un sfat va rog

Topicuri vechi, unele pot fi o lectura placuta...

Moderator: gor965

cradu
Mesaje: 7
Membru din: Dum Ian 23, 2005 9:51
Puncte: 0
Localitate: Tg. Mures

un sfat va rog

Mesaj de cradu »

Salut,
Am o problema legata de nadirea zonei in care vreau sa pescuiesc, mai exact nu ( mai ) reusesc sa nadesc in locul in care lansez montura.Ca sa fiu mai explicit trebuie sa detaliez un pic problema:anul trecut mi-am cumparat un set de lansete de crap( 3lbs,3,60m) si le-am atasat frumos mulinete cu tamburi loncast;spre bucuria mea am constatat ca distanta la care lansez a crescut considerabil( asta dupa citeva iesiri de antrenament ca sa zic asa);dupa ce m-am umflat corespunzator in pene am realizat ca desi lansez cu mult mai departe decit cu echipamentul vechi nu mai pot sa nadesc in zona in care merge montura mea( mentionez ca inainte nadeam locul respectiv cu racheta- pt. asta am un bat de aluminiu ramas de la bunicu si fir de 0,4mm pe mulineta,dar oricit de tare ma bag in ea nu merge decit la jumatate distantei fata de montura).Mai doresc sa spun ca desi pescuiesc cu boilies, pe lacul pe care pescuiesc am observat ca pestele musca mai bine daca plasez intĂŽi un pat de seminte si ulterior boilies.
Întrebari:
1.Cum/ce sa fac sa pot realiza o zona nadita( seminte si boilies) la distanta( nu vreau sa exagerez dar cred ca acum lansez undeva in jurul distantei de 100m).
2.Am citit pe acest forum despre cobra dar inca nu am folosit acest instrument; cam la ce distanta se poate arunca un boilies cu chestia asta( eu folosesc de obicei boiliesuri de 18 mm).
Respecte, Radu Cerghizan.

P.S.Pt. Val -- Nu doresc sa fiu nepoliticos dar cred ca ar fi util sa creezi o sectiune in forum " pt. incepatori".Spun asta gindindu-ma cam cit timp mi-a trebuit mie sa ma decid sa postez aceste intrebari, fara sa par stupid( de fapt nici acum nu sint convins de contrariu :D )

EX-UL
pescar de competitie
Mesaje: 2570
Membru din: Sâm Ian 08, 2005 19:47
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de EX-UL »

@Radu

Nu cred ca trebuie sa te simti rusinat in vreun fel de cele scrise . Este foarte bine ca ti-ai calcat pe inima si ai intrebat . O sa fii suprins cit de binevoitori sunt baietii .

Acum :

1. prima solutie - nadesti greu - cu seminte si pellete dimineata si seara . Pentru asta folosesti una din lansetele cele noi - si lasi deoparte aluminiul ala . Nu e un capat de tara daca la un moment dat nu le ai pe toate 4 in apa incarcate cu momeala . Folosind o lanseta si o mulineta buna vei creste sensibil si distanta la care arunci nada . In mod normal cu o racheta buna si cu un pic de exercitiu , vei apropia distanta la care arunci cu racheta fata de zona de pescuit . La inceput pina capeti incredere in lanseta , sa fii sigur ca nu o rupi cu greutatea rachetei , faci un soi de medie si tii cont de faptul ca nu trebuie musai sa pescuiesti la 100 metri - de fiecare data .Dupa citeva zeci de lanseuri sigur vei pune racheta pe locul dorit .
2. iti cumperi un spod - rod - lanseta special destinata naditului greu - cu rachete grele . Nu e foarte scump , cu 100 EUR iti poti lua un spod foarte bun . Mai adaugi o lanseta long cast - f bun Daiwa Emcast - vreo 80 USD si pui fir mai subtire ( oricum nu 0,40 ) - merge si 0,27 cu conditia sa ai inaintas textil de minim 8 metri . Vei lansa suficient de departe si vei putea nadi pe locul de pescuit , chiar in timp ce tii lansetele cele bune in apa .
3. Cobra este in esenta un tub de plastic sau aluminiu , de diferite forme ( functie de producator ) si de diferite grosimi care permite aruncarea boilesurilor . Functie de calitatea cobrei , de priceperea celui care arunca , de diametrul si de greutatea bilelor - se pot atinge distante intre 40-120 metri ( poate si mai mult ) si o precizie de 1-2 metri fata de marker . Trebuie sa-ti alegi un model de cobra si sa exersezi cu ea suficient de mult - vei progresa rapid . Pentru antrenament arunca si tu cu corcoduse sau cu cirese ca sunt mai ieftine ( fara gluma ) .
4. O alta varianta recomandata este prastia . O prastie buna arunca bulgari de nada ( amestecata cu seminte ) si la 100-110 metri . Iarasi e o chestie de antrenament . Eu nu reusesc , dar colegul meu Adrian arunca lejer la 100 metri , bulgari de nada cit o mandarina , cu o prastie Fox .

Avatar utilizator
cornel rosioru
maestru emerit
Mesaje: 2211
Membru din: Lun Ian 10, 2005 13:51
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Mesaj de cornel rosioru »

Dragule, nu esti stupid de loc.
Sunt intrebari normale, sunt situatii prin care am trecut toti. Ai putina rabdare sa ne intoarcem de la peste, s-o lamurim.

Avatar utilizator
radu sima
Mesaje: 67
Membru din: Mar Ian 11, 2005 18:23
Puncte: 0
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de radu sima »

1. sa arunci boiliile la 100 de metri nu e o problema foarte costisitoare orice cobra care se respecta face acest lucru (a se citi cobra top banana sau Easy Stick de la Korda mai sint si altele bune ,dar eu pe astea le folosesc si numai despre ele imi permit sa spun ca arunca in jur de 100m) si nu costa mai mult de 1 mil.
2 cu semintele treaba e mai complicata si poate fi rezolvata in mai multe feluri:
a) iti cumperi o lanseta de nadire conceputa sa faca ce vrei tu ,respectiv sa arunce o racheta de 150-200gr la 100m(e valabil si pt boilii difera numai racheta)
b) iti iei o cupa pt lanseta ,faci bulgari si arunci. Pe la noi inca nu am vazut asa ceva,nici eu nu am folosit ,dar poate sint pescari pe site care te pot lamuri mai bine cum e cu aceasta cupa.
c) poti sa iti faci rost de o catapulta ,dar eu nu am vazut una sa arunce 100m pina acum ,sint unii care zic ca ar fi.
d)poti folosii pungi solubile ,dar iti scurteaza aruncarea.
e) mai e varianta binecunoscutului vaporas de nadire ,dar pe care iarasi nu am folosit-o .
Radu Sima
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA
www.drcrap.ro

Avatar utilizator
carpkiller
Mesaje: 119
Membru din: Dum Ian 09, 2005 20:33

Mesaj de carpkiller »

Am avut si eu problema asta cu lanseta de nadit. Poti lansa la o distanta considerabila racheta si cu o lanseta mai slaba, dar f puternica(oricum mai putin de 100m). Pana nu de mult foloseam la racheta o lanseta marca obor, exagerat de groasa de 3 .9m si mulineta cu tambur mare. Dc ai folosit nu stiu ce lanseta veche cred ca stii despre ce vorbesc, dupa 2-3 kg te dor mainile de mori.
Anul asta am pornit la treaba cu o lanseta de spod Shimano Beast Master echipata cu o mulineta relativ ieftina (x- power parca se numeste), dar are tambur enorm.ALTA VIATA !!!!
Am lansat lejer 70 - 79 m (masurat cu contor) cu fir de 0.32 si inaintas. Apoi, am sczut diametrul firului la 0.28, dar nu am apucat sa testez inca !
Anul trect am folosit mult racheta cu capac, dar acum o prefer pe cea fara (eventual modelul lunguiet, dar nu de boili), castig distanta.
Eu am cobra banana, dar am inteles ca easy stick-ul este mai usor de folosit. Momentan am si eu problema cu cobra pt ca mi-am facut pt primavara un mix de boili destul de pufos, deci niste bile usoare ce nu se duc grozav la distanta.O sa macin mai fin mixul si sper sa remediez problema.

Avatar utilizator
radu sima
Mesaje: 67
Membru din: Mar Ian 11, 2005 18:23
Puncte: 0
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de radu sima »

Asa e! E mai usor Easy Stick-ul ,dar eu personal dau mai departe cu Cobra Banana la aceeasi dimensiune de boilie.
Radu Sima
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA
www.drcrap.ro

Avatar utilizator
carpkiller
Mesaje: 119
Membru din: Dum Ian 09, 2005 20:33

Mesaj de carpkiller »

Banana bate bine, dar este si destul de pretentioasa. Dc nu faci boiliesurile cat mai sferice pierzi destul de mult la distanta.

Avatar utilizator
carpkiller
Mesaje: 119
Membru din: Dum Ian 09, 2005 20:33

Mesaj de carpkiller »

Ce diametru minim de fir folositi pt racheta ?

Avatar utilizator
Caaron
Mesaje: 102
Membru din: Dum Ian 09, 2005 16:45

Mesaj de Caaron »

Radu, incearca sa cumperi o racheta mica, gen stubby spod de la fox ( nu trebuie sa fie fox, dar asemanatoare ca marime). Eu folosesc ceva de genul asta , poate putin mai mare, si lansez cu o lanseta normala 3,5 lb, fir o.28 si inaintas de 4 m la peste 60-70 m. Daca vrei sa arunci o cantitate considerabila de nada, va fi destul de greu, insa cred ca e cea mai ieftina solutie de a nadi cu seminte la distanta. Daca banii nu sunt o prb, atunci un spod rod, o mulineta long cast si o racheta mai mare sunt solutia ideala.
PS: Daca lanseta ta este una de progresiva, s-ar putea sa nu te ajute prea mult. Oricum,merita incercat, investia intr-o racheta nu reprezinta o avere.

Avatar utilizator
carpkiller
Mesaje: 119
Membru din: Dum Ian 09, 2005 20:33

Mesaj de carpkiller »

@caaron
Lansetele de spod sunt in general relativ progresive, tocmai ca sa nu te chinui f tare cand lansezi si sa te ajute mai mult lanseta !

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “ARHIVA”