Sunt de părere că montura se încadrează în topul celor mai importante trei lucruri de luat în seamă la o partidă de pescuit, alături de localizare și nadă.
Până mi se va demonstra contrariul, cred că lucrurile simple sunt cele mai bune în materie de monturi.
Noi nu avem balțile englezilor, peștii lor, nimic din ce au ei. Poate spun o prostie, însă în proporție de 70% monturile de crap apărute pe piață sunt inventate de ei, pentru lacurile lor, peștii lor și tot așa.
Am văzut zeci de monturi, care mai de care mai sofisticate, cu shrink tube de 4 cm, cu alice de plumb etc. Le-aș cataloga drept inutile pentru Romania.
SIMPLU și EFICIENT
Monturile mele sunt monturi simple și cunoscute.
Așa începea primul articol citit de mine într-o revistă de specialitate care trata monturile din pescuitul crapului. Purta semnătura lui Ken Townley și se numea "Pescuind în necunoscut".
Era octombrie 2003. Pot spune că acela a fost primul meu contact cu termenul montura. Mi-am spus atunci că lucrurile sunt floare la ureche și că daca el poate o voi face și eu la fel de simplu.
La scurt timp după aceea am dat de alt articol scris de Cosmin Popescu. Cu mâna pe inima o spun, am ramas blocat.
Unul spunea ceva, celălalt altceva. Nu știam ce să cred. De ce Ken recomanda anumite monturi, iar Cosmin prezenta cu totul altele? Nu prindeau același pește? Eram total nedumerit.
Lună după lună deveneam din ce în ce mai interesat de acest subiect, monturi în stânga, monturi în dreapta, iar după vreo 20 de articole citite și răscitite, am început și practica. Pentru început în casă, în castroanele mamei.
Ușor, ușor, tabloul începea să se contureze în ochii mei, însă îmi lipseau multe piese.
5 TIPURI, 3 CATEGORII
Dacă aș da lucrurile apoi pe fastforward, prin 2007 mă aflam pe malurile bălților dornic de a arăta lumii, că știu să prind pește.
Mă bazam pe spusele (mai bine zis scrisele) lui X-ulescu și foloseam montura drop down când pescuiam pe un substrat tare, sau pe ale lui Y-ulescu, care-mi recomandase blowback-ul pentru crapii suspicioși. Iar exemplele pot continua.
Rezultatul? Zero barat. Eram bulversat.
Am ajuns acum să folosesc exclusiv doar vreo 5 tipuri de monturi înglobate în 3 categorii, pentru că pe mine mă interesează în primul rând să prind pește și – prin urmare – imi doresc să fiu eficient pe malul bălții.
Dacă imi trage un dulap sau un crap de 2 kg eu mă bucur în egală măsură.
COMBI RIG - montura combinată din fir rigid și moale
Pe primul loc în clasamentul meu, se afla, incontestabil, combi rig-ul alcătuit dintr-un singur fir cu cămașă.
Prefer un fir nu foarte rigid pentru că nu-mi doresc ca montura mea să stea ca o rigla pe fundul apei.
Totodată, nu-mi place nici unul prea moale care se așează frumos pe substrat însă, în 7 cazuri din 10, se încurcă în aruncare.
Caut, prin urmare, să gasesc o soluție de compromis.
Preferatul meu este Snake Bite -ul de la Kriston de 25 lb. Folosesc acest tip de montura indiferent de specia vizată, fie că dau dupa cteno sau după crap, singura diferență constituind-o modelul de cârlig.
La snow man-ul pentru crap apelez la clasicul longshank (tija lungă), iar la momelile scufundătoare sau cele destinate amurului (ridicate de pe substrat) folosesc cârligele curbate.
Acest combi rig il fac în varianta cu anou (blowback), cu varniș siliconic, dar și în varianta simplă, cu firul de păr matisat până în dreptul spinului cârligului.
STIFF RIG - montura din fir rigid
Pe locul doi se află montura rigida sau, în termeni englezesti, stiff rig.
Aceasta este recomandată momelilor de fund, atunci când este folosit cap-coadă monofilamentul respectiv, inclusiv pentru firul de păr.
Ea poate fi modificată în felul următor: pe firul de păr se introduce un anou iar apoi revine prin ochetul cârligului (unde v-a fi ars putin pentru a nu se desface). Este esențial ca de ochet să legăm un fir moale, pentru a face montura utilizabilă și în varianta snow man. Vorbim de D-rig, montură care, din punctul meu de vedere, acceptă mai toate felurile de momeli posibile (pop up, snow man, bile multiple, chiar și porumb).
Până nu demult foloseam monofilament cu diametru între 0.30 si 0.40 mm. Din întâmplare am încercat și unul 0,25 care mi-a demonstrat ca montura lucrează excelent și în variantă mai subțire.
360 RIG - montura cu toate gradele de libertate
Poziția a treia și ultima este ocupată de o montura ieșită din cărțile de matematică, 360 rig.
Se poate folosi în foarte multe combinații: cu fir rigid sau cu cămașă, pentru pop up sau momeală de fund.
Ea a fost concepută pentru pop up-uri, dar, spre surprinderea mea, (suntem români inventivi) am constatat că agață bine și în alte condiții. Însă incontestabil este printre cele mai bune când vine vorba de pop up-uri simple pe rig.
DE CE? (intrebare retorica)
Întotdeauna, indiferent de montură, de situație sau de lac, folosesc spuma solubila (îmi oferă siguranță la aruncare și în apă).
Știu că montura se așează bine pe substrat, iar dacă arunc din greșeală pe plaur sau în stuf am o sanșă în plus să pot recupera montura, pentru că spuma protejează cârligul. În fine, spuma solubilă asigură aceeași protecție cârligului și în cazul pescuitului în agățătură.
Am încetat să-mi mai pun eșecurile pe seama monturilor și am învățat să am deplină încredere în ele. Am învățat cât de importantă este localizarea, iar când nu am prins am înțeles care a fost problema..
Am să închei, așa cum am și început, cu întrebarea retorică de ce să te complici daca nu e cazul?
Sper că v-am făcut o idee asupra monturilor folosite de mine și m-aș bucura să am cat mai mulți adepți la deviza simplu = eficient.
Claudiu Costache