Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pufarinele (puffi) Senzor Planet – ghid complet de utilizare

acum 3 ani

Ce sunt pufarinele?

Pufarinele, denumite de pescari puffi sau pufuleți, constituie o categorie de momeală expandată obținută din porumb.

Pufarinele sunt momeli ce se bucură de o flotabilitate ridicată fiind indicate în partidele de pescuit în care este recomandată ridicarea cârligului de pe substrat.

Puffi reprezintă unele dintre cele mai populare momeli folosite de-a lungul anilor de pescarii ce vizează specii precum: carasul, plătica, crapul, amurul, novacul, babușca, roșioara.

Pufarinele sunt extrem de versatile și pot prinde toate speciile amintite mai sus, ba chiar și pești răpitori, accidental. Fiind foarte flotante, ridicându-se de pe substrat, puffi pot fi absorbiți involuntar și de dințoșii care de fapt urmăresc peștii de talie mică aflați în apropierea cârligului.

Practic, pufarinele sunt precedesorii momelilor flotante precum pop up-urile, peletele flotante, porumbul artificial flotant, wafters-urile, tipuri de momeli ce au devenit din ce în ce mai cunoscute în ultimii ani, lăsând puffi într-un con de umbră. Totuși, puffi constituie în continuare momeli de actualitate, fiind extrem de prinzători în anumite condiții.

În cele ce urmează vom explica de ce pufarinele nu sunt o momeală de domeniul trecutului și prin urmare nu ar trebui să lipsească din geanta cu ,,moșmoande" a oricărui pescar ce vizează speciile de ciprinide.

pufuleti fumigena senzor

Ce avantaje avem dacă pescuim cu pufarine?

Precum aminteam mai sus, pufarinele sunt momeli flotante. Astfel, puffi sunt indicați mai ales în situațiile în care pescuim pe un substrat mâlos ori cu resturi de vegetație. În aceste cazuri puffi vor ridica cârligul în totalitate, asigurând o prezentare optimă a momelii ce poate fi descoperită rapid de către pești, spre deosebire de o momeală scufundătoare. Menționăm că putem pescui cu pufarine și pe substrat curat la fel de eficient.

Pufarinele sunt momeli extrem de moi și ușor de absorbit de către pești. Odată intrate în apă se vor înmuia ajungând la o consistență moale, specifică unui burete. Astfel peștii, indiferent cât de pretențioși ar fi, vor absorbi pufarinul, datorită texturii plăcute și flotabilității.

Pe lângă flotabilitate și consistență un alt avantaj al pufarinelor este vizibilitatea ridicată. Puffii sunt colorați în culorii vii precum: galben, portocaliu roșu și roz. În prezent, echipa Senzor Planet pune la dispoziție pescarilor 2 tipuri de pufuleti: clasici și cei cu efect fumigenă.

Puffi fumigenă Senzor Planet

Puffi Fumigenă aduc un plus de vizibilitate, generând un nor de aromă în imediata apropiere a momelii. Efectul de fumigenă a fost preluat de la bine cunoscutele Pop up-uri Fumigenă, care se bucură de un succes real în rândul pescarilor de crap și nu numai.

Cum folosim puffi?

Când spui pufarine, spui forfac scurt. Forfacele ideale pentru puffi sunt cuprinse între 4-8 cm. Nu recomandăm forface mai lungi de 9-10 cm, deoarece cârligul se va ridica prea mult în masa apei. Ideea folosirii pufarinelor este să fie cât mai aproape de nada plasată pe momitor sau method feeder, pentru a fi observate de îndată de către pești.

Pufarinele pot fi folosite cu succes împreună cu momitor sau method feeder, coșulețul fiind utilizat mai rar în cazul acestor momeli. Ideea pescuitului cu puffi am descris-o mai sus. Fără nadă în aproprierea cârligului, pescuitul cu pufarine nu va fi unul eficient. Prin urmare nu recomandăm folosirea pufarinelor atunci când pescuim doar cu plumb, sau plasarea acestora departe de năditor. Probabil vom prinde și astfel, dar număr trăsăturilor va fi diminuat față de metoda obișnuită de a pescui cu puffi.

Pufarinele pot fi plasate direct pe cârlig, pe bait sting (țepușă) sau pe fir de păr.

Din punctul nostru de vedere varianta ideală o reprezintă trecerea pufarinelor direct pe cârlig. Puffi se bagă în cârlig astfel încât vârful cârligului să iasă foarte puțin înafară, aprox. 0.5 mm. Deci, vârful cârligului va fi foarte puțin vizibil, iar pufuletele se va sprijini pe spinul acestuia. Plasând astfel pufarinul, timpul în care va rezista în apă va fi unul crescut decât dacă ar fi pus de ex. pe curbura cârligului.

pufuleti senzor

Pufarinele trebuie schimbate des spre deosebire de pop up-uri, pelete flotante, porumb artificial flotant sau wafters-uri care pot rezista lansărilor multiple. Unii pescari percep acest aspect ca fiind un dezavantaj al pufarinelor. Practic puffi sunt momeli de unică folosință. Odată aruncate în apă, chiar dacă rămân pe cârlig (lucru ce se întâmplă rar) la următoarea lansare este necesară înlocuirea lor. În schimb nicio momeală din cele de mai sus nu capătă în apă o consistență atât de moale precum puffi, acesta fiind principalul lor atuu.

Timpul de înlocuire al pufarinelor depinde în funcție de temperatura apei și densitatea peștilor aflați în zona în care pescuim. Intervalul în care puffi trebuie schimbați este cuprins de regulă între 10-30 minute.

Cu cât apa va fi mai caldă, sau în cazurile în care avem mulți pești prezenți în zona cârligului cu atât va trebui să înlocuim puffi mai des, dacă nu am avut trăsătură. Timpul ideal de schimbare în partidele de genul este de 10-15 minute.

În schimb, dacă pescuim într-o apă ceva mai rece, iar prezentările nu sunt tocmai frecvente, putem lăsa puffi în apă chiar și 20-60 de minute, aceștia rezistând pe cârlig fără probleme.

puffi senzor 

Un alt factor de care trebuie să ținem cont în timpii de înlocuire ai pufarinelor este dimensiunea acestora. Puffii Senzor Planet sunt disponibili în 2 mărimi: mini și midi. Midi vor rezista mai mult timp pe cârlig, mai ales în situația în care avem pești de talie mică în locul unde se află montura noastră. În general, recomandăm folosirea puffi-lor Midi în cazul în cazul pescuitului de selecție, în care avem ca scop prinderea exemplarelor ceva mai mari aflate pe zona nădită.

Referitor la timpii de schimbare, acesta vor fi diferiti și în funcție de tipul de apă pe care pescuim. Astfel pe râuri puffi vor rezista mai puțin decât pe bălți, fiind indicat pescuitul în zone ce prezintă un curent slab spre moderat.

Pufarinele Senzor Planet vin în 3 culori: galben, roșu și roz. Pe durata oricărei partide este indicat să schimbați culorile între ele în momentul în care nu aveți trăsături constante. Adesea, culoarea momelii de cârlig este extrem de importantă, peștii reacționând diferit la stimulii vizuali. Așadar, nu mizați doar pe o singură culoare, deoarece peștii își pot schimba preferințele chiar în decursul partidei de pescuit. Același principiu este valabil și pentru dimensiunea pufarinelor și arome.

pufarine Senzor

Referitor la arome, am ales cele mai populare variante folosite în cazul pufarinelor: căpșună, miere și usturoi. Puffii pof fi puși pe cârlig ca momeală singulară ori combinați cu diferite categorii de momeli precum: viermi, râme, larve de libelule, porumb moale de cârlig, mămăligă etc. Adăugarea unei alte momeli pe cârlig va diminua din flotabilitatea pufarinelor. Pentru a ști exact cum va sta cârligul pe substrat după adăugarea altor momeli, este indicată verficarea forfacului într-un recipient cu apă. Astfel vom ști dacă forfacul se va ridica în totalitate de pe fund, ori doar parțial și vom putea identifica modul în care peștii preferă prezentarea momelii pe substrat.

ATENȚIE!!! Destui pescari confundă pufarinele cu technopufii, pufuleții solubili sau pufuleții obișnuiți dedicați consumului uman.

Technopufii, deși sunt flotanți, sunt momeli de cârlig fabricate din polistiren. Rolul acestora este să ridice alte tipuri de momeli (porumb preparat sau artificial, alune tigrate etc) de pe substrat. Spre deosebire de pufarine, nu sunt solubili și prezintă totodată o flotabilitate mult mai mare. De asemeni, pufarinele sunt o momeală naturală, în timp ce technopufi, una artificială. Pufuleții solubili sunt dedicați protejării cârligului de zonele de pescuit ce prezintă mâl sau diferite resturi. Atașând un pufulete solubil pe cârlig, acesta va coborî mult mai lent pe substrat și riscul de a se afunda în mâl sau în mizerie va fi unul diminuat.

pufuleti senzor planet

De ce Puffi Senzor Planet?

Până în momentul de față am trecut în revistă motivele pentru care ar trebui să pescuim cu pufuleti mai des și modurile în care să îi folosim corect. Totuși, de ce am alege Puffi Senzor Planet și nu alte game? Pufarinele Senzor Planet sunt realizate în colaborare cu firma ungurească Cukk, brand ce a a inventat această momeală expandată de cârlig. Calitatea pufarinelor Senzor Planet nu poate fi pusă așadar la îndoială.

Pe lângă modul de fabricare clasic al pufarinelor, am adăugat o notă personală prin dezvoltarea gamei Puffi Fumigenă. În prezent producem singurii puffi de pe piață ce sunt capabili să producă un efect de nor extrem de vizibil și atractiv pentru peștii aflați în apropierea momelii.

puffi fumigena senzor 

Pufarinele pot fi utilizate împreună cu orice tip de nadă (groundbait) pe care îl punem la dispoziție.

Următoarele recomandări sunt cu titlu informativ:

Puffi Căpșună – Top Amix Căpșună, Top Amix Căpșună & Usturoi, Amix Căpșună, Amix Căpșună & Usturoi, Top Amix Method Red Ediție Limitată, Top Amix MHLM

puffi fumigena capsuna

Puffi Miere – Amix Miere, Amix Usturoi & Miere, Amix Tutti Frutti, Top Amix Method Yellow Ediție Limitată, Top Amix Crap Caras, Amix Ciortan Caras, Amix Ananas & Banană, Amix Porumb, Amix Vanilie, Amix Caras Plătică

puffi fumigena miere

Puffi Usturoi - Top Amix Usturoi, Top Amix Căpșună & Usturoi, Amix Usturoi, Amix Căpșună & Usturoi, Amix Usturoi & Miere, Top Amix Method Red Ediție Limitată, Top Amix Novac Ediție Limitată, Top Amix MHLM

puffi fumigena usturoi 

Fir întins!

Echipa Senzor 

3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.