Axeon v2 60 vs 80?? pentru long-cast

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
atb333atb
Puncte: 0

Axeon v2 60 vs 80?? pentru long-cast

Mesaj de atb333atb »

Intrebarea mea este care dintre cele doua se potrivesc mai bine pe un mtx 14 de 360 pentru a atinge o distanta cat mai mare
cea de 60 are cu 100g mai putin dar tsmbur de 68mm pe cand cea de 80 e mai gre dar are tambur de 80mm... in opinia voastra care ma ajuta mai mult sa castig cativa metri?
Ma mai gandeam de asemenea sa includ in calcul si Banax helicon 5600nf care as putea sa o procur ceva mai ieftin decat anterioarele (cam 50 ron mai ieftin, mulinetele fiind toate noi.)
Ce ma sfatuiti sa aleg?
Flaviu Zapartan. Virusat recent de pescuit.

heineken

Re: Axeon v2 60 vs 80?? pentru long-cast

Mesaj de heineken »

astept si eu raspunsurile sa nu mai deschid un alt topic numai ca eu vreau sa le pun pe mtx 14 de 3.90

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

Cu un an in urma am facut un test cu ajutorul catorva prieteni :
Am facut cateva zeci de aruncari cu modele diferite de mulinete ( cele doua mulinete in discutie plus un BBLC , un TD6000 si Basia ) folosind acelasi model de lanseta, acelasi fir si acelasi plumb. Aruncarile au fost facute de mine , in serii. Cu ajutorul prietenilor recuperam firul si faceam masuratorile. Am luat in calcul cele mai lungi aruncari cu fiecare mulineta in parte cat si media aruncarilor . Concluzia a fost una : Mulineta nu arunca !
O mulineta nu poate sa fie recomandata pentru cum arunca . Ma refer la mulinete destinate pescuitului la crap cu tambur de 70-80 mm si cu sisteme de asezare a firului performante , deci mulinete de peste 200 lei.
Calitatile unei mulinete sunt altele:
-fiabilitate
-functionalitate
-greutate
-sa nu agate firul ...
-recuperare ...
-aspect
-fita ...

vioril

Mesaj de vioril »

un subiect destul de discutat pe forumuri si cu pareri diferit impartite .concluzie finala asa cum a scris si Dan : MULINETA NU ARUNCA :wink:

ar fi bine sa posteze un raspuns la acest subiect si IOHAN , el a aruncat peste 180m la concursul de casting .
catch & release DOAR DACA E CAZUL

atb333atb

Mesaj de atb333atb »

Stiu ca o mulineta este in serviciul unei lansete nu invers... dar un aruncator performant cum sunteti dumneavoastra stie cateva mici trucuri (cum se incarca corect tamburul, frictiunea de buza tamburului, dimetru optim al firului care sa satisfaca si o rezistenta minima necesara, etc), care pot sa ma ajute si pe mine sa castig sau cel putin sa nu pierd catva metri. Un prieten mi-a recomandat sa-mi iau versiunea de 68mm diametru tamburului pentru a evita frecarea cu primul inel care ar aparea la varianta mai mare (de 80 mm ) legate de pozitia mulinetei fata de inel la un bat de 3,60.
Avand in vedere economia de piata si faptul ca le voi folosi in primul rand la pescuit, distantele lungi fiind doar un mijloc, nu un scop am luat in calcul si banaxul...
Din cate stiu dumneavoastra folositi okuma spector pentru lansari in mod curent. Cam ce diametru are tamburul acelei mulinete?
Imi cer scuze pentru intrebarile oarecum de incepator, nu am avut posibilitatea sa le testez in conditii reale, din acest motiv incerc sa aflu ce ar alege altcineva in locul meu, care are mai multa experienta.
Daca se poate sa-mi recomandati si un fir bun pentru casting care sa nu depaseasca 100 ron/1000m as fi recunoscator.
Multumesc anticipat.

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

atb333atb scrie:Stiu ca o mulineta este in serviciul unei lansete nu invers... dar un aruncator performant cum sunteti dumneavoastra stie cateva mici trucuri (cum se incarca corect tamburul, frictiunea de buza tamburului, dimetru optim al firului care sa satisfaca si o rezistenta minima necesara, etc), care pot sa ma ajute si pe mine sa castig sau cel putin sa nu pierd catva metri. Un prieten mi-a recomandat sa-mi iau versiunea de 68mm diametru tamburului pentru a evita frecarea cu primul inel care ar aparea la varianta mai mare (de 80 mm ) legate de pozitia mulinetei fata de inel la un bat de 3,60.
Avand in vedere economia de piata si faptul ca le voi folosi in primul rand la pescuit, distantele lungi fiind doar un mijloc, nu un scop am luat in calcul si banaxul...
Din cate stiu dumneavoastra folositi okuma spector pentru lansari in mod curent. Cam ce diametru are tamburul acelei mulinete?
Imi cer scuze pentru intrebarile oarecum de incepator, nu am avut posibilitatea sa le testez in conditii reale, din acest motiv incerc sa aflu ce ar alege altcineva in locul meu, care are mai multa experienta.
Daca se poate sa-mi recomandati si un fir bun pentru casting care sa nu depaseasca 100 ron/1000m as fi recunoscator.
Multumesc anticipat.
Am sa incep cu o alta gresala in masa pe care o fac pescarii atunci cand isi pregatesc mulinelele pentru aruncari lungi : umplerea tamburulu "la fata" .
Exceptand riscul formarii perucilor la aruncare , incarcarea tamburilor "la fata" are si alta problema : micile bucle plecate de pe tamburul incarcat la refuz , chiar daca nu ajung sa faca peruci , bat pe inele si astfel aruncarea este mult diminuata.
In economia concursurilor eu imi incarcam tamburii cu 1-2 mm sub limita maxima. Evitam astfel formarea perucilor fara sa vad mari diferente la aruncare. Imi asumam lipsa catorva metrii la lansare pentru a nu pierde timp cu descurcatul firelor sau cu ruperea acestora.
In primavara acestui an , la concursul de casting , a castigat Iohann cu o mulineta incarcata cu 4mm sub limita de incarcare ! Am sesizat acest lucru si am iesit la teste : acelasi om , acelasi model de lanseta ... mulineta ... fir ...plumb , dar cu tamburii incarcati diferit .
Concluzia : lanseurile cu mulineta incarcata cu 2-3 mm sub linia "de fata" arunca CONSTANT distanta maxima , pe cand mulineta incarcata "la fata" avea multe lanseuri diminuate si niciodata nu a depasit distanta maxima din timpul testelor ...
Astfel am ajuns la concluzia celor spuse mai sus .

O alta remarca ce te poate ajuta este diametrul firului. Diferentele de 5 sutimi la grrosimea firului aduce aprox. 10 m in aruncare . Deci atentie la fire atunci cand sunt achizitionate. Multe sunt subdimensionate ( dimensionare este notarea pe eticheta a grosimii firului - ca si aici se fac greseli ).

Intre cele doua modele de la Okuma - V2 60 si 80 recomand modelul mai mic . Este mai usoara . Aruncarile sunt identice .

atb333atb

Mesaj de atb333atb »

Astazi am facut comanda ptr 2 MTX de 3,60 si 2 axeoane v2 de 60. Deabea astept sa le primesc sa le testez :)
Multumesc tuturor ptr sfaturi.

heineken

Mesaj de heineken »

atb333atb scrie:Astazi am facut comanda ptr 2 MTX de 3,60 si 2 axeoane v2 de 60. Deabea astept sa le primesc sa le testez :)
dupa testare imi poti spune si mie cum se comporta multumesc

Alin Galbenu
Moderator

Mesaj de Alin Galbenu »

atb333atb scrie:Astazi am facut comanda ptr 2 MTX de 3,60 si 2 axeoane v2 de 60. Deabea astept sa le primesc sa le testez :)
Eh, cum este?

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”