Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Simturile crapului

acum 12 ani
PESTII MIROS, GUSTA, VAD SAU AUD?
de Costin Somodea
 
Citind articolul lui Shaun Harrison, m-am gandit ca nu ar strica sa stim cateva lucruri clare, legate de simturile crapului.
 
MIROSUL, SUPERIOR CELUI AL OMULUI
 
Mirosul este metoda de detectie la distanta a hranei perfectionata de crap. Ca sa avem cateva puncte dereper in acest domeniu, cred ca majoritatea am auzit ca rechinul este pestele cu cel mai dezvoltat simt al mirosului, fiind capabil sa detecteze o picatura de sange de la distante de sute de metri fata de sursa. Mai nou, intr-o emisiune a cunoscutului pescar si biolog Jeremy Wade, am auzit ca anghila de apa dulce are un simt al mirosului mult mai bun decat al rechinului. Revenind la subiectul nostru, clar este ca acesta poate distinge prin miros ce este dulce, sarat, condimentat si acru, adica aceleasi lucruri pe care le putem percepe si noi cu limba. Numai ca mirosul crapului este mult superior oricarui nas omenesc. Crapii sunt capabili sa detecteze cantitati infime de substante chimice, inclusiv aminoacizi prezenti in crustacee, viermi – chiar si cand acestia sunt ingropati in namol. Cercetatorii din Australia, unde crapul este considerat specie invaziva folosesc mirosul fin al acestuia improtriva lui, intr-un program de tinere sub control a populatiei de crap din rauri. Pe scurt, folosesc feromonii produsi de femele in perioada de reproducere, pentru a atrage masculii in grupuri in anumite locuri si a-i scoate mai usor din apa.
 
 
 
CRAPUL ARE PAPILE GUSTATIVE!
 
Gustul. Pe masura ce se apropie de sursa de mancare, papilele gustative, situate in gura, pe aripioarele pectorale si mustati, preiau controlul. Da! Crapul are si el papile gustative. (Pescarii au vazut deseori pesti sub apa, refuzand anumite tipuri de mancare, cand aceasta este „nepotrivita”. J )Sursa de hrana este localizata cu precizie maxima folosind aceste papile, dupa ce mirosul a ajutat la localizarea generala a zonei de unde provine hrana. Expertii estimeaza ca un crap „scuipa” 97% din ce testeaza, iar uneori acesta scuipa mancarea doar ca sa o mai curete putin.
 
 
 
360 DE GRADE
 
Vazul, ca si celelalte simturi este foarte bine dezvoltat. Pe langa faptul ca este capabil sa vada foarte bine in conditii de luminozitate scazuta, acesta poate sa perceapa si o gama foarte impresionanta de culori. Avand ochii pozitionati pe ambele parti ale capului, are o vedere periferica excelenta, aproape de 360 grade.
 
 
 
SACULETI CU LICHID
 
Auzul. Desi nu are urechi in adevaratul sens al cuvantului, acestea sunt saculeti plini cu lichid si mici firisoare, care sunt capabile sa detecteze si cea mai mica vibratie in apa. Este destul de sensibil si acesta, capabil sa detecteze frecvente intre 60 – 6000 Hz, comparativ cu urechea umana, care detecteaza frecvente intre 20-20 000 Hz. Dar, sunetulprodusprin lovirea unor obiecte aflate in apa (barca, suportul pentru lansete, trantirea pe mal a unor obiecte grele, tropaitul pe ponton) este perceput mult mai usor de pestii aflati uneori la distante mari din cauza vitezei mari de propagare a sunetului in apa.
 
 
 
SENZORII PRINCIPALI
 
Liniile laterale reprezinta o trasatura speciala a pestilor. Toti au 2 linii laterale care le traverseaza corpul. Prin intermediul acestora pestii sunt capabili sa detecteze vibratii, schimbari de presiune si de directie a curentului. Toate aceste insusiri combinate, fac din aceasta specie una dintre cele mai versatile si dinamice, permitandu-i sa prospere unde altele nu pot.
 
 
4 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Comentarii
Momentan nu există comentarii.