sfat achizitie echipament crap

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

dancalinescu
Mesaje: 242
Membru din: Lun Aug 03, 2015 13:42
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de dancalinescu »

Well, in functie de bugetul de care dispunem, fiecare definim diferit notiunea de "ieftin".
Pentru mine de exemplu ieftin inseamna Hakuyo Advance 362 3,5 lb 2 buc imperecheata cu o mulineta Hakuyo YK5000. Nu regret deloc achizitionarea acestor scule. :)

@ Ovideli : 2 lansete in loc de 1 pentru invatat sa lansez = mai mult exercitiu. :))

Avatar utilizator
vasea
Mesaje: 385
Membru din: Mie Mai 12, 2010 9:24
Puncte: 0
Localitate: Iași

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de vasea »

Am ajutat un prieten aflat în aceeași dilema ca și tine, la recomandarea mea și luat FL Strategist de 3.90 3,75 lbs și mulinete trabucco castforce. Mulinetele ar putea părea cam mici pentru pescuit la crap dar sunt foarte bune, ușoare și axează firul frumos iar bețele FL sunt super eu chiar am remas impresionat când am aruncat cu ele, sunt ușoare, lucrate frumos și ordonat, mandrina fuji simplă și foarte ușor de incarcat, în lanseu ( prietenul meu nu a aruncat niciodată cu bețe de crap dar mi-a fost foarte ușor să îl învăț să arunce cu FL ) și cred ca nu au rival în prețul asta. Mtxurile s-ar putea să fie prea rigide pentru început și cred ca ți s-ar potrivi mai bine FL. Părerea mea.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de Dan Mitranescu »

In niciun sport nu este recomandat ca juniorii sa foloseasca alt echipament decat in sportul de baza.
Incepand cu tabla de sah si terminand cu bata de baseball ( minge, crosa, racheta, paleta, ... ) toate sunt la fel , chiar daca avem de a face cu copii in perioada junioratului.

Nici macar antrenamentele nu se fac cu ustensile de alt calibru, deoarece deformeaza calitatile sportive.

Am facut polo pe apa. Aveam interzis sa aruncam cu mingi medicinale de 2 kg. Aparent in mintea noastra era faptul ca atunci cand vom pune mana pe una mai usoara ( cea de polo ) o sa rupem plasa.
Total gresit. Pe langa faptul ca pierdeam la capitolul forta, nici sutul nu era mai tare. Incarcarea bratului ( forta, acceleratie ) trebuie adaptata fiecarei greutati in parte, pentru rezultate maxime.
Niciodata un halterofil care impinge de la piept 200 kg, nu o sa loveasca cu pumnul mai tare ca un boxer ce se antreneaza la sac ( fara nicio greutate suplimentara ).
Juniorii din sporturile cu mingea nu folosesc mingi mai usoare sau mai mici. Sa formezi un om ani de zile cu ceva, si sa ii ceri sa se adapteze la alceva , ... este ca si cum ia totul de la inceput, poate chiar mai greu.

La fel este si cu lansetele. Important este sa stii de ce ai nevoie mai tarziu, asta daca esti "incepator". Daca stii ca vei avea nevoie de o lanseta moale ca "senior", pai ia direct unele de aceeasi putere. Sau daca vezi ca lumea tinde catre lansete care ajuta in lansare, la fel, cauta ceva similar.
Sa-ti iei lansete moi ca esti "junior" si sa vrei peste cativa ani sa-ti iei ceva mai tare pentru distanta, pai vei avea o surpriza. Nu vei reusi sa te folosesti de o lanseta pentru distanta deoarece mana ta este obisnuita altfel, cu alte forte si alte accelerari care dau distanta maxima pentru o lanseta moale.
Va spune asta unul patit, care a tras un an sa se adapteze de la o lanseta la alta putin mai tare. Asta de curand , la crap.

In trecut am mai avut o experienta de acest fel. Prin '97, "furat" de reclama unui bat Baltzer de spinning, in care era prezentat cum se poate uni varful cu cotorul , fara ca lanseta sa cedeze, mi-am cumparat produsul. Am pescuit cu ea 5 ani. Pescuiam bine si ma adaptasem perfec la bat.
Atentie maxima la semnale, intepat energic pana pe spate, drilluri greu controlate in jurul barcii deoarece lanseta devenea de un metru in sarcina , ... , mergea treaba, in comparatie cu prietenii pescari.
Totusi trageam cu ochiul la ei si cu urechea la informatiile pe care le aveau despre scule. Tendinta era si in spinning tot catre bete cat mai rigide si mai usoare.
Am inceput sa fac legatura si cu notiunile de fizica pe care le aveam , vedeam si cum prietenii faceau un pescuit mai lejer ( chiar daca prindeau mai putin :D ) si am observat diferentele pentru o lanseta mai rapida: Semnal mai bun ( se simte mai bine prin ceva rigid decat prin ceva moale ), inteparea mult mai rapida si mai ferma, drillul controlat mai bine, ... Am decis sa trec la o lanseta rigida.
A urmat o perioada de 2 ani in care parca nu mai eram eu. Parca se schimbase totul. Nu mai percepeam nimic din purtatul nalucilor, atacurile mi se pareau agataturi, rupeam fire. Am insistat numai din ambitia de a ma adapta la ce stiam sigur ca este mai bun, respectiv lanseta mai rigida de care vorbea.
Cunosc destule cazuri in care pescarii au renuntat la o lanseta mai buna, pentru ca nu se puteau adapta la altceva.

P.S. asa ca renuntati la orice idee de "incepator" si luati in calcul numai unde vreti sa ajungeti, daca tot aveti aceasta informatie la dispozitie.

Avatar utilizator
vasea
Mesaje: 385
Membru din: Mie Mai 12, 2010 9:24
Puncte: 0
Localitate: Iași

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de vasea »

E posibil sa arunci în bălădăi cu o lanseta prea rigida. La 200 lei bucata FL Strategist sunt foarte bune. Părerea mea.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de Dan Mitranescu »

vasea scrie:E posibil sa arunci în bălădăi cu o lanseta prea rigida. La 200 lei bucata FL Strategist sunt foarte bune. Părerea mea.
Aruncatul in "baladai" al unui corp este cu atat mai accentuat cu cat ustensila folosita este mai elastica. ( crose de golf, rachete de tenis, bate de baseball, sageti de arc, ... ). In toate situatiile in care se vizeaza precizia, se cauta "cat mai rigid".

Inclusiv la lansete , pentru o aruncare de precizie ( ca distanta , nu neaparat ca directie ) in zone apropiate, se lasa firul cat mai scurt pentru a rigidiza ansamblul. :wink:

FL strategist a fost facuta dupa MTX14 ca forma. :wink: ( ca si avertizorii 2013, 2014,... :D )
Numai ca micile compromisuri facute pentru a obtine un pret mai bun in comparatie cu produsul de baza, au dus la riscuri . Aici ma refer in primul rand la mufarea care lasa de dorit cat si la material. Acestea fiind principalele cauze care duc la atatea bete rupte din acest model.
Da, pentru un "incepator" strict privind forta de aruncare, sunt bune, dar pentru un pescar cu putere peste medie nu prea mai sunt bune, ca una rupta face cat diferenta pana la un set fara probleme. Nu zic doua ...
Pe piata sunt si alte bete la 200 lei pret de raft ( si 160 lei pret de depozit :wink: ), care pentru a face compromisuri in favoarea unui pret mai bun, au ales in situatia materialului mai slab, macar sa puna mai mult, ca lanseta sa nu se rupa. Deci compromisul de care vorbeam este "pe fata" si anume o greutate mai mare. ( la MTX8 ma refer ).

Nu vreau sa para o discutie contradictorie sau subiectiva din partea mea. Vreau sa spun numai cum am gandit strategia vanzarii acestor lansete ( gama MTX ). Adica fara compromisuri. Ca sa pot oricand sa vorbesc fara sa mi se bata obrazul. Nu poti sa ma acuzi ca recomand o lanseta mai grea in detrimentul uneia mai usoare, cu putere mai mica ... si care se rupe destul de des in comparatie cu prima.

O lanseta cu rata de rupere teoretica cum o are Strategistul ( inca nu au fost evenimente de luat in seama, dar ... ) cu pret de vanzare de 160 lei ( 120 lei pret de depozit :D , adica aproape la jumatate :wink: ) , cu aceeasi greutate si chiar putin mai taricica :wink: este MTX6.
De ce sa nu fie mai buna pentru "un incepator" ?
P.S. nu am recomandat niciodata MTX6 , dar acum nu am incotro. :D

Avatar utilizator
vasea
Mesaje: 385
Membru din: Mie Mai 12, 2010 9:24
Puncte: 0
Localitate: Iași

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de vasea »

Nu pot sa nu observ aceasta tendința a dvs. de combate cu argumente mai multe sau mai puține pe cei care nu recomanda sau aplauda lansetele hakuyo. Nu vreau ca subiectul omului sa devin o polemica, îmi cer scuze anticipat fata de el, nu sunt specialist în domeniu, dar de fiecare data scriu in topicul unde am ceva experiență personala. Nu putem sa avem toți aceeași părere indiferent de număr argumentelor.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de Dan Mitranescu »

vasea scrie:Nu pot sa nu observ aceasta tendința a dvs. de combate cu argumente mai multe sau mai puține pe cei care nu recomanda sau aplauda lansetele hakuyo. Nu vreau ca subiectul omului sa devin o polemica, îmi cer scuze anticipat fata de el, nu sunt specialist în domeniu, dar de fiecare data scriu in topicul unde am ceva experiență personala. Nu putem sa avem toți aceeași părere indiferent de număr argumentelor.
Si eu nu pot sa nu remarc faptul ca majoritatea parerilor mele sunt combatute numai cu astfel de explicatii. :( Adica tot ce se poate observa la mine este o discutie contradictorie de vanzator ofuscat... Zeci de mii de aruncari cu lansete nu se pun, patru concursuri de casting organizate, contact permanent cu cei mai buni aruncatori din tara, constructorul celei mai populare lansete ( MTX14) si a celei care a dovedit singurele aruncari de peste 200m ( Class ), nu se vad. Vreau sa fiu vanzator, asta este tot ce trebuie sa se inteleaga ? Pacat ...

Am specificat ca doresc un dialog argumentat si prieteneasc.Mai mult nu am ce face, decat sa-mi cer scuze si pentru interventia asta, cu speranta ca totusi am reusit sa invat pe cineva ceva.

P.S. In sensul celor spuse, recomand FL Strategist, dar cu o imbunatatire ( ca altfel nu puteam :) ):
http://danmitranescu.ro/268-1399/LANSET ... -3-90m.php

P.P.S. scuze pentru gresala de mai sus in care spuneam ca are 420g ca si 14-le.

Avatar utilizator
Sorin Calin
Mesaje: 126
Membru din: Joi Ian 15, 2015 21:07
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de Sorin Calin »

:) Dan explica pana la urma niste detalii destul de ok despre produsele pe care le vinde si bravo lui de ce ii sare toata lumea in cap nu inteleg ? daca suntem putin atenti se practica si de la alte magazine de profil chiar pe acest forum si liniste totala ...
ps:eu am Fl partenerul meu de pescuit are Mtx ,multumiti amandoi acum care din ele s or rupe ceea ce nu cred vom vedea...
Nume utilizator schimbat din domnitoru'

Avatar utilizator
Simu Alexandru
Mesaje: 699
Membru din: Vin Oct 03, 2014 8:59
Puncte: 0
Localitate: Bragadiru

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de Simu Alexandru »

pe orice balta te duci din 30 de pescari 15 au mtx-uri deci calitate pret sunt printre cele mai ok de pe piata si multumiri domnului dan ca le-a mai ieftinit asa mi-am luat si eu 14-le:))
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club
Nume utilizator schimbat din SEPY31

dancalinescu
Mesaje: 242
Membru din: Lun Aug 03, 2015 13:42
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: sfat achizitie echipament crap

Mesaj de dancalinescu »

Eu unul dau in scris ca sunt fanboy Hakuyo.
Nu am MTX-uri dar nu pot sa nu observ faptul ca 14le si class-ul cam bat la fund bete cu preturi mult mai piperate de la producatori cu renume.
Citeam despre ceva concurs de casting unde 14le lua tot podiumul cu lansari mult peste concurenta. E adevarat ca si lanseur-ul are un cuvant de spus in ceea ce priveste distanta dar totusi...

@Dan : O intrebare. Care sunt totusi diferentele demne de mentionat intre advance 362 (evident produsul low cost din brandul Hakuyo) si omologii din categoria MTX? (prin omologi ma refer la betele de 3,6 din 2 buc cu 3.5 lb)
Ma gandesc ca prima diferenta ar fi concentratia de carbon si greutatea. Ce alte diferente consideri demne de mentionat?

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”