Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pescuitul plantat cu navomodelul. Ghid complet

acum 2 ani

Pescuit lansat sau cu navomodelul? Cum folosesc navomodelul? Cum nădesc cu navomodelul? Cum pescuiesc la punct fix cu navomodelul?

pescuit la crap cu navomodelul

Pare treabă simplă, dar și pescuitul cu navomodelul are principiile și rigorile sale. Hai să le aflăm împreună!

Avantajele și constrângerile pescuitului plantat

Să începem cu aspectele pozitive, că sunt mai multe.

- Lasă montura și nada acolo unde îi indici

- Nada ajunge grupat pe substrat

- Distanța nu mai este o problemă

- Confort sporit, nu mai ajungi dărâmat acasă

- Poți folosi fire groase, iar drillul devine mai simplu Eficiență, eficiență și iar eficiență.

Navomodelul, însă, este un cost suplimentar și trebuie să îl întreții, să îi faci revizie, să ai grijă de el. Întodeauna alegem un service autorizat, cu tehnicieni certificați, așa cum este atelierul lui Ion Mironov.

Alegerea navomodelului și pilotarea lui

Ca să luăm o decizie în avantajul nostru, trebuie să înțelegem cum funcționează și din ce este alcătuit și cum alegem un navomodel

navomodel plantat 

Pentru a nu avea probleme în timpul plantării, trebuie să evităm anumite lucruri sau să le facem așa cum trebuie:

- Niciodată nu dăm navomodelul cu spatele atunci când monturile se află în cuvă. Riscul pătrunderii firelor la elice este aproape iminent, iar noi vom rămâne cu bărcuța blocată la zeci sau sute de metri în larg.

- Nu ne dorim ca montura să sară din cuvă în timpul pilotării, astfel că o vom pune mereu prima, apoi o acoperim cu nadă.

- Chiar dacă folosim un navomodel de viteză, mai ales dacă nu avem experiența necesară, viteza de deplasare până la locul pe care ni-l dorim trebuie să fie moderată, astfel încât “transportul” să ajungă în siguranță și să nu speriem crapii din zonă. La întoarcere putem să ne jucăm de-a Formula 1.

navomodel de viteza 

- În cazul în care navomodelul rămâne blocat pe apă, cel mai bine este să apelăm la ajutorul administrației lacului. Dacă vom forța mulinarea acestuia către mal, riscăm să îl dăm peste cap sau să îi permitem să ia apă și să se scufunde.

- Să urmărim cu atenție voltmetrul digital și să respectăm autonomia bateriei. Dacă suntem aproape de descărcarea acesteia, navomodelul trebuie pus la încărcat, nu forțăm “o ultimă” plantare. Navomodelele cu acumulator lithium polymer (lipo) se încarcă cel mai rapid.

- Să echilibrăm încărcătura navomodelului în condiții de valuri puternice. Nu depășim greutatea specificată de producător și echilibrăm uniform cantitatea de nadă amplasată în cuve, astfel încât ținuta bărcii pe apă să nu fie afectată. Modelul XXL de la Delfin este unul dintre cele mai grele și stabile navomodele de pe piață, un adevărat tanc ce nu îți dă emoții.

Sondarea cu navomodelul

Mulți pescari folosesc navomodelul crezând că au rezolvat problema sondării. Într-adevăr, faptul că ajungi fără emoții în malul opus (unde peștii sunt cantonați de regulă) crește șansele reușitei, dar chiar și așa, fără să cunoști adâncimea sau tipul substratului vei fi predispus unui pescuit la ghici.

Varianta cea mai simplă, eficientă, dar și costisitoare este echiparea navomodelului cu un sonar. Acesta ne va arăta adâncimea, tipul substratului, diferențele de nivel și chiar peștii cu care ne întâlnim în timp real, astfel încât să știm cu ce monturi, nadă și momeli să îi atacăm 😊 Atenție la momentul achiziționării unui navomodel, să vă asigurați că atât coca, cât și chila suportă instalarea sonarului sau a altor accesorii opționale. Cei de la barciplantat.ro au o secțiune în site în care poți să îți configurezi navomodelul în funcție de preferințele tale.

Varianta mai de buget, poate prea puțin folosită, este kitul de marker flotant pentru sondat, folosit în pescuitul lansat. La fel de bine putem amplasa flotorul și plumbul cu striații în cuva navomodelului, urmând să măturăm substratul și să sondăm adâncimea cu ajutorul acestuia. Dezavantajul este riscul erorii umane (mai ales când vom încerca să sondăm la peste 200 de metri) și necesitatea unui plus de echipament (lansetă, mulinetă și fir special pentru sondat cu lanseta).

Echipament necesar pentru pescuitul plantat

Fir principal și înaintaș pentru pescuitul plantat

Viața e mai frumoasă și drillurile sunt mai sigure când poți pescui la distanța pe care ți-o dorești cu un fir de diametru gros. Atât pentru linia principală, cât și pentru înaintaș, firul textil poate deveni dușmanul navomodelului, mai ales dacă ajunge la elicea acestuia, fiind mult mai greu de înlăturat fără lovirea cârmei sau a elicei. Un monofilament de calitate și cu diametru de cel puțin 0.35 mm este printre cele mai folosite opțiuni.

Pentru o așezare cât mai corectă și camuflată pe substrat, putem înlocui înaintașul textil cu un metru de fir leadcore, a cărui grosime și rigiditate îl face mult mai puțin predispus să atace elicea bărcuței.

pescuit plantat

Monturi și plumbi pentru pescuitul plantat

Dintre cele trei ansambluri clasice pentru monturi, putem să ne luăm gândul de la cel tip elicopter, special destinat pescuitului aruncat. Grija noastră principală, mai ales dacă pescuim în imediata vecinătate a structurilor, este eliberarea plumbului și finalizarea drillului cu succes. Pentru această situație există montura plumb pierdut, a cărei sistem principal este alcătuit dintr-un clips și un con de securizare. În momentul agățării plumbului, tensiunea aplicată monturii va conduce la desprinderea conului de cauciuc și, implicit, la eliberarea plumbului din clips.

Pentru pescuit la distanțe de peste 200 de metri, avem nevoie să intrăm în contact cu peștele încă din secunda în care a aspirat momeala. Montura inline cu auto-înțepare (plumbul conține un cauciuc care ține rigul legat de acesta) se folosește de greutatea plumbului și de lungimea relativ mai scurtă a forfacului (cu cât plantăm mai departe, cu atât umbăm și la lungimea rigului) astfel încât înțeparea să fie rapidă și sigură.

Pentru a ajunge cu montura în locul dorit, dar și pentru a ne asigura că înțeparea este corectă chiar și la distanțe mari, vom folosi plumbi grei, de peste 120 de grame, cu forma plată. Aceștia au meritul de a nu se balansa în drumul lor către fundul lacului, spre deosebire de plumbii torpilă și aerodinamici folosiți la pescuitul lansat, urmând să se așeze perfect acolo unde ne dorim și să fie greu de măturat de burta unui crap de talie capitală.

Lansete și mulinete pentru pescuitul cu navomodelul

Problema distanței nu mai există așa că putem să ne orientăm către o lansetă mai scurtă și mai puțin rigidă, câștigând câțiva zeci de centimetri la transport și mai multă plăcere în drill.

Preferatele pescarilor sunt lansetele de 3.60 metri, iar acțiunea și puterea lansetei sunt, vorba aia, după gusturi. Ideal este să găsim compromisul perfect între o lansetă care oferă satisfacție în drill, dar suficient de puternică astfel încât să avem un control cât mai mare asupra peștelui. Aș zice că o semi-rapidă sau semi-parabolică de la un producător de top, cu o putere de 3.5 lbs este perfectă.

La mulinete lucrurile sunt mai simple. Orice mulinetă cu capacitatea tamburului și raportul de recupere mare ne va face viața mai ușoară când vom pescui la distanțe mari.

Pescuit plantat la punct fix

Marele avantaj al pescuitului cu navomodelul este nădirea grupată, la distanțe inaccesibile aruncatului din mână și în același loc. Dar cum facem să ne asigurăm că lăsăm montura de fiecare dată în acel loc? Din nou, cea mai eficientă metodă (cu o marjă minimă de eroare, de doar un metru), dar și costisitoare este amplasarea unui dispozitiv GPS pe navomodel. Autopilotul de la Tolson, de exemplu, va ajunge la locul salvat de către utilizator fără acționarea telecomenzii, un aspect extrem de util mai ales noaptea.

navomodele pescuit

Varianta mai la îndemână dar cu o marjă mai mare de eroare este legarea unui fir elastic tip marker pe linia principală, imediat după ce am plasat montura și am întins firul. Cu toate acestea, la plantarea următoare trebuie să estimăm burta lăsată de fir până ajunge la destinație, astfel încât să ne asigurăm că ducem bărcuța în același loc de fiecare dată. Un mic dezavantaj este riscul alunecării firului elastic în timpul drillului (dacă nodul nu este făcut corect sau firul este de calitate slabă), și tăierea lui în condiții de siguranță, fără să ciupim și din linia principală.

Principii de nădire cu navomodelul

Un aspect despre care se vorbește mai puțin este modul în care greutatea redusă a particulelor și curenții lacului vor împrăștia nada în drumul ei către substrat. Dacă urmărim prezentarea unei farfurioare grupate și discrete de nadă, putem folosi cu încredere materiale PVA care se vor topi după ce vor fi ajuns pe fundul lacului, eliberând toată cantitatea de nadă și montura în același loc.

pva bomb

Pentru o nădire ceva mai extinsă, producătorii de navomodele au venit cu o soluție ingenioasă care, practic, creează un culoar de ademinit crapul către montură și nada eliberată de cuve. Este vorba despre o cuvă centrifugă acționată prin radiocomandă, morișcă așa cum este comercializată de cei de la Delfin Boats, și care împrăștie până la 1.5 kilograme de nadă pe o rază de șase metri pătrați.

În funcție de anotimp și de ritmul de hrănire al crapilor, chiar dacă folosim navomodelul putem “strica standul”. Asta se întâmplă când fie nu nădim suficient, fie aruncăm mult prea multă nadă, poate cea mai comună greșeală a celor care plantează. Un model de bărcuță ideal pentru orice situație de pescuit este Delfin XXl, ale cărui cuve încăpătoare pot acomoda până la 3 kg de nadă, fără să mai socotim și cele 1.5 kg de nadă pe care le putem amplasa în morișcă. Este suficient de stabil pe apă chiar dacă nu încărcăm cuvele până la refuz.

Oricât ne-am lovi de orgoliile pescarilor de competiție sau de ale celor care pescuiesc de mult și sunt atașați de pescuitul lansat, trebuie să recunoaștem că pescuitul cu navomodelul are avantajele sale, mai ales atunci când lacul sau situația o impune. Alături de experiență și cunoștințe despre pescuitul crapului, navomodelul este jolly jokerul unei partide relaxante și cu satisfacții pe măsură.

Unul dintre producătorii de tradiție pe piața de navomodele din România este Ion Mironov, deținătorul, producătorul și distribuitorul Delfin Boats Brands, cele mai des întâlnite navomodele atât pe baltă, cât și în oferta magazinelor. Cu o experiență de peste 15 ani în producția de navomodele, Mironov și echipa Delfin Boats oferă garanție reală de 24 luni, cu posibilitate de extindere la 5 ani contra cost, precum și timp de service de o săptămână în sezon, respectiv doar câteva zile în extra sezon. De operațiunile de service pot beneficia toți pescarii, nu doar clienții Delfin.

Pe Mironov îl găsiți pe facebook sau pe barciplantat.ro.

Horia Anton

Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.