Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Trei monturi de bază la crap

acum 12 ani

Monturi Crap

Sunt de părere că montura se încadrează în topul celor mai importante trei lucruri de luat în seamă la o partidă de pescuit, alături de localizare și nadă.

Până mi se va demonstra contrariul, cred că lucrurile simple sunt cele mai bune în materie de monturi.

Noi nu avem balțile englezilor, peștii lor, nimic din ce au ei. Poate spun o prostie, însă în proporție de 70% monturile de crap apărute pe piață sunt inventate de ei, pentru lacurile lor, peștii lor și tot așa.

Am văzut zeci de monturi, care mai de care mai sofisticate, cu shrink tube de 4 cm, cu alice de plumb etc. Le-aș cataloga drept inutile pentru Romania.

SIMPLU și EFICIENT

Monturile mele sunt monturi simple și cunoscute.

Așa începea primul articol citit de mine într-o revistă de specialitate care trata monturile din pescuitul crapului. Purta semnătura lui Ken Townley și se numea "Pescuind în necunoscut".

Era octombrie 2003. Pot spune că acela a fost primul meu contact cu termenul montura. Mi-am spus atunci că lucrurile sunt floare la ureche și că daca el poate o voi face și eu la fel de simplu.

La scurt timp după aceea am dat de alt articol scris de Cosmin Popescu. Cu mâna pe inima o spun, am ramas blocat.

Unul spunea ceva, celălalt altceva. Nu știam ce să cred. De ce Ken recomanda anumite monturi, iar Cosmin prezenta cu totul altele? Nu prindeau același pește? Eram total nedumerit.

Lună după lună deveneam din ce în ce mai interesat de acest subiect, monturi în stânga, monturi în dreapta, iar după vreo 20 de articole citite și răscitite, am început și practica. Pentru început în casă, în castroanele mamei.

Ușor, ușor, tabloul începea să se contureze în ochii mei, însă îmi lipseau multe piese.

Crap prins la boilies folosind o montura simpla si eficienta

5 TIPURI, 3 CATEGORII

Dacă aș da lucrurile apoi pe fastforward, prin 2007 mă aflam pe malurile bălților dornic de a arăta lumii, că știu să prind pește.

Mă bazam pe spusele (mai bine zis scrisele) lui X-ulescu și foloseam montura drop down când pescuiam pe un substrat tare, sau pe ale lui Y-ulescu, care-mi recomandase blowback-ul pentru crapii suspicioși. Iar exemplele pot continua.

Rezultatul? Zero barat. Eram bulversat.

Crap prins cu monturile lui Claudiu Costache

Am ajuns acum să folosesc exclusiv doar vreo 5 tipuri de monturi înglobate în 3 categorii, pentru că pe mine mă interesează în primul rând să prind pește și – prin urmare – imi doresc să fiu eficient pe malul bălții.

Dacă imi trage un dulap sau un crap de 2 kg eu mă bucur în egală măsură.

COMBI RIG - montura combinată din fir rigid și moale

Pe primul loc în clasamentul meu, se afla, incontestabil, combi rig-ul alcătuit dintr-un singur fir cu cămașă.

Montura Crap Combi Rig

Prefer un fir nu foarte rigid pentru că nu-mi doresc ca montura mea să stea ca o rigla pe fundul apei.

Totodată, nu-mi place nici unul prea moale care se așează frumos pe substrat însă, în 7 cazuri din 10, se încurcă în aruncare.

Caut, prin urmare, să gasesc o soluție de compromis.

Preferatul meu este Snake Bite -ul de la Kriston de 25 lb. Folosesc acest tip de montura indiferent de specia vizată, fie că dau dupa cteno sau după crap, singura diferență constituind-o modelul de cârlig.

La snow man-ul pentru crap apelez la clasicul longshank (tija lungă), iar la momelile scufundătoare sau cele destinate amurului (ridicate de pe substrat) folosesc cârligele curbate.

Acest combi rig il fac în varianta cu anou (blowback), cu varniș siliconic, dar și în varianta simplă, cu firul de păr matisat până în dreptul spinului cârligului.

2 Monturi Crap Combi Rig

STIFF RIG - montura din fir rigid

Pe locul doi se află montura rigida sau, în termeni englezesti, stiff rig.

2 Monturi Crap Stiff Rig

Aceasta este recomandată momelilor de fund, atunci când este folosit cap-coadă monofilamentul respectiv, inclusiv pentru firul de păr.

Ea poate fi modificată în felul următor: pe firul de păr se introduce un anou iar apoi revine prin ochetul cârligului (unde v-a fi ars putin pentru a nu se desface). Este esențial ca de ochet să legăm un fir moale, pentru a face montura utilizabilă și în varianta snow man. Vorbim de D-rig, montură care, din punctul meu de vedere, acceptă mai toate felurile de momeli posibile (pop up, snow man, bile multiple, chiar și porumb).

Până nu demult foloseam monofilament cu diametru între 0.30 si 0.40 mm. Din întâmplare am încercat și unul 0,25 care mi-a demonstrat ca montura lucrează excelent și în variantă mai subțire.

Cum se face montura D-Rig - Pas 1

Cum se face montura D-Rig - Pas 2

Montura D-Rig cu snowman

Montura D-Rig cu boabe de porumb

360 RIG - montura cu toate gradele de libertate

Poziția a treia și ultima este ocupată de o montura ieșită din cărțile de matematică, 360 rig.

Montura Crap 360 Rig

Se poate folosi în foarte multe combinații: cu fir rigid sau cu cămașă, pentru pop up sau momeală de fund.

Ea a fost concepută pentru pop up-uri, dar, spre surprinderea mea, (suntem români inventivi) am constatat că agață bine și în alte condiții. Însă incontestabil este printre cele mai bune când vine vorba de pop up-uri simple pe rig.

DE CE? (intrebare retorica)

Monturi de baza la crap, cu Claudiu Costache

Întotdeauna, indiferent de montură, de situație sau de lac, folosesc spuma solubila (îmi oferă siguranță la aruncare și în apă).

Știu că montura se așează bine pe substrat, iar dacă arunc din greșeală pe plaur sau în stuf am o sanșă în plus să pot recupera montura, pentru că spuma protejează cârligul. În fine, spuma solubilă asigură aceeași protecție cârligului și în cazul pescuitului în agățătură.

Am încetat să-mi mai pun eșecurile pe seama monturilor și am învățat să am deplină încredere în ele. Am învățat cât de importantă este localizarea, iar când nu am prins am înțeles care a fost problema..

Am să închei, așa cum am și început, cu întrebarea retorică de ce să te complici daca nu e cazul?

Sper că v-am făcut o idee asupra monturilor folosite de mine și m-aș bucura să am cat mai mulți adepți la deviza simplu = eficient.

Claudiu Costache

10 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
 • duminică, 20 octombrie 2013 10:43

  stefan doar : foarte tare.bravo tie si fire zbuciumate in continuare

 • duminică, 20 octombrie 2013 10:43

  stefan doar : foarte tare.bravo tie si fire zbuciumate in continuare

 • duminică, 20 octombrie 2013 10:43

  stefan doar : foarte tare.bravo tie si fire zbuciumate in continuare

 • miercuri, 2 decembrie 2015 20:41

  Matlay Harry : Costache, mai sunt si pescari care pescuiesc la crap si aici in Anglia si acolo in Romania... Nu sunt de accord cu multe din cele ce spui... Am pescuit in cateva lacuri in Romania, (Caprioara, Lacul lui Tibi, lui Otto, etc.) care sunt cel putin atat de bune ca si majoritatea de aici, in Anglia. mai sunt si aici multe lacuri rahate si scumpe, te asigur eu... Majoritatea pescarilor in Anglia pescuiesc cu monturi simple si ieftine... Eu prind o gramada de crapi mari si frumosi, la biscuit de caine, plutitor... pe fir simplu de par... pescuit 'free style' fara pluta sau plumb...!!! Am zeci de fotografii sa-ti arat... Nu cred ca este un rig mai simplu decat al meu... Asa ca... hai sa nu ne laudam, si nici sa nu facem comparatii inutile si nedrepte... Adevarul este ca fiecare pescar decide pentru sine, cat de complex si scump i-si poate permite... PS. I-mi plac rigurile tale, si o sa le incerc la anul... si aici, dar si acolo... Multumesc...!!!