Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee, gor965
Ionut, ai perfecta dreptate in ceea ce spui. Presupunand ca as avea spatiul si utilajele necesare, din pacate timpul nu-mi permite sa incep o astfel de afacere, am o profesie frumoasa, la care nu voi renunta niciodata.ionut72 scrie:Cornel, discutia asta e veche si am purtat-o cu, poate, sute de indivizi. Tuturor le-am pus intrebarea: daca chiar esti convins ca ai dreptate si ca in "afacerea" asta se practica adaosuri de 150-300% (iar profiturile sunt pe masura), de ce nu faci pasul cel mare si sa intri in domeniu? Toata lumea ar avea de castigat: noi, consumatorii de boilies, n-am putea fi decat multumiti de aparitia a inca unui concurent pe piata (fapt care ar putea pune presiune pe preturi), tu ai castiga niste bani frumosi si, mai mult, ai munci cu/din placere, ti-ai transforma pasiunea in sursa de venit. Ce zici?Cel mai bun boilies este cel care se vinde la un pret real, onest, nu cu adaos de 150-300 % cum suntem obisnuiti de producatorii autohtoni.
Ai pus punctul pe I, Matei. Exact la asa ceva m-am referit.nit_matias scrie:Problema se pune ca si bile la care nu primesti factura si nici nu sunt in ambalaj si te mai duci si le iei tu, te costa cam tot atat cat sunt cele din magazin. Aici e un mare semn de intrebare, dar cine isi permite sa arunce cu banii ce sa zicem, sa arunce.
petre iulian scrie:"Amicul din Italia face bile cu 3-5 euro"
Sunt doar niste exemple si nu are nici o treaba cu nici un producator
Sa-ti fac eu un mic calcul ce inseamna sa comerciezi bile la calculul `italianului care le face acasa la un cost de `mijloc de 4 euro pe 1 kg (costul ingredientelor)
Multi au plecat gresit ca ziceau ca-l ia pe `al de sus de picioare ca baga ingrediente de 15 lei si le vinde cu 40-50 lei in magazine dar la finalul anului au vazut ca au facut `munca patriotica ,asta in cazul in care nu au iesit in pierdere .....ca nu au calculat si cat costa cheltuiala anuala . Daca au facut bile bune si au avut vanzare nu prea mai mergea sa urce pretul asa ca au umblat la ingrediente si la retete, sa poata sa scoata produsul la acelas pret si uite asa au scazut calitatea lor
in primul rand trebuie spatiu in care rulezi ,usuci,depozitezi materia prima si produsele ,ambalaje etc (adica un spatiu maricel cu mai multe camere )care te coste minim 1500 de lei pe luna x 12 luni =18.000 lei
minim un angajat (sa zicem `la negru )-1.200 lei x 12 luni =14.400 lei
publicitate (sa zicem doar )500 pe luna x 12 luni =6.000 lei
utilitati (curent,gaze,apa ,etc ) sa zicem doar 200 pe luna x 12 luni =24.000 lei
Ai ajuns la o cheltuiala anuala de 62.400 lei fara ambalaje ....si aceste cheltuieli sunt reale
Sa zicem ca esti un producator mic care vinde 2,5 tone (2,500 kg ) pe an
De la calculul tau de 4 euro kg de bile fara aceste cheltuieli care nu le are amicul tau rezulta ca imparti cheltuiala anuala adica 62.400 lei la 2.500 kg si rezulta 24,96 lei pe 1 kg + 4 euro costul lor (18 lei) = 42.96 lei pe kilogramul de bile fara sa castigi inca nimic
Daca vinzi mai mult de 2,5 tone deja trebuie sa intrii pe magazine unde mai pui ambalaje,distributie mai pui un tva de 24 % + minim 30% cat cere magazinul adaus si deja urci deja la un pret pe magazin mai mare.... dar cheltuiala anuala se imparte si la mai multe tone de boiliesuri
Fi atent ,sa zicem ca esti un mare producator si vinzi 10 tone (10.000 kg ) si imparti la 62.400 cheltuiala anuala + inca 14.400 (cat costa inca un angajat ca nu poti rula de unul singur 10 tone )si rezulta 7.68 lei pe kg +18 lei costul lor =25.68 lei dar atunci inseamna ca vinzi pe magazine si mai pui la acest cost 54% (tva-ul +adausul magazinului ) si ajungi iar la un cost de 39,5 lei pe un kg fara sa castigi nimic la ele ,fara ambalaje si fara distributie ....sa nu mai pun taxe ,contabilitate
ca sa cumperi cu 30-35 lei din magazin cum zici ca-i pretul corect ,din pacate nu-ti pot vinde decat un kg de gris rulat,colorat frumos si cu un iz de aroma de 3 lei kilogramul la care adaugi 7.68 lei cat te costa cheltuiala anuala (ajungi la 10.68lei)+ 100 % adaos sa zicem ca are producatorul(ajungi la 21,36lei) + 54% (tva-ul +adausul magazinului ) si ajungi la pretul tau `corect de 32.8 kg de "boiliesuri"
Spor la cumparaturi .....
ps. Poate am mai gresit la unele calcule(si la scriere ca nu mai recitesc ) dar nu sunt expert in domeniu dar sunt la curent cu ce cheltuieli sunt cu un atelier profesionist + aparatura moderna care depaseste investitia de 10.000 de euro