gica maxim scrie:Intradevar vreau o bila aerata,foarte inalt proteica[ hnv] sa aiba aroma de scoica cat mai putin alterata de alte mirosuri{ex.cele de peste}si cel mai important cu ingeredinte puse in mix de mana mea
cumparate de la cele mai bune firme din domeniu sa fiu sigur ca ce scrie in reteta se regaseste si in mix...nu mai pun la socoteala ca vor fi bile rulate de mine si mai ales proaspete
Va multumesc tuturor pentru interventii si ma bucur enorm ca am primit raspunsuri si sugestii
Astept incontinuare inbunatatiri asupra retetei si va asigur in continuare ca fiecare sugestie va fi indelung analizata si pusa in practica
eu cred ca cel mai ieftin ai iesi daca ai merge pe mixul Odyssey XXX de la CC Moore si termini povestea, cred ca vrei sa pescuiesti pe o apa cu multi raci dar vrei sa fi sigur de ingredientele mixului, faci cum vrei dar vei cheltui o gramada de bani.
"Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." - Albert Einstein
pharaoh scrie:Faina de soia este unul din ingredientele de baza in multe mixuri. De ce nu ai luat-o in calcul?
E prea ieftina
ba eu cred ca o confunda cu izolatul de soia doar din dorinta de a avea un mix cat mai HNV
"Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." - Albert Einstein
normal ca nu, dar se pare ca el asta crede "Intradevar vreau o bila aerata,foarte inalt proteica[ hnv]"
Ultima oară modificat Vin Oct 31, 2014 19:52 de către ovideli, modificat 1 dată în total.
"Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." - Albert Einstein
De exemplu cu un birdfood iti poti permite primavera devreme sa nadesti mai mult (2-3 kg de bile), dar cu un fishmeal daca faci asta e ca si cum ai supranadi.
Matei, intai sa lamurim un lucru: pentru mine, primavara devreme (apa rece) inseamna, eventual (dar nu intotdeauna) luna martie (de multe ori nici aceea toata). In care, mai mult decat un saculet la carlig cu 2-3-4 bile maximum nu folosesc, de regula. Ce zici tu de 2-3 kg de bile in perioada asta imi pare de domeniul fantasticului. Dupa cum spunea si tecsi78, in privinta faptului ca faina animala e digerata mult mai bine de catre crap, inclusiv in sezonul rece, eu chiar nu vreau sa polemizam, cata vreme asta este o afirmatie a expertilor in nutritie animala. E drept ca eu nici n-am facut teste comparative suficient de riguroase ca sa ma pronunt.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!
Despre conceptul hnv am citit si stiu destule...a fost doar o greseala de tastare si nu am mai putut corecta
" [+] click pentru marire
Istoria momelilor HNV
Fred Wilton a fost cel care in anii �70 a dezvoltat conceptul "High Nutritional Value" prescurtat "HNV" si care inseamna �Inalta valoare nutritiva�.
Ideea originala a fost ca daca administrezi in mod regulat o nada cu inalta valoare proteica, crapul va invata sa recunoasca valoarea nutritiva a nadei respective si o va adopta ca sursa de hrana preferata. Din aceasta cauza, momeala ar trebui sa prezinte o viata indelungata pe apele unde este folosita. Proteinele lactice au fost folosite pentru a crea baza nadei, si care dau pana la 80% nivel de proteina in nada.
Foarte putina aroma a fost adaugata mixului, iar aceasta a fost vazuta nu atat ca atractant, cat ca un punct de referinta pentru crap pentru ca acesta s-o asocieze cu momeala. Atunci s-a constatat ca unele arome lucreaza mult mai bine decat altele, si astfel s-a dezvoltat conceptul aromelor lichide si sub forma de pulberi ca atractanti.
Cand au fost prima oara introduse momelile HNV, acestea au produs rezultate uimitoare si toata lumea a perceput teoria HNV ca fiind corecta. As adauga aici o observatie - poti obtine rezultate uimitoare cand introduci orice metoda radical diferita de pescuit sau o momeala complet noua intr-o apa oarecare.
Pana la urma, toata lumea in afara de puristii HNV a realizat ca nadele cu foarte inalt continut proteic facute din proteine lactice nu erau necesare. Cred ca si pretul proteinelor lactice are ceva de-a face cu asta, intrucat a urcat pana la cer. De asemenea, multa lume a inceput sa prinda crap cu momeli pe baza de faina de peste. Astfel incat curand termenul HNV si-a pierdut sensul initial si acum avem nade cu �profil nutritional echilibrat�. Aceasta este actuala stare de lucruri. Nade cu o valoare nutritiva de la 35% la 45% sunt cele mai folosite, cu ceva adaosuri de alti nutrienti, cum ar fi carbohidratii, uleiurile, etc.
Apropo de termeni , pe forumurile englezesti se intalneste des termenul 'BNV' - Balanced Nutritional Value , pornit de la procentele de proteina/carbohidrati/lipide optime pentru metabolizarea si digestia eficienta a hranei , procente preluate din cartile de nutritie a crapului si daca veti citi veti observa ca toata lumea cauta sa faca acest tip de mix , insa in opinia mea , toate aceste lucruri au importanta pentru un boilies cu care pescarul doreste sa obtina rezultate in partide lungi , pe termen scurt ... atractanti , proteine solubile , aminoacizi in stare libera , extracte naturale , etc