasa un saculet solubil umplut cu spartura de porumb si lapte praf . Acesta va oferi un plus de atractivitate momelii de la carlig (recomand folosirea unor saculeti din PVA mai gros ca sa nu se topeasca foarte repede).
 
 
 
Forfacul pe care-l folosesc in pescuitul novacului este unul scurt de maxim 10 cm si il las ridicat maxim 4 cm, ca atunci cand pestele va absorbi nada sa ia si carligul.
 
 
 
Ce montura folosesc?
 
Montura POP-UP.
 
Este aceeasi montura folosita la pescuitul crapului sau al tenului, doar ca trebuie ridicata mai mult de pe substrat (de preferabil pop-up-ul se dipuieste cu putin DIP NEON). Carligele folosite la montura pop-up sunt mari, nr. 1, deoarece novacul are gura mare si se hraneste prin aspiratie.
 
 
 
 
 
In speranta ca sfaturile mele va vor fi de folos, va urez FIR INTINS!"
 
Madalin Drugea
Pescar crap - judetul Buzau 
3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 19 februarie 2013 20:12

    Senzor Planet : Din 2013 Senzor Planet va avea o gama completa de nade pentru amuri.

  • vineri, 18 aprilie 2014 14:12

    Georgian * : Interesant ... Functioneaza si la Mihailesti ?

  • vineri, 18 aprilie 2014 18:13

    Georgian * : ... si care este rostul sparturii de porumb ? Pe el oricum nu il atrage pentru ca se hraneste prin sitele de pe arcurile branhiale numai cu microorganisme. Cred ca va trebui sa elimini din reteta spartura si betaina. Dar poti sa adaugi elemente (pulberi) care sa-i confere un mediu de hranire cunoscut. Si apropos, pop-up-ul este discutabil ca eficienta in lipsa unei monturi withy pool.