De ce să pescuim cu semințe? Când pescuim cu semințe? Ce semințe folosim în amestecul de nădire?
Câți dintre noi ne mai punem aceste întrebări? Da, boiliesul e pe trend. Stă mai mult pe fundul lacului, poți să joci în filmul ''Cu mâinile curate'' și așa mai departe.
Dar oare este mereu soluția? Păi, să vedem!
Iată cum putem pescui eficient cu semințe în funcție de specificul sezonului în care ne aflăm:
Prepararea semințelor pentru apă rece
O vorbă din străbuni spune că primăvara se numără bobocii. Să fie sănătoși! Noi, pescarii, începem să numărăm capturile. 😊 Și uite cum s-a făcut martie și luăm drumul bălții cu entuziasm.
Boilies sau semințe preparate pentru crap?
Nu știu dacă mustăcioșii și-au reluat încă activitatea de deplasare după hrană, cel puțin nu în ritmul pe care noi pescarii ni-l dorim, așa că nu m-aș hazarda să scot bastonul de nădire de la iernat și aș pregăti prima partidă a sezonului la momitor.
De ce?
Pentru că vreau să prind pește, nu urmăresc trofee.
Ce punem în găleată?
1) Groundbait. Mă interesează în primul rând ca nada mea să se dizolve accelerat în apă, astfel că voi alege un groundbait cu o granulație cât mai fină, dar cu un grad nutritiv ridicat. Amix pe bază de făină de pește e ce trebuie. Despre amestecuri de nădire și groundbaituri am discutat într-un articol recent.
2) Semințe preparate. O primă recomandare este folosirea semințelor de dimensiuni cât mai mici, astfel încât să nu supranădim zona. Vrem să oferim atracție, nu ospăț! Și cred că cel mai indicat produs care se găsește în comerț în acest moment este amestecul de microsemințe de la Senzor, care conține numai puțin de 13 sortimente de semințe.
3) Micropelete cu timp de dizolvare rapid.
4) Partea lichidă. Alcool de porumb (CSL) care grăbește procesul de dizolvare al amestecului, sirop de porumb în cantități sensibile, cât să lege nada și, foarte important, apă din baltă fiartă pentru hidratarea particulelor. Dacă nu am posibilitatea să fierb apa pe malul lacului, prefer să renunț la aceasta și să insist cu CSL.
- 300g microsemințe
- 200g micropelete
- 500g groundbait
- 150 ml CSL
- 100 ml Sirop de porumb
- 150 ml apă fiartă
Această rețetă funcționează la fel de bine și iarna.
Prepararea semințelor pentru vreme caniculară
Este anotimpul în care se dă dezlegare la nadă, nu avem restricții, doar câteva recomandări.
Ținând cont că temperatura apei este ridicată, avem nevoie să controlăm gradul de dizolvare a particulelor, astfel încât patul nostru de nadă să reziste și să atragă peștii pentru cât mai mult timp.
Putem îmbogăți semințele, peletele sau boiliesurile cu uleiuri precum cel de cânepă sau alte sortimente, al căror rol este să creeze o pâclă atractivă. Și pentru că deja conțin ulei, preferatele mele sunt semințele de cânepă.
Consider că semințele preparate strălucesc cu adevărat în această perioadă, în care comunul sau salonta preferă să se bălăcească la suprafață, iar tenul este în continuare dispus să se hrănească.
Cu o strategie de nădire bazată pe semințe, mai ales pe porumb, putem avea satisfacții maxime la această specie. Semințele pot fi puse direct în spomb sau pregătite sub formă de bulgări și catapultate cu un Air Bomb. Despre folosirea catapultei pentru lansetă am scris anterior.
Dacă nu urmărim exclusiv un pescuit la ten, discuția se mută mai degrabă pe momentele ideale în care trebuie să nădim.
Și treaba e simplă. Pentru a nu consuma nadă inutil, în plină zi ne putem rezuma la săculeți sau pungi solubile, în timp ce dimineața, seara și noaptea avem liber la spomb sau catapultă de nădire. Despre pungi și săculeți poți afla mai multe din ghidul complet despre pescuitul cu PVA.
Un pont foarte interesant vine de la Shaun Harisson, care este de părere că alegerea unui stand de pescuit în partea cât mai estică a lacului creează un avantaj pe timpul zilei caniculare.
Cu soarele răsărind de la Est, ai o perioadă sensibilă mai mare de timp să prinzi pește, până ce soarele începe să încăzlească și suprafața apei pe care tu o pescuiești.
Să-i dăm tenului ce îi aparține!
Vă propun o rețetă de bulgări pentru amur, inspirată de la Andrei Vlădeanu.
- 1kg Groundbait cu granulație grosieră
- 1kg Groundbait cu granulație fină, de culoare verde
- 300 - 500g Groundbait Gumix, cu rol de liant
- 300 – 500g Spărtură de gâru și porumb
- 700 – 900g Amestec de semințe aromat
- Sirop de porumb dulce
- Apă din lac
Gramajele sunt mai degrabă orientative, este la libera voastră alegere câtă consistență oferiți bulgărilor pe partea solidă, respectiv ce grad de dizolvare le oferiți prin partea lichidă.
Vârfurile de hrănire ale crapului
Care sunt, așa cum bine știm, lunile Aprilie, Mai, Septembrie și Octombrie.
Discuția se tranșează în primul rând în funcție de talia peștilor vizați, apoi de specificul lacului și de populația piscicolă.
Orice combinație de nadă funcționează, cât timp localizarea este corectă.
Exceptând urmărirea crapilor capitali care, de regulă, preferă boiliesurile, un amestec complex de boilies, semințe preparate, pelete și chiar alune tigrate este fix ceea ce trebuie.
Și pentru că sunt cele mai indicate perioade în care putem aduce în discuție selecția, ei bine, aceasta se poate obține și cu ajutorul semințelor, nu doar al boiliesurilor.
Fie că vrem să scăpăm de somnul pitic, albitură, raci sau chiar de ciortani, alunele tigrate - tigernuts ne vin în ajutor. Au conținut ridicat de fibre, proteine, zaharuri naturale, vitamine și minerale, ceea ce le poziționează drept o sursă nutritivă și atractivă de hrană deopotrivă. Învelișul dur și crocant ține peștii nedoriți la distanță.
Așa cum moda se reciclează, mă aștept ca, nu într-un viitor foarte îndepărtat, să ne întoarcem și noi, pescarii, ''la origini''.
Semințele sunt foarte eficiente în pescuitul crapului și pot deveni mult mai atractive pentru pescari, mai ales când un kilogram de boilies va ajunge să coste 80 de lei 😊. O găleată de amestec de semințe preparate de 5 kilograme costă doar 29 lei.
Horia Anton