Claudiu Cutus scrie:Nu ai cum sa compari lansete de pescuit cu lansete de casting, chiar credeti ca era asa greu pentru firmele vechi sau numele mari sa faca niste pari gen mtx? La ce are shimano in spate (adica fabrica proprie) era foarte simplu si ieftin sa faca asa ceva, dar din cauza ca nu este cerere ....... nu se fac. In occident pescuitul la crap se practica in cea mai mare pondere plantat si aici ma refer la pescuitul adevarat cu barca si sonar pe lacuri adevarate nu pe crescatorii fara nici o structura cum sunt la noi majoritatea unde distanta este importanta si unde pecuitul la feeder cu lansete de casting primeaza. Moda asta tare in fata afara nu prinde (poate in alte saracii ca noi ex bulgaria), acolo pescarii au alte asteptari de la scule, poate de aici si lipsa de public a parilor in ardeal, noi neavand prea multe variante (adica lipsa lacuri cu peste) am ales varianta pescuituli peste granita unde parii sunt inutili complet.
Pleci cu rationamentul un pic gresit...in sensul in care, presupui ca romanii si bulgarii sunt niste saraci care nu practica pescuitul adevarat de care spui (plantat, barca, sonar, structuri, etc.). Pescuitul ca si hobby e la fel peste tot, difera doar stilul pe care pescarii il adapteaza nevoilor. Daca eu trebuie sa pescuisc la crap, pe Dunare, de pe mal, si nu dau cu Free Spirit de 2,5 lbs, nu inseamna ca sunt sarac sau ca nu stiu sa dau la peste ... e pur si simplu un stil de pescuit adaptat nevoilor. Deasemenea, stilul de care amintesti, tare in fata, e destul de des intalnit la noi si nu ptr. ca tine cineva sa pescuiasca la 200m ci ptr. ca sunt situatii des intalnite cand trebuie pescuit la o distanta extrem de mare. Lucrul asta tine in general de tipologia baltilor de la noi ... e ca si in cazul zig-rig-ului care face furori pe ape limpezi, ape care la noi sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire, motiv ptr. care montura in cauza nu e folosita. Cate balti de peste 100 ha sunt in UK si cate sunt la noi ? Zona din sud-estul europei are alt areal decat in Vest, pescarii au dezvoltat alta tehnica si alt stil de pescuit, pestii de talie f. mare sunt putini, crapul fiind un peste de consum, daca putem sa prindem peste la 200m de ce ar trebui sa ne fie rusine ca putem arunca o punga solubila la distanta aia, chiar si cu o lanseta pe care nu scrie Free Spirit ? Eu sunt unul dintre putinii pescari de pe acest forum care indragesc carpfishing-ul dar care nu-l practica ... ptr. ca n-am nevoie ! Prind crapi la undita la 12m de mal ... asta pot, asta-mi place, asta fac ! Probabil ca daca nu ma nasteam langa Dunare, as fi facut spume la gura punand mana pe o varga de 8m facuta in China, asa in schimb imi iau sculele care imi trebuiesc si care ma ajuta sa-mi ating scopul. La fel e in cazul tuturor pescarilor care stiu sa-si aleaga sculele in functie de nevoi ... de capturile vizate, de tipul de pescuit practicat, de structura baltilor fregventate. Luam un englez cu scule de 3.60m si 2.5lbs si-l punem sa pescuiasca la 150m, de pe mal, la Bugeac (1100 ha) si punem un roman langa el cu o ranga d-aia chinezeasca ce arunca la mama draq...cine crezi ca prinde mai mult sau mai mare?! De-aia spuneam la inceput, rationamentul pe baza caruia cine nu are aceleasi scule ca in vest si nu face pescuitul clasic, cu barca si sonar, e fraier, sarac, pescar prost, e un rationament gresit. Legat de faptul ca daca ar avea piata, Shimano ar face si ei bete tari ptr. distanta, inclin sa cred ca lipsa unor consultati din aceasta zona, face ca firma in cauza sa scoata echipament care sa acopere cererile pietelor de baza. E stiut faptul ca la noi piata e destul de mica ptr. echipament de top, lucru care tine in principal de puterea de cumparare.