In niciun sport nu este recomandat ca juniorii sa foloseasca alt echipament decat in sportul de baza.
Incepand cu tabla de sah si terminand cu bata de baseball ( minge, crosa, racheta, paleta, ... ) toate sunt la fel , chiar daca avem de a face cu copii in perioada junioratului.
Nici macar antrenamentele nu se fac cu ustensile de alt calibru, deoarece deformeaza calitatile sportive.
Am facut polo pe apa. Aveam interzis sa aruncam cu mingi medicinale de 2 kg. Aparent in mintea noastra era faptul ca atunci cand vom pune mana pe una mai usoara ( cea de polo ) o sa rupem plasa.
Total gresit. Pe langa faptul ca pierdeam la capitolul forta, nici sutul nu era mai tare. Incarcarea bratului ( forta, acceleratie ) trebuie adaptata fiecarei greutati in parte, pentru rezultate maxime.
Niciodata un halterofil care impinge de la piept 200 kg, nu o sa loveasca cu pumnul mai tare ca un boxer ce se antreneaza la sac ( fara nicio greutate suplimentara ).
Juniorii din sporturile cu mingea nu folosesc mingi mai usoare sau mai mici. Sa formezi un om ani de zile cu ceva, si sa ii ceri sa se adapteze la alceva , ... este ca si cum ia totul de la inceput, poate chiar mai greu.
La fel este si cu lansetele. Important este sa stii de ce ai nevoie mai tarziu, asta daca esti "incepator". Daca stii ca vei avea nevoie de o lanseta moale ca "senior", pai ia direct unele de aceeasi putere. Sau daca vezi ca lumea tinde catre lansete care ajuta in lansare, la fel, cauta ceva similar.
Sa-ti iei lansete moi ca esti "junior" si sa vrei peste cativa ani sa-ti iei ceva mai tare pentru distanta, pai vei avea o surpriza. Nu vei reusi sa te folosesti de o lanseta pentru distanta deoarece mana ta este obisnuita altfel, cu alte forte si alte accelerari care dau distanta maxima pentru o lanseta moale.
Va spune asta unul patit, care a tras un an sa se adapteze de la o lanseta la alta putin mai tare. Asta de curand , la crap.
In trecut am mai avut o experienta de acest fel. Prin '97, "furat" de reclama unui bat Baltzer de spinning, in care era prezentat cum se poate uni varful cu cotorul , fara ca lanseta sa cedeze, mi-am cumparat produsul. Am pescuit cu ea 5 ani. Pescuiam bine si ma adaptasem perfec la bat.
Atentie maxima la semnale, intepat energic pana pe spate, drilluri greu controlate in jurul barcii deoarece lanseta devenea de un metru in sarcina , ... , mergea treaba, in comparatie cu prietenii pescari.
Totusi trageam cu ochiul la ei si cu urechea la informatiile pe care le aveau despre scule. Tendinta era si in spinning tot catre bete cat mai rigide si mai usoare.
Am inceput sa fac legatura si cu notiunile de fizica pe care le aveam , vedeam si cum prietenii faceau un pescuit mai lejer ( chiar daca prindeau mai putin

) si am observat diferentele pentru o lanseta mai rapida: Semnal mai bun ( se simte mai bine prin ceva rigid decat prin ceva moale ), inteparea mult mai rapida si mai ferma, drillul controlat mai bine, ... Am decis sa trec la o lanseta rigida.
A urmat o perioada de 2 ani in care parca nu mai eram eu. Parca se schimbase totul. Nu mai percepeam nimic din purtatul nalucilor, atacurile mi se pareau agataturi, rupeam fire. Am insistat numai din ambitia de a ma adapta la ce stiam sigur ca este mai bun, respectiv lanseta mai rigida de care vorbea.
Cunosc destule cazuri in care pescarii au renuntat la o lanseta mai buna, pentru ca nu se puteau adapta la altceva.
P.S. asa ca renuntati la orice idee de "incepator" si luati in calcul numai unde vreti sa ajungeti, daca tot aveti aceasta informatie la dispozitie.