Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

10 sfaturi pentru castigarea unui concurs de pescuit

miercuri, 12 august 2020

Claudiu Costache, proaspat castigator al competitiei Cupa Tomis Corbu editia a V-a, ne ofera zece sfaturi pentru castigarea unui concurs de pescuit.

claudiu costache pescuit

Te atrage competitia crapista si nu stii cum sa te pregatesti sau la ce sa te astepti? Vrei sa te intreci cu cei mai buni pescari? Iti doresti sa castigi balta si sa iei pot-ul cel mare? Atunci, da-mi voie sa iti impartasesc din experientele mele de-a lungul a 13 ani de competitii, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate.

Cum sa te pregatesti, ce asteptari sa ai, ce sa faci si ce sa nu faci?

Ei bine, sa incepem cu inceputul. Urmaresti sectiunea Competitii, de pe forumul Crapmania si vezi cum pescarul / echipa x prinde pe lacul y, intr-o competitie, 1000 kg de peste si castiga. Informatia se raspandeste rapid, iar tu te intalnesti cu prietenii tai si parca adrenalina, dorinta va indeamna sa faceti pasul. Este suficient, in secunda urmatoare, numele vostru apare pe lista de competitori.

pescuit la crap

Din start iti recomand sa nu pleci cu asteptari mari la "atac", baltile au standuri bune si mai putin bune, pestele prefera in functie de anotimp anumite zone in detrimentul altora. In prima parte trebuie sa aveti putin noroc la extragerea standurilor, iar daca totul decurge conform "planului", atunci locul extras este unul mediu sau bun. Nu iti doresc sa extragi standuri proaste (ti-o spune unul care a avut parte de multe astfel de "gherle").

pescuit la crap

Revenim putin la pregatirea pentru competitie. Ei bine, recomand daca ai de gand sa participi impreuna cu partenerul/ii tai, sa aveti un echipament de pescuit cat mai apropiat ca performante cu putinta si totodata sa folositi lucruri in care sa aveti incredere totala (fire, nade, carlige, monturi, plumbi, inaintasi, rachete, markere, cobre, prastii, catapulte si asa mai departe). Daca nu ai incredere deplina in ceea ce folosesti, atunci poate aparea indoiala, iar lucrurile pot lua o directie gresita, cat ai spune peste.

pescuit la crap

Si asa ajungem pe malul lacului, avand un stand mediu spre bun cotat, extras. Primul lucru pe care ti-l recomand sa il faci este sa nu te lasi intimidat de vecinii tai ("Aoleu, in stanga este X, care a castigat nu stiu ce concurs, in dreapta Y, campion national s.a.m.d). Toti suntem oameni, toti gresim, toti avem sansa noastra, important este sa o jucam bine de la inceput si pana la sfarsit, cu calm.

  1. Marker, marker si iarasi marker. Este poate cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand incepe concursul. Arunca lansetele la intuitie (aproape, departe de mal, in scara) si sondeaza zona de pescuit cap-coada. Aceasta operatiune este de departe cea mai importanta si se afla la baza succesului tau. Daca nu o faci, si crede-ma ca in ziua de azi putini o fac, este posibil sa pescuiesti in zona gresite si sa ratezi, din vina ta, victoria sau clasarea pe podium. Pestele ca si noi oamenii, are zone in care se hraneste, se joaca, sau stationeaza.
  2. Nu te lasa infulentat de vecinii de stand. Cei cu experienta, de multe ori ataca din prima zonele de delimitare ale standurilor pentru a se impune (pentru ''a-si marca teritoriul"). Tu stai linisitit, repet, sondarea si localizarea sunt cheia ta catre succes.
  3. Ai grija la cantitatea de nada pe care o arunci in apa. Din pacate, odata aruncata, nu o mai poti lua inapoi, astfel  eu am constatat ca "putin si des" este un punct de plecare excelent, indiferent ca esti cap de balta sau in mijlocul lor.
    nada pescuit
  4. Incearca sa fi cat mai organizat din punct de vedere al taberei. Ia la tine doar de ce ai nevoie  si tine lucrurile importante intr-un singur loc (De cate ori am pierdut croseta fix in intervalul de trasaturi, iar eu nu aveam cu ce sa pun momeala pe firul de par). pescuit la crap
  5. Personal iti recomand sa incerci sa limitezi pe cat posibil cantitatea de alcool pe care o consumi in timpul partidei. De cele mai multe ori, alcoolul te moleseste, te adoarme, iar tu in loc sa stai pe pescuit, te trezesti ca adormi pe scaun cand, de fapt, trebuie sa profiti de perioadele de hranire ale pestelui. Am castigat destul de multe concursuri avand vecini cu chef de "petrecere", asa ca stiu ce spun.
  6. Pestele are anumite intervale intre care se hraneste de regula mai bine. Incearca sa fructifici la maximum acele perioade (de cele mai multe ori ele sunt noaptea tarziu, cand si somnul este extrem de dulce, asa ca stai "pe peste" si schimba lansetele mai des, nadeste putin ca sa atragi atentia pestelui), fi activ, iar rezultatele nu o sa intarzie sa apara.pescuit la crap
  7. Studiaza-ti adversarii foarte atent. De cele mai multe ori, cei experimentati nu o sa-si lase secretele la vedere, dar daca stai si urmaresti cu atentie este posibil sa descoperi lucruri interesante. Cat de interesante? Ei bine, imagineaza-ti ca arunca lanseta la o anumita distanta, o pune pe rod-pod/suport, tu ai impresia ca el acolo pescuieste, dar el de fapt mai recupereaza din fir 5-10-15 metri, iar tu ramai doar cu impresia, iar exemplele pot continua. pescuit la crap
  8. Urmareste prognoza meteo inaintea competitiei, directia vantului, presiunea etc. Un vant din fata iti poate aduce reale probleme. Un pat de nada facut la 150 de metri, in conditii de vreme calma, nu o sa mai poata fi pescuit in conditii de vant din fata, asa ca ai grija.
  9. Incearca sa te sincronizezi cu partenerul tau la orele de odihna. De pomana stati amandoi fara sa dormiti in prima noapte, nerabdatori. Concursul se castiga la fluierul de final, asa ca incearca sa te odihnesti ori de cate ori ai ocazia.
  10. Ai incredere deplina in fortele tale si ale partenerului/partenerilor tai. Lucrati ca o echipa, completati-va, reciproc (unul nadeste, unul arunca, unul cantareste pestii) si o sa aveti numai de castigat. Concursurile se castiga ca o echipa, nu datorita unei singure persoane.nada pescuit

Sper ca aceste "mici" sfaturi sa te aduca pe tine si pe partenerii tai sa fiti mai aproape de trofeul mult dorit. Fire intinse va doresc!

claudiu costache

Claudiu Costache

2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.