Exista boilesul sau nu?

Lucruri care de multe ori nu ne lasa sa dormim: mixuri, nade, boiliesuri, seminte, arome, pelete, etc.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee, gor965

Levi
Mesaje: 903
Membru din: Joi Aug 20, 2009 17:35
Puncte: 0
Localitate: Arad

Exista boilesul sau nu?

Mesaj de Levi »

Vreau sa va impartasesc rezultatele unor analize de laborator ale caror protagonisti au fost boilesurile mult admirate de lumea crapista. Analizele s-au efectuat pe bile produse de firme din Europa (nu pe cele autohtone) de catre seful Catedrei de Agricultura si Ingineria Mediului, specialist in furajare piscicola, de la Universitatea Sfantul Stefan din Ungaria (Dr. Mezes Miklos). De fapt, dansul este membru al Academiei din tara vecina. Asta ca sa inlaturam dubiile.

Rezultatele au fost ingrozitoare.

Cercetarea a luat nastere din simplul fapt ca in UE boilesul sau nada (indiferent de cum o numim) nu exista. Nu figureaza in nici o directiva sau reglementare, pentru ca nu corespunde normelor in aceasta privinta. Nu il putem categoriza nici ca materie prima de furaj, nici ca adaos de furaj, nici chiar ca furaj. Problema se pune in felul urmator: daca nu pot sa incadrez ceva intr-o categorie anume, nici sa verific nu pot. De fapt, nici in Legea Zootehniei nu este listata ca un anumit tip sau component furajer. Sunt mai mult decat sigur ca nici in varianta romana nu exista.
Scopul primordial al cercetarii a constituit dezvaluirea continutului a 5 marci de boiles. S-a verificat continutul nutritiv a bilelor, ca si cum s-ar fi analizat un anumit tip de furaj. Si uite asa, continutul nutritiv, cel de proteine si lipide de departe n-au avut nici o legatura unul cu celalalt…Si acest lucru poate sa ne surprinda, dar hai sa presupunem ca unul e destinat crapului, celalalt ptr cteno…
Cel mai surprinzator rezultat a fost acela ca in 4 pungi din aceasi gama s-au masurat diferente de 40% intre ingrediente!!! Foarte grav...Deci, daca cineva cumpara cateva pungi de boiles, unul poate sa contina cu 40% mai multa proteina sau lipizi fata de celelalte…

Mai mult, despre continut habar n-ai. Pentru ca firmele „uita” sa afiseze continutul (si aici nu ma refer la reteta secreta) cel putin in procentaje. Descrieri generale insa avem din belsug…New range…High nutritional content…Very attractive…Contains Fishmeal…dar de care faina de peste?...Mussell…dar de care scoica? In consecinta aceste boilesuri nu corespund niciunei reguli de etichetare. Pe majoritate produselor importate se uita iarasi afisarea termenului de valabilitate, precum si a celui de productie. Iar daca platesc 50 de lei/kg, sa mi se permite sa stiu ce cumpar.

Consider un lucru straniu ca firmele de nada ne vind boilesuri sau arome pe care scrie Squid&Octopus sau Ficat etc…dar oare aceaste substante contin intr-adevar extractul despre care sunt denumite? Sau este doar inventia unui laborator, pescarii englezi i-au botezat squid&octopus ca se vinde mai binse si suna mai bine, si de fapt n-ar nicio legatura cu sepia si caracatita? Ca noi pescarii doar il mirosim, pestele il si mananca.

Fiecare boiles are un anumit termen de utilizabilitate, chiar daca este impachetat in pungi ermetice. Si prin utilizabilitate nu ma refer la faptul daca pestele moare sau nu, ci la continutul garantat de producator. Cat timp continutul nu eset afisat pe eticheta, nici sa garanteze ceva nu are producatorul. Aceasta materie, boilesul, ajunge in apa…dar nu stiu nimic despre continut…ca doar sunt asa de pretentios ca nu ma indestulez doar cu simplul fapt ca pe punga scrie Squid&Octopus si ca a fost testat de XY. Si din aceasta materie in fiecare an ajung intr-o balta pescuita intesniv sute de kg. Evident ca pestii nu o sa consume totul. Ce ramane cu restul? Si, ce materii contine acest rest?

Avatar utilizator
Martin
Mesaje: 371
Membru din: Sâm Feb 06, 2010 8:53
Puncte: 0
Localitate: Bucureşti

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de Martin »

Interesant. Nici eu n-am văzut să apară pe ambalajele producătorilor termenul de expirare.
Cred că n-ar strica să menţioneze şi data fabricaţiei.

Avatar utilizator
DumiD
Pescar de competitie
Mesaje: 1650
Membru din: Joi Oct 21, 2010 1:52

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de DumiD »

din cate stiu orice produs fabricat in UE trebuie sa aiba data de fabricatie si termenul de valabilitate.probabil in pescuit nu se aplica,unde firmele sunt detinute de pescari,si pescarii au tendinta sa fie mincinosi :) .cand vezi ce baliverne toarna firmele care se ocupa de echipamente sau de nada nu stii ce sa faci,sa razi sau sa plangi.mulinete,lansete,fire,toate facute cu "nanotehnologie"...adica au inventat nanitii si i-au pus la treaba sa faca mulinete inainte sa vindece anevrisme,monofilamente de 0.12 cu rezistenta la nod mai mare ca un textil de 0.25...fire de 0.30 mai groase in diametru decat cele de 0.35,blankuri im nu stiu cat,high modulus....minciuni,minciuni si iar minciuni.de-aia e bine sa iei echipament de la o firma buna,care nu-si permit sa-ti dea rahat si sa-ti zica ca-i ciocolata.la nada selectia o face pestele,daca ai prins cu nada aia mai cumperi,daca ai dat 2-3-4 rateuri incepi sa-ti pui intrebari.

Cucu Ionel
Mesaje: 475
Membru din: Vin Ian 20, 2006 19:25
Puncte: 0
Localitate: Timisoara

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de Cucu Ionel »

Sant si firme de pescuit care pun pe ambalajul nadelor si boilles-urilor termen de garantie!! :wink: :D
Fir intins

Avatar utilizator
Bogdan Corbu
Pescar de competitie
Mesaje: 121
Membru din: Mar Apr 21, 2009 16:59
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de Bogdan Corbu »

DumiD scrie:din cate stiu orice produs fabricat in UE trebuie sa aiba data de fabricatie si termenul de valabilitate.probabil in pescuit nu se aplica.

Singura tara unde este obligatoriu data fabricatiei si termenul de garantie este DOAR Anglia. Sunt anumite tari in care este OPTIONAL data fabricatiei, insa in ceea ce priveste termenul de garantie nici nu intra in discutie. Si toate acestea deoarece nu sunt pt consum uman.
Cu respect,
Bogdan Corbu

Avatar utilizator
robert_anisoiu
Partener Crapmania.ro
Mesaje: 592
Membru din: Dum Iun 17, 2007 12:02
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de robert_anisoiu »

Pentru orice furaj trebuie dat un termen in interiorul caruia poate fi consumat, nu doar pentru consumul uman. Si pe sacii de hrana pentru caini scrie un termen de garantie sau ceva de genul asta, si pe mancarea pentru pestii exotici, etc.

macara88
Mesaje: 367
Membru din: Lun Aug 08, 2011 11:28
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de macara88 »

Martin scrie:Interesant. Nici eu n-am văzut să apară pe ambalajele producătorilor termenul de expirare.
Cred că n-ar strica să menţioneze şi data fabricaţiei.
Eu am vazut la SENZOR. Mai ales la sfarsit de sezon cand au reducere 80 % :wink:

Avatar utilizator
kelu84
Mesaje: 371
Membru din: Dum Apr 08, 2012 9:12
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de kelu84 »

la 90% din produsele SBS apare termenul de valabilitate, insa la unele e sublim dar lipseste cu desavarsire

ovideli
Mesaje: 677
Membru din: Mie Iul 07, 2010 10:26
Puncte: 0
Localitate: targu jiu
Contact:

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de ovideli »

interesant topicul,
am intrebat odata pe cineva , nu dau nume, patron de magazin produse de pescuit daca marfa pe care o comandasem mai era in garantie (cumparasem mixuri, atractanti, lichide etc numai de la o firma renumita si toate in valoare de aproximativ 1000 ron, boilesurile vroiam sa le fac eu acasa tot in ideea de a fi proaspete) asta deoarece era din stocul de anul precedent si la reducere de pret. A inceput sa rada si mi-a spus ca unde am vazut eu ca mixurile, lichidele si tot restul de produse sa aiba termen de valabilitate ca astea nu se strica oricat le-ai tine :shock: :shock: :shock: . Am ramas ca la dentist si l-am intrebat pai si cu produsele naturale 100% cum ramane, inseamna ca astea de nu se strica au conservanti in ele?
Normal ca am luat teapa de doi ani nu prind nimic la boilesurile alea "da-s de firma" si altfel te vede lumea cand arunci cu banii pe fereastra
"Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." - Albert Einstein

ovideli
Mesaje: 677
Membru din: Mie Iul 07, 2010 10:26
Puncte: 0
Localitate: targu jiu
Contact:

Re: Exista boilesul sau nu?

Mesaj de ovideli »

bine o sa incepeti acum sa spuneti ca nu era balta invatata pe tipul ala de boilies sau nu am respectat eu reteta, aiurea, reteta luata de pe site-ul producatorului de nada din Germania si balta era pescuita cu asa ceva, a am uitat nu l-am localizat suficient de bine pe nenea parteneru :lol: :lol: :lol: , a sa cumpar si un "radar" sa vad unde sta "dansu".

Oare, stau si ma intreb ce efecte o avea pe termen luing si cat bine le face pestilor atata atractant, atatea lichide nutritive care zic ei producatorii ca sunt 100% naturale, atatea produse care "ajuta" la digestie de sa caca pe ei cand ai scoti din balta, se indoapa ca porcii cu boilies sau dau in dizenterie?
Vom vedea peste 20-30 de ani, sau poate nici atat, ce efecte a sa aiba unele produse naturale.
"Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." - Albert Einstein

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Nade & Momeli”