OBSERVATII LANSETE

http://www.danmitranescu.ro

Moderator: Dan Mitranescu

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

OBSERVATII LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

Cand am deschis drumul concursurilor de casting adaptate regulilor si nevoilor din pescuit ( regulamentul CIPS FIPS ) , scopul a fost ca pescarii sa poata compara performantele lansetelor si totodata pentru imbunatatirea stilului de aruncat, prin observatii asupra tehnicilor raportate la masuratori.
Singurul scop comercial ( daca se poate numi asa ) pe care l-am avut a fost ca pescarii sa poata compara fiecare in parte doua lansete si totodata cei care vor sa traga o concluzie din aceste concursuri sa poata observa cum se comporta doua lansete diferite in mana aceluiasi pescar.

Consider ca am reusit in scopul propus.
Daca in 2012 cei mai buni aruncatori se incadrau intre 170-180m, acum aruncarile acestora se incadreaza majoritar intre 190-200m, cela mai lungi trecand des si peste bariera celor 200m.
In acelasi timp, daca in 2012 un set de 4 lansete "de distanta", in conceptia multor pescari, trebuia sa coste aprox. 2000 de euro, acum, un pescuit complet se poate face si cu investitii cu mult sub jumatatea investitiilor de atunci.
Totodata, a fost atins si scopul comercial, lansetele pe care le promovam intrand in atentia pescarilor care nu credeau ca se poate bun si ieftin.

Aceasta ultima reusita a fost preluata de cei interesati numai de vanzarea lansetelor si astfel concursurile au prins un fagas fara mari invataminte pentru cei care le urmaresc. Aruncatorii buni sunt platiti sa foloseasca anumite lansete si rar se se mai folosesc doua tipuri de lansete, sau chiar se limiteaza posibilitatea ca fiecare sa foloseasca ce brand doreste.
Intrecerea a ramas, dar invatamintele celor care privesc nu mai exista. Topicurile acestor concursuri cuprind acum numai listele de participanti si rezultatele. Pe cei de acasa nu ii mai intereseaza nimic, fata de acum 5-6 ani cand topicurile aveau dedicate 10-20 de pagini. Este normal.
Ce se poate intelege din faptul ca aruncatorul X, platit sa dea cu lanseta Y, arunca Z metri ? Nimic !
Comercialul merge si mai departe, lansete bune pentru distanta ( usoare si rigide) find numite SPOD-uri de cei platiti sa vorbeasca in lumea asta a castingului, in scopul de a iduce ideea ca o lanseta buna pentru aruncari in pescuit este o lanseta greoaie destinata naditului. O minciuna provenita din impotenta constructorilor de lansete de a face lansete usoare, puternice si ieftine.

Se incearca inclusiv limitarea gramajului, in speranta ca folostinele ( lansetele moi ) mai pot sa prinda si ele un prim loc in concursurile de casting, chiar daca se afla in mana unora dintre cei mai buni. Asta fiind o refulare a notiunilor fizice cat si a celor practice ( in concursurile de casting de afara se arunca cu lansete mult mai tari ca cele folosite in pescuit si se arunca inclusiv cu 30g ).
Peste toate astea, pe cine intereseaza sa limiteze la 100g lansetele, cand si la feeder se folosesc destul de des greutati mai mari ?!
Nu ca ar conta, dar care este informatia pe care o primesc pescarii ca aruncatorul X castiga un concurs de casting cand arunca cu 100g ?
Limitam un concurs la ce pot folostinele in speranta ca vor fi intrecute betele bune ?! Asta nu se intampla niciodata, dar ideea in sine spune multe.

Ce-mi ramane este sa prezint rezultatele comparative, acolo unde se mai pot face, in dorinta de a pastra criteriile pe care am deschis drumul acestor concursuri, oferind o alegere bazata pe rezultate, acesta fiind singura promovare pe care mi-o doresc.
In acest sens felicit regulamentul de la Cluj pentru permisivitatea si pentru posibilitatea comparatiilor ce au cu adevarat relevanta.
Din tabelul cu rezultate se poate observa ca lansetele USOARE intrec asa zisele SPOD-uri ( lansete grele si puternice ) , in mana majoritatii aruncatorilor. Media aruncarilor este clar in favoarea lansetelor usoare.

Concluzie : LANSETA USOARA intrece in aruncare LANSETA GREA, chiar daca prima este mai puternica.
Daca adaugam la acest lucru ca LA ACEEASI GREUTATE LANSETA MAI RIGIDA ARUNCA MAI BINE, MAI ALES CU GREUTATI DE PESTE 130g MAJORITAR INTALNITE IN PESCUIT, atunci obtinem informatii suficiente ca sa nu mai inghitim BRANDURI DE LANSETE CU REFERINTE PLATITE si sa putem alege o lanseta buna de distanta pe criterii practice.

P.S. dupa cum se vede, sustin in continuare numai idei bazate pe rezultate practice, fara sa folosesc nume sau sa duc discutia catre "placeri" ..., chiar daca singura "placere" general valabila in privinta unei lansete, tot greutatea redusa a acesteia este.

In tabelul de mai jos se observa ca folosirea unei lansete grele ( numita spod ) nu aduce avantaje in aruncare in fata celor usoare ( aprox.450g ). Chiar si in mana celor mai puternici aruncatori, unde un spod poate sa intreaca o lanseta usoara, lansetele usoare si bune, egaleaza si chiar intrec, lansetele grele si foarte puternice.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

merlin21
Mesaje: 279
Membru din: Joi Iun 23, 2016 11:10
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de merlin21 »

Pai si cel mai mult nu s-a dat chiar cu un spod? Sportexul?
Si sunt destul de multe cazuri in care cu spod-ul s-a dat mai mult in poza.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

merlin21 scrie:Pai si cel mai mult nu s-a dat chiar cu un spod? Sportexul?
Si sunt destul de multe cazuri in care cu spod-ul s-a dat mai mult in poza.
Am scris la sfarsit :
"Chiar si in mana celor mai puternici aruncatori, unde un spod poate sa intreaca o lanseta usoara, lansetele usoare si bune, egaleaza si chiar intrec, lansetele grele si foarte puternice."

Incearca sa te raportezi la media aruncarilor pentru rezultat (chiar daca rezultatul este putin in favoarea Class-ului la primul loc ). Ideea este ca si in cazul aruncatorilor foarte buni, unde un spod poate sa fie avantajos, o lanseta buna egaleaza rezultatu ( ba chiar il intrece cu putin in cazul de fata ).
Inclusiv locul 2 , 3 , 4 , 5 ,6 , 7 , 8 ... , au dat mai bine cu lanseta in fata spod-ului. ( in general este bine sa ne indreptam atentia catre primele locuri in astfel de concluzii, unde aruncatorii sunt destul de antrenati, cu o tehnica buna si cu aruncari constante )

Rezultatele in care media de la lanseta a fost mai mare ca cea de la spod au fost de 5 ori mai multe, iar situatia in care lanseta a aruncat mai putin ca spodul coincide cu lansetele usoare, dar si moi.
Unde s-a folosit o lanseta usoara si tare spre foarte tare, spod-urile au fost intrecute.

Avatar utilizator
florinalin
Mesaje: 936
Membru din: Dum Dec 09, 2012 11:21
Puncte: 0
Localitate: Craiova

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de florinalin »

Ceea ce vrea Dan sa scoata in evidenta este Class-ul, adica o lanseta usoara si rigida se lupta de la egal sau chiar depaseste un spod. Eu personal as baga acest Class la categoria spod, la cele 4 lb si cat este de rigid. Ceea ce este totusi de remarcat este ca TX7, la cei 3,5 lb ai lui a egalat class-ul....
Felicitari celor de pe podium.
A bad days fishing is better than a good day at work...

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

florinalin scrie:Ceea ce vrea Dan sa scoata in evidenta este Class-ul, adica o lanseta usoara si rigida se lupta de la egal sau chiar depaseste un spod. Eu personal as baga acest Class la categoria spod, la cele 4 lb si cat este de rigid. Ceea ce este totusi de remarcat este ca TX7, la cei 3,5 lb ai lui a egalat class-ul....
Felicitari celor de pe podium.
Dan nu spune nimic de o anumita lanseta. Dan scoate in evidenta rezultate in ansamblu.
Dan nu vine sa scoata ochii cu al nu stiu catelea concurs castigat cu Class-ul.
Incecati sa scoateti acest rezultat de pe lista, daca raneste sufletul si astupa privirea.
Priviti in ansamblu lucrurile, indiferent de numele pe care le poarta lansetele.

Incerc un ajutor , poate se digera mai usor :
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

florinalin scrie:Eu personal as baga acest Class la categoria spod, la cele 4 lb si cat este de rigid. Ceea ce este totusi de remarcat este ca TX7, la cei 3,5 lb ai lui a egalat class-ul....
Felicitari celor de pe podium.
Puteti sa il bagati unde vreti, chiar si sa il interziceti. Poate asa castiga si folostinele ( la lansete ma refer ). TX7-le a egalat Class-ul in 3 concursuri desfasurate pana acum , de m-am saturat. :) Cate a egalat, nu stiu asa bine, dar cati a ingropat pot sa-ti spun cu exactitate. :wink: Pacat ca o intrecere sportiva se transforma in altceva. Este adevarat, fiecare cu alegerea lui in viata ...

Doua lansete se pot compara in mana aceluiasi aruncator, de preferat in aceleasi conditii ( fizice, meteo, mulineta , fir, ... ). In rest , povesti de adormit copii.

georgeRO
Mesaje: 109
Membru din: Dum Mai 03, 2015 13:44
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

OBSERVATII LANSETE

Mesaj de georgeRO »

De dragul relevantei eu as pune si monturi cu bile de 20, 24 pe acele lansete, sa vad si eu cat infraneaza montura un plumb de 110-115 si unu de 130. Asa si un 3lb in maine cui trebuie ajunge destul de departe.

Avatar utilizator
DumiD
Pescar de competitie
Mesaje: 1640
Membru din: Mie Oct 20, 2010 22:52

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de DumiD »

florinalin scrie:Ceea ce vrea Dan sa scoata in evidenta este Class-ul, adica o lanseta usoara si rigida se lupta de la egal sau chiar depaseste un spod. Eu personal as baga acest Class la categoria spod, la cele 4 lb si cat este de rigid. Ceea ce este totusi de remarcat este ca TX7, la cei 3,5 lb ai lui a egalat class-ul....
Felicitari celor de pe podium.
Cand era doar hi-s ul erau lansete, ba chiar cele mai jmechere, acuma ca-s hakuyo sunt spoduri, pari, cozi de cazma. Eu as remarca mai degraba ca Shimano nu a reusit de 4 ani de cand sunt classurile sa scoata o lanseta mai buna. Nici pentru lansat, nici pentru pescuitul autohton, cu capete de pisica. Si intotdeauna duble la pret, ca deh, placerea in drill se plateste...

pescarusull
Mesaje: 588
Membru din: Mie Sep 09, 2015 22:06
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de pescarusull »

Parerea mea e ca nu ar trebui pe nimeni sa intereseze cu ce lanseta vine cineva la casting sau cu ce plumb da.
Care e problema daca eu vreau sa arunc cu spod-ul ? Sau cu lanseta de 3lbs.
E pusa bine problema. Daca ajungi sa impui si un anume brand deja seamana cu sondajele ordonate.
Sau daca vrei sa departajezi participantii.
"Ma antrenez intens la capatul berii
Trag burta nu piept, mai am sapte serii"

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: OBSERVATII LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

pescarusull scrie:Parerea mea e ca nu ar trebui pe nimeni sa intereseze cu ce lanseta vine cineva la casting sau cu ce plumb da.
Care e problema daca eu vreau sa arunc cu spod-ul ? Sau cu lanseta de 3lbs.
E pusa bine problema. Daca ajungi sa impui si un anume brand deja seamana cu sondajele ordonate.
Sau daca vrei sa departajezi participantii.
Asta este si motivul pentru care am deschis subiectul.
Am facut acest gen de concursuri pentru PESCARII DE CRAP, pentru cei care vor sa pescuiasca la distanta, pentru imbunatatirea tehnicii si pentru alegerea sculelor optime PENTRU PESCUIT, respectiv lansete de distanta la preturi mici. Aici intervine si interesul meu, pentru ca asta fac: lansete de distanta ieftine.
Am oferit invataminte practice si verificabile inainte sa am pretentii comerciale !!!

Se trage cu dintii de aceste concursuri pentru a fi deturnate catre zona comercialului, catre lansete banale ce au preturi umflate, cu adaosuri enorme, ce includ taxa de smecherie si taxa pentru platit mangleala.

EU am inventat aceste concursuri si nu o sa las NICIODATA sa fie deturnat scopul in care au fost concepute: respectiv ca pescarii sa invete sa arunce la distanta cu lansetele, nu cu banii.

senzor planet

Înapoi la “DAN MITRANESCU”