Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Te gandesti sa te apuci de pescuit la somn? Iata ce trebuie sa stii!

acum 3 ani

Somnii pot fi gasiti in lacuri si rauri aproape peste tot in Romania. In functie de marimea luciului de apa, un lac poate contine atat specimene de dimensiuni mari, cat si mai mici, iar subspeciile pot varia. Specia de somn cea mai raspandita in Romania este Silurus Glanis. Are un corp lung, cu un cap turtit, o gură largă, care are pe laturi două mustăți lungi, sub gură fiind mustati scurte. Corpul se termina fara o inototoare codala propriu-zisa. In medie, somnul ajunge la o lungime de 2 metri, putand insă atinge si lungimi de 3 m si o greutate de 150 kilograme.

captura record pescuit somn

Capturarea acestor specii este o reala o placere, adevarate generatoare de adrenalina. Somnul este un peste luptator, fiind cel mai mare rapitor din apele noastre, iar cei care se incumeta ''sa se ia la tranta'' cu monstrul, sunt de regula pescari puterinici, cu tehnica de pescuit dezvoltata, mapata pe stilul de pescuit la somn practicat sau doar in functie de sezon.

captura record somn

In majoritatea cazurilor, somnii se hranesc in ape adanci, unde isi si petrec majoritatea timpului. Pot fi gasiti insa si in ape mai mici pentru a cauta mancare, in special noaptea. Vom incerca sa va indrumam in acest articol despre tehnica de cautare, momire si alegerea unui echipament standard, pentru a va putea lauda cu o astfel de captura.

In lacurile de mari dimensiuni, cum ar fi inclusiv cele de acumulare, somnii, in special cei mari, vor putea fi gasiti in apropierea bratelor raurilor adiacente care se varsa in lac, in ape adanci. Acestia migreaza catre ape mai putin adanci pentru a se hrani, in special noaptea. Iar somnii care stau la gurile de varsare ofera cu adevarat partide de pescuit fascinante. Daca urmariti vadul unui rau pana in apropierea varsarii sau confluentei cu un alt rau sau fluviu, exista mari sanse sa gasiti somni in aceste ape. Somnii pot fi intalniti in orice apa – rau, lac sau fluviu, indiferent de tipul fundului apei, din pietris sau namol. Multi pescari consacrati sustin ca somnii prefera in general fundurile pietroase, asa ca va transmitem informatia mai departe si asteptam cu interes experientele voastre.

Adancimea apei este un factor determinant. Iarna si vara, somnii pot fi gasiti preponderent in ape adanci si oxigenate indeajuns, temperaturile ideale fiind de aproximativ 15-20 grade Celsius. Primavara, in perioada de prohibitie, vor migra in ape mai putin adanci. In perioada toamnei , pe masura ce temperatura apei scade, vor migra inapoi in ape adanci. Somnii pot fi prinsi in ape reci, chiar si la pescuit la copca, insa acest caz este rar intalnit si oricum, nu exemplare de mari dimensiuni. Aceasta specie este foarte activa in ape calde.

pescuit la somn black cat

Somnii manca aproape orice ce le ajunge in gura. Ficat, mortaciuni, plevusca, rame, broaste, soareci, sunt printre cele mai bune variante "naturale". Exista de asemenea si o gama variata de momeli preparate.

boilies black cat chunks

Aceste momeli de tipul boilies pentru somn Black Cat Monster Mullet 50mm, pelete de mari dimensiuni, dipuri, sunt adesea folosite pentru pescuitul pe fundul apei, de pe mal. Pentru a impregna momelile utilizate cu un miros si mai agresiv, acestea se pot "imbunatati" cu arome si mai pestilentiale pentru atragerea somnilor care prefera arome grele, precum atractantul spray pentru somn Black Cat Flavour Red Stinky Calamaris.

atractant spray pentru somn black cat

Un ansamblu intreg de accesorii pentru monturi, plute de suprafata si sau de adancime sunt cele care completeaza ansamblul monturilor pentru a atrage si captura somnii.

carlige pentru somn

Dar nu in ultimul rand, ci in primul rand sunt carligele si ancorele care se preteaza la acest stil de pescuit si specie de peste.

carlig pescuit la somn

Intr-un articol ulterior vom detalia variantele de monturi si utilizarea plutelor pentru pescuitul la somn la stationar. Pana atunci, un mic secret de care este bine sa tineti cont, somnul este foarte sensibil la descarcarile electrostatice. Asadar, daca il vedeti pe sonar, sau il simtiti ca este acolo, dar refuza sa atace, ganditi-va la gama de carlige si ancore A-Static protejate cu cauciuc.

carlige pescuit la somn

Marimea momelilor naturale sau preparate, precum si a carligelor utilizate, depinde de marimea pestelui pe care doriti sa il capturati. Pentru cei de dimensiuni mai mari, o platica, un caras sau un ciortan de 15-25 cm este perfecta. Evident, si boiliesurile de 50mm cu arome de ficat, sange si chiar cadavru, dipuite in arome puternice cu aceleasi esente, sunt irezistibile pentru rapitorul suprem. Lansati toate momelile pe fundul apei. Pentru lacuri, in pescuitul de pe mal este indicat sa naditi acolo unde lansati pentru a atrage somnii intr-o zona cu apa mai mica pentru a putea fi capturati.

pescuit la somn

In ceea ce priveste echipamentul, este indicat sa alegeti o lanseta, mulineta si fir, in functie de marimea somnului pe care il vizati, sau pe care sa aveti norocul si priceperea sa-l ademeniti. Somnii de dimensiuni mai mici pot fi prinsi intr-un stil mai dinamic, cu echipament mai usor de spinning.

lanseta somn black cat

Lansetele de lungimi intre 2.40 si 3.00 metri, precum lanseta pentru somn Black Cat Black Passion Spin 2.70 m 200 grame sau lanseta pentru somn DAM Madcat Black Allround 2.85 m 100-250 grame sunt ideale pentru pescuitul stationar (de pe mal), ce necesita lanseuri care sa atinga locul nadit.

lanseta somn madcat black

Greutatea de lansare intre 150 si 1000 grame este cea care permite lansetei sa lucreze in sensul de a va lasa libertatea sa va luptati cu pestele, dar si siguranta ca aceasta va avea puterea sa scoata pestele la suprafata.

lanseta somn dam madcat white deluxe

Pentru somnii de dimensiuni mari va este necesara o lanseta "heavy-action" gen lanseta DAM Madcat White Deluxe G2 2.75 m 350 grame sau lanseta Black Cat Freestyle 2.80 m 400 gramemulinete cu forta mare de tractiune (drag force), precum mulineta de somn Black Cat Shadow Spin 880 FD sau mulineta DAM Quick 2 LC 8000 FD.

mulinete de somn 

De asemenea, mulinetele trebuie incarcate cu un fir extrem de rezistent.

fir monofilament somn

Firul Zebco Trophy Catfish este un monofilamnet special conceput pentru pescuitul somnului. Pentru a fi compatibil cu capturile capitale, firul trebuie sa aiba un miez ultra rezistent la socuri, o suprafata rezistenta la abraziune, rezistenta maxima la nod si super flexibilitate. Culoarea verde ii asigura camuflarea in habitatul somnilor.

fir monofilament somn black cat

De cele mai multe ori, in vanarea unui somn mai mare de 20 kg, multi pescari opteaza pentru echipament usor pentru apa sarata.

Pentru pesti de dimensiuni mai mici, o lanseta de 1.80-2.00 metri si o mulineta de dimensiune medie (4000-5000), dar cu frana foarte buna, va acoperi toate necesitatile. Echipati mulineta cu un monofilament de minimum 5 kilograme, sau orice fir rezistent cu diametru redus si va asigurati o captura care va va insenina ziua. Cu acest echipament se pot prinde somni chiar si mai mari daca mulineta este rezistenta si stiti sa va jucati cu somnul inainte de va grabi sa-l scoateti la aer.

record pescuit la somn

Pana data viitoare, va uram fire intinse in noul stil de pescuit la somn, stil care va poate aduce unele dintre cele mai mari satisfactii din viata dvs de pescar sportiv.

Echipa Mimteam 

2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.