Okuma X-Spot, noua mulineta Okuma pentru spod & marker!
Primul lucru care mi-a sarit in ochi este tamburul cu buza lata, la un unghi de ~45 grade care da impresia de tambur si mai mare si iti sugereaza ca e facuta pentru distanta. Tamburul are 3 clipsuri din metal, toate 3 fiind arcuite. Frana FPD(fast progressiv drag) este o frana rapida care imita(destul de bine) QD-ul de la Daiwa. Are nevoie de sub jumatate de rotire de la pozitia inchis pana la pozitia folosita la un dril. Pana la deschis complet ii trebuie ~1 rotire. Mulineta nu are antireverse decuplabil, deci mergem inainte ca inainte era mai bine.

Parghia pentru decuplat exista dar nu pune in miscare acel arculet de sub rotor care la alte modele decupleaza antireversul. Inca nu am desfacut-o dar tare mi-e ca se poate face sa decupleze antireturul. Daca acest sistem ar fi decuplabil si ar veni cu tambur de rezerva, macar de grafit, ar fi o mulineta extraordinara pentru pescuit. Mulineta in ciuda raportului mare de recuperare(5,1) pare sa aibe forta suficienta, nu gafaie, nu caraie, am agatat diverse obiecte si le-am tras prin camera.
Rotorul nu are joc deloc, doar manivela are putin joc la ax, probabil acolo se simte lipsa a unui rulment pe o parte. In rest ai putea sa juri ca are 4-5 rulmenti ca Axeon V2, nu se simte lipsa unor rulmenti, merge foarte bine. Defapt diferenta consta in lipsa celui de-al 2-lea rulment de la axul manivelei si lipsa rulmentului de la galet dar cred ca nu ii trebuie mai mult, tinand cont pentru ce a fost proiectata. Mulineta este foarte usoara pentru gabaritul ei, are in jur de 650gr, nu scrie pe cutie dar comparand-o cu un Oryx 60, nu se simte o diferenta mare.
Firul este aranjat aproape impecabil. Nu stiu cat de bine se vede in poze dar va asigur ca asa este. Cand slabesti frana, auzi un click puternic al arcului, iti da senzatia de lucru facut cu simt de raspundere, la fel se intampla si cu caraitul tamburului, zgomot care se aude foarte sanatos. Tamburul are maxim 1,5mm joc pe ax daca tragi de el iar joc stanga/dreapta nu are deloc! Arcul pick-up -ului lucreaza impecabil(nu la fel de puternic, ca la Daiwa dar mai bun decat la alte mulinete cu pretentii), permite rabatarea in orice pozitie iar pick-ul -ul se blocheaza cand atinge pintenul. O observatie legata de tamburi si fluturas de frana. Tamburii astia de ultima generatie de la Okuma sunt perfect compatibili cu orice mulinete veche Okuma atata timp cat vorbim de marimi echivalente( de ex. cel de la X-Spot merge la Axeon, Axeon V2, Spector, Integrator, iar cele de la Trio merg pe Oryx 60, Axeon V2 60 sau Powerliner). Singura problema este ca se modifica frana. Indiferent ca folosesti fluturii FPD pe tamburi de la alte Okume sau ca folosesti alte fluture pe modelele cu FPD din fabrica, frana nu va mai fi rapida si devine una clasica. Pentru a functiona FPD-ul trebuie folosit tamburul propriu al mulinetyei cu fluturele cu care vin din fabrica(cel FPD). De aici trag concluzia ca discurile din tambur difera cu mult fata de cele de la modelele anterioare de la Okuma. Probabil discurile sunt din teflon sau carbon iar arcul din fluture se comprima mai putin si mai greu. Oricum, frana este geniala.
Despre fiabilitate nu ma pronunt pentru ca inca nu a fost pusa la treaba, e luata pentru anul viitor. Dupa parerea mea va face fata fara probleme(ma refer la aparitia de jocuri din cauza bucselor care oricum se pot inlocui) 1-2 sezoane in regim de pescuit intensiv si probabil va tine si 10 ani la un pescuit de placere. Mulineta inspira incredere si forta. Sa vedem cum se va comporta in teren.