Sfaturi utile echipament pescuit

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

danbd
Puncte: 0

Mesaj de danbd »

Deschid acest topic cu o situatie a mea, in speranta ca in spatele ei vor aparea si alte sfaturi aparent banale dar care sunt foarte importante

Un sfat pe care il dau din pozitia de pescar amator, sfat care sper sa nu fie rapid demitizat, este acela ca la mulinete (ma refer in principiu la mulinetele low cost pentru ca nu stiu daca si la cele scumpe sunt alese aceleasi solutii constructive) la sfarsitul unei partide sa fie lasate cu franele moi.

In continuare voi argumenta afirmatia:

Nu stiu exact de ce (pot doar sa intuiesc motivul) dar fluturele (elementul de reglaj al franei) are in constructie un arc in fata piulitei, care pe masura ce strangem frana se tensioneaza pana la punctul cand spirele se ating una de alta rezultand o "bucsa"

Mergand mai departe, acest arc ramane comprimat cat este frana stransa, si dupa cum afirmam la inceput, "la mulinete low-cost" arcul nu este dintr-un material prea stralucit, implicit tinde sa nu se mai intoarca la forma initiala pierzandu-si elasticitatea. Fenomenul se resimte prin faptul ca pe masura ce desfiletam fluturele acesta incepe sa aiba joc, iar la nivel functional frana nu mai lucreaza progresiv.
Cele 2 fenomene sunt traite de mine, situatie de la care am tras concluzia, si de la care am gasit si solutia (una avuta in casa)

Daca s-a ajuns in aceasta situatie in care frana nu mai lucreaza progresiv in raport cu strangerea si mai ales desfacerea fluterelui se poate incerca urmatorul artificiu:

Se desface fluturele, se desfac suruburile care tin ansamlul si se inlocuieste arcul cu o "bucsa" masurata la lungimea arcului (tineti cont ca arcul deja s-a deformat deci lungimea initiala a fost mai mare). Acum apare intrebarea de unde "bucsa" la mine in casa. Prima idee pe care am avut-o am si folosit-o si anume un pix care avea diametru apropiat cu arcul. Dupa " tunning" am tras urmatoarele concluzii:

concluzii pro:
1. fluturele nu mai are joc
2. frana lucreaza din nou progresiv pe desfiletarea fluterelui.
3. prin comparatie cu o mulineta nemodificata (dar care este identica ca brand/model) aproape noua si care mergea bine am senzatia ca de la tambur blocat la o frana slaba s-a scurtat cursa. (Aparent este normal, eliminandu-se elementul elastic din ansamblu)

Concluzii contra:
1. cred ca ansamblului modificat i-a crescut riscul de stricare filet piulita din fluture (darca arcul nu este prea straluit nici piulita nu e departe). Cred ca arcul pe langa alte roluri, proteja un pic piulita la utilizari abuzive de tip strangeri excesive ale fluturelui.

Concluzii finale:
1. frane lasate moi cand lanselele sunt in balcon
2. a nu se forta strangerea fluterului cand vrem sa aruncam deoarece riscam distrugerea arcului si mai grav a piulitei din fluture.

Rog daca mai sunt si alte sfaturi referitoare la astfel de situati si mai mult artificii pentru rezolvarea lor sa le impartasiti si cu mine

P.S. in prima faza am crezut ca "bucsa" este inovatia mea, am zis ca "moama am descoperit coada la pruna" dar intamplator la o ora dupa ce am "tunat mulinetele, 2 la numar" am citit pe un forum despre cineva care a facut acelasi artificiu mai elaborat, deci este o metoda aplicata si de altii, mai ales de altii.
P.S. imi cer scuze pentru eventualele greseli de ortografie si mai ales pentru lungimea postului.

Cu stima,

Dan Mitranescu
Veteran

Re: Sfaturi utile echipament pescuit

Mesaj de Dan Mitranescu »

Subiectul este foarte bun !

Nu am prea inteles treaba cu bucsa din pix . Nu stiu , daca inlocuieste arcul ,cum ramane frana progresiva ...
Faptul ca pe ax ramane o bucata de plastic ( in locul arcului) poate da doua probleme in timp :
- sa se sparga cand ne este lumea mai draga sau sa se deformeze si sa inceapa sa frece pe ax , ducand la o frana "in hopuri" sau permanent comprimata ( datorita frecarii pe ax decomprimarea se face greu).
Am prieteni care si-au facut chiar din teflon , bucsa fiind mai solida ca una din teava de pix si au avut aceleasi probleme. Asa ca o bucsa de metal inoxidabil este mai buna.

Frana rapida ( bucsa metalica , limitarea plajei de franare ) este preferata de multi pescari , mai ales de catre cei care folosesc lansete lungi si forteaza frana la aruncare. Este nevoie de o frana tare , iar trecerea la una necesara "in asteptare" este destul de deranjanta cand avem o frana progresiva pe arc.

Legat de frana lasata stransa in afara pescuitului , nu am avut probleme niciodata. Ce recomand aici este stergerea discreta cu vaselina a discurilor din tambur pentru a nu oxida . In rest nu stiu altceva cu probleme.

Ce pot eu sa recomand deocamdata ( am sa ma mai gandesc) este ca lansetele sa nu fie stranse ude si sa se bage in huse impermeabile. Pot aparea exfolieri ale lacului.
La undite chiar nu este bine sa se puna dopul la transport.

Lansetele sa nu fie stranse bagand varful prin inelul de plecare de la cotor.

Cand se desfac lansetele intepenite sa se tina cu mainile cat mai aproape de mufare si de aici sa se incerce rasucirea inversa a tronsoanelor . Nu de la distanta , nu de inele . O racire a zonei atunci cand este cald ( cu apa ) este benefica.

George-Alexandru
Partener Crapmania.ro

Mesaj de George-Alexandru »

Este normal ca fluturele cand frana este slabita sa aibe putin joc,la fel si tamburul.Sistemul care da progresivitatea franei nu este fluturele mulinetei ci discurile de metal si cele de frictiune care se afla in interiorul tamburului fixate de o siguranta.Fluturele prin strangere pune presiune pe acele discuri,sistemul se bazata pe reglarea fortei de frecare intre discurile metalice si cele de frictiune aflate intr o miscare relativa.

Intradevar frana trebuie folosita doar cand se pescuieste,in rest frana trebuie sa stea slaba pt ca altfel presiunea pusa de fluturele strans pe sistem va afecteaza in timp elasticitatea discurilor de frictiune.
George Alexandru
General Manager 4Carp
Presedinte C.S. Green Lake
ViceCampion National 2014

danbd

Mesaj de danbd »

Multumesc pentru raspunsuri.
Dan Mitranescu scrie: Faptul ca pe ax ramane o bucata de plastic ( in locul arcului) poate da doua probleme in timp :
- sa se sparga cand ne este lumea mai draga sau sa se deformeze si sa inceapa sa frece pe ax , ducand la o frana "in hopuri" sau permanent comprimata ( datorita frecarii pe ax decomprimarea se face greu).
Am prieteni care si-au facut chiar din teflon , bucsa fiind mai solida ca una din teava de pix si au avut aceleasi probleme. Asa ca o bucsa de metal inoxidabil este mai buna.
Aveti perfecta dreptate, se pare ca reparatia ramane in picioare dar metoda constructiva nu, poate doar sa iti faci o idee care este diferenta, si asa ajungem la o alta intrebare: unde gasim bucsa din otel inoxidabil(poate intr-o clipa de slabiciune dati un pic din casa :D ), pt ca iesi scump sa faci pt tine 4 bucsi la un strungar.
George-Alexandru scrie:Intradevar frana trebuie folosita doar cand se pescuieste,in rest frana trebuie sa stea slaba pt ca altfel presiunea pusa de fluturele strans pe sistem va afecteaza in timp elasticitatea discurilor de frictiune
Cu toate ca aveti dreptate in ce spuneti, vreau sa cred ca macar discurile de frictiune sunt dintr-un material adecvat si la mulinetele entry-level, astfel incat revenirea lor sa nu fie influentata de stationarea intr-o anumita pozitie. Arcurile de tip " soare" sunt mai rezistente la deformari permanente, dar nu neg deloc afirmatia dumneavoastra, doar ii dau cauze atenuante.
Dan Mitranescu scrie:Nu am prea inteles treaba cu bucsa din pix . Nu stiu , daca inlocuieste arcul ,cum ramane frana progresiva ...
Desi poate off topic vreau sa argumentez un pic ce am spus referitor la frana progresiva.
Daca principiul de functionare al franei este asa cum consider eu si anume in tambur exista un disc fix in raport cu axul mulinetei dar liber in raport cu tamburul si unul liber in raport cu axul, dar fix in raport cu tamburul (varianta simpla desi cred ca exista si multidisc, nu am desfacut un tambur pana acum), atunci prin infiletarea fluturelui acesta va apropia discul liber in raport cu axul de discul fix cu o distanta per tura egala cu pasul filetului de pe ax. Astfel, din momentul in care cele 2 discuri se ating, frana devine din ce in ce mai puternica pana cand putem spune ca "cele 2 discuri devin corp comun" si tamburul nu se mai roteste.
Considerand cele de mai sus corecte, diferenta intre ansamblu cu arc si cu bucsa, este ca in cea cu arc creste cursa (prin comprimarea arcului), deci ofera un reglaj mai fin al franei, cu dezavantajul ca rotesti mai mult de la liber la strans, dar in ambele cazuri tot progresiva este ca doar nu se transforma in "on/off" :D

Imi pare rau ca am aruncat la gunoi arculetele deoarece era de efect o poza cu unul bun si unul prost, la care se vedea clar ca spirele erau aproape lipite una de alta.

Multumesc pentru raspunsuri, pentru evidentierea greselilor si pentru completari.

P.S. Dl Dan Mitranescu, nu stiu ce mulinete aveti acum, dar nici Axeon si nici TD6000, din punctul meu de vedere nu intra in categoria low-cost (termen folosit gresit de mine trebuia mai bine sa zic entry level), ele fiind niste mulinete foarte bune chiar daca pretul este mai mic.

Alin Galbenu
Moderator

Mesaj de Alin Galbenu »

Total de acord cu slabitul frânei după pescuit! Mereu am discuții cu baietii la pescuit, pt ca ei prefera sa strângă frânele la maxim după încheierea partidei iar eu îi sfătuiesc sa nu facă asta, si apoi incepe distractia :))

Domnul danbd, sunteti pe aproape cu principiul de funcționare al frânei, daca nu ați desfăcut un tambur pana acum, poate va ajuta poza următoare.
Sunt 3 discuri metalice, si 3 nemetalice (pâslă), iar cel din mijloc este fixat in tambur. Asta e tot.

Imagine

danbd

Mesaj de danbd »

O poza face cat 1000 de cuvinte.

Multumesc,

Ramane in picioare intrebarea:
Unde gasesc bucsa din otel, ca la strungarul din colt nu deschid usa fara 50 ron?. si pe banii astia gasesc "rulmenti" daca am noroc

Multumesc,

Ungureanu Bogdan
pescar de competitie

Mesaj de Ungureanu Bogdan »

http://www.romstal.ro/piulita-cu-autobl ... 985-p18532

eu am facut la daiwa emblem pro cu asa ceva, si am mai pilit ff putin din ea ca sa imi intre in locul arcului in mod fest.
a iesit super lucrarea.
insa sunt 2 variante de a-ti tuna frana rapida. una din tambur si din saibele tamburului si cealalta prin inlocuirea arcului fluturelui cu o bucsa din otel inoxidabil.
toate astea depind de modelul mulinetei, calitatea materialelor deja existente in componentele descrise mai sus si ceea ce-ti doresti de fapt de la mulineta. sunt multe de discutat asupra acestei probleme. eu am facut, spre exemplu, aceasta operatie la mai multe modele de mulinete de crap.
va voi sta la dispozitie cu maximum de sfaturi pe care le cunosc.

Spre exempu Doru Croc de la Alexandria detine o mulineta Daiwa emblem spod, modificata de mine ,iar userul florian -4 daiwa emblem pro ,care au fost mulinetele mele:wink:
catch&release

Dan Mitranescu
Veteran

danbd scrie:O poza face cat 1000 de cuvinte.

Multumesc,

Ramane in picioare intrebarea:
Unde gasesc bucsa din otel, ca la strungarul din colt nu deschid usa fara 50 ron?. si pe banii astia gasesc "rulmenti" daca am noroc

Multumesc,
Ca tot se amintea de cineva care a "descoperit" bucsa :) , eu sunt ala :) . Acum 5-6 ani ,pe vechile mele Okuma .
Ulterior am fabricat majoritatea mulinetelor de la Hakuyo cu acest sistem de franare rapid. Unele modele vin si cu arculetul de rezerva.
In timp am modificat sute de mulinete . Am adunat mai multe dimensiuni de bucse din alama . Una costa 3 lei.
O trecere pe la magazin cu capacul mulinetei, poate sa rezolve problema. :wink:

danbd

Mesaj de danbd »

Multumesc pentru raspunsuri.
Ungureanu Bogdan scrie:http://www.romstal.ro/piulita-cu-autobl ... 985-p18532

eu am facut la daiwa emblem pro cu asa ceva, si am mai pilit ff putin din ea ca sa imi intre in locul arcului in mod fest.
a iesit super lucrarea.
Multumesc pentru sfat, sincer mi-a trecut si mie prin "mansarda" ideea unei piulite dar m-a descurajat un pic deoarece ori ai pila buna ori ai flex. Si cu oricare din cele 2 ai o "doamna" langa cu gura pe tine "ca eu am facut curat si tu iti bati joc de munca mea" (duminica m-a gasit inspiratia) si de luni m-a cuprins lenea (glumesc m-am culcat pe o ureche ca poate gasesc ceva de-a gata, testat si aprobat :D)
Dan Mitranescu scrie:Ca tot se amintea de cineva care a "descoperit" bucsa , eu sunt ala . Acum 5-6 ani ,pe vechile mele Okuma
Nu stiam ca sunteti si inventatorul, dar dupa ce m-am trezit la realitate, ca nu eu am inventat coada la pruna (frate daca vrei sa inventezi ceva, tre' sa schimbi domaniu, ca in asta cei de la clasele superioare le-au inventat pe toate... demult :D. Nu e ironie e adevar... Bravo voua!) coreland cu o postara mai veche a dvs in care spuneati ca nu sunteti fan frana de atac si ca ati facut o "mosmoanda" la mulinetele avute pentru scurta cursa fluturelui, beculetele s-au aprins: " nu sunt inventator dar macar sunt pe drum batatorit"

Ungureanu Bogdan scrie:Spre exempu Doru Croc de la Alexandria detine o mulineta Daiwa emblem spod, modificata de mine ,iar userul florian -4 daiwa emblem pro ,care au fost mulinetele mele:wink:
Trebuie sa subliniez ceva. Eu am "tunat" mulinetele nu pentru ca am vrut mai mult... (sa fim seriosi oricat ai vrea, nu poti sa faci din magar armasar si mai ales din amator in "cast-er printr-o "bucsa") ci pentru ca mulinetele in cauza nu erau ok din punct de vedere tehnic, frana chiar nu mergea bine (pe desfiletare fluture era liniara relativ strans pana la un punct unde devenea f moale, nu am o explicatie clara dar asa era) si pentru ca am zis sa le dau o totusi o sansa (mulinete din clasa entry level si luate la mana a 2-a)
Dan Mitranescu scrie:O trecere pe la magazin cu capacul mulinetei, poate sa rezolve problema.
Multumesc, am sa vin poate cu porblema bucsilor rezolvata sau nu, dar sigur cu aceeasi lista facuta de pe site-ul dvs "print screen" cu prea mult negru. (nu stiu daca dvs mai stiti dar doamna de la magazin sigur stie "lista")

Multumesc tuturor si " iarna cat mai scurta"

Dan Mitranescu
Veteran

danbd scrie:
Multumesc, am sa vin poate cu porblema bucsilor rezolvata sau nu, dar sigur cu aceeasi lista facuta de pe site-ul dvs "print screen" cu prea mult negru. (nu stiu daca dvs mai stiti dar doamna de la magazin sigur stie "lista")

Multumesc tuturor si " iarna cat mai scurta"
Tin minte lista "neagra". :D Am zis ca incerc sa remediez problema , dar am uitat. :)

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”