Allen Besnovich scrie:In Septembrie, la Ebro, am întâlnit un englez care pescuia lângă noi. Avea un set de 2 bete century, nu stiu modelul dar aveau o mandrina diferita (gen fuji plate reel seat) echipate cu inele Kigan cu plecare 50.
Si am avut discuția asta despre inele, el sustinand tare ca inelul de 50 conteaza foarte mult daca pescuim la crap.
Pentru ca, spunea el, folosim mulinete cu diametrul tamburului mare iar pe fir se creează bucle, care se lovesc de inel, si cu cât diametrul este mai mare, frecarea între inel si fir, scade.
Din păcate nu am putut face lansări de test, întrucât pescuiam si eu si el, cu textil de 031.
Teoretic, nu sună rău ce afirma el dar practic ?
Puteai sa ii spui ca daca urci un munte , indiferent ca o iei pe serpentine sau ca o iei de-a curmezisul , tot energia aia o consumi .
Sau daca vrei sa reduci un diametru de bucla la una mai mica ( inelul de varf ) consumul de energie este acelasi ( frecarile ) . Consumul total este dat de suma frecarilor de pe toate inelele. Frecarea mai mare pe un prim inel mai mic reduce frecarile pe celelalte inele .
Frecarea mai mica pe un inel mare lasa o frecare mai mare pe urmatorul.
Nicu Dinescu la un antrenament de casting a aruncat fara sa isi dea seama cu firul trecand pe langa primul inel . Dadea 180 si ceva de metrii . Cand a observat problema si a remediat-o ,credea ca "rupe norii" . Surpriza . Aceleasi aruncari .
P.S. pot sa spun orice , ca tot alea cu inel de 50 se vand mult mai bine. Si una este sa vinzi un inel de 50 si alta este sa vinzi unul de 40

. Stiu ei ce stiu ,cei care promoveaza inelul de 50 .