Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Un carlig excelent pentru Dunare!

acum 8 ani

Cârligele constituie un capitol aparte, unul foarte important, în marea carte a pescuitului la crap în Delta Dunării. Gamakatsu Specialist (R, X, sau modelul clasic) este – din punctul nostru de vedere – modelul perfect de cârlig în cazul de față. 

 
Modelul “wide gape”, adică unul cu deschidere mare, este cel mai bun atunci când pescuim cu momeli apropiate de cârlig, adică cu un fir de păr puțin mai scurt decât de obicei. Facem acest lucru deoarece crapii de Dunăre au un comportament aparte, un fel particular de a se hrăni, care aduce, oarecum, cu cel al amurului. Obișnuiți să se hrănească în curent puternic, crapii de Deltă scormonesc în praguri de unde își extrag hrana cea de toate zilele. Chiar dacă noi nădim și întindem capcane ademenitoare, mult mai lesne de cules de către ei, modul de a apuca hrana nu are cum să se schimbe.
 
 
 
Prin urmare, așa cum la amur poziționăm momeala lipită de curbura cârligului, în acest caz ne apropiem cu ea într-un mod similar. Crapul o apucă, simte forfacul rapid, vrea să scuipe, cârligul se răsucește (la fel de rapid, dacă montura e făcută corect), iar vârful penetrează buza peștelui. Am ajuns într-un alt punct important al discuției referitoare la cârlige, înțeparea. Crapii de Dunăre au gurile mult mai tari decât confrații lor din lacuri. De aceea este nevoie de cârlige foarte bine ascuțite si rezistente pentru a le propti decisiv în buza inferioară. Înțeparea din partea pescarului trebuie să fie fermă, montura trebuie să aibă o mecanică bună, dar și calitatea cârligului joacă un rol important în această ecuație. Cu cârlige de slabă calitate este greu în pescuitului crapului pe Dunăre, iar asta este deja un lucru care nu mai trebuie demonstrat.
 
 
Printr-un lat simplu se prinde anoul pe firul de par la o distanta asortata cu momeala pe care o folosim.
 
 
Introducem anoul pe carlig si ne pregatim de legare cu observatia ca la strangere anoul va mai urca.
 
 
Carligul se leaga normal, cu nodul fara nod, iar pozitia finala a anoului trebuie sa fie in dreptul varfului.
 
 
Incheiem montura cu o bucatica de shrink tube, care va asigura intoarcerea rapida a carligului in gura pestelui.
 
 
 
Articol aparut in PPT 16
4 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.