Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Solutii pentru apa rece

acum 12 ani
Pentru că afară a venit zăpada, iar temperatura a scăzut sub 0 grade, bălțile au început să înghețe și odată cu acestea și metabolismul crapului a scăzut pentru că peștii își conservă energia. Ei hibernează până la primăvară, sau pană când natura o să dea semne că revine la viață. Crapii în această perioadă sunt retrași la apă adâncă sau în zonele cu multe structuri submerse și se hrănesc lent pentru perioade scurte de timp, în cantități mici.
 
 
VIERMISORII CU CERCEI 
 
Consider că sfârșitul de toamnă, iarna și începutul primăverii ne forțează, asta în cazul în care ne permite înghețul, să practicăm un pescuit precis de finețe, practic să schimbam tactica folosita în anotimpul cald. Pentru a ne mărișansele de a prinde în continuare crapi trebuie să renunțăm la “echipamentul greu”: cârligele de marimi 2 - 4 în favoarea celor de 6 – 8 (chiar numărul 10!), iar firele de forfac să fie cât mai subțiri, mai scurte și mai moi, pentru că peștii sunt mult mai mofturoși. Nada trebuie redusă și adaptată. Momeala folosită în perioada rece o reprezintă boiliesurile mici cu arome dulci puternice și cu un grad mare de solubilitate, alături de nelipsitul porumb. Nu trebuie deloc neglijata nici hrana vie. Sunt sigur că forfacele cu viermuși, larvele de libelulă sau râme mici, bine plasate pot trezicrapii din amorțeală, eclipasând pe timpul iernii nelipsitul porumb sau boilies. Pentru a face față frigului de afara și a scoate crapii din bârlogul lor subacvatic, montura cu viermi – Maggot Rig - poate fi soluția salvatoare. Această montură folosește ca momeală pe firul de par viermușii de carne si larvele de libelula, fiind putin diferita de restul monturilor datorită accesoriului numit “maggot clip” pe care atașăm momeala vie.
 
Pasii necesari in realizarea monturii cu viermi:
 
 
1. Incepem prin a lega "maggot clipul". Eu folosesc nodul Clinch, matisand de 2-3 ori.
 
 
2.Prin capătul liber al firului introducem o bucățică de tub siliconic ce are rolul de a fixa firul pe tija cârligului și carene ajută să setăm lungimea firului de par
 
 
3. Trecem atent cârligul prin tubul siliconic, iar apoi capătul firului îl introducem prin ochetul cârligului, dinspre exterior spre interior, nu înainte de a regla lungimea firului de păr
 
 
4. Matisăm firul de 6-7 ori pe tija cârligului și trecem capătul firului prin ochet la fel ca înainte, dinspre exteriorul spre interiorul cârligului, realizând nodul fara nod. Un ne mai rămâne decât să înșirăm viermișorii pe cerceluș.
 
NĂDIRE UȘOARĂ
 
 
 
Am ales să folosesc această montură pentru că sunt adeptul forfacelor simple, însă maggot clipul poate fi atașat pe orice montură dorim, exact ca un boilies. Firele pe care le prefer în realizarea monturilor sunt cele moi (soft), pentru a permite crapilor să absoarbă mai ușor momeala, iar lungimea forfacului 10-12 cm. Cârligele depind de monturile folosite împreună cu maggot clipul (cercelușul de viermișori), însă eu prefer cârligele cu deschidere mare model wide gape sau kurv shank numărul 8, pentru că se preteaza mult mai bine acestui pescuit de finețe. Nada acum nu mai are niciun secret pentru că toata șmecheria constă în localizarea crapilor, iar nădirea grea se transformă într-una ușoară. În realizarea nadei folosesc Benzar Ice Mix alături de cunoscutul MHLM sau alte mixuri de crap stropite cu puțină melasă, peste care adaug generos viermi și larve. Nădirea constă în 4 - 5 bulgări la începutul partidei, restul vadului fiind întreținut cu nada de pe arcul năditor. Dacă reușim să descoperim locurile unde hibernează crapii consider că nu este nevoie de niciun fel de nădire, iar săculeții sau punguțele solubile pline cu viermi la fiecare aruncare sunt absolut de ajuns. Bașca, nu ne îngheață nici mâinile preparând nada. Trebuie avut însă mare grijă atunci când atașăm saculețul solubilsă nu înțepăm viermii pentru că riscăm să topim sacul.
 
VIERMI ADEVĂRAȚI ȘI IMITAȚII
 
 
 
De asemenea, nu trebuie să agățăm cârligul aproape de nodurile sacului solubil deoarece acesta se topește mult mai greu atunci când apa este rece și ne reducem șansele de a mai vedea vreun “solzos”. Alături de viermușii de carne, ca momeală pe firul de păr, folosesc și viermi de silicon flotanți (eventual spumă flotantă) care echilibrează montura și o ridică de pe substrat pentru a nu lăsa viermușii care mișcă pe fundul apei să încurce montura și totodata pentru a permite crapilor să absoarbă cât mai ușor momeala aflată în imponderabilitate.
 
IEȘIM LA PESCUIT ?
 
 
 
Din scurta mea experiență, impresiile impartașite de alți pescari și din multele articole citite am realizat că în perioada rece factorul major îl are localizarea crapilor. Dacă nu reușim cu ajutorul sonarului sau a informațiilor care le deținem să localizam ” bârlogul crapilor”, atunci nu ar trebui să ieșim la pescuit. Sau poate ar trebui? Trebuie. Pentru că după o zi întreagă de dârdâit pe malul gârlei, fie că prindem sau nu, cu siguranță atunci când ajungem acasa îi apreciem mai mult pe cei dragi, mâncarea și somnul. La multi Crapi si fir intins in noul sezon!
 
 
 
Mihai Iancu Giura 
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.