Gastronomie si nu numai....

Sectiune deschisa pentru orice subiect de discutie.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Avatar utilizator
doru_croc
pescar de competitie
Mesaje: 2433
Membru din: Dum Aug 30, 2009 10:01
Puncte: 0
Localitate: Alexandria

Gastronomie si nu numai....

Mesaj de doru_croc »

SFATURI PRACTICE PENTRU PESTE
-Pestele este un aliment cu o insemnata valoare nutritiva datorita proteinelor si grasimilor pe care le contine.Dar din cauza marii cantitati de apa pe care o contine carnea de peste se poate altera usor.
-Vinul nu trebuie sa lipseasca de la nici un meniu pe baza de peste. Varietatea care se potriveste cel mai bine la peste este vinul alb, sec (ex: Riesling, Feteasca). Cu cat carnea pestelui este mai grasa, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.
-Furculita pentru peste are 3 dinti si cutitul este curbat, ele stau in extrema opusa farfuriei.
PONTURI PENTRU VIN
-Nu puneti nimic în vin - nici apa, nici gheata! Alterarea gustului vinului cu orice altceva este o gafa. Beti vinul dintr-un pahar în forma de lalea, cu diametrul gurii îngustat. Rotiti usor paharul (exista forme standardizate la nivel international ale acestora!), pentru a lasa vinul sa-si elibereze aroma.
13
SFATURI
-Pestii devin crocanti la prajit daca se cresteaza pilea din 3 in 3 mm si se presara pe ea un strat subtire de faina de grau.
-Pestele congelat se lasa la dezghetat in lapte.Gustul de frigider dispare si pestele capata o aroma placuta.
-Pestele se pune pe gratarul incins, dupa ce s-a trecut prin ulei cald.astfel nu se va mai lipi si se va rumeni frumos.
-Mirosul de balta pe care il are pestele dispare daca daca in vasul in care sta pestele se pune putina paine neagra sau cativa carbuni de lemn, inca incandescenti.
-Cand puneti la fript peste mare, crestati-l inainte, pentru a se patrunde. Inainte de prajire, pestele se sterge cu un prosop de hartie.
AFUMAREA
-Pestele se poate afuma fie in stare proaspata,fie dupa ce a fost mai intai sarat.Aceasta metoda asigura pastrarea pestelui pe o perioada de timp mai indelungata,fumul actionind ca antiseptic .Pentru conservarea pestelui se folosesc doua metode de afumare,una la cald,la o temperatura de peste 80 grade,timp de 30-60 minute,iar a doua la rece,cu fum la o temperatura de 30 grade cel mult 40 grade.In general pestele preparat prin afumare capata o culoare aurie,gust si miros placut,de produs afumat,fiind un aliment apreciat si care poate fi pastrat mai mult timp in locuri racoroase si bine aerisite.
PREPARAT IN CONSERVA
-Pentru a marii durata de conservare a pestelui se prepara numeroase feluri de marinate si conserve(vezi retete) care se bazeaza pe principiul ca microorganismele nu se pot dezvolta in otet. In general aceste preparate se pastreaza in borcane de sticla ermetic inchise (preferabil capace cu inel de cauciuc).Borcanele cu preparate din peste vor fi pastrate la o temperatura de max. +7 grade.
CURATAREA PESTELUI
-Cand curatam peste avem nevoie de un cutit bine ascutit de o manusa de zale si de multa rabdare.
-Pestele se tine cu mana stanga de cap(se baga in causul palmei) iar cu mana dreapta tragem efectiv cutitul pe sub solzi de la coada la cap(lama cutitului are o inclinatie de 75-85 grade) .La pestii mari(peste2 kg) repetam operatia dupa fiecare rand de solzi desprinsi. Asa nu o sa inprastiem solzii prin toata casa.
-Se taie capul langa operculi (circular sa nu pierdem din carne) dupa care se taie pe burta pana la orificiul anal. Se eviscereaza dupa care se spala bine cu apa rece.Se poate lasa capul sa ararte mai bine in farfurie, dar atunci taiem capul in lungime (pe partea burtii) si scoatem bronhiile.
SARAREA
-Sararea se poate face in trei moduri diferite:sarare uscata,sarare umeda si sarare mixta.
-Sarare uscata: la sararea uscata se foloseste sare comestibila uscata cu care se presara pestele.Prin aceasta metoda se conserva in special pestele slab cum este stiuca,bibanul si speciile de pesti mici.
-Sararea umeda:Aceasta metoda consta in introducerea pestelui proaspat (curatat de intestine si de opercule)intr-o solutie de saramura cu o concentratie de 6-11 % dupa necesitati.Aceasta metoda de conservare se foloseste pentu sararea usoara a pestelui care este destinat uscarii sau afumarii la cald.
-Sararea mixta: consta in tratarea pestelui cu sare uscata pisata(fina) si intoducerea lui dupa aceea in saramura.Aceasta metoda se foloseste pentru conservarea pestilor grasi(gen crap).
USCAREA
-Uscarea pestelui consta in "zvantarea" lui,care se face incet si in mod natural.Pestii se leaga cu o sfoara doi cate doi si se atarna pe sarma la uscat afara in bataia soarelui si a vantului(dupa ce in prealabil au fost curatati de intestine si bronhii).De preferabil locul unde-i vom usca sa fie cu iarba pentu a se evita praful si direrse inpuritati ce pot murdarii pestele.Uscarea pestelui cu aceasta metoda poate dura si doua luni,el putand fi pastrat dupa aceea in bune conditii 2-4 luni.
CONGELAREA
14
-Congelarea este metoda cea mai sigura de conservare a pestelui pe o perioada indelungata cu pastrarea aproape in intregime a valorilor lui nutritive. La pestele congelat de buna calitate aspectul carnii este cel natural iar mirosul este placut,de peste proaspat.Pestele odata decongelat trebuie preparat in intregime.
Cum deosebim pestele proaspat de cel alterat:Pestele alterat pluteste pe apa,spinarea este moale,corpul luat in mana se indoaie usor,suprafata(pestelui) este acoperita cu mucus,bronhiile au un aspect murdar si miros a putrefactie,iar gura este deschisa si ochii afundati in orbite.Pestele proaspat are bronhile de culoare vanata,carnea tare si solzii se curata mai greu.
MAIONEZA DE USTUROI
se freaca usturoiul cu sarea pana devine o pasta
se pune lingura de ulei se freaca in continuare;apoi se pune lingurita de otet si se mai freaca putin
pana se albeste iar la sfarsit se pun cele 2 linguri de apa .
OBS.: Se poata adauga - 1. Maioneza de ou, 2. Ulei sau 3. Smantana dupa dorinte
ANSJOSSALAT-SALATA DANEZA CU ANSOA
Specific: Danemarca
Ingrediente:
Pt.10 salate:
25 fileuri de ansoa
Castraveti in otet 0,400kg
Somon afumat 0,300kg
Ulei de masline 0.075 L
Otet alb 0,075 L
1 lingura mustar
Piper alb,dupa gust
1/2 ceasca de supa de peste{1 cub de supa de peste din comert,dizolvat in apa calduta}
1 lamaie
Rosii proaspete 0,500kg
1 salata verde
Mod de preparare:
Pregatire:
Fileurile de ansoa daca sunt f. sarate se pun in apa calda la desarat,pentru 20 de minute.Daca sunt in ulei se pun la scurs.
Castravetii in otet,de preferinta cei mai mici pt. ca sunt mai dulci,se spala sau se pun in apa rece,20 de min. daca sunt f. acri.
Somonul afumat se taie in fasii,
Daca nu aveti supa de peste,cumparati din comert un cub de supa de peste sau un produs asemanator,si dizolvati in apa calduta ,astfel incat sa obtineti 1/2de ceasca de supa.
Rosiile se spala si se taie cuburi medii.
Salata verde se spala sub jet de apa ,frunza cu frunza.
Preparare:
Fileurile de ansoa se zdrobesc si se freaca cu cateva picaturi de suc de lamaie si cu putin ulei de masline ca sa obtinem o pasta.
Fileul de somon se amesteca cu rosiile taiate,salata verde rupta cu mana sau taiata mare si castravetii in otet taiati felii.
Din ulei,otet,mustar,piper si supa de peste,se face un dresing,mixand f. bine.
Servire:
Pe un platou sau farfurie se pune pasta de ansoa la mijloc,in jur se asaza celelalte ingredienta amestecate.Se stropesc in momentul servirii cu dresingul.Decorati cu lamaie.Somonul,ansoa si supa de peste sunt destul de sarate,dar daca aveti nevoie mai puteti adauga sare.Serviti rece.
SALATA DE ICRE DE CRAP
15
Ingrediente:
-Icre de crap,100 g,
ulei 500 g,
miez de paine 200 g,
lapte 200 ml,l
amaie 125 g,
ceapa 50 g.
Obs.:
Icrele de crap se amesteca cu putin ulei si se pun in frigider timp de 20 min.
Mod de preparare:
-Se reia amestecul, adaugandu-se uleiul putin cate putin. Dupa ce s-a incorporat 3/4 din cantitatea de ulei, se inmoaie miezul de paine in lapte, se stoarce bine, se amesteca cu putin ulei si se adauga la icre. Se adauga apoi restul de ulei, tot putin cate putin si se potriveste gustul cu zeama de lamaie. La sfarsit se adauga ceapa tocata marunt si se mai amesteca cateva minute.
CRAP CU ARPAGIC
Ingrediente:
-1 kg peste,
1 kg arpagic,
200 gr. ulei,
1 lingura faina,
1 pahar mare cu vin,
sare, piper,
patrunjel verde, u
sturoi,
آ foaie de dafin
Mod de preparare:
-Se opareste arpagicul curatat, se prajeste in cratita cu ulei, se adauga o lingura buna de faina, se stinge cu un pahar mare de vin, se mai adauga piper, sare, usturoi pisat, آ? foaie de dafin, patrunjel verde mult. Se lasa sa dea citeva clocote, se adauga pestele taiat bucati, se acopera cratita si se fierbe inabusit. Daca sosul este prea scazut si pestele nu este inca patruns, se mai adauga vin.
CRAP CU CASCAVAL
Ingrediente:
-1 kg crap,
آ kg. cascaval,
300 gr. unt,
sare
OBS. :Pestele curatat, spalat si lasat la sare o jumatate de ora, se asaza in tava pe niste betisoare.
Mod de preparare:
-Se umple burta cu bucati de unt si cascaval ras. Deasupra se pune unt neincalzit si cascaval ras. Se da la cuptor, pina ce pestele este bine patruns si frumos rumenit. Se serveste fierbinte cu unt proaspat deasupra.
CRAP CU CIUPERCI
Ingrediente:
-2-3 cepe albe,
250 g ciuperci,
patrunjel verde,
16
sare, piper,
1 foaie de dafin,
1 pahar vin alb,ulei,
1 lamiie, piine
OBS.: Se rumeneste ceapa in putin ulei, se adauga ciupercile, sare, piper, foaia de dafin, vinul si putina apa, iar la urma patrunjelul taiat marunt.
Mod de preparare:
-Se asaza in acestea crapul taiat bucatele dupa ce inainte a fost spalat si curatat. Se da la foc iute sa fiarba, iar cind e gata se serveste la masa Se garniseste cu felii de piine prajita si felii de lamiie
CRAP CU MENTA
Ingrediente:
-1 crap,
2 morcovi,
2 cepe,
boabe de piper,
otet,
menta,
2 linguri de ulei,
sare, piper
Mod de preparare:
- Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se spala, se portioneaza si se sareaza. Morcovii si ceapa se curata, se taie felii si se pun la fiert. Cind s-au inmuiat, se adauga boabele de piper, o lingura de otet si pestele. Se mai lasa la fiert 10 minute, apoi se scurg si se asaza pe platou. Intr-o cana de apa se pune o lingurita de menta tocata si se da intr-un clocot. Dupa ce se raceste, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust. Acest sos se toarna peste peste.
CRAP CU MORCOV
Ingrediente:
-6 felii mari de crap, 1/2 kg morcov, 6 linguri maioneza (din comert sau preparata acasa), un ardei gras, un ardei iute, o lamiie, ulei, sare, vegeta, cimbru.
Mod de preparare:
-Pestele se asaza intr-o tava unsa cu putin ulei si se presara cu vegeta. Apoi, pe feliile de peste, se aranjeaza ardeiul gras si ardeiul iute, taiate subtire. Se da la cuptor cca 10 minute, apoi se adauga morcovul preparat in prealabil astfel: se rade pe razatoarea mare, apoi se caleste putin in ulei cu sare si cimbru maruntit. Tava se mai lasa la cuptor pina se rumeneste peste. Se lasa la racit. Se asaza in farfurii, ornindu-se cu cite o lingura de maioneza si felii de lamiie.
CRAP CU SOS ROSU SI CASCAVAL
Ingrediente:
-1 crap de 1 kg, 1 pahar mic cu vin, 1 pahar otet de vin indulcit cu putin zahar, 1 pahar mare ulei, 1 kg rosii, 1 pahar smintina, 200g cascaval, 1 lingura unt proaspat, 1 lingura unt topit, 1 ceapa taiata pestisori, sare, piper, foaie de dafin.
Mod de preparare:
Pestele curatat si spalat se lasa 1 ora cu sare. Se asaza apoi in tava cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, untul topit si cel proaspat, uleiul, vinul, otetul de vin, sare, piper, foi de dafin, 100g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se asaza pe farfuria de servit. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat prin sita. Se toarna apoi smintina si restul de cascaval ras. Se mai da la cuptor آ? ora sa se rumeneasca Se serveste fierbinte cu unt proaspat pe deasupra
17
CRAP CU VARZA
Ingrediente:
-1 crap de 2-3 kg, 1 kg varza murata, sare piper, 1 l bulion, 150 ml untdelemn.
Mod de preparare:
Se ia un crap cu cap cu tot, se curata, si se cresteaza pe o parte si pe alta la distanta de 3cm (crestaturile nu se fac foarte adanc), iar in crestaturi si in interiorul crapului se introduce sare si piper. Dupa aceste operatiuni se introduce varza in burta, in gura si in locul branhiilor. Atentie, varza nu de pune foarte indesata, ca sa se patrunda. Se aseaza crapul in tava cu 150 ml untdelemn si se da la cuptor pentru 30 minute, dupa care se intoarce pestele pe cealalta parte, se pune 1 l bulion, si se lasa la cuptor 50 minute. Se taie pestele felii si se serveste impreuna cu varza.
CRAP GRECESC
Ingrediente:
-1 crap cam de 1kg, 1 lamiie,1 pahar ulei, sare, piper
Mod de preparare:
Se scot oasele pestelui cu un cutit ascutit si se cresteaza pentru a fi impanat cu opt felioare dintr-o jumatate de lamiie curatita de coaja si de camasa alba. Se da sare si putin piper si se asaza intr-o tava. Se toarna uleiul si zeama de la o lamiie. Se lasa pina se rumeneste, stropind din cind in cind cu sosul din tava.
CRAP PRAJIT CU ZEAMA DE LAMAIE
Ingrediente:
-1 kg crap, 3 linguri ulei, 2 linguri faina, zeama de lamiie, sare
Mod de preparare:
Se curata pestele, se spala, se taie bucati, se sareaza si se lasa 10-15 minute ca sa patrunda sarea. Se sterge apoi fiecare bucata cu un servet curat si uscat, se da prin faina si se prajeste in ulei incins, pe ambele parti.
Dupa gust, se poate servi cu zeama de lamiie. Se serveste cald, cu cartofi prajiti si salata verde.
CRAP RASOL CU LEGUME
Ingrediente:
-1 kg crap, 1ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 2-3 boabe piper, 1 foaie dafin, 2 linguri zeama de lamiie, 2 linguri ulei, 2-3 cartofi, sare
Mod de preparare:
-Se curata pestele, se spala, se sareaza si se lasa cu sarea 10-15 minute. In acest timp se pune la fiert zarzavatul curatat cu 1 litru apa, putina sare, piper si foaie de dafin. Se lasa sa fiarba pina cind se moaie zarzavatul, apoi se trage cratita de la foc, se pun cartofii taiati in sferturi, se lasa sa dea 2-3 clocote apoi bucatile de peste. Se lasa sa fiarba la foc incet si acoperit cu capac pina cind pestele si cartofii sint gata. Dupa ce s-a racit, pestele se scoate din cratita asezindu-l in mijlocul unei farfurii de servit, iar in jurul lui se aranjeaza cartofii si zarzavatul fiert. Se amesteca uleiul cu zeama de lamiie si cu 2-3 linguri din zeama in care a fiert pestele, se toarna peste peste si peste legume, apoi se presara cu patrunjel tocat.
CRAP UMPLUT CU CIUPERCI SI NUCSOARA
Ingrediente:
-1-2 kg crap, 1 kg ciuperci, 1 kg ceapa rasa, 2 catei usturoi, 1 lingura faina, 250 g unt, citeva bucatele de nucsoara, patrunjel, sare, piper, 1 lingura bulion de rosii
Mod de preparare:
-Se curata pestele, se scot intestinele, se spala, se sterge si se sareaza. Ciupercile spalate se taie feliute subtiri si se inabusa in putin unt cu ceapa rasa, usturoi pisat, nucsoara, o lingurita de patrunjel tocat marunt, piper, sare, faina si bulion proaspat. Se umple burta crapului cu acest amestec si
18
se coase. Se asaza pestele intr-o tava, punind restul de unt taiat bucatele si 2-3 linguri de apa si se da la cuptor o ora. Se stropeste din cind in cind pestele cu sosul din tava. Dupa ce s-a copt, se asaza pestele pe o farfurie, se scoate ata, se toarna restul de sos din tava si se serveste fierbinte.
CRAP UMPLUT CU CIUPERCI SI OREZ
Ingrediente:
-1 crap de 1,5 kg, 300 ml vin alb, cimbru, 500 g ciuperci, 400 g rosii, o capatina de usturoi, 300 g orez, sare, piper, ulei, o ceapa, lamiie
Mod de preparare:
-Crapul se curata si se spala. Ciupercile taiate felii se inabusesc in ulei, peste care se adauga orezul, ceapa taiata marunt, sare, piper, cimbru si verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune intr-o tava cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile taiate pe jumatate. Se tine 40 min la cuptor. Se serveste cald cu felii de lamiie.
CRAP UMPLUT CU NUCI
Ingrediente:
-1 crap, 7-8 cepe,1/2 l ulei, 2 lamii, miez de franzela, 5-6 linguri nuci pisate, verdeata, sare, piper, boia
Mod de preparare:
- Pestele se curata, se spala si se lasa sa stea cu sare o jumatate de ora. Apoi se umple cu urmatoarea compozitie: ceapa taiata marunt se inabusa cu uleiul incins si se amesteca cu miezul de franzela muiat in lapte si bine stors, cu nucile pisate, sare, piper, verdeata tocata marunt; cine doreste poate pune si stafide. Dupa ce s-a umplut pestele, se coase si se asaza in tava pe niste betisoare, se freaca cu boia si se toarna deasupra restul de ulei incins. Se da la cuptor si cind pestele este aproape gata, se toarna zeama de lamiie.
SARAMURA DE CRAP PICANTA
Ingrediente:
-1 kg. crap, o lingurita ulei, 1 buc. ardei iute, sare
Mod de preparare:
-Crapul curatat si spalat se taie in doua de-a lungul sirei spinarii, se sareaza si se lasa sa se zvinte. Se pune pe gratarul uns cu ulei si incins si se rumeneste pe ambele parti, apoi se aseaza intr-un castron. Separat, se fierbe apa cu sare si se pune ardeiul taiat marunt. Se toarna fierbinte peste peste. Se acopera castronul cu un capac si se lasa 5-10 minute. Mod de servire Se serveste cu mamaliguta calda
SARAMURA DE CRAP CU ARDEI
Ingrediente:
-1 buc peste - 700 gr, 6 buc rosii, 1 legatura marar, 1 legatura parunjel, 1 capatina de usturoi, 1 buc. ardei gras rosu, 1 buc. ardei gras verde, 2 buc ardei iuti, sare, un virf de boia iute
Mod de preparare:
-Pestele se trece prin malai si se pune la prajit, legumele se pun pe o plita la copt, separat se face un mujdei de usturoi frecat bine cu putin ulei, apoi legumele se curata de coaja si se taie in bucatele potrivit si se pun in mujdeiul facut, se adauga verdeata, ardeiul iute, sarea si boiaua dupa gust si se amesteca totul. Dupa ce pestele s-a prajit bine pe ambele parti se scoate pe o farfurie. Mod de servire Pe o farfurie se pune pestele, iar peste el se pune saramura obtinuta. Se orneaza cu o felie de lamiie.
SARAMURA DE CRAP AROMATA
Ingrediente:
- 1,5 kg crap, 100 gr. rosii in bulion, 50 ml
Mod de preparare:
19
-Pestele se curata, se despica pe burta, se spala. Se detaseaza burta, se taie in bucati care, dupa ce se ung cu ulei, se condimenteaza su sare, piper si cimbru. Se frig pe o plita sau pe un gratar. Dupa ce s-au fript, se asaza pe un platou. Se fierb 300 ml apa cu sare. Uleiul ramas si rosiile in bulion se amesteca cu usturoiul pisat. Apa fiarta se toarna peste peste, apoi se adauga sosul de rosii si usturoiul.
SARAMURA DE CRAP
Ingrediente:
- 1 kg crap, rosii, ardei, ceapa, usturoi, ardei iute, crap, sare, piper, ulei
Mod de preparare:
-Ceapa se curata, se spala, se taie in 4 si se pune pe plita impreuna cu rosiile si ardeii. Se lasa sa se coaca bine, dupa care se spala de coaja neagra si se toaca marunt. Apoi se introduc intr-o cratita cu apa si un pic de ulei si se lasa sa fiarba la foc mic, pina cind apa a scazut; se dauga usturoiul facut mujdei si ardeiul iute. Se condimenteaza cu sare si piper. Intre timp, crapul se face la gratar bine sarat. Cind crapul este gata, se adauga in saramura si se lasa sa mai fiarba 3 min. Mod de servire Se serveste in farfurie adinca, astfel incit crapul sa pluteasca in zeama
PAPRICASUL DE CRAP AL MORARULUI
Ingrediente:
- 1 kg felii de crap,1 lingura de untura,1 ceapa de marime medie,1 rosie,1 lingurita de boia,2 ardei gras,1 lingurita suc de lamaie,2 foi de dafin, sare,putin piper macinat, maghiran,200 ml smantana.
Mod de preparare:
-Feliile de peste in forma de potcoava se taie in doua, se sareaza si se lasa deoparte. Ardeii grasi si rosia se taie rondele iar ceapa marunt.
Ceapa se caleste in untura fierbinte, se amesteca cu boia, se stinge cu 1,5 l apa, se adauga ardeii grasi, rosia, se condimenteaza cu sare, piper, maghiran, foi de dafin. Se fierbe la foc mic pana cand ingredientele se inmoaie, se ingroasa cu faina, se adauga feliile de peste, se acreste cu suc de lamaie si se lasa la inabusit. Se serveste cu galuste.
CRAP CU SOS DE CEAPA
Ingrediente:
-1 crap mijlociu, 3 cepe mari, 1 ceasca ulei, sare, piper boabe, 2 rosii decojite, o lamaie, 1 pahar vin alb, usturoi.
Mod de preparare:
-Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el 30 min., timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme impreuna cu putin usturoi tocat marunt, doua rosii bine coapte, decojite si taiate felii subtiri, un pahar de vin alb, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece. Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. Se introduce forma in cuptorul cald si se lasa pestele la foc potrivit o ora. Se intoarce daca pestele este mai mare si nu s-a fript bine, dar umbland cu atentie, sa nu se rupa. Cand este gata, crapul se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece prin sita, se mai clocoteste 5 min. cu piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste. Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.
CRAP RASOL I
Ingrediente:
-1 crap de 1,5 kg, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, cativa cartofi, sare, piper, 2 foi de dafin, vin.
Mod de preparare:
- Se pune intr-un vas lung, sau intr-un vas special de fiert pestele intreg, 1 litru apa, sa fiarba cu zarzavatul de supa si celelalte ingrediente. Intre timp se curata pestele pe dinauntru si pe dinafara. Se ia vasul cu apa de pe foc ca sa inceteze clocoltul si se asaza pestele. Nu trebuie sa fie lichid mai mult decat sa cuprinda pestele. Se pune la foc si se lasa sa fiarba in clocote mici, 20-25 minute. Se incearca daca este fiert, smulgand o aripioara. Daca aripioara se desprinde usor, este gata. De asemenea, daca un varf de furculita sau un alt obiect ascutit intra usor in carnea pestelui.
20
Cand pestele trebuie servit cald, atunci se scoate din apa fierbinte si se serveste imediat, insotit cu un sos cald de unt. Se pune pe o farfurie lunga si se garniseste cu cartofi, felioare de morcov, buchetele de patrunjel si felii de lamaie, asezate in jurul farfuriei pe care a fost asezat pestele. Cand rasolul se serveste rece se lasa pestele sa se raceasca in apa in care a fiert, apoi se scoate pe farfurie, se garniseste ca mai sus si se serveste cu un sos de maioneza sau alt sos rece, sau simplu, cu otet si untdelemn.
CRAP RASOL II
Ingrediente:
- Se pun la fiert intr-o cratita, cu 2 pahare de apa, felii de ceapa, de morocv, sare, boabe de piper, 2-3 foi de dafin, frunze de patrunjel, cateva rosii si 1/2 pahar untedelemn.
Mod de preparare:
Se lasa sa fiarba cam o jumatate de ora, apoi se adauga doua pahare de vin, iar cand incepe sa fiarba si crapul intreg sau taiat in bucati potrivit de mari. Dupa ce a reluat clocotul se mai lasa 20 de minute si se scoate pe farfurie.
Din zeama strecurata se poate pregati un sos cald (vezi sosuri), sau daca rasolul va fi servit rece, atunci se toarna zeama strecurata peste peste, se da la rece, iar a doua zi va fi inchegata, obtinundu-se astfel crap in aspic.
Acest fel de rasol se poate prepara si din salau, nisetru, morun sau scrumbie mare.
CRAP LA GRATAR CU SOS DE UNT
Ingrediente:
-1 kg de crap curatat si spalat, sare, 3 linguri unt,1 lamaie,1 lingura mustar,piper,macinat
Mod de preparare:
-Pestele se pune intreg pe un gratar, dupa ce a stat cu sarea pe el 30 min.
Pestele se intoarce des, pentru a se frige uniform.Se unge cu putin ulei daca nu este destul de gras,se scoate pe un platou si se taie feliidupa ce s-aracorit putin.Se prepara un sos din unt si lamaie astfel: untul se inmoaie pe foc mic, apoi se trage cratita de pe foc, se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca energic cu o lingura de lemn pana cand se omogenizeaza bine. Se adauga mustarul, continuand operatia.Cand sosul arata cao crema consistenta, se sareaza si se tine la cald.Se toarna peste pestele fript si se serveste imediat.Sosul se poate servi si cu pastrav la gratar si sau rasol.
CRAP CU OREZ
Ingrediente:
-2 kg peste, 400 g orez, 100 ml vin, 300 ml ulei, 1 l supa, 100 g unt, 500 g ardei gras, 1 kg rosii, sare, piper.
Mod de preparare:
-Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se scurge, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei (se unge si pestele cu ulei), care se introduce la cuptor pentru cca 15 minute. Spre sfirsitul inabusirii se adauga vinul (stropit peste peste). Cind este gata, bine rumenit, se scoate si se mentine la cald. Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge. Ardeiul gras se curata, se spala, se taie in felii subtiri si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Se adauga orezul in timpul inabusirii. Cind s-a rumenit, se pune la fiert in supa sau in apa, in cantitate de doua ori mai multa decit orezul si se fierbe cca 10 minute. Se adauga rosiile curatate, spalate si taiate in felii si piperul. Cand lichidul a scazut la nivelul orezului se introduce vasul la cuptor pentru cca 15 minute. La sfirsit se adauga untul topit deasupra. Se serveste portia de peste cu garnitura de orez alaturi.
CRAP IN FOI DE DAFIN STROPIT CU VIN ROSU
Ingrediente:
-1 crap de 1 ½ kg, 2 pahare vin rosu, 150 gr. unt, 1 lingura faina, 250 gr. arpagic, 250 gr. ciuperci, foi de dafin, cimbru, sare, piper
Mod de preparare:
21
-Se curata pestele, se goleste, se taie de-a lungul sirei spinarii, apoi in felii late de 4 cm. Se sareaza si se lasa sa stea. Se curata arpagicul si se inabusa cu unt pina se rumeneste. Se adauga faina, ciupercile taiate feliute subtiri, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera feliile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic 1 ora. Se scot feliile de peste si se asaza pe o farfurie in piramida. Se pune capul peste piramida, de jur-imprejur cepele de arpagic si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat. Daca crapul are lapti, acestia nu se fierb decit 5 minute.
CRAP UMPLUT CU VERDEATA
Ingrediente:
-1 crap de 1,5 kg,1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar,2 cepe mijlocii, 100 ml ulei, sare, piper.Pentru garnitura:5-6 cartofi 1 ceapa,250 g pastai verzi,2 morcovi,1 radacina de telina,1 cutie rosii decojite,sare, piper.
Mod de preparare:
- Se ia crapul si se curata de solzi, i se scot intestinele si se taie capul si coada,se spala, iar apoi se lasa sa se scurga,se unge cu ulei si se freaca cu sare si piper,se pregateste umplutura din 2 cepe, patrunjel si mararcare se freaca toate cu sare,se umple apoi crapul si se fixeaza burta cu scobitori pentru a nu se desface la cuptor, - se aseaza in tava unsa cu putin ulei si in care se adauga putina apa si se da la cuptor la foc moderat, avand grija sa stropim crapul din cand in cand cu zeama din tava;Se curata cartofii, morcovii, telina, pastaile, ceapa si se adauga in tava dupa 45 de minute,se adauga sare, piper si rosiile decojite cu 10 minute inainte de a opri focul.Se serveste cu lamaie si verdeata.
PLACHIE DE CRAP
Ingrediente:
-2 kg peste, 2,500 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin, 100 g usturoi, 500 g rosii, 150 g ardei gras, 1 legatura verdeata, sare, piper, cimbru, boia, dupa gust
Mod de preparare:
-Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Ceapa şi ardeiul gras se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in ulei cu putina apa. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa, boiaua de ardei, cimbrul praf, usturoiul curatat si taiat marunt, sare si apa. Se amesteca componentele usor si se fierb cca 20 minute. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in jumatati apoi se storc. Sosul obtinut prin stoarcere se pune intr-o tava si se asaza portiile de peste cu cate o felie de rosie deasupra. Se introduce tava la cuptor cca 20 minute. Se verifica gustul sosului. Se serveste portia de peste cu sos si verdeata taiata marunt.
SALATA TARAMA (DE CRAP)
Ingrediente:
-2 cartofi fainosi mari (fara coaja), 120 gr. icre ( de crap), 80 ml zeama de lamaie, 160 ml ulei de masline, 2 linguri patrunjel verde tocat
Mod de preparare:
-Cartofii taiati cubulete de circa 2 cm se pun intr-o craticioara, se acopera cu apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, dupa care se fierb incet, cu capac, aproximativ 15 minute. Se scurg, se zdrobesc cu o furculita dupa care se lasa sa se raceasca. Se freaca bine icrele cu mixerul circa 2 minute la turatie maxima adaugind cite putin din cartofii fierti si sfarimati. Se incorporeaza - tot putin cite putin - uleiul si zeama de lamiie si cind icrele le-au "inghitit" complet, se amesteca in continuare inca 5 minute (la turatie maxima), ca sa devina usoare si spumoase. Se tin icrele doua ore la frigider. Cu un sfert de ora inainte de a le da la masa se scot din frigider, se rastoarna intr-un bol (pentru a avea temperatura camerei), se presara peste ele patrunjelul tocat si se servesc cu piine neagra si masline.
ZACUSCA DE CRAP CU LEGUME SI CIUPERCI
Ingrediente:
-1 crap file ,1 lingura margarina ,50 gr pasta de tomate ,200 gr morcovi ,1 ceapa mare ,3-4 rosii, 3 ardei grasi ,20 masline ,5 catei usturoi ,100 gr ciuperci din conserva ( 200 gr. ciuperci proaspete) ,sare, piper ,foi dafin, cimbru, frunze telina taiate fin ,1 legatura patrunjel taiat fin, 100 ml vin alb
Mod de preparare:
22
-Fileul de crap se va taia bare potrivite, se adauga condimente, si jumatate din margarina si se introduce la cuptor timp de 5 minute. Morcovul, ardeiul se va taia bare mici, ceapa felii subtiri, rosiile cuburi. Intr-o cratita se topeste margarina, se adauga morcovul, se caleste, apoi ardeiul, ceapa taiata, usturoiul, ciupercile si se mai calesc inca 5-6 minute. Se adauga vinul, apoi se toarna peste bucatile de peste, se adauga maslinele, restul de condimente si se introduce la cuptor.
SARAMURA DE CRAP DE DUNARE
Ingrediente:
-1 crap din delta de aproximativ 2-3 Kg, 3-4 rosii, 5 legsturi de pstrunjel, 1 buc. gogosar rosu, 2 ardei iuti (verzi), 3 lingurite delicat de legume, jumatate cutie suc de rosii, sare de bucatarie grunjoasa
Mod de preparare:
-Pestele, fara cap, curatat de solzi (cu tot cu oase, nu file) se portioneaza, se da prin sarea grunjoasa si se coace pe gratar. Cand e gata, se pune intr-un vas si se acopera cu un stergar sau un capac. Se pun apoi pe gratar rosiile si gogosarul. Separat, se pregateste sosul, dupa cum urmeaza: Intr-o oala se fierb 2,5 l apa. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga delicatul si se fierbe, in continuare, la foc mic aproximativ 4 minute. Apoi, se adauga gogosarul si rosiile decojite si tocate marunt, sucul de rosii si ardeiul iute (dupa gust) lasandu-se pe foc aproximativ 5 minute. Se toaca marunt 3 legaturi de patrunjel, se adauga peste sos si se opreste focul, acoperindu-se oala cu un capac. Dupa aproximativ 4 minute se adauga pestele si cele 2 legaturi de patrunjel ramase, de asemenea, tocate mrunt. Se acopera oala cu un capac. Atentie! Sarea folosita la gratar si delicatul sunt suficiente. Nu se mai adauga sare!
Se poate servi dupa aproximativ 10-15 minute, cu mamaliguta si vin alb sec.
RASOL DE CRAP CU CARTOFI SI DAFIN
Ingrediente:
-1 kg crap, 2-3 cepe, 2-3 morcovi, foaie de dafin, 5-6 boabe de piper, 1 radacina de patrunjel, ½ kg cartofi, patrunjel verde, sare
Mod de preparare:
-Se fierbe 20-25 minute, la foc mic, in apa in care a fiert zarzavatul, pestele curatit. Se scoate pe o farfurie, iar imprejur se asaza cartofii fierti, citeva felii de morcovi taiati rondele sau stelute si presarate cu patrunjel tocat si in gura pestelui se pune un buchetel de frunze de patrunjel.
MARINATA DE CRAP AROMATA
Ingrediente:
-1 kg crap, 3 linguri ulei, 2 linguri faina, sare, 1 ceasca otet, 1 ceasca apa, 3-4 boabe ienibahar, 2-3 foi dafin, 2 bucati zahar(facultativ), sare
Mod de preparare:
-Crapul, curatat si spalat, se taie in bucati, se sareaza si se lasa sa stea astfel ½ ora. Se usuca fiecare bucata cu un servet curat, se da prin faina si se prajeste in ulei incins, pe ambele parti, la foc mic. Bucatile de crap rumenite frumos se asaza intr-un castron sau intr-un borcan si se toarna peste ele otetul care a dat citeva clocote impreuna cu apa, sarea, boabele de ienibahar, foile de dafin si zaharul. Cind se toarna peste peste, otetul trebuie sa fie rece. Se serveste dupa 2-3 zile. Daca sosul este prea acru, se adauga putina apa fiarta, sau daca mai trebuie acrit, se mai adauga putin otet fiert si racit.
MARINATA DE CRAP
Ingrediente:
-2 kg. peste, 1 pahar ulei, 2-3 cepe, usturoi, ½ kg rosii, sare, piper, otet, faina, boia, foi de dafin, ienibahar
Mod de preparare:
-Se curata pestele, se spala, se taie bucati si se lasa sa stea ½ ora cu sare. Se zvinta intr-o cirpa curata, se tavaleste prin faina amestecata cu boia de ardei si se prajeste in ulei incins. Se rade ceapa, se amesteca cu faina si sare, 1-2 capatini de usturoi taiat felii, bulion sau rosii, se toarna deasupra ulei rece si se inabusa, fara sa se prajeasca, picurind din timp in timp otet. Se potriveste de acru, adaugindu-se apa necesara, piperul, foile de dafin, ienibaharul si se lasa sa fiarba bine. Dupa ce a fiert, se adauga bucatile de peste prajit, lasindu-se sa mai clocoteasca
23
Se serveste rece cu felii de lamiie
PIRJOALE DIN CRAP
Ingrediente:
- 2 kg peste, 300 g ceapa, 4 oua, 150 g paine, 150 g faina, 200 g pesmet, 50 g usturoi, 250 ml uiei, 100 ml vin alb, 1 legatura marar, sare, piper, macinat, dupa gust.
Mod de preparare:
-Pestele se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza (dezoseaza) si se taie in bucati. Ceapa se curata, se spala, se taie felii, apoi se inabusa in 100 ml ulei si 100 ml supa de peste. Se raceste si se amesteca cu bucatile de peste si painea inmuiata in 100 ml vin si supa de peste, apoi stoarsa. Se trec componentele prin masina de tocat carne cu sita fina. In pasta obtinuta se adauga 2 oua batute spuma, piperul, usturoiul curatat si pisat, mararul curatat, spalat si taiat marunt, sare. Se amesteca bine componentele pana se omogenizeaza. Din compozitia rezultata se modeleaza pirjoale de marimea unui ou, care se trec prin faina, oua batute spuma, pesmet si se prajesc in ulei infierbintat. Se servesc cate una sau doua la portie, cu diferite garnituri de legume.
CRAP A LA GREC
Ingrediente:
-Crap 1 kg, unt 100 g, ulei 50 gr,pesmet 25 g, lamaie 150 g, vin 150 ml, verdeata 1 legatura,sare
Mod de preparare:
-Crapul se curata, se spala bine apoi se ,serge cu un stergar de in si se sareaza. Se unge o tava cu ulei si unt, se asaza in ea citeva betisoare pe care va sta pestele (sau o bucata de pergament de marime potrivita). Se unge pestele cu unt, se aseaza in tava, se presara cu pesmet, se da tava la cuptor si se stropeste din cind in cind cu sosul format. Cind este aproape gata se adauga vinul amestecat cu putina apa si se da din nou la cuptor. Din restul de ulei, zeama de lamiie, sare si verdeata tocata se prepara un sos care se toarna peste peste. Se maninca rece sau cald. La servit se adauga cite o feliuta de lamiie decojita la fiecare portie.
CRAP PANE
Ingrediente:
-Crap 1 kg, oua 2 buc, fainA 75 g, pesmet 75 g, ulei 120 g, lamiie 100 g, piper 1 g, sare.
Mod de preparare:
-Crapul se curata, se spala in citeva ape, se portioneaza, se trece prin zearna de lamiie, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se da prin faina, ou si pesmet. Se prajeste in ulei Incins.
Sfat:crestati crapul fie transversal (la interval de circa 5 mm), sau pe lungime, aproape de spinare de la cap la coada.
CRAP PORTUGHEZ
Ingrediente:
-Crap 1,5 kg, ceap5 300 g, ulei 225 g, faina 60 g, bulion de tomate 100 g, rosii 1 kg, vin alb 150 ml, verdeata 1 leg, piper, sare.
Mod de preparare:
-Crapul se curata, se spala si se taie in portii, se condienteaza, cu sare si piper, se trece prin faina si se prajeste in ulei. In uleiul ramas se caleste ceapa, care a fost tocata marunt, se adauga faina ramasa amestecindu-se bine. Se stinge cu bulionul amestecat cu vin. Se aseaza pestele in sos,iar peste peste se aseaza rosiile taiate felii, se da tava din nou la cuptor pentru circa 15 min.
CRAP RASOL CU BUCHETIER DE LEGUME
Ingrediente:
24
-Crap 1,2 kg, cartofi 500 g, fasole verde (conserva) 350 g, pesmet alb 50 g, morcovi 550 g, patrunjel 100 g, ceapa 150 g, unt 100 g, dafin 1 foaie, piper 1/2 g, otet 9° 50 ml, sare.
Mod de preparare:
Pestele se curata, se spala in mai multe ape si se opareste cu otet diluat in apa.Intr-un vas pentru fiert pestele se pune 150 g morcovi, patrunjelul, ceapa, frunza de dafin, piper si sare si se fierb circa o ora. Dupa ce zarzavatul este fiert se asaza pestele pe gratarul vasului si se coboara pestele in vas si se lasa sa fiarba 10 min. Se scoate gratarul cu pestele din apa si se aseaza cu grija pe un platou. Cartofii se curata de coaja, se tale cuburi si se fierb in apa cu sare. Morcovii ramasi se rad pe razatoare si se fierb separat cu
sare si 50 g unt. Fasolea se inabuse cu 50 g unt si 2 linguri de pesmet. Se aseaza pestele pe un platou, iar alaturi se aranjeaza cele trei garnituri (cartofii, fasolea si morcovii) si se presara cu verdeata.
Pentru unii umorul este ca si o limba straina: fara subtitrare nu inteleg nimic!
Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate.

Avatar utilizator
doru_croc
pescar de competitie
Mesaje: 2433
Membru din: Dum Aug 30, 2009 10:01
Puncte: 0
Localitate: Alexandria

Re: Gastronomie si nu numai....

Mesaj de doru_croc »

CRAP LA CUPTOR CU USTUROI
Ingrediente:
-1 kg peste, 1 lamiie, 1 pahar ulei, usturoi, piper, sare, 1 kg. rosii (bulion), 3-4 linguri de vin, cimbru
Mod de preparare:
-Pestele curatat se lasa 1 ora cu sare, se cresteaza si in crestaturi se pun boabe de piper, usturoi, felii de lamiie, cimbru. Se toarna pe deasupra ulei, vara se pun rosii, iarna bulion. Se da la cuptor. Cind este aproape gata, se picura putin vin.
CRAP LA CUPTOR PESCARESC
Ingrediente:
-1 crap maricel (1- 11/2 kg), 2 rosii(sau in bulion), 3 catei usturoi, cimbru
Mod de preparare:
Crapul, CU SOLZI, SE TAIE PE SPATE! Se pune, cu SOLZII IN JOS si i se deschide burta in asa fel ca sa fie plat, intr-o tava unsa cu ulei = 1 lingura si putina apa. Se pune sare, piper, usturoi pisat si felii de rosii (fie proaspete fie conservate) si un pic de cimbru. Se lasa la cuptor, descoperit, la foc mediu pentru 45 min. Se lasa in tava pentru 10 min. afara din cuptor. Solzii vor forma o "coaja" care se desface singura. Se poate servi cald sau rece. Mamaliga, salata, sau orice va mai place. Merge si mujdei.
CRAP LA CUPTOR STROPIT CU VIN
Ingrediente:
-1 crap, 2 linguri cu virf de unt, 3-4 buc. rosii, 3 buc. ardei gras, o lamiie, 6-7 linguri de ulei, 2-3 catei de usturoi, 2 buc. ceapa, patrunjel, sare, piper, cimbru, 1 pahar mic cu vin
Mod de preparare:
-Se curata si se spala pestele, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper, apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei), patrunjelul tocat si felii de lamiie fara coaja. Deasupra, se toarna uleiul si vinul. Se da vasul la cuptor, cu foc potrivit, timp de 40-50 de minute. Daca se pune pestele intreg, in interior se presara piper, cimbru si mujdei de usturoi.
CRAP A LA CEFA
Ingrediente:
- Crap 1 kg,ceapa 500 g,ulei 150 g ,rosii 1 kg,verdeata 1 leg,cimbru 1 fir,piper,sare
Mod de preparare:
- Crapul se curata, se portioneaza, se sareaza, se prajeste pe jumatate in ulei si se scoate pe un platou. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata, se stinge cu rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cuburi. Se adauga sare, piper si cimbru si se fierbe circa 15 min. Se asaza bucatile de peste in sos si se da vasul la cuptor pentru 20 min. La servit se presara cu verdeata.
25
CRAP LA CUPTOR I
Ingrediente:
-Crap 1-1.5 kg,ulei 125 g,bulion 100 g,usturoi 25 g, rosii 1 kg,lamaie100 g,vin alb 200 ml,piper,sare
Mod de preparare:
- Crapul se curata, se spala, se da sare si piper si se freaca cu usturoi. Se asaza intr-o tava cu ulei,in care s-a pus o bucata de pergament de dimensiuni potrivite pentru ca pestele sa nu se prinda de tava, se toarna pe deasupra bulionul subtiat cu apa si mujdeiul de usturoi si se da la cuptor, stropindu-se din cand in cand cu sosul format. Cand este aproape gata, se asaza peste peste felii de lamaie, iar de jur imprejur se asaza rosiile. Se toarna vinul si se da vasul la cuptor din nou pentru inca 15 min.
CRAP LA CUPTOR II
Ingrediente:
-Crap 1.5 kg,usturoi 20 g,ulei 125 g,lamaie 100 g ,cimbru 1 fir ,vin alb 100 ml, piper,sare
Mod de preparare:
- Crapul se curata, se spala si se lasa sa se scurga. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru si se unge cu mujdei de usturoi. Se asaza pestele intr-o tava cu ulei si putina apa, in care s-a pus o bucata de pergament, de dimensiuni potrivite pentru ca pestele sa nu se prinda de fundul tavii, se da tava la cuptor si se frige la un foc potrivit. Cand este aproape gata, se stropeste cu vin si zeama de lamaie si se mai tine la cuptor circa 15 minute.
CRAP ORIENTAL
Ingrediente:
-Crap 1 kg,ceapa 300 g ,morcovi 100 g ,telina 100 g ,ardei grasi 200 g ,rosii 1 kg, ciuperci 300 g,faina 75 g ,ulei 150 g ,usturoi 75 g ,vin alb100 ml ,verdeata 1 leg, sare
Mod de preparare:
- Se curata pestele, se portioneaza, se sareaza, se trece prin faina si se prajeste in ulei, fara a se rumeni. Ceapa se toaca marunt, morcovii si telina se taie cubulete si se calesc impreuna in ulei. Se adauga ardeii grasi taiati cubulete, usturoiul taiat feliute si faina ramasa si se calesc in continuare. Ciupercile se taie straifuri mari si se fierb circa 20 min., apoi se adauga la legume. Se sting cu zeama in care au fost ciupercile, se potriveste gustul de sare si se mai fierb circa 15 min. Se asaza bucatile de peste peste legume, se toarna vinul si se acopera totul cu felii groase de rosii. Se da vasul la cuptor pentru 15 min., iar la servit se presara cu verdeata tocata.
CRAP PROVENSAL
Ingrediente:
-Crap 1.5 kg,ceapa 100 g ,ulei 150 g ,bulion de tomate 100 g ,usturoi 25 g ,faina 60 g, vin alb 150 ml,rosii 1 kg ,verdeata 1 leg ,piper ,sare
Mod de preparare:
- Pestele se curata, se spala, se taie bucati, se condimenteaza cu sare si piper, se trece prin faina si se prajeste in ulei. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt, se presara faina ramasa, se stinge cu bulionul subtiat cu apa si se adauga usturoiul taiat marunt, sarea si piperul. In acest sos se pun bucatile de peste prajit si jumatate din cantitatea de rosii curatate de coaja si seminte si taiate cuburi, iar apoi se da vasul la cuptor. Dupa ce sosul a scazut, se adauga vinul si restul de rosii taiate in doua si se lasa in continuare la cuptor inca 10-15 min. La servit se adauga verdeata tocata la fiecare portie.
CRAP SPANIOL
Ingrediente:
-Crap 1 kg,ulei 100 g ,usturoi 15 g ,otet 40 ml ,piper ,sare
26
Mod de preparare:
-Pestele se curata, se taie bucati de marime potrivita, se condimenteaza cu piper si sare, se unge cu ulei fiecare bucata, se asaza intr-o tava si se frige la cuptor. Din mujdei de usturoi, otet, ulei si putina apa se prepara un sos, care se toarna peste bucatile de peste si se mai lasa vasul la cuptor 10 minute.
CRAP LA CUPTOR I
Ingrediente:
1 crap de peste 1 kg,
3 cepe,
1 lingura pasta de rosii,
3 linguri ulei,
1 pahar vin alb,
4 catei usturoi,
1 foaie de dafin,
citeva boabe de piper,
sare
Mod de preparare:
Se curata crapul, se spala, se scurge bine si se sareaza pe deasupra si inauntru, apoi se lasa sa stea cca 15 minute.
Ceapa, taiata in felii foarte subtiri, se pune intr-o tava impreuna cu uleiul, pasta de rosii, vinul, sarea, piperul, fo aia
de dafin si usturoiul. Deasupra se pune pestele intreg, uns cu ulei. Se introduce tava la cuptor. Din cind in cind se
stropeste pestele cu zeama din tava. Dupa cca o ora crapul este gata.
Servire:
Se poate servi cald sau rece.
CRAP LA CUPTOR II
Ingrediente:
1 crap,
2 linguri cu virf de unt,
3-4 rosii,
3 ardei grasi,
o lamiie,
6-7 linguri de ulei,
2-3 catei de usturoi,
2 cepe,
patrunjel,
sare, piper,
cimbru,
1 pahar mic cu vin
Mod de preparare:
Se curata si se spala pestele, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper,
apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei),
patrunjelul tocat si felii de lamiie fara coaja. Deasupra, se toarna uleiul si vinul. Se da vasul la cuptor, cu foc potrivit,
timp de 40-50 de minute. Daca se pune pestele intreg, in interior se presara piper, cimbru si mujdei de usturoi.
CRAP PRAJIT IN SARAMURA
Ingrediente
27
- 1 kg crap,
- 300 g bulion/ketchup,
- 1 lingurita zahar,
- 4 catei usturoi,
- faina, sare, piper,cimbru,
Mod de preparare
-Pestele se curata, se taie si se condimenteaza.
- Se da prin faina si se pune la prajit.
-Intr-o oala, se pune la fiert apa pentru saramura – 400-500 ml. Cand apa fierbe, se adauga bulionul, cimbru, zaharul, sarea dupa gust si se lasa sa dea in cateva clocote.
-Apoi se adauga pestele prajit si se mai lasa sa fiarba in saramura 10 minute.
-La final, se pune sare si piper dupa gust.
FILE DE CRAP LA GRATAR CU LEGUME
Ingrediente:
2 bucati file crap
2-3 morcovi
200 gr mazare
200 gr fasole verde
1 telina
1 lamaie,
pudra usturoi, sare, piper
100-150 gr de unt
Mod de preparare:
Fileurile de crap, se spala, se tamponeaza cu hartie absorbanta, se sareaza, pipereaza, si se pudreaza cu 1-2 lingurite de pudra de usturoi pe ambele parti si se pun pe gratar, mare atentie sa fie facut bine file-ul pentru ca, carnea este grasa si ni se poate face rau.
Legumele pot fi din amestecul mexican sau se pot curata, spala si se incepe taierea legumelor in cubulete mici. Se pun legumele la fiert, cand sunt fierte legumele, se lasa la scurs , dupa care se pune unt in tigaie si se trece la sotarea legumelor, primele se pun morcovul si telina, fasolea verde si mazarea mai tarziu, se sareaza si pipereaza se lasa cam 15 minute dupa care se scot si se aseaza pe platou.
Se trece la decorarea platoului, neaparat se stoarce ½ de lamaie peste peste si se decoreaza cu felii de lamaie. O reteta usoara, o mancare recomandata pentru mentinerea siluetei.
CRAP PRAJIT
Ingrediente:
1 crap de cca 1 kg,
1 dl ulei,
1 lingura faina,
boia de ardei dulce,
patrunjel verde,
1 lamiie,
Sare
CRAP PRAJIT CU USTUROI
Ingrediente
2 cotlete de crap,
100 ml ulei pentru prajit,
28
sare,
usturoi,
40 gr faina.
Mod de preparare
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, se adauga cotletul de peste trecut prin faina. Se prajeste pe ambele parti bine, astfel incat sa fie bine prajit. Cand este gata se pune pe farfurie si se toarna peste mujdei.Mod de servireSe serveste cu mamaliguta.
Mod de preparare:
Pestele curatat si spalat se taie in bucati potrivit de mari, se sareaza si se lasa sa stea 10-15 minute. Se zvinta apoi cu
un servet, se da prin faina amestecata cu boia si se prajeste in ulei incins, pe ambele parti. Se aseaza bucatile pe un
platou garnisit cu frunze de patrunjel verde si felii de lamiie.
Servire:
Se serveste cald, dar este bun si rece.
CRAP RASOL CU CARTOFI SI SLANINA
Ingrediente:
pentru 750 g crap se iau
800 g cartofi,
1-2 cepe,
100 g slanina
Mod de preparare:
Slanina de porc se taie in bucati marunte si se prajesc in tigaie impreuna cu ceapa curatata si taiata felii. Se adauga
cartofi curatati si taiati felii rotunde, se pune sare si piper si se stinge totul cu 1 pahar de apa. Se acopera cu capac si
se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic. Dupa aceea pestele curatat si taiat se pune peste cartofi si se fierbe pina este
gata. Cind se servesc la masa, bucatile de peste se asaza pe un platou incalzit se garnisesc in jur cu cartofi si se
presara cu patrunjel verde tocat marunt.
CRAP CU CARTOFI SI CEAPA
Ingrediente:
pentru 750 g de crap se iau
2 cepe,
800 g cartofi,
300 g rosii,
1 lingura otet sau 1/2 lamiie,
4 linguri unt sau 6 linguri ulei
Mod de preparare:
Ceapa curatata spalata si taiata felii subtiri se prajeste usor cu unt. In aceeasi cratita se pun bucati de crap pregatite din timp si sarate, se acopera cu felioare de rosii, se adauga 3-4 linguri de apa, peste rosii se presara sare si piper, iar in jurul bucatilor de peste se aseaza rondele de cartofi prajiti. Pe deasupra se toarna unt sau ulei, cratita se acopera cu capac si se da la cuptor pentru 20-30 minute. In acelasi fel se poate prepara calcanul, stiuca, tiparul
Servire:
Cind se s erveste la masa se presara pestele cu patrunjel verde tocat marunt si se stropeste cu zeama de lamiie sau otet.
CRAP ÎN SOS DE MĂRAR
Ingrediente
file crap 4 bucăţi
29
lămâi 2
smântână 250g
leg. mărar 2
căţei de usturoi 2
ulei de măsline 1-2 linguri
ulei pt. prăjit 100ml
sare
piper
Mod de preparare
Fileurile de crap se spală, se scurg bine de apă şi se şterg cu şerveţele absorbante. Se presară cu sare şi piper şi se prăjesc în ulei încins. Se scot pe şerveţele. Separat, se face un sos din smântână, mărar tocat mărunt, usturoiul pisat, uleiul de măsline, sare şi piper. Se taie lămâile în felii, se pun pe farfurii, se pun fileurile deasupra şi peste acestea se toarnă sosul de mântână şi mărar. Se ornează cu mărar şi feliuţe de lămâie.
CRAP PICANT PE PAT DE VERDEAŢĂ
Ingrediente
file de crap 600g
salată verde 1
ceapă roşie mare 1
morcov mare 1
muguri germinţi de fasole 100g
lămâie 1
ulei de floarea soarelui 100ml
ulei de măsline 50ml
boabe de piper roşu 1 linguriţă
boia ardei iute 1 linguriţă rasă
leg. pătrunjel 1
sare
Mod de preparare
Tăiaţi fileul în bucăţi, spălaţi-l, scurgeţi-l bine de apă, ştergeţi-l cu şerveţele absorbante, apoi presăraţi-l cu boiaua de ardei, piperul sfărâmat şi sare, după gust. Prăjiţi peştele în uleiul încins, până când se rumeneşte bine pe toate părţile, apoi scoateţi-l pe şerveţele absorbante şi lăsaţi-l să se scurgă de ulei. Amestecaţi într-un castron ceapa tăiată julienne, morcovul dat pe răzătoarea mare, salata tăiată fideluţă şi mugurii germinaţi de fasole. Stropiţi cu ulei şi zeamă de lămâie şi amestecaţi bine. Serviţi câte o bucată de file de crap caldă, pusă pe un pat de verdeţuri şi ornaţi cu frunzuliţe de pătrunjel.
SPAGHETE CU CRAP ŞI ROŞII
Ingrediente
spaghete (de preferat din făină integrală) 600g
file de crap 300g
roşii cherry 300g
ulei de măsline 4 linguri
lămâie 1
sare
piper
-ornare
frunze de busuioc
Mod de preparare
30
Fierbeţi spaghetele în apă cu sare, conform timpului înscris pe ambalaj. Scurgeţi-le de apă şi puneţi-le într-un castron mai mare. Turnaţi peste ele 2 linguri ulei şi amestecaţi- le. Păstraţi-le la cald până preparaţi garnitura: prăjiţi peştele la cuptor, sărat şi piperat, într-o tavă cu ulei. Stropiţi-l cu zeamă de lămâie. Adăugaţi în tavă şi roşiile spălate şi piperate. Cand peştele s-a copt, amestecaţi ingredientele şi turnaţi-le peste pastele fierte. Omogenizaţi şi condimentaţi dacă mai este necesar.
CRAP FILE CU LEGUME ŞI MAIONEZĂ
Ingrediente
ulei 100ml
muştar cu hrean 2 linguri
maioneză 150g
castraveţi muraţi 2
ţelină mică 1
ceapă 1
cartofi 3
morcovi mari 2
file de crap 5 buc.
făină 2 linguri
leg. pătrunjel 1
leg. mărar 1
sare
piper
Mod de preparare
Treceţi fileurile prin făină, apoi prăjiţi-le în ulei până se rumenesc bine pe ambele părţi. Scoateţi-le pe şerveţele absorbante şi lăsaţi-le să se răcească. Curăţaţi cartofii, ţelina şi ceapa, apoi fierbeţi în apă cu un pic de sare cartofii şi ţelina. Tocaţi mărunt ceapa şi castraveţii muraţi. Tăiaţi în cubuleţe cartofii şi ţelina, puneţi-le într-un castron şi amestecaţi-le bine cu ceapa, castraveţii, maioneza, muştarul, pătrunjelul şi măratul, tocate mărunt, sare şi piper după gust. Puneţi fileurile de crap pe un platou şi, pe fiecare puneţi câte 2-3 linguri din amestecul de legume şi maioneză.
CRAP LIPOVENESC CU LEGUME SI CIUPERCI
Specific: Rusia
Ingrediente:
1 crap de dunare de 3kg,
ceapa 1,
1 ardei rosu,
1 ardei verde (capia),
1 rosie
300g ciuperci,
5 catei usturoi,
1 ceapa,
3 morcovi,
coriandru,
100 ml vin alb sec.
Mod de preparare:
Se ia crapul dupa ce a fost curatat, se cresteaza cu un cutit pentru peste (ascutit bine) ,pe spinare de la cap spre coada(pentru a elimina oasele mici si pentru a se patrunde bine)se condimenteaza, dupa care se aseaza in tava.Separat se calasc usturoiu taiat rondele,morcovii(dupa ce au fost fierti).Se taie julien ceapa cu ardeiul rosu si cel verde dupa care se calesc impreuna cu celelalte.Separat se calesc ciupercile taiate felii.se umple crapul dupa care restul de zarzavat calit este pastrat pentru ornat platoul.aproape de sfarsit se face un sos din rosii taiate marunt si vin alb se toarna la cuptor peste cracul rumenit se da iar la foc inca 10 min.se aseaza crapul pe un pat de lamie si legume pentru prezentare.
31
CRAP CU MORCOV
Ingrediente:
pentru 6 persoane:
6 felii mari de crap,
1/2 kg morcov,
6 linguri maioneza (din comert sau preparata acasa),
un ardei gras,
un ardei iute,
o lamiie,
ulei,
sare,
vegeta,
cimbru
Mod de preparare:
Pestele se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei si se presara cu vegeta. Apoi, pe feliile de peste, se aranjeaza ardeiul
gras si ardeiul iute, taiate subtire. Se da la cuptor cca 10 minute, apoi se adauga morcovul preparat in prealabil astfel:
se rade pe razatoarea mare, apoi se caleste putin in ulei cu sare si cimbru maruntit. Tava se mai lasa la cuptor pina se
rumeneste peste. Se lasa la racit, apoi se aseaza in farfurii, ornindu-se cu cite o lingura de maioneza si felii de lamiie.
CRAP CU CIUPERCI
Ingrediente:
2-3 cepe albe,
250 g ciuperci,
patrunjel verde,
sare, piper,
1 foaie de dafin,
1 pahar vin alb,ulei,
1 lamiie,
Pine
Mod de preparare:
Se rumeneste ceapa in putin ulei, se adauga ciupercile, sare, piper, foaia de dafin, vinul si putina apa, iar la urma
patrunjelul taiat marunt. Se aseaza in acestea crapul taiat bucatele dupa ce inainte a fost spalat si curatat. Se da la foc
iute sa fiarba, iar c ind e gata se serveste la masa
Servire:
Se garniseste cu felii de piine prajita si felii de lamiie.
CRAP CU CIUPERCI
Ingrediente
1 crap la 1,5 kg ,
50 gr faina,
sare,
ulei pentru prajit.
Garnitura:
ciuperci in saramura,
30 gr unt,
sare, piper ,
verdeata.
32
Mod de preparare
Crapul curatit de intestine, solzi , se portioneaza in bucati potrivite. Se dau la sare cca 1 ora. Dupa acest timp , bucatiile de peste se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Separat pregatim garnitura: intr-o tigaie se topeste untul, se adauga ciupercile scurse, si se lasa la calit cca 5 minute. Se adauga sare, piper si se ia de pe foc. Se adauga verdeata tocata marunt. Dupa ce am prajit pestele si garnitura este gata se pun pe un platou pentru servire. Mod de servireSe servesc calde.
CRAP LA CUPTOR
Ingrediente
- 1,5 kg. crap,
- 1 lamaie,
- 500 g rosii sau bulion,
- 3-4 linguri de vin,
- ulei,usturoi,cimbru,piper,sare;
Mod de preparare
Pestele se curata, se sareaza si se lasa 30 de minute.
Se cresteaza si in crestaturi se pun boabe de piper, felii de lamaie, usturoi, cimbru.
Se pune pe deasupra ulei, rosii sau bulion.
Se baga la cuptor.
Cand este aproape gata, se toarna cateva linguri de vin.
CRAP UMPLUT
Ingrediente:
1 crap mare ,
1 mana de orez,
200 gr ciuperci din conserva sau proaspete,
2 cepe,
2 morcovi,
1 ardei gras rosu,
o mana verdeata tocata,
1 pahar suc de rosii,
1 pahar de apa,
condimente,
1 pahar mic de ulei de masline,
1 cana de vin alb,
cateva tomate taiate felii.,
cativa catei de usturoi intregi,
2 foi de dafin,
lamaie.
Mod de preparare
Aveam un crap de vreo 3 kg si nu stiam ce sa fac cu el. L-am spalat si curatat si l-am "masat" pe toate partile cu condimente pentru peste si vegeta inclusiv burtica si l-am lasat la odihnit. Am tocat mai multa ceapa ca doar e pestele mare si am calit in ulei de masline. Am adaugat orezul si am calit apoi am adaugat ciupercile din conserva taiate felii sau daca doriti tocate mai marunt dupa preferinta si scurse bine si am mai inabusit pana a scazut zeama.Adaugam si 1 morcov tocat marunt si calim. Dupa ce s-au calit bine mai poti pune cateva minute un capac peste pentru a se inabusi si mai bine. Se condimenteaza putin si cu compozitia se umple pestele . Se leaga burta cu sfoara si se pune in tava morcovul, ardeiul si o ceapa mica taiate rondele. Peste ele se aseaza pestele si se adauga vinul, apa, sucul de rosii, tomatele taiate felii, usturoiul, foile de dafin, uleiul, vinul si se baga la cuptor pana scade din compozitie aproximativ 40 minute. La sfarsit se adauga patrunjel tocat si se serveste cu lamaie. Se aseaza pestele bucati zdravene in farfurie impreuna cu sosul din tava si binenteles nelipsitul vin alb.
33
BURTA DE CRAP IN SARAMURA
Ingrediente
-1 crap de 1 kg,
-1 lingurită ulei,
-1 lingurită boia, sare.
Modalitate de preparare
Se alege un crap mai mare, se curata si se inlatura capul şi coada.
Se taie pestele in doua,pe lungime, se scot aripioarele inotatoare,sira şi oasele rnai mari.
Jumatatile de crap se ung cu ulei si se frig la gratar pe ambele parti.
Intre timp se fierbe apa cu sare si cu putina boia de ardei.
Pestele se pune in farfurie si se rastoarna saramura peste el.
Se serveste cu mamaliguta.
SARAMURA DE CRAP
Ingrediente
- 1 crap de aprox. 2 kg sau alt peste care va place;
- 1kg rosii,
- 2 cepe,
- 3 ardei capia,
- patrunjel,
- usturoi,
- ardei iute,
- piper,
- boia,
- sare.
Mod de preparare
-Crapul se curata, se spala bine si se pune pe el sare, piper si boia dupa gust.
-Ceapa se curata, se toaca marunt, se caleste in ulei. Se adauga putina apa si se lasa sa fiarba.
-Rosiile si ardeii se spala si se pun la copt. Dupa ce se inmoaie, se curata de coaja, se toaca, nu foarte marunt, si se adauga peste ceapa. Se potriveste de condimente si se continua fierberea.
-Pestele se prajeste pe o plita, dupa care se adauga peste legume si se mai lasa la fiert.
-La final, se adauga usturoiul, ardeiul iute si patrunjelul, dupa gust.
CRAP CU SOS DE ROSII
Ingrediente:
8 felii mari de crap,
50 g margarina,
2 linguri de ulei,
2 cepe rosii rase,
1 cutie de pasta de rosii,
1 catel de usturoi,
1 ardei verde mic,
sare, piper macinat,
boia,
coaja de lamaie,
putina zeama de lamaie,
34
1 foaie de dafin.
Mod de preparare:
Pe fiecare felie de peste se pune cate o bucatica de margarina si se dau la cuptor 15 minute. Ceapa se caleste in ulei, se adauga pasta de rosii, se stinge cu inca atata apa, se mai adauga ardeiul taiat cubulete si condimentele. Pestele inabusit se serveste stropit cu sosul de mai sus si cu garnitura de cartofi fierti in apa sarata.
CRAP CU CIUPERCI
Ingrediente:
8 felii de crap,
2 linguri de ulei,
1 ceapa mica rosie,
250 g ciuperci,
sare,
1 lingurita de boia
Mod de preparare:
Feliile de peste se prajesc in ulei pe ambele parti, la foc mare, pana devin crocante. Se scot din ulei si se pastreaza la caldura. În uleiul din tigaie se prajeste ceapa rasa, care se presara cu boia, se adauga ciupercile taiate felii, se condimenteaza cu sare si se calesc pana se inmoaie. Cand se servesc, feliile de peste se asaza pe un strat de piure de cartofi si totul se acopera cu ciupercile cu boia.
CRAP LA CUPTOR
Specific: Israel
Ingrediente:
1peste crap
2 cepe taiate rondele
2cartofi taiati rondele subtiri
1 ardei rosu taiat felii subtiri
3-4 rosii mari taiate rondele
1/2 pahar de vin alb
1/2 lamaie taiata felii rotunde
3-4 catei de usturoi ,enibahar, frunza de dafin
1/4 pahar de ulei
Mod de preparare:
Se ia un peste de 1/12 kg se curata de solzi si de cap si
se scot maruntaiele.
Se spala bine se pune sare groasa ca sa se sareze putin dupa care se clateste.
Intr-o tava potrivita se pun jumatate din legume se stropesc cu ulei si peste ele se aseaza crapul uns cu usturoi enibahar si dafin.
Peste peste se adauga restul de legume si vinul si se da la cuptor ptr aproape o ora .(cuptorul incalzit dinainte la 180 de grade).Este gustos caldut sau rece cu mamaliga.
CRAP UMPLUT
Ingrediente:
1 crap mai mare(1,5kg.),
300g. ciuperci,
2 cepe potrivite,
1 cana cu supa de carne,
marar verde,
35
5-6 linguri cu ulei,
sare,
piper;
3-4 rosii mici (chery)
2 ardei mari maruntiti
Mod de preparare:
1.Pestele se curata , se spala si se lasa la scurs.
2.Se toaca ceapa si se pune la calit in ulei..Se continua calirea la foc mic si se adauga rosiile si ardeiul tocat, se adauga supa de carne (fierbinte).Se lasa pe foc foarte mic,sub capac, la final cateva lingurite de unt, pana cand se lega.La sfarsit, se pune sarea ,piperul si mararul tocat , se amesteca bine,apoi se umple pestele. Se coase bine la burta
3.Se aseaza pestele umplut intr-o tava unsa cu ulei,impreuna cu putina apa cu sare (1/2 cescuta) si zeama de rosii trecute prin sita, se stropeste cu uleiul ramas si se introduce la cuptor ,la foc potrivit.Din cand in cand, se scoate tava si se stropeste pestele cu sosul din tava.
4.Se serveste cu o mamaliguta pripita si mujdei frecat cu smantana si un vin Dry Riesling demisec la o temperatura de 8-10*C.
CRAP CU SOS DE CEAPA
Ingrediente:
1 crap mijlociu,
3 cepe mari,
1 ceasca ulei,
sare, piper boabe,
2 rosii decojite,
1 lamaie,
1 pahar vin alb,
usturoi.
Mod de preparare:
Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el 30 min., timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme impreuna cu putin usturoi tocat marunt, doua rosii bine coapte, decojite si taiate felii subtiri, un pahar de vin alb, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece. Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. Se introduce forma in cuptorul cald si se lasa pestele la foc potrivit o ora. Se intoarce daca pestele este mai mare si nu s-a fript bine, dar umbland cu atentie, sa nu se rupa. Cand este gata, crapul se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece prin sita, se mai clocoteste 5 min. cu piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste. Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.
CRAP UMPLUT IN ASPIC (GEFIELTE FISCH)
Specific: Israel
Ingrediente:
2 crapi de 1-11/2kg fiecare
1 ou
5 cepe mari
3-4 morcovi
1 radacina patrunjel
patrunjel verde tocat
2 foi dafin
5-6 linguri pesmet fin
sare , 10 boabe piper, piper macinat
Mod de preparare:
1 crap se taie in felii nu prea groase (3-4 cm)
36
1 crap fara cap si coada se da pe masina de tocat de doua ori
Intr-o cratita mare se pun la fiert 4 cepe taiate felii, morcovi taiati felii, patrunjelul, sare, boabele de piper, foile de dafin cu 4 pahare apa. Se fierbe cam o ora.
Se scot ochii pestilor cu cutitul. Se amesteca pestele tocat cu 1 ceapa rasa si scursa, pesmet, patrunjel, sare, piper, 1 ou. Se umple fiecare file de peste, plus capetele si cu grija se aseaza in cratita. Se mai fierbe 1/2 ora. Se scot cu grija feliile si se aseaza intr-un vas Yena. Se strecoara supa obtinuta si adauga la felii, dar sa nu le acopere.Se orneaza cu feliile de morcov. Se fine la racitor pana se prinde aspicul.
CRAP UMPLUT
Ingrediente:
1 crap mare,
200 g ciuperci,
verdeata tocata,
1 ceasca ulei,
sare, piper macinat,
1 felie paine,
1 paharel vin alb,
1 ceapa,
1 telina
Mod de preparare:
Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine si se scot cu atentie oasele de la burta. Se sareaza pe dinauntru si pe dinafara; se lasa sa stea asa pana cand se pregateste umplutura: se toaca ciupercile si se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul, ceapa tocata marunt si telina data prin razatoare. Se lasa sa scada la foc mic, cu cratita acoperita. Cand amestecul s-a inmuiat bine, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu miezul de la o felie de paine inmuiat si bine faramitat, cu verdeata tocata, sare si piper macinat.
Amestecul se omogenizeaza si se introduce in burta crapului. Pestele se inconjoara cu o ata de bumbac, se pune intr-o forma si se introduce la cuptor cu o cana de apa calda, sare, boabe de piper si frunze de telina. La cuptor se tine 30 min., la foc potrivit. Se adauga vinul, se intoarce pestele si se continua frigerea inca 30 min. Se scoate forma din cuptor, se lasa sa se raceasca, apoi se serveste crapul taiat felii groase, cu umplutura alaturi, stropit cu sosul in care s-a facut.
CRAP MARINAT
Ingrediente:
crap,
otet
ulei şi
mirodenii
Mod de preparare:
Aşa cum pe la noi se fac cârnaţii de Pleşcoi şi pastramă şi lipovenii fac crap marinat pe lângă batog sau peşte uscat. Mi-a plăcut enorm de mult reţeta, mai ales că nu mai este cazul să te chinui să alegi oasele; pur şi simplu se topesc în sos de marinat. Hotărât lucru de cum a venit toamna următoare mi-am cumparat un crăpcean cam la 8 kile şi m-am pus pe treabă. Dupa ce l-am jupuit, l-am tăiat în bucăţi cu laturile nu mai groase de un deget jumate, le-am sarat ş le-am lăsat să ia sare circa 3 ore, după care l-am prăjit, mai bine zis fiert, în mult ulei până a început să se rumenească. Am scos bucăţile într-un castron. În acelaşi timp am făcut saramura punând o parte oţet de vin alb, una jumate de apă, o jumătate de parte de vin alb sec , şi la un litru de compoziţie am pus o lingură de sare, una de zahăr, foi de dafin, boabe de piper, muştar şi coriandru şi 5-6 linguri de ulei in care am prăjit peştele. După ce a dat în clocot l-am turnat peste peştele din castron şi l-am lăsat să se răceasc acoperit bine. Eu am îmbunătăţit reţeta în sensul că în momentul în care am pus peştele la borcan am pus un strat de morcov dat pe răzătoare, un strat de peşte, un strat de ridichie neagră dată prin răzătoare, iar peste si un strat de ţelină rasă şi peşte deasupra. Am turmat saramura deasupra până a trecut de cel puţin un deget peste ultimul rând de peşte. Am legat borcanul cu celofan ş l-am pus la rece în pivniţă.
Mod de servire: Am fost tare curios si nu prea am avut rădare să aştept cel putin trei săptămâni şi am incercat să vad ce a ieşit. Am pus peştele în mijlocul farfuriei si de jur împrejur legumă... Încercati şi voi dar aveţit răbdare si nu veţi regreta.
37
CARPACCIO DE SOMON
Ingrediente:
1 somon de 2-3 kg, de preferinta salbatic,
1 pahar ulei de masline,
zeama de la doua lamii,
marar tocat,
sare, piper.
Mod de preparare:
Se detaseaza fileurile. Se trage delicat pielea dinspre coada spre cap (pentru marirea aderentei, se moaie degetele in sare). Se scot ultimele oase cu o penseta. Se pun fileurile la congelator 20 min. (pentru a facilita taierea in felii) Se scoate, se taie in felii cit se poate de subtiri , daca se poate stravezii. Se pun feliile intr-un platou uns cu ulei, se toarna restul de ulei deasupra, putina sare, piperul, zeama de lamiie. Se presara cu mararul tocat, se acopera cu film plastic si se da la rece 2 h.
ICRE DE CRAP
Ingrediente:
1 lingura de icre sarate (preferabil de crap), o felie groasa de paine alba inmuiata in lapte sau apa minerala, 500-600 g de ulei, zeama de la o lamaie, 1 cescuta mica de apa minerala, 1 ceapa mica.
Mod de preparare:
Intr-un bol preferabil de plastic se pun icrele si felia de paine inmuiata in lapte sau apa minerala si apoi scursa. Se amesteca cu mixerul icrele cu felia de paine, apoi adaugam putin cate putin ulei amestecand cu mixerul la viteza maxima. Cand obtinem o pasta groasa care se ia pe paletele mixerului adaugam cateva picaturi de apa minerala si continuam sa amestecam.Adaugam cate putin ulei, amestecam, daca pasta devine iar foarte consistenta punem iar cateva picaturi de apa minerala. In momentul cand compozitia a inceput sa-si mareasca volumul alternam intre ulei si apa minerala si zeama de lamaie, in functie de cat de acre vrem sa fie icrele. La sfarsit, tinand cont de preferinta, putem pune o ceapa mica taiata foarte marunt.
PASTRAV CU PIPER VERDE LA CUPTOR
Ingrediente:
-2 pastravi(a 500 gr fiecare),
100 g. unt ,
1 lingura piper verde,
5 linguri ulei masline,
1 lingura suc lamaie,
sare,
boia,
faina.
Mod de preparare
-Pastravii se freaca cu sare si se lasa 30 minute.Intr-un bol se sfarma piperul verde boabe. Se adauga untul topit, sucul de lamaie si uleiul. Se pune sosul intr-o tava si se misca tava ca sa fie bine acoperita. Se dau pastravii prin faina si apoi se dau prin sosul din tava, sa fie bine acoperiti. Se mai presara putina boia deasupra.Se mai pune in tava 50 ml apa. Se da la cuptor 20 minute la 190C, timp in care se stropeste de 4 ori cu sosul din tava.Se mai lasa 10 minute la 240C.Se serveste cu cartofi natur si mujdei.
PASTRAV UMPLUT LA GRATAR
Ingrediente:
-3 pastravi,4 rosii mari decojite,3 ardei iuti bulgaresti,zeama de la 2 lamai,sare , piper alb, delikat,ulei ,aproximativ 200 ml,feliute de slanina,cate un catel de usturoi ptr. fiecare pastrav,gogosar,crengute de rozmarin prospat.
38
Mod de preparare:
-Tinem pastravii cca.2 ore la rece in urmatoarea compozitie : Rosiile le decojim si le taiem cubulete marunte . Ardeii iuti se taie felii.Rosiile si ardeii se pun in 200 ml ulei la care se adauga 1 lingura mare de sare si 1 lingura de delikat. Tot aici taiem un gogosar cubulete marunt, stoarcem zeama de la cele 2 lamai mai adaugam un pic de piper alb mestecam totul si asezam in compozitia obtinuta pastravii . Dupa cele 2 ore scoatem pestii si incepem sa-i umplem cu compozitia in care au stat la care mai adaugam cate o felie de slanina , o feli de gogosar, un catel de usturoi si daca aveti la indemana o crenguta mica de rozmarin.Astfel impanat pastravul se pune pe folie de aluminiu uns cu un pic de ulei se
impacheteaza si se pune la prajit pe gratar la jar. L-am tinut pe gratar aproximativ 15 minute pe o parte ,15 pe cealalta . Se ia de pe gratar se despacheteaza pastravul si se erveste cu un mujdei de usturoi pregatit in felul urmator : 3-4 catei de usturoi zrobiti se freaca cu o lingurita sare la care se adauga treptat un pic de ulei pana se ingroase un pic ca o maioneza , apoi adaugam un pic de boia (eu folosesc gulyasul crema ) , si peste se pune smantana ,se mai storce in el zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia (eu am pus la o cana de ceai o jumate de lamaie). Se poate servi cu cartofi natur .
PASTRAV PRAJIT CU SOS DE CAPERE
Ingrediente:
-4 pastravi fileuri (8 bucati) sau 2 pastravi mari (4 bucati),malai,1/4 cana ulei vegetal,4 ciorchini mici de struguri albi fara sâmburi pentru ornat,sare si piper.
Mod de preparare:
-Pentru sos:1 lingura ulei de masline,2 sardele clatite in otet,1/2 cana vermut sec,1/2 cana suc de scoici conservat,2 linguri capere scurse,2 linguri masline verzi, taiate bucati,2 linguri masline negre, taiate bucati.incalziti uleiul de masline într-o craticioara; adaugati sardelele si amestecati la foc mic pâna când s-au dizolvat si ati obtinut o pasta. Adaugati restul ingredientelor de sos si fierbeti amestecul la foc mic, pâna când se reduce la o treime, aproximativ 10 minute. Intre timp, dati fileurile prin malai; sarati-le si piperatile, dupa gust. Incingeti uleiul vegetal intr-un tuci si prajiti fileurile pâna când sunt rumenite pe ambele parti. In timp ce se prajeste pestele, puneti strugurii în congelator pentru 5 minute. Pentru a servi împartiti fileurile pe 4 farfurii calde si puneti sos peste ele. Ornati cu strugurii inghetati.
PASTRAV CU SOS DE IAURT
Ingrediente:
-4 bcati file de pastrav, 1 castravete, 1 cana iaurt, 1 lingurita zeama de lamaie si una de coaja, 2 linguri de marar, 1 lingura ulei de masline, sare, piper, felii de castravete.
Mod de preparare:
Se amesteca bine castravetele dat prin razatoare cu iaurtul, mararul, coaja de lamaie, uleiul de masline, sare si piper. Bucatile de file de peste se presara cu sare, piper si zeama de lamaie iar apoi se pun intr-o tava la cuptor timp de 8 minute, pana se face. Peste bucatile de file se toarna sos si se orneaz cu felii de castravete.
PASTRAV CU CRUSTA DE HREAN
Ingrediente:
-1,5 kg pastrav, 120 g somon, 200 g paine de secara, 3 linguri hrean, 3 linguri marar, 1/2 ceasca unt topit, 3 cesti supa de peste, 1/4 lingurita sofran plus inca putin pentru ornat, 3 cesti smantana, sare, piper.
Mod de preparare:
- Painea se toaca marunt. Se amesteca hreanul, mararul, somonul si untul topit. Pentru fiecare portie de pastrav se foloseste 1/2 ceasca din acest amestec. Se coace la cuptor pana cand pastravul devine opac iar crusta prinde o culoare auriu-cafenie. Deasupra se toarna sosul de sofran, obtinut din fierberea smantanii, supei si sofranului, pana cand se reduc la jumatate. Se va potrivi gustul de sare si piper.
PASTRAV CU LAMAITA
Ingrediente:
39
-4 bucati file de pastrav curcubeu, 1/2 ceasca malai, 1 ceasca faina, 1 lingurita si 1/2 pudra usturoi, 1 lingurita pudra de ceapa, 1/4 lingurita sare, 1/2 lingurita lamaita, 1 ou, 1 lingura paprika, 1/2 ceasca lapte.
Mod de preparare:
- Toate ingredientele uscate se amesteca si se pastreaza doar o jumatate din ceasca de faina. Se bat ouale separat si apoi se toarna laptele. Pestele se spala si apoi se usuca. Fileurile se dau prin faina, prin ou si apoi prin mixtura. Se pun la frigider intr-un vas acoperit pentru 2 ore. Se prajesc apoi in ulei incins pe ambele parti, intorcandu-se doar o data.
PASTRAV IN SMANTANA
Ingrediente:
-1 kg. de peste, 1 kg. smantana, o ceapa mare, sare, malai, optional marar si patrunjel
Mod de preparare:
-Se pune smantana intr-o cratita si, cand incepe sa fiarba, se potriveste de sare (dupa gust) si se adauga ceapa tocata marunt. Se adauga malai (in ploaie) pana se ingroasa, amestecandu-se mereu. Se pune si pestele curatat, se acopera cratita si se tragi de pe foc. Se lasa timp de 15 minute. Pregatita in acest fel, mancarea este buna calda. Se poate pune deasupra marar si patrunjel.
RETETA PASTRAV FIERT
Ingrediente:
-1-2 pastravi, 50 g unt, 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel, 1 felina mica, 1 lingurita de ceapa rasa, sare, 5 boabe de piper, 1-2 linguri de otet, 1 legatura de patrunjel verde.
Mod de preparare:
-Zarzavatul taiat rondele impreuna cu condimentele se fierbe intr-o jumatate de litru de apa, timp de 20 de minute.Apoi se adauga pastravii curatati, dar vascozitatile exterioare nu se sterg, pentru ca pastravul fiert sa se albastreasca frumos. Pestele se introduce in apa clocotita, dar flacara se da la mic si se acopera cu o tabla de metal pentru a asigura o fierbere de jumatate de ora in apa fierbinte, care sa nu clocoteasca.
Se scurge apa, iar pastravii se stropesc cu unt topit.
PASTRAVI RASOL
Ingrediente:
-6 pastravi, sare, 2 linguri de otet, 3 linguri de ulei, verdeata tocata, lamaie.
Mod de preparare:
-Se curata pestii si se spala in mai multe ape reci.Se inlatura urechile si se pun sa stea 10 min. in apa cu otet.Se pune intr-un vas mare 1 l de apa sa fiarba si, cand da in clocot, se pune pestele, se micsoreaza focul si se lasa sa fiarba 15 min.Se scoate pe o farfurie mare si se serveste cu un sos din ulei, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, verdeata tocata marunt si putin piper macinat.
PASTRAVI PRAJITI
Ingrediente:
-6 pastravi, 1 ceasca ulei, 1 lamaie, sare, 1 lingura faina, piper macinat.
Mod de preparare:
-Se curata pestele, dar nu se inlatura capul, ci doar branhile.Se sareaza si se pepereaza dupa gust, se trece fiecare peste prin faina si se prajeste in ulei incins.Se serveste cu garnitura de morcovi tineri si si stropiti cu zeama de la o lamaie.
PASTRAVI CU SOS DE MAIONEZA
Ingrediente:
40
-6 pastravi, sare, 1 ou, piper, o lamaie, 50 g unt, 1 lingura de apa, otet.
Mod de preparare:
-Pastravii se curata si se spala cu apa rece, dupa care se pun la fiert in apa calda cu otet si sare.
Dupa 15 min. se scot pe un platou si se acopera cu maioneza calda, pregatita astfel: un galbenus crud se freaca spuma cu doua linguri de unt. Cand pasta a devenit omogena, se adauga zeama de la o lamaie, piper macinat si putina sare. Se subtiaza cu olingura de apa rece si se tine la cald. Se toarna peste pastravi si se servesc imediat.
PASTRAVI CU SOS GASCON
Ingrediente:
-6 pastravi, sare, 2 linguri otel, 2 linguri unt, 2 linguri ulei, usturoi, verdeata, 100 gciuperci, un pahar vin alb, 3 sardine conservate, 2 galbenusuri crude.
Mod de preparare:
-Se pregateste sosul astfel: se curata si se spala ciupercile, se taie felii subtiri si se pun sa scada intr-o cratita cu unt, un praf de sare si usturoi tocat marunt.Cand s-au inmuiat, se adauga peste ciuperci un pahar de vin alb si verdeata tocata marunt.Sosul se fierbe la foc mic 20 min.Separat se freaca galbenusurile cu uleiul, iar maioneza obtinuta se toarna incet peste sosul de ciuperci caldut.Se amesteca in continuare ca sa nu se taie maioneza si se tine cratita pe marginea plitei pana cand sunt gata pastravii. Acestia se pun sa fiarba 15 min. la foc mic in apa cu otet, se scot si se asaza pe un platou putin adancit la mijloc.Se acopera cu sos si se servesc imediat.
PASTRAV LA CUPTOR
Ingrediente:
-1 kg pastravi,250 ml vin alb,1 ceapa,1 fir de cimbru,sare, piper,100 g unt,zeama de lamâie,verdeata.
Mod de preparare:
-Se curata pastravii si se aseaza într-o cratita. Se fierbe vinul si se toarna clocotit deasupra pestelui. Se adauga 2 pahare de apa clocotita, 1 ceapa, sare, piper si cimbru si se lasa sa fiarba încet. Când au fiert, se scurg de zeama si se servesc fierbinti, cu unt deasupra, zeama de lamâie si presarati cu verdeata.
PASTRAV UMPLUT CU BRANZA SI STAFIDE
Ingrediente:
-4 pastravi dezosati,250 g branza de oi(sau capra),100 ml vin dulce,2 lamai,40 g stafide,sare.
Mod de preparare:
-Pestii se condimenteaza cu sare, dupa gust, se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa la macerat 30 de minute, la rece. Se scot de la macerat, se umplu cu fasii de branza si stafide, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins, dupa care se asaza intr-o tava, se adauga sosul in care s-au macerat pestii si vinul dulce. Tava se pune la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 15 de minute. Se serveste fierbinte.
Pentru unii umorul este ca si o limba straina: fara subtitrare nu inteleg nimic!
Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate.

mircea62
Mesaje: 920
Membru din: Vin Sep 04, 2009 9:32
Puncte: 0
Localitate: Buzau

Re: Gastronomie si nu numai....

Mesaj de mircea62 »

Ce faci, te reorientezi?
Te lasi de pescuit si te apuci de bucatarie? :)
Mircea B.

Avatar utilizator
iuliutz
Mesaje: 52
Membru din: Joi Mar 29, 2012 22:35
Puncte: 0
Contact:

Gastronomie si nu numai....

Mesaj de iuliutz »

E buna ideea!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Avatar utilizator
doru_croc
pescar de competitie
Mesaje: 2433
Membru din: Dum Aug 30, 2009 10:01
Puncte: 0
Localitate: Alexandria

Re: Gastronomie si nu numai....

Mesaj de doru_croc »

mircea62 scrie:Ce faci, te reorientezi?
Te lasi de pescuit si te apuci de bucatarie? :)
Bucataria este al doilea hobby din viata mea de.... pescar.
Am uitat. Va ofer aceste retete care mai de care, pentru ca eu gatesc peste, dar nu prea ma omor ca mancatul lui.
Pentru unii umorul este ca si o limba straina: fara subtitrare nu inteleg nimic!
Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate.

Avatar utilizator
doru_croc
pescar de competitie
Mesaje: 2433
Membru din: Dum Aug 30, 2009 10:01
Puncte: 0
Localitate: Alexandria

Re: Gastronomie si nu numai....

Mesaj de doru_croc »

SALATE
Salata asortata

O salata colorata, cu un aspect fabulos, care, cred eu, va arata minunat pe masa de Pasti.
Ingrediente
piept de pui fiert
avocado
branza cu mucegai albastru (gorgonzola sau roquefort)
rosii
galbenus de ou fiert
albus de ou fiert
bacon
putina ceapa verde
salata verde
sare, piper
Dressing
30 ml ulei masline
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita pasta de ansoa
1 catel usturoi
Preparare
1. Pipetul de pui, rosiile, albusul de ou si avocado se taie cubulete. Baconul se taie cubulete si se prajeste fara grasime pana e crocant. Galbenusul de ou si branza se sfarama. Ceapa verde se taie rondele.
* cantitatile sunt dupa bunul vostru plac si dupa dimensiunea platoului in care o construiti; important e ca sirurile pe care le veti forma sa arate cat de cat egale
** daca o pregatiti cu ceva timp inainte de servire, stropiti cubuletele de avocado cu un pic de suc de lamaie sa nu se oxideze
2. Taiati salata verde fasii si tapetati cu ea platoul in care veti servi salata asortata.
3. Incepand dinspre centrul platoului incepeti sa construiti siruri alternative cu ingredientele pregatite la pct. 1 Deci incepeti cu rosiile care vor fi in centru si continuati pe laterale cu restul sirurilor. Ordinea in care faceti sirurile nu e importanta, doar sa alernati culorile ca sa arate frumos (de exemplu sa nu puneti albusul langa branza cu mucegai)
* puteti folosi si un platou patrat si atunci puteti construi sirurile pe diagonala
4. Intr-un bol amestecati cu un tel mic uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie, apoi adaugati pasta de ansoa si usturoiul strivit si omogenizati.
* adaptati cantitatea dressingului in functie de dimensiunea salatei voastre
5. In momentul servirii presarati sare si piper peste salata. Serviti dressingul LANGA salata. Dressingul se adauga doar in momentul servirii, dupa care se amesteca salata.


Salata de pui cu porumb


Salata asta o am inca de pe vremea cand mi-am descoperit pasiunea pentru gatit. Este usoara, acrisoara, o recomand pentru o cina lejera.
Ingrediente
1/2 piept de pui
5 linguri cu varf porumb (din conserva)
3 castraveciori murati
100 gr cascaval
1 morcov
2 linguri ulei masline
3 linguri suc de lamaie
sare, piper
Portii: 2
Preparare
1. Pieptul de pui se pune la fiert in apa fierbinte cu sare. Se fierbe la foc domol cca. 30-40 minute. Se scoate si dupa ce se racoreste un pic se desface fasiute.
2. Se adauga porumbul peste carne.
3. Castraveciorii se taie cubulete mici (ca si la salata de boeuf) si apoi se storc un pic de apa. Se adauga peste carnea de pui.
4. Se dau pe razatoarea mare cascavalul si morcovul.
5. Se sareaza si se pipereaza salata dupa gust si se amesteca usor. Gustati sa fie bine condimentata salata.
6. Se amesteca intr-o cescuta uleiul cu sucul de lamaie si cand devine ca o emulsie se toarna peste salata. Se amesteca iar. Se verifica la gust si daca o doriti mai acrisoara mai adaugati suc de lamaie.


Fatoush


M-am saturat de iarna! Tanjesc dupa salatele de vara, cu rosii si castraveti aromati. M-am cam saturat de mancarurile fierte si rasfierte de fasole sau linte, de eternele tocanuri. Sunt bune, nu zic nu, dar simt din plin lipsa cruditatilor.
Ca urmare am zis ca fac o salata de vara in mijlocul iernii, macar sa-mi amagesc poftele. Adaugand putina ceapa verde si usturoi nici n-am simtit ca e asa si asa castravetele, am adaugat rosii cherry fiindca sunt foarte dulci chiar si in aceasta perioada, apoi putin za`atar ca sa invioreze aromele si gata, la sfarsit dressingul simplu. Foarte reusita salatica mea! Mai mult decat un compromis, cum credeam la inceput. Am servit-o cupulpe la cuptor.
Ingrediente
1 castravete lung (sau 4 castraveciori)
10-15 rosii cherry (sau 2 rosii normale)
6 ridichi mici
5 frunze salata
3 fire ceapa verde (sau 1 ceapa rosie mica)
1 catel usturoi
6 fire patrunjel
cateva fruze de menta (optional)
1 lipie
1 lingurita za'atar
5 linguri ulei masline
2 linguri suc de lamaie
sare
Portii: 2
Preparare
1. Se taie rosiile, castravetele si ridichile bucati. Se toaca ceapa rondele iar usturoiul, patrunjelul si menta foarte fin. Salata se taie fasii. Se pun toate intr-un bol incapator.
2. Lipia se prajeste pe ambele parti, intr-o tigaie teflonata, fara grasime, pana e crocanta. Nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa se usuce un pic. Se rupe lipia bucatele mici in bolul cu salata.
* lipia se poate praji si la cuptor dar riscul sa o ardeti e mai mare, eu prefer sa o prajesc in tigaie
3. Se presara sare dupa gust si za'atar peste salata. Se amesteca usor, sa nu strivim legumele.
4. Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine o emulsie si se toarna peste salata. Mai amestecam un pic. Servim imediat.


Salata de ton cu avocado

Salata delicioasa de la Marnie, pe care am pregatit-o acum o saptamana, dar nu am avut loc sa o postez, retetele traditionale de Craciun au avut intaietate. Foarte simpla de pregatit si foarte aspectuoasa daca o serviti in cojile de avocado.
Ingrediente
1 conserva ton (de 160 gr)
2 avocado
2 linguri ulei de samburi de struguri
2 oua fierte
1 ceapa mica
cateva fire patrunjel
1 lingura suc de lamaie
sare, piper
Portii: 4
Preparare
1. Se taie avocado in doua pe lung si se scoate pulpa folosind tehnica de aici, pastrand cojile intacte.
2. Se stropeste pulpa de avocado cu sucul de lamaie si se striveste cu furculita pana devine pasta. Se freaca apoi cu galbenusurile fierte si uleiul (sau ulei din conserva de ton). Se adauga tonul strivit si el cu furculita si se amesteca bine totul.
3. La final se adauga ceapa, patrunjelul si albusurile de ou tocate foarte marunt. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
4. Umplem cojile de avocado cu salata pregatita si servim.



Paste cu ton


Super super simplu si rapid. Gustul este foarte fin. Pacat ca nu este o reteta chiar foarte ieftina, fiindca rezultatul final depinde de calitatea conservei de ton.
Ingrediente
250 gr paste scurte
4 linguri pinoli
2 linguri capere
1 conserva de ton in ulei de masline (de buna calitate; de 250 gr)
2 catei usturoi
1 foaie dafin
1/2 lamaie
chili
2 prize piper
sare
Portii: 2-3
Preparare
1. Se pune multa apa la fiert cu sare. Adaugati pastele si lasati sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet.
2. Intr-o tigaie (fara grasime) se pun mugurii de pin si se prajesc scuturand de tigaia pana devin usor rumeni. Se scot din tigaie.
3. In aceeasi tigaie se scurge uleiul de pe ton si se lasa sa se incalzesca putin. Se adauga foaia de dafin rupta, cateii de usturoi taiati feliute subtiri, piperul si chili dupa gust (eu am pus cam 8 rasnite). Se da focul la mic si se lasa cam 10 minute sa se infuzeze uleiul. Acesta nu trebuie sa se infierbante, asa ca stati cu un ochi pe el si daca incepe sa sfaraie il dati la o parte de pe foc. Cand se potoleste il puneti iar pe foc.
4. Scoatem foaia de dafin din ulei. Adaugam in tigaie sucul de la lamaie si tonul sfaramat cu furculita. Il lasam cca 2 minute pe foc sa se incalzeasca. Adaugam mugurii de pin si caperele si tragem tigaia de pe foc pana sunt pastele fierte.
5. Adaugam peste ton cam 5 linguri din apa in care au fiert pastele si apoi pastele scurse. Amestecam bine, sa se acopere pastele de sosul de ton si gustam de sare, adaugand daca e necesar.



Salata Nicoise cu paste

In aceasta varianta, salata Niçoise devine un pranz consistent si rapid de preparat. Pentru o varianta cu putine calorii pastele le puteti inlocui cu salata verde taiata fasii.
Ingrediente
200 gr paste scurte
150 gr fasole verde (proaspata sau congelata)
1 conserva ton in ulei (170gr; de buna calitate)
10 rosii cherry
15 masline negre (sau verzi)
1 legaturica patrunjel
5 frunze busuioc
1 lingura capere
3 oua fierte
2 linguri ulei
1 lingura suc de lamaie
1/4 lingurita oregano uscat
sare, piper
Portii: 3
Preparare
1. Se pun pastele si fasolea verde la fiert in aceeasi oala cu apa fierbinte si sare. Se fierb conform instructiunilor de pe pachetul de paste, cca 10 minute pentru pastele scurte.
2. Se fierb ouale.
3. In acest timp se scurge tonul de ulei (se retine uleiul) si se sfarma cu furculita. Se adauga caperele, maslinele, patrunjelul si busuiocul tocat fin, rosiile cherry taiate in doua (sau patru, in functie de marime). Se amesteca totul usor.
4. Se scurg pastele si fasolea verde si se toarna peste ton. Se presara sare si piper dupa gust si se amesteca usor.
5. Se bate cele 2 linguri ulei masline cu 1 lingura ulei de pe ton si sucul de lamaie. Cand devine ca o emulsie se adauga oregano si se toarna peste salata. Se omogenizeaza.
6. Se serveste salata calduta sau rece cu felii de ou fiert.



Salata italiana


Am numit-o salata italiana fiindca am folosit ingrediente specifice acestei bucatarii atat de iubite.
Ingrediente
100 gr rucola
10 rosii cherry
10 mini-bile de mozzarella
2 linguri capere (sau masline)
4 linguri bacon taiat cubulete mici
2 linguri seminte de pin
Dressing
1 galbenus de ou (fiert tare)
30 ml ulei masline
1/2 lingura otet de vin alb (sau 1 lingura suc de lamaie)
sare, piper
Portii: 2
Preparare
1. Se pune rucola intr-un bol impreuna cu caperele/maslinele, rosiile si mozzarella taiate in doua.
2. Se prajesc semintele de pin intr-o tigaie, fara adaos de grasime, pana devin rumene. Scuturati des tigaia. Se scot din tigaie pe un servetel.
3. Cubuletele de bacon se prajesc in aceeasi tigaie, fara adaos de grasime, la foc mic, pana devin crocante. Se scot peste semintele de pin.
4. Se pregateste dressingul trecand galbenusul printr-o sita fina si amestecandu-l cu restul ingredientelor. Gustati si mai adaugati otet, sare sau piper dupa gust.
5. Turnati cam 4 linguri de dressing peste salata. Amestecati bine cu mainile (in acest fel frunzele de rucola nu se vor inmuia) pana vedeti ca rucola e uniform acoperita de dressing.
6. Impartiti salata pe doua farfurii. Presarati deasupra "crutoanele" de bacon si seminte de pin.




Salata in straturi

Prima mea propunere pentru Pastile din anul acesta.
Cantitatile sunt pentru un vas de 17 cm diametru. Acesta este suficient pentru 4-5 persoane (ca aperitiv), insa daca aveti mai multi invitati la masa, dublati sau triplati reteta si folositi un vas mai mare. Cu cat mai mare vasul, cu atat straturile se vor vedea mai clar si mai frumos. Acel aspect stratificat o tranforma intr-o vedeta a mesei de Pasti.
Patrunjelul folosit la decor este din productia proprie La verdeturile pe care le-ati vazut in pozele cu noua bucatarie am adaugat acest patrunjel cret, un rozmarin si un busuioc (ultimul sosit). Se pare ca le merge bine.
Ingrediente
1 mana de salata verde asortata
cateva rosii cherry
2 fire ceapa verde
3 oua fierte tari
200 gr mazare fiarta (poate fi din conserva)
150 gr cascaval razuit (am pus Gouda picanta)
150 gr bacon
patrunjel pentru decor
Dressing
200 gr iaurt (am pus cedra de oaie si bivolita)
1-2 linguri maioneza
1 priza buna de zahar
sare
Portii: 2-3 (daca e servita ca singur fel doi la masa); 4-5 (daca e servita ca aperitiv)
Preparare
1. Se taie ouale felii (folositi instrumentul de feliat oua daca aveti). Alegeti feliile mai frumoase si asezati-le pe marginea vasului in care aranjati salata. Puneti apoi in centrul lor salata verde. Presarati putina sare si piper.
2. Urmeaza apoi un strat de rosii pe care le taiati in 2 sau 4 (in functie de marime). Presarati deaupra rosiilor ceapa verde taia rondele. Presarati iar putin sare si piper.
3. Tocati feliile de oua care v-au ramas si presarati-le deasupra stratului de rosii-ceapa. Presarati iar putina sare si piper.
4. Urmeaza stratul de mazare.
5. Amestecati ingredientele pentru dressing si turnati-l peste mazare.
6. Radeti deasupra cascavalul, pe razatoarea mica.
7. Intr-o tigaie, fara adaos de grasime, puneti feliile de bacon si prajiti-le pe ambele patir, la foc mic pana devin rumene si crocante. Scoateti-le pe servetele absorbante. Cand se racoresc un pic, tocati-le marunt. Presarati "crutoanele" de bacon peste cascaval, in centru.
8. Decorati cu frunze de patrunjel.

Salata de cruditati cu mozzarella

Sanatate curata!
Ingrediente
2 maini de frunze tinere de spanac (sau salata verde, rucola, radicchio etc; sau un mix din toate acestea)
1 morcov mic
1 sfecla rosie mica
2 rosii (sau cateva rosii cherry)
5-6 bile mozzarella
oregano
Dressing cu masline negre
1 sana de 200 gr
10 masline negre
1/2 lingurita ceapa verde uscata
1/2 lingurita fulgi de ceapa uscata
1/2 lingurita patrunjel uscat
1/4 lingurita usturoi granulat
1 priza buna de piper negru macinat
1 lingura ulei
sare
Portii: 2 salate
Preparare
1. Preparam dressingul: se macina in masina de cafea toate ingredientele uscate pentru dressing (ceapa verde, ceapa, patrunjel, usturoi, piper). Se toarna peste sana. Se adauga maslinele tocate foarte marunt si uleiul si se amesteca bine. Se drege de sare.
2. Se rup sau se taie frunzele de spanac/salata si se pun intr-un bol. Deasupra se rad betisoare morcovii si sfecla. Se amesteca usor cu mana.
3. Se imparte salata in doua farfurii. Se aseaza desupra rondele/felii de rosii si mozzarella. Se presara oregano din belsug.
4. Se serveste cu dressing si cate o felie de paine prajita.



Salata de pui cu mar, telina si morcov


Prima data am mancat aceasta salata in Bucuresti acum vreo 5 ani si am fost asa incantata incat de atunci a ramas in meniul nostru.
Ingrediente
1 piept de pui mic (cca 300 gr)
1 morcov mare
1 mar acrisor
1 felioara telina radacina
3 linguri cu varf maioneza
1-2 linguri lapte batut sau iaurt (optional)
30 gr branza cu mucegai albastru (optional)
sare, piper
Preparare
1. Pieptul de pui se poate prepara la gratar sau fierbe. Se taie apoi cubulete.
2. Se amesteca maioneza cu branza cu mucegai albastru sfaramata.
3. Se dau pe razatoarea mare telina, morcovul si marul. Se adauga cubuletele de pui si apoi maioneza pana se leaga compozitia. Se condimenteaza cu sare si piper.
4. Se aseaza intr-un bol. Eu am retinut o bucatica de pui la gratar, am taiat-o felii si am asezat-o deasupra. Restul de maioneza l-am amestecat cu lapte batut si am turnat peste feliile de pui. O alta idee de servire ar fi in frunze de salata verde sau andive.



Salata de ton

Absolut perfecta combinatia. Asa salata de ton n-am mancat de cand mama m-a facut. Retetea am primit-o de la Rami(simion) si am pastrat-o neschimbata cam 95%, eu am mai pus verderturi si mustar... cam atata. Multumesc Rami, sa stii ca a intrat din prima secunda cand am gustat-o pe lista mancarurilor preferate!
Rami a "cules" reteta de la restaurantul London aflat pe faleza Tel Aviv-lui. Ea o numeste "salata London", si asa va ramane si pentru mine, este un nume sofisticat pentru o salata pe masura.
Jos aveti si o poza cu salata de la Rami, diferenta de prezentare e ca ea a taiat totul mai mare si le-a asezat pe pat de salata, iar eu am maruntit ingredientele si a rezultat ca o pasta. N-am amestecat porumbul in acea pasta doar din motive estetice.
Ingrediente
1 conserva de ton (de 160 gr)
1 fir ceapa verde (sau 1 lingura ceapa uscata tocata marunt)
1 castravete murat (micut)
1 1/2 lingurita rasa mustar
4 linguri ulei de masline (sau ulei din conserva daca tonul e in ulei)
2 linguri suc de lamaie
2 fire marar
2 fire patrunjel
sare, piper
cateva frunze salata verde
4-6 linguri porumb din conserva
10 masline umplute cu migdale (sau umplute cu ardei)
crackers sau grisine pentru servit
Portii: 2
Preparare
1. Scurgeti bine conserva de ton. (daca tonul e in ulei retineti uleiul respectiv)
* eu am folosit conserva de ton Rio mare in suc propriu
2. Taiati rondele ceapa verde. Taiati cubulete mici castravetele murat. Tocati foarte foarte marunt mararul si patrujelul.
3. Intr-un bol adaugati toate ingredientele pana la sare si piper (inclusiv). Amestecati bine cu o furculita pana compozitia devine aproape ca o pasta. Gustati de sare, piper si suc de lamaie.
4. Pentru o salata medie, intr-un pahar/bol de salata asezati jumatate din frunzele de salata (verde sau rosie). Salata o puteti pune intreaga sau taiata fasii. Adaugati apoi cca. 2-3 linguri porumb din conserva. Deasupa asezati jumatate din "pasta" de ton". Puneti cateva masline peste pasta. Serviti cu biscuiti crocanti sau grisine sarate.
Puteti servi si sub forma de sandwichuri: asezati pe o felie de paine (poate fi prajita) o frunza de salata, apoi adaugati "pasta" de ton amestecata in prealabil cu porumbul si deasupra asezati felii de masline. Acoperiti cu alta felie de paine.

Salata calda de cartofi
Pentru aceasta reteta am pornit de la o salata nemteasca clasica de cartofi la care am adaugat un sos cremos de mustar. Salata poate fi servita simpla sau ar fi o buna garnitura langa o friptura de porc sau chiar langa un carnat prajit, daca dorim sa ramanem in zona de influenta nemteasca.
Ingrediente
1.5 kg cartofi
4 castraveti murati
150 gr kaizer (carnati afumati sau alta afumatura)
1 ceapa medie
sare si piper dupa gust
Sos de mustar
100 gr unt
2 linguri cu varf faina
600 ml lapte fierbinte
6-7 lingurite pline mustar
3 fire marar (sau mai mult daca va place)
15 fire patrunjel
sare dupa gust
Portii: 6-7
Preparare
1. Se fierb cartofii in coaja pana intra usor furculita in ei. Cand se racoresc se curata de coaja si se taie cuburi mai mici.
2. Castraveciorii si kaizerul se taia cubulete mici. Ceapa, patrunjelul si mararul se toaca marunt.
3. Intr-un bol incapator se amesteca cartofii cuburi cu castravetii si 2-3 linguri de apa in care au stat castravetii. Se amesteca usor sa nu se sfarme cartofii.
4. Se pune la prajit, la foc mic, kaizerul cubulete (fara ulei) si cand incepe sa-si lase garasimea se adauga ceapa maruntita. Se lasa la calit pana se inmoaie bine si kaizerul e usor crocant. Se adauga acest amestec peste cartofi.
5. Sosul de mustar: intr-o craticioara se pregateste un sos bechameldupa instructiunile de aici. Cand e gata se adauga mustarul si se omogenizeaza bine. Se ia sosul de pe foc si se incorporeaza verdeturile tocate. Se toarna sosul peste cartofi.
6. Se amesteca usor cartofii cu kaizerul si sosul de mustar, atent sa nu se rupa cartofii, condimentand in acest timp cu sare si piper dupa gust.
7. Se serveste calduta. Este buna si a doua zi (chiar mai buna) reincalzita usor in cuptorul cu microunde.

Salata de paste cu ton


Nu stiu cum a fost saptamana voastra, dar eu am avut o saptamana proasta legata de gatit, de fapt n-am prea gatit si nu din cauza ca mi-a lipsit inspiratia, dar nu aveam energie cand ajungeam acasa. Sa fie din cauza ca Venus era retrograd?
Ingrediente
250 gr paste scurte
1 conserva ton bucati in ulei (de 200gr)
6 felii/cuburi branza de capra (sau feta/telemea de vaca)
5 fire patrunjel
Dressing
1 ardei rosu mare copt
1 catel usturoi
30 ml ulei masline
1 lingurita suc lamaie
1 priza sare
1 priza piper
Preparare
1. Se fierb pastele in multa apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet.
2. Pentru dressing: se pun in blender toate ingredientele, plus 2 linguri de apa in care au fiert pastele. Se mixeaza bine, pana obtinem o pasta. Se gusta de sare si suc de lamaie si mai adaugati daca vi se pare necesar.
* branza mea de capra era deja cu ierburi provence, asa am cumparat-o; daca nu aveti asa ceva puteti rula cuburi de branza prin putin oregano sau ierburi provence ca sa arate mai bine; sau puteti adauga o priza de oregano in dressing
3. Se scurg pastele si se toarna peste ele dressingul si patrunjelul tocat cat mai marunt. Se amesteca bine.
* pastele pot fi consumate si asa simple, doar cu dressing, sunt foarte gustoase.
4. Impartiti pastele in 2 boluri pentru salata, presarati pe fiecare cate jumatate din conserva de ton (scursa de ulei). Asezati feliile de branza deasupra. Serviti imediat.


Salata Caesar

Celebra salata inventata de bucatarul italian Caesar Cardini pe cand lucra intr-un restaurant din Mexic.
In mod normal salata nu contine ansoa, gustul de ansoa fiind dat de sosul Worcestershire. Dar cand am facut salata nu aveam acest sos la indemana si am inlocuit cu ansoa si suc de lamaie.
Ingrediente
Salata
1 salata verde
4 linguri parmezan ras
Dressing Caesar
1 catel mare usturoi
2 fileuri ansoa (sau sos Worcestershire)
1 varf lingurita sare
1 galbenus
1 lingurita mustar
2 linguri suc de lamaie
ulei
Crutoane
4 felii paine veche de 1-2 zile
2-3 linguri ulei
piper
Portii: 4
Preparare
1. Dressingul: frecati bine catelul de usturoi cu sare si ansoa taiata marunt pana se face o pasta omogena.
2. Adaugati galbenusul (crud sau fiert, cum obisnuiti sa folositi la maioneza) si mustarul. Adaugati incet ulei, amestecand neincetat pana obtineti o maioneza care sta pe lingura.
3. Adaugati sucul de lamaie, amestecati si apoi verificati daca mai e nevoie de sare sau lamaie.
4. Pregatiti crutoanele: painea o taiati cubulete si o puneti intr-o tigaie cu 2-3 linguri ulei incins. Condimentati cu piper. Amestecati repede, painea va absorbi uleiul si apoi mai lasati 1-2 minute pe foc sa se faca crocante crutoanele.
5. Asamblam salata doar inainte de a o consuma: spalati frunzele de salata si le taiati fasii. Impartiti-le in 4 boluri de salata. Adaugati cate o lingura buna de dressing peste salata. Presarati apoi crutoanele si la sfarsit presarati parmezanul. Seviti imediat, altfel salata se inmoaie.


Salata de conopida si varza Brussels
15 Mai 2009

O salata sanatoasa pe care o puteti servi ca si garnitura langa o mancare cu carne.
Ingrediente
500 gr conopida
500 gr varza Brussels
1 lingura plina cu mustar cu boabe
2-3 catei usturoi
2 linguri suc lamaie
4 linguri ulei masline
sare, piper
Preparare
1. Conopida se desface buchetele micute. Varza daca e mica se lasa intreaga, daca e mai mare o taiati in jumatate.
2. Fierbeti legumele fie in apa cu sare, fie ca mine pe abur. Pe abur timpul de fierbere e de 25 minute. Puneti legumele (scurse daca e cazul) intr-un bol si lasati sa se raceasca.
3. Separat preparati dressingul din: mustar, suc de lamaie, cateii de usturoi striviti si ulei. Condimentati cu sare si piper. Turnati-l peste legume si amestecati usor. Mai adaugati sare sau piper dupa gust.
4. Pastrati la frigider. Serviti ca si garnitura.


Salata de spanac cu oua si crutoane

Am ramas datoare cu o salata la care folosesc dressingul pe baza de lapte batut postat data trecuta. Acum, puteti face salata mai ales daca va raman oua rosii de la Pasti. Iar daca aveti indoieli sa mancati spanac crud, care este foarte bun, puteti inlocui cu salata verde.
Ingrediente
1 bol supa plin cu spanac (sau salata verde)
2 oua fierte
1/3 cana dressing din lapte batut
50 gr branza telemea
2 felii paine veche de 1 zi
2 linguri ulei
1 lingurita ulei masline
sare, piper
Portii: 1
Preparare
1. Spanacul trebuie sa fie cat mai tanar, asa salata e mai buna. Se curata de codite si se spala bine. Daca frunzele de spanac sunt mai mari se taie bucatele. Se aseaza intr-un bol.
* daca folositi salata verde, spalati frunzele, le asezati una peste alta, le rulati ca un trabuc si taiati fasii pe latime
2. Dressingul se amesteca bine cu branza sfaramata marunt.
3. Painea se taie cuburi. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pune painea condimentata cu sare si piper din belsug. Se amesteca rapid, cam 1 minut, pana crutoanele sunt crocante. Se pun peste spanac.
4. Se amesteca totul bine. Se aseza salata cu crutoane pe farfurie si deasupra se aseaza ouale taiate felii.
5. Se stropeste cu 1 lingurita ulei masline. Se serveste imediat, altfel crutoanele se inmoaie.

Salata de cartofi si ardei copti cu branza marinata

Nu este o reteta noua, este de fapt o combinatie de mai multe retete pe care le am deja pe site: cartofi copti, branza de iaurt marinata si ardei copti. Am obtinut din aceasta alaturare un platou foarte frumos colorat si apetisant.
Ingrediente
6 cartofi medii
1 ardei rosu mare
7 bile branza de iaurt marinata (sau branza telemea marinata)
sare, piper
oregano
cimbru
1 lingura ulei
3 fire patrunjel
Portii: 5
Preparare
1. Cartofii ii taiati felii pe lung si ii condimentati cu ulei, sare, piper, oregano si cimbru. Amestecati bine.
* dupa multe incercari tot la reteta de cartofi copti cu mustar ma intorc de fiecare data, e cea mai reusita de pana acum, asa ca va recomand aceasta combinatie de condimente pentru cartofi in locul condimentelor folosite de mine la aceasta reteta
2. Asezati cartofii intr-un singur strat intr-o tava cu hartie de copt. Asezati si ardeiul in tava.
3. Dati la cuptor la 250C pentru 45 minute.
4. Curatati ardeiul copt de coaja si il taiati fasii. Cartofii copti ii amestecati cu patrunjel tocat.
5. Asezati pe un platou cartofii, apoi felii de de ardei, mai presarati putina sare mare si stropiti apoi cu 1 lingura din uleiul de pe branza marinata.
6. Deasupa asezati bile de branza, iar cateva bile le sfaramati peste cartofi. Serviti imediat.


Salata de salate


Este al doilea exemplu de reteta si cel mai simplu in care puteti folosisosul argentinian Chimichurri. Vor urma si altele, vreau sa va conving sa-l faceti macar o data!
Cand am mancat in restaurantul argentinian de care va vorbeam, langa felul principal am comandat ca si garnitura o salata de legume. Ma asteptam sa-mi aduca ca si la noi ceva cu rosii, castraveti, ardei... dar nu! Mi-au adus o farfurie plina cu salate de toate culorile. Arata dragut... dar mie nu-mi prea place salata verde in mod deosebit... asta ca sa nu zic mai multe, caci stiu ca e sanatoasa, dar parca nu-mi aluneca pe gat. Cum nu comandasem alta garnitura si sa nu jignesc bucatarul am zis macar sa o gust. Si nu m-am mai putut opri. Pe la mijloc mi-am dat seama ca are un dressing special care o facea foarte gustoasa... ceva cu usturoi... si ceapa... Dupa mult timp dupa ce am plecat din restaurant mi-am dat seama ca folosisera uleiul de pe Chimichurri pe post de dressing. Asa ca am ajuns acasa si i-am mai dat o sansa salatei de salate. Si ca sa arate exact ca in acel restaurant am cumparat o punga cu salate de toate tipurile gata taiate.
Ingrediente
150 gr salata (Invidia Ricchia, Invidia Scarola, Radicchio, Pan di Zucchero)
6-8 linguri ulei aromat de pe chimichurri
sare, piper
Preparare
1. Salata o taiati bucati daca nu e gata taiata. O asezati intr-un bol.
2. Condimentati cu putina sare si piper.
3. Adaugati uleiul si amestecati bine.
4. Serviti langa orice mancare doriti ca si salata sau garnitura.

Salata de varza

Reteta a cules-o tatal meu de la un restaurant din Bucuresti fiindca i-a placut tare mult. Cand a venit cu ea acasa, eu si mama mea ne-am uitat la reteta cu neincredere, suna ciudat... varza cu maioneza... Dar e incredibil de gustoasa si de fapt e o salata recunoscuta international, poarta numele de "Coleslaw", iar aceasta e varianta americana fiindca contine maioneza.
Am uitat sa cantaresc verzele inainte de a ma apuca de lucru, dar erau foarte mici, putin mai mari decat un grapefruit.
Ingrediente
1 varza rosie foarte mica
1/2 varza alba foarte mica
2 morcovi
5-6 linguri maioneza
2 catei usturoi
cateva fire patrunjel
cateva fire marar
sare
Preparare
1. Taiem varza fideluta foarte fina. Daca nu puteti sa o taiati de mana asa fin dati-o pe razatoarea mare. O framantam putin cu sare, sa se inmoaie.
2. Razuim morcovii pe razatoarea mare. Tocam fin verdeturile. Amestecam tot.
3. Adaugam maioneza si usturoiul strivit si omogenizm bine.
4. Se pastreaza la rece maxim 2 zile. Se serveste simpla cu paine prajita sau ca topping in sandwich-uri.

Salata de legume coapte cu ton (Mechouia)

Este o salata traditionala tunisiana, foarte aromata si foarte usoara. Se serveste rece, deci e potrivita pentru zilele calduroase de vara. Dupa ce am preparat-o am avut ideea sa o transform putin, asa ca a ajuns in final si sub forma de tartine.
Ingrediente
4 rosii mari
3 ardei grasi
2 cepe mari
1/2 capatana usturoi
3 felii groase de vanata
o mana masline negre
3 oua
2 conserve ton a 240 gr fiecare (de preferat in ulei de masline)
3 linguri ulei masline
1 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita piper
sare
Preparare
1. Ceapa se curata si se taie in patru. Usturoiul necuratat se invelestein folie de aluminiu. Restul legumelor doar se spala. Se aseaza toatelegumele direct pe tava de copt si se dau la cuptor pentru 50 minute la 200C. Intoarceti ardeii din cand in cand.
2. Ouale se fierb tari.
3. Cand legumele sunt coapte, le scoateti pe o farfurie, exceptand ceapa pe care o mai lasati inca 10 minute la cuptor. Ardeii iiacoperiti cu o folie sa "transpire" putin si sa-i puteti curata mai usor.
4. Cand legumele se racoresc si le puteti manevra cu mana, curatati rosiile de coaja si puneti-le intr-o strecuratoare sa se scurga sucul care-l lasa. Decojiti si ardeii si curatati-i de cotoare si seminte. Scoateti usturoiul copt din coaja.
5. Tocati apoi toate legumele cuburi si amestecati-le.
6. Amestecati uleiul, piperul, oregano si sare dupa gust si turnatipeste legume. Amestecati usor si dati la frigider pana in momentul servirii, minim 30 minute.
7. In momentul servirii, asezati legumele coapte in boluri individuale, presarati ton maruntit deasupra in strat generos, apoi decorati cumasline si felii de oua. Serviti cu paine prajita.
8. Daca doriti sa pregatiti tartine: puneti legumele coapte in blender si dati cateva pulsuri ca sa devina o pasta. Prajiti felii de paine, ungeti-le cu pasta de legume coapte, presarati ton maruntit, masline taiate marunt si deasupra presarati galbenus de ou sfaramat.


Salata orientala
Nimic nou, o reteta clasica in bucataria romaneasca, dar... poate totusi e ceva interesant:eu pun muraturi in salata, mi se pare ca o face mai vioaie. Nu stiu de unde vine acest obicei, eu am invatat de la d-na Maria, la care am stat in gazda, de la care dealtfel am si invatat sa gatesc in perioada facultatii.
Ingrediente
1 kg cartofi
4-5 oua
1 ceapa medie (sau 6 fire ceapa verde cand e sezon)
muraturi (de care va plac, si cat mai colorate, eu am pus doar 6 castraveciori murati)
6 linguri ulei
sucul de la 1/2 lamaie
sare, piper
Preparare
1. Cartofii se pun la fiert in coaja in apa cu sare pana intra furculita usor in ei; daca ii fierbeti in oala cu presiune se vor face mai repede. Se scurg, se lasa putin la racit pana ii puteti manevra cu mana si apoi se decojesc.
2. Ouale se pun la fiert pana sunt tari (5 minute dupa ce incepe sa fiarba apa); puneti sare in apa, asa nu se va imprastia albusul in cazul in care se sparge vreun ou in timpul fierberii
3. Ceapa se taie rondele daca folositi ceapa verde sau julienne daca folositi ceapa uscata
4. Intr-un bol incapator se taie rondele cartofii, se adauga ouale curatate si taiate cubulete, muraturile taiate cubulete si apoi ceapa. Se pune putina sare si piper si se amesteca usor folosind doua linguri, ca sa nu se faramiteze cartofii si ouale.
* eu adaug intotdeauna condimentele pe salate inainte de a pune vinegreta pe baza de ulei, altfel uleiul ar forma o pelicula si condimentele nu ar mai fi absorbite de legume
5. Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie si se toarna peste salata. Se amesteca iar cu grija.


Salata de cartofi noi

Am facut prima data pentru a participa la un concurs gastronomic, m-am inspirat din mai multe retete si iata ce a iesit. Nu am castigat concursul dar am ramas cu o reteta de salata buna.
Ingrediente
500 gr cartofi noi cat mai mici
5 linguri pline smantana
1 lingurita marar tocat
1 legaturica patrunjel tocat
1 catel usturoi
2 lingurite pline mustar
cozile de la 1 ceapa verde tocate
150 gr sunca(afumata de preferat) taiata cubulete
sare si piper
Preparare
1. Am spalat cartofii bine, i-am frecat cu o perie aspra, i-am taiat in doua sau in patru (in functie de marime) si i-am pus la fiert cu apa si sare. Dupa 10 min de fiert la foc mic i-am strecurat si i-am lasat la racit.
2. Am preparat apoi dresingul din: smantana, mustar, patrunjel, marar, usturoi strivit si sare si piper
3. Am amestecat dressingul cu cartofii, am acoperit cu folie si i-am dat la frigider. Se tin la rece pana in momentul servirii sa se amestece aromele, minim 1 ora.
4. Inainte de servire am taiat ceapa verde rondele si am prajit sunculita pana s-a facut crocanta.
5. Retineti cate o lingura din sunca prajita si ceapa verde pentru ornat, iar restul le amestecati in salata chiar inainte de servire. Mai dregeti de sare si piper.
6. Prezentare: puneti salata pe frunze de salata verde si presaratirestul de sunculita si ceapa verde. Pofta buna!
Pentru unii umorul este ca si o limba straina: fara subtitrare nu inteleg nimic!
Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate.

Avatar utilizator
miyagi
Pescar de competitie
Mesaje: 4837
Membru din: Mar Aug 03, 2010 17:52
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Gastronomie si nu numai....

Mesaj de miyagi »

Nea Dorule sa-ti dea Dumnezeu sanatate si inspiratie. Si mai baga :D .
Urban culture.

Madalin Dirla
Pescar de competitie
Mesaje: 2194
Membru din: Sâm Oct 04, 2008 9:45
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: Gastronomie si nu numai....

Mesaj de Madalin Dirla »

Nea Doru,sunt retete propii sau ai dat cu copy paste?

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Liber la Discutii”