Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Ponturi pentru atractie in partidele scurte

acum 12 ani
Când nu petrecem foarte mult timp pe malul lacului și ne propunem un număr cât mai mare de trăsături, indiferent de gabaritul peștilor, putem să aducem crapii mai repede către cârlig. O soluție eficientă și verificată ar fi momelile în suspensie împreună cu săculeții de PVA care lucrează pe verticală.
 
 
 
Am numit momeli în suspensie pop up-urile care se echilibrează numai din greutatea cârligului. Din punctul meu de vedere sunt cele mai rapid prinzătoare momeli, pentru că sunt flotante (deci foarte ușor de aspirat de către crap), de dimensiuni mici (altfel ar ridica chiar și cârligle mari), colorate și puternic aromate. De-a lungul timpului am observat că momelile în suspensie nu lucrează singure, ci cu săculeți solubili atașați forfacului.
 
 
 
POP-UP SFARAMAT
 
O soluție ingenioasă - pe care am brevetat-o și experimentat-o cu rezultate bune în ultima vreme – este introducerea pop up-urilor sfărâmate în săculețul PVA. Împreună cu câteva solubile arunc și o biluță flotantă (de obicei de același model cu cea pe care o folosesc pe firul de păr) în aparatul de tocat boilies și macin foarte bine amestecul. Apoi umplu PVA-ul, în doze destul de mici. Efectul pe care îl obțin sub apă, după topirea materialului PVA este unul foarte interesant. Din când în când, către suprafață, o iau din loc mici particule de pop up, în funcție de poziția în care au fost surprinse la așezarea forfacului cu săculeț pe substrat. Efectul vi se poate părea mic și nesemnificativ, însă vă garantez că peștii observă foarte bine aceste mișcări pe verticală. Totodată, micuța mea grămăjoară de solubile sfărâmate se afla – câteva minute foarte prețioase în economia unei partide scurte – într-o mișcare generată, de asemenea, de ridicarea treptată la suparfață a particulelor flotante.
 
 
 
 
CÂRLIGUL, PERFECT ÎN COADĂ
 
Desigur că stilul pe care îl descriu mai sus presupune reîmprospătări foarte dese ale momelii, practic înlocuirea săculeților, însă nu în mod obligatoriu. Dacă nu am trăsătură în câteva minute după lansare, nu înseamnă ca aceasta nu poate să survină și după ce toate particulele flotante și-au luat zborul din grămăjoara de nadă. Pentru că acolo rămăn solubilele care lucrează pentru noi. Am uitat să mai precizez un lucru foarte important al acestui stil de pescuit blitz, verificarea foarte atentă a poziției momelii. Unele modele de cârlige sunt mai grele, altele mai ușoare, unele pop up-uri sunt mai flotante iar altele mai puțin flotante. Nu se poate stabili o regula în acest sens, care să cuprindă un număr de cârlig și o dimensiune a momelii în milimetri. Tot ceea ce aveți de făcut este să verificați de fiecare dată, înainte de lansare, într-un vas cu apă poziția biluței flotante. Dacă cârligul nu se poziționează exact în coadă, fără să se ridice de pe fundul vasului, nu vorbim de cea mai eficientă prezentare. Ajustați cu foarfeca pop up-ul până obșineți rezulatul dorit. De asemenea, dacă folosiți același pop up un timp mai îndelungat (adică la mai multe schimbări de săculeți), verificați periodic cum se mai prezintă în vas, pentru că se poate întâmpla să-și mai piardă din flotabilitate.
 
 
Materiale necesare – cârlige cu deschidere mare, fire de forfac (cu cămașa de plastic sau fără), tub silicon, stopere, vârtejuri și – evident – pop up –uri.
 
 
Prindem pop up-urile pe firele de păr ca la forfacele de boilies normale, tragem tuburile de silicon pe cârlige, reglăm distanțele și facem nodurile fără nod.
 
 
Forfacul din dreapta este cu fir cămășuit pe care l-am curățat câțiva centimetri deasupra ochetului si l-am incheiat cu un vartej articulat. La cel cu fir moale am atașat un varniș de silicon (anti-încurcătură) și un vârtej simplu.
 
 
Poziție corectă a cârligului, fără să fie nevoie să ajustăm momeala.
 
 
Pop-up-ul portocaliu necesită mici ciopârțeli, deoarece ridica cârligul de pe substrat.
 
Andrei Vladeanu 
5 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.