Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Săculeț Solubil versus Pungă Solubilă - Nadă și monturi recomandate în pescuitul cu materiale PVA

acum 1 an

Sac solubil sau pungă solubilă? Când și unde le folosim? Ce nadă pun în săculețul solubil? Cum leg o pungă solubilă? La ce monturi se atașează? Cum lansez un săculeț la distanță?

Acestea și multe alte întrebări își vor găsi răspunsul în articolul de mai jos, un ghid complet despre pescuitul cu cele două materiale PVA:


Saculet solubil cu nada langa un tub PVA

În cultura noastră de pescuit la crap, săculețul solubil este vedeta materialelor PVA. Micuț, cochet, ușor de legat și eficient, săculețul este mereu o carte câștigătoare.

De ceva timp, însă, în trusele pescarilor a început să își facă loc și punga solubilă, extrem de populară în Marea Britanie pentru avantajele pe care le oferă.

Cum lucrează materialele PVA

Pungile și saculetii solubili sunt cele mai populare accesorii de nădire din familia materialelor PVA. Când vorbim despre PVA, ne referim de fapt la denumirea prescurtată și comercială a alcoolului polivinilic, substanță activă care se dizolvă la contactul cu apa.

Atât saculetii, cat și pungile solubile sunt comercializate într-o varietate de dimensiuni, pe care le alegem în funcție de stilul și de obiectivele noastre de pescuit.

saculet pva 

Elementul principal care le diferențiază este timpul de dizolvare în masa apei:

  • Dizolvare rapidă (Fast Melt), pentru pescuit în ape reci sau în apa mică

    Imaginați-vă că pescuiți iarna și așteptați infigurati o prezentare. Cum ar fi să aveți șansa de a fi vizitat de către un mustăcios, dar cârligul și momeala să fie încă prizoniere în săculețul sau punga PVA? Dizolvarea rapidă previne acest risc.

  • Dizolvare lentă (Slow Melt), pentru pescuit pe timpul verii sau în apa mare

    Temperatura ridicată a apei poate topi materialul PVA înainte ca acesta să aterizeze pe substrat, mai ales când pescuim la apă mare (când PVA-ul are tot timpul din lume să se dizolve până ajunge pe fund) iar nada să nu ajungă, astfel, lângă montura.

Test de dizolvare saculet solubil

Când și unde folosim materiale PVA

Calitatea principală a depozitarii nadei în materiale PVA este plusul de atracție pe care acestea îl oferă în jurul cârligului, mai ales dacă nu deținem echipament de nădire sau navomodel pentru plantat.

Folosirea lor este indicată pe tot parcursul sezonului de pescuit, dar în acest articol voi evidențiă situațiile în care PVA-ul face cu adevărat diferența:

În sezonul rece, când temperaturile sunt mai puțin prietenoase și apa s-a răcit. Sunt momentele în care crapul și-a asigurat necesarul de hrană și nu mai are niciun motiv bine întemeiat să semneze condica prin diverse zone ale lacului. Când nu este în mișcare, șansele noastre „să îi vedem culoarea” sunt reduse.

Aici intră în scenă abilitatea de a-l localiza. Fie că reușim să identificăm o groapă sau un alt tip de structură, sau chiar dacă plasăm imediat montura unde observăm mișcare pe luciul apei, atracția oferită de săculeț sau de punga PVA îi poate trezi interesul, așa cum un Kinder Surprise îi activează pe copii.

Pe vreme rece, este recomandată punga solubilă datorită capacității superioare de înmagazinare a nadei.

În partidele scurte, când timpul nu ne permite să realizăm o nădire ca la carte sau să practicăm un pescuit de așteptare, pretabil crapilor mari. De regula, în astfel de partide nu avem timp să cartografiem standul, dar îl putem sonda cu mici grămăjoare de nadă seducător adititivata, fără să pescuim astfel „la ghici”.

Sunt recomandați saculetii solubili pentru ușurința și rapiditatea cu care îi puteți lega, mai ales dacă îi veți pregăti pe baltă.

Când nu iți dorești sau nu poți practica o nădire extinsă. Se poate întâmpla să pleci de acasă fără lanseta sau racheta de nădire. Sau poate că efectiv nu ai chef să faci febră musculară de la zecile de lanseuri necesare pentru acoperirea unei arii cat mai mari a standului de pescuit.

Amestec de nada in tubul PVA

Dacă ești genul care vine pe baltă mai mult pentru relaxare, atât saculetii, cat și pungile solubile sunt soluția. Mai mult, dacă știi zonele productive ale lacului și stăpânești arta pescuitului la punct fix, construirea unor paturi grupate de nadă este foarte eficientă.

Analiza comparativă a materialelor PVA

Fiecare dintre cele două materiale PVA are avantajele sale, ba chiar sunt și câteva comune. Pentru a le scoate în evidentă mai ușor, vă propun o abordare mai jucăușă. 😊

Să ne imaginăm că arbitrăm un meci de box. În colțul din dreapta se află campionul tradițional, săculețul solubil, iar în partea opusă a ringului este punga PVA, challengerul, gata să lupte pentru supremație.

Haideti să vedem împreună cine va câștigă lupta!

Proprietăți anti-răsucire și siguranță în legare

Ambele materiale PVA ne ajută în egală măsură să prezentăm montura neincurcata pe substrat.

Pentru siguranță la legat, punga solubilă este mai avantajoasă. Punem în interiorul ei plumbul, rigul, nada și momeala, o închidem și la apa cu ea, simplu.

Nada, montura si momeala in interiorul unei pungi solubile

În cazul săculețului, sunt câteva detalii pe care trebuie să le respectăm pentru a avea o prezentare corectă si să eliminăm riscul ca acesta să se desprindă de cârlig în aer.

Câteva ponturi
  • Atașarea corectă a cârligului
    Dacă nu atașăm corect cârligul în săculeț, riscăm ca acesta să se desprindă în aer. Metoda sigură este să tragem rigul prin mijlocul săculețului, securizând vârful cârligului în fundul PVA-ului. Dacă mărimea săculețului sau tipul particulelor nu ne permit acest lucru (nu ne dorim ca vârful cârligului să se agate într-o boabă de porumb sau într-un boiles tăiat, iar inteparea să fie defectuoasă), trebuie să agățăm cârligul în altă parte a meshului, dar să o facem bine!
  • Folosirea corectă a sistemelor de prindere
    Magazinele de profil comercializează o agrafa specială de atașare a săculețului, link clip, care poate fi de ajutor mai ales când ne dorim să lăsăm cârligul liber, iar ansamblul nostru să ajungă în siguranță pe substrat.

Pentru extra-siguranță, primă runda este adjudecată pungii solubile.

Distanța în aruncare

Condiția general valabilă pentru ambele materiale PVA este să apelăm la dimensiunile lor cat mai mici (de reținut că punga admite mai multă nadă decât săculețul, chiar și în forma cea mai mică).

Legând corect punga solubilă și echilibrându-i conținutul, vom avea un ansamblu compact și aerodinamic, care va suferi frecare minimă în aer. Plumbul este ajutorul nostru principal care, situat la fundul pungii, trage tot conținutul acesteia după el.

Pentru săculeț, din nou, lucrurile sunt un pic mai complexe. Sunt două aspecte de care trebuie să ținem cont pentru lansarea lor la distantă:

  • Aerodinamica

    Este foarte important să legăm fiecare săculeț într-o formă cat mai compactă și aerodinamică, astfel încât frecarea în aer să fie minimă. Mixul de particule trebuie umectat corespunzător, apoi adăugat treptat și presat cu tija de compresie din kit. La fiecare „mână de nadă”, vă recomandăm să modelați conținutul săculețului cat de etanș posibil.

  • Nodurile

    Un detaliu mai puțin cunoscut de pescari este importanța nodurilor și a surplusului de material. Vă recomand să legați cele două noduri ale săculețului cat mai mici posibil și să vă asigurați că ați tăiat orice surplus din materialul PVA, pentru o aerodinamică superioară. Dacă scopul principal este lansarea la distantă, și pe lacurile din România chiar este, săculețul este mai versatil decât punga prin prisma dimensiunii și a cantității mai mici de nadă pe care o suportă.

Dacă facem acest compromis, câștigător este sacul solubil, care revine în forță. Egalitate la unu, meciul se încinge!

Confort

Saculetii solubili sunt mai simplu și rapid de legat. Adăugarea mixului în tub, presarea lui cu tija și cele două noduri de securizare nu necesită mai mult de un minut.

Mai multi saculeti solubili cu nada boilies

Pungile, în schimb, cer mai multă atenție, începând cu așezarea nadei și a restului elementelor, până la modalitatea de legare, pe care o vom detalia într-o secțiune viitoare.

Săculețul preia conducerea. Rămâneți pe zonă în continuare.

Nivelul de atracție

Pentru a arbitra această rundă decisivă, trebuie să luăm în calcul anumite relații de subordonare. Atracția este oferită de cantitatea și de calitatea nadei pe care o propunem, dar noi pescuim în România, unde majoritatea lacurilor necesită un pescuit de distantă, distantă care este influențată, printre altele, de cată nadă punem în materialele PVA. Va trebui, așadar, să găsim echilibrul ideal între cantitatea optimă de nadă și lansarea acesteia la distantă cat mai mare.

Cum spuneam la capitolul lansare la distantă, săculețul limitează cantitatea de nadă înmagazinată, așa că trebuie să mergem pe nadă mai puțină, dar de calitate superioară. Mai mult, această limitare ne va obliga să schimbăm mai des lansetele atunci când peștele nu se află pe standul nostru, pentru construirea patului de nadă.

Punga solubilă este, în schimb, mult mai versatilă. Putem adăuga mai multă nadă, chiar și fără să fie nevoie să o pregătim în prealabil. Ține de imaginația noastră cum aranjăm groundbaitul, peletele, semințele sau boilesurile sfărâmate, căci ele nu pleacă nicăieri, iar lichidul nutritiv va sta și el cuminte în interiorul pungii. De asemenea, amplasarea plumbului în interiorul pungii ne va ajuta să atingem distanțe considerabile. Dacă reușim să o plasăm acolo unde ajugem și cu săculețul, punga solubilă oferă un grad superior de atracție.

Și e gata, stop meci. Un egal frumos, muncit și cinstit.

Cum pregătim săculeții solubili și ce atractanți nu topesc PVA-ul

Ce nadă punem în săculetul si punga solubile

Nada pe care o folosim pentru amestec poate fi din cea mai diversă, în funcție de obiectivele noastre de pescuit și de preferințele crapului din balta respectivă. Este important să aveți aceste informații și să acționați în consecință! Veți găsi mai jos câteva ponturi pentru realizarea unui mix complet și irezistibil, cu care nu aveți voie să dați greș.

Amestec nada pentru saculet solubil Amestec saculeti solubili

La amestecul pentru saculet solubil, regula principală este să combinăm elemente cu dizolvare rapidă și lentă, astfel încât primul crap care ne vizitează să aibă cu ce se ospăta.

Fundația. Începem cu particulele pe care ni le dorim să rămână cat mai mult timp pe substrat. Putem azvârli în galeată boilesuri tari sfărâmate, porumb fiert sau un mix de pelete de diferite dimensiuni și cu timpi variați de dizolvare.

Păpica. Continuăm cu particule cu solubilitate mai rapidă, dar cu un aport nutritiv ridicat, adică elementele care emit semnale rapide de hrană către pești. Putem alege între boilesuri solubile sfărâmate sau micropelete.

Praf în ochi. Vă rog să nu o luați ad literam. Este vorba de adăugarea unui groundbait cat mai fin, care să creeze efectul de nor. Scopul lui este să atragă atenția peștelui către grămăjoară noastră de nadă. Și nu în ultimul rând, particule uscate, al căror rol este să se ridice în masa apei, creând un adevărat covor roșu pentru crapi. Este de preferat să umectați mixul cu ajutorul unui atractant lichid (atenție, unul care nu topește materialul PVA!), cu condiția să puneți groundbaitul după ce particulele se vor fi hidratat complet, pentru crearea efectului de nor.

Ca un nota bene, puteți lega saculeti solubili exclusiv cu boiles, mai ales atunci când vizați crapi de talie mare.

Saculeti solubili umpluti doar cu nada din boilies, inainte de lansare

În cazul pungilor solubile, regula este să nu lăsăm niciun loc neexploatat din interiorul acestora, astfel încât punga să fie cat mai compactă. Pentru asta, trebuie să folosim particule cat mai mici și cat mai fine.

Cum se face
  1. Începeți prin adăugarea unui goundbait cat mai fin sau a unei spărturi de boiles (pe care o obțineți cu un grinder metalic).
  2. Adăugați rigul și plumbul, cu care presați praful de la baza pungii.
  3. Adăugați micropelete de 2 milimetri după preferințele voastre.
  4. Partea lichidă poate fi injectată cu ajutorul unei seringi, vărsată înainte de a închide punga sau efectiv îmbibată.

Pentru ultimă variantă, va recomand uleiul de cânepă (sau alte uleiuri specializate), care are proprietatea de a pătrunde în pungă fără să o topească.

Ce momeli folosim cu PVA

Saculetii solubili sunt foarte permisivi, în sensul că fac casă bună atât cu boilesuri, cat și cu momeli flotante.

Saculeti solubili cu nada de porumb gata de lansare

Este și cazul pungilor solubile, dar în cazul acestora pescarii preferă momelile flotante sau critic echilibrate, de dimensiuni mai mici. La momentul dizolvării, punga eliberează o cantitate rezonabilă de nadă, iar interesul nostru este că momeala să se camufleze printre aceste particule.

Fiecare dintre cele trei tipuri de momeli are avantajele și dezavantale ei.

Pop-up-ul se înalță semeț deasupra grămăjoarei, oferă atracție vizuală, dar poate fi depistat de un crap „care a văzut multe la viața lui”.

Boilesul scufundător poate fi o variantă câștigătoare, în condițiile în care este mascat complet de nadă, dar cu condiția ca substratul să fie cat mai curat, astfel încât crapul să aspire și momeala, în cele din urmă.

Varianta cea mai indicată sunt boilesurile critic echilibrate, extrem de populare în ultimii ani datorită proprietăților excelente de prezentare și aspirare a momelii. Forma tip dumbell este de preferat.

pva bag 

Cum legăm saculetii solubili și pungile PVA

Există câteva moduri de legare a pungilor solubile și numeroase sisteme de prindere a saculetilor. Consider că cel mai eficient mod de a le prezenta este formatul video.

Din zecile de filmulete de pe Youtube pe această tema, vă recomand câte unul pentru fiecare material PVA, ambele suficient de explicite.

Prindere pungă solubilă
Prindere săculeț solubil

Un aspect mai puțin cunoscut despre legarea sacilor solubili este cantitatea de material PVA pe care o pierdem atunci când legăm nodurile de securizare.

Las mai jos rezultatele unui test realizat de Dan Mitranescu.

Aplicat, pentru materialul PVA cu țesături dese, un nod consumă aproximativ 25 mm. Asta înseamnă că la 40 saculeti ( 80 de noduri ) se pierd 2 metri din lungimea sacului! Materialele cu țesătură micro consumă doar 12 mm la nod, iar pierderea pentru 40 de saculeti este de mai puțin de un metru.

Dan Mitranescu pe forumul Crapmania

Monturi recomandate pentru săculetul si punga solubile

Culisantă, Elicopter, Plumb pierdut, Inline, toate aceste ansambluri de monturi se potrivesc cu saculetii solubili. Și posibilitățile de riguri sunt nelimitate, atât timp cat ne asigurăm că săculețul și cârligul sunt securizate.

Montura și rigurile pentru saculeti țin de preferință voastră și de specificul lacului pe care îl pescuiți. Dar, ca un pont, exploatați proprietatea de anti-răsucire a săculețului și folosiți cu încrede riguri realizate din fire suple (superioare dpdv mecanica) care, fără PVA, sunt predispuse încurcării. Mare atenție, însă, la gramajul plumbului ales! El trebuie să se completeze cu greutatea săculețului, astfel încât să puteți încărca lanseta la capacitatea ei maximă.

Montura saculet solubil

Punga solubilă este, însă, mai cu skepsis. Ansamblul care se potrivește cel mai bine este plumbul inline și rigurile scurte, mai ales dacă peștii din lacul pe care pescuim sunt fie apatici, fie extrem de precauți. Un rig din fir textil suplu și nu mai lung de 10 centimetri îl va taxa pe mustăciosul care va poposi în dreptul grămăjoarei noastre de nadă. Datorită acestor proprietăți, cârligul nostru se va întoarce în poziție de intepare la cea mai timidă aspirare, nelasandu-i peștelui timpul necesar să scuipe momeala.

Gramajul recomandat pentru plumb este de 60 – 85 d e grame, iar nada trebuie să acopere diferență până la greutatea maximă suportată de lansetă. Pont pentru distante extreme: puteți folosi plumbi și mai grei, ideal de 100 sau 110g, pentru distantă mai mare în aruncare, cu foarte importanta condiție ca lanseta să vi-o permită.

pva bag senzor 

Ponturi pentru lansarea la distantă cu PVA

Mai jos veți găsi o listă de ponturi pentru lansări la distantă, inclusiv pe cele pe care le-am tot discutat de-a lungul acestui articol.

  • Folosiți montura elicopter, dar amplasați sacul PVA sub plumb
  • Alegeți dimensiuni cat mai mici atât pentru săculeț, cat și pentru punga solubilă
  • Aveți grijă ca forma săculețului și a pungii să fie cat mai compactă și aerodinamică
  • Legați nodurile de securizare ale săculețului cat mai mici posibil
  • Folosiți plumbi cu tijă
  • Alegti cel mai mic diametru de fir care nu vă dă emoții în drill
  • Mergeți pe fir textil în totatlitate pe tamburi, dacă lacul vi-o permite
  • Cel mai important: o tehnică bună!

Lansare la distanta cu punga PVA

Concluzii

Dacă pungile PVA ar fi avut o mai largă popularitate în rândul pescarilor de crap din România, comparația cu saculetii solubili s-ar fi putut încheia cu o o concluzie mai concretă, bazându-se și pe feedback-ul venit din rândul pescarilor.

Pungile sunt folosite în UK de peste 20 de ani, astfel că pescarii englezi au o adevărată afinitatea pentru acestea, mulți dintre ei preferându-le în detrimentul saculetilor.

La fel de adevărat este că specificul pescuitului în Anglia este diferit de cel din România, atât prin prisma nevoii de distantă, cat și a particularităților de relief subacvatic. Ca să nu comparăm mere cu pere, concluzia de bun simt este că saculetii sunt extrem de folositori, dar și pungile solubile merită o mai mare atenție în viitor.

Horia Anton, pescar de crap, autor al ghidului despre saculeti si pungi solubile

Horia Anton

3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • luni, 26 decembrie 2022 13:24

    Therese Poulain : Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile. Vă punem la dispoziție oferte pentru toate nevoile dvs. de finanțare cu un împrumut personal și investim în proiectele dvs. majore. și investiți în proiectele dumneavoastră majore. Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele. Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto. Vă ajutăm să vă finanțați proiectele, cum ar fi construcția casei, a biroului, a afacerii sau a unui proiect care necesită finanțare externă. Persoanele aflate în nevoie ne pot contacta pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumiți : Email: poulaintherese4@gmail.com

  • luni, 26 decembrie 2022 13:25

    Therese Poulain : Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile. Vă punem la dispoziție oferte pentru toate nevoile dvs. de finanțare cu un împrumut personal și investim în proiectele dvs. majore. și investiți în proiectele dumneavoastră majore. Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele. Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto. Vă ajutăm să vă finanțați proiectele, cum ar fi construcția casei, a biroului, a afacerii sau a unui proiect care necesită finanțare externă. Persoanele aflate în nevoie ne pot contacta pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumiți : Email: poulaintherese4@gmail.com