Maine la Moise Guran pe Europa FM se va vb despre pescuit

Sectiune deschisa pentru orice subiect de discutie.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

aurelian_solomon
Puncte: 0

Maine la Moise Guran pe Europa FM se va vb despre pescuit

Mesaj de aurelian_solomon »

Ascultand radioul, emisiunea lui Moise Guran mai exact, am ramas surprins, sa aud ca maine va avea drept subiect pescuitul:
"Despre noi, cei ce mergem pe balta si nu prindem nimic" - sper sa fie corect citatul, asta am retinut.
Tare interesant cred ca va fi!

MeluCatelu

Re: Maine la Moise Guran pe Europa FM se va vb despre pescui

Mesaj de MeluCatelu »

Bine ventita initiativa insa slabe sanse sa se miste ceva...
Din pacate asta este situatia in Romania pt moment.
Ma gandesc la Tibi care face emisiuni pe tema pescuitului de ceva vreme si tot nu s-a schimbat mai nimic.
Evident ca se va veni si cu vesnica placa:"Cine cunoaste balta prinde!/Cine este pescar prinde!/Cine stie sa prinda prinde!".
As vrea si eu sa stiu cum pot sa am garantia ca administratorul X a populat balta Y cu fix cate zeci de tone spune el.
Si de ce nu se sesizeaza nimeni cand pestei salbatici sunt luati din ape publice si vanduti catre balti private.Evident pestii in cauza sunt prinsi de persoane particulare si vanduti "la negru".
Mai mult mutarea pestilor din ape publice in bazine salbatice este vazuta ca un act salutar.
Cica "De cat sa ajunga in tigaie,mai bine in balta lui X!"
Si pe urma ne miram toti ca se baga scule la greu pe apele publice si ca infloreste braconajul.
Trist,dar adevarat!
Asta este pescuitul astazi in Romania!
C.S. CARP ZONE

aurelian_solomon

Mesaj de aurelian_solomon »

MeluCatelu scrie:Bine ventita initiativa insa slabe sanse sa se miste ceva...
Din pacate asta este situatia in Romania pt moment.
Ma gandesc la Tibi care face emisiuni pe tema pescuitului de ceva vreme si tot nu s-a schimbat mai nimic.
Evident ca se va veni si cu vesnica placa:"Cine cunoaste balta prinde!/Cine este pescar prinde!/Cine stie sa prinda prinde!".
As vrea si eu sa stiu cum pot sa am garantia ca administratorul X a populat balta Y cu fix cate zeci de tone spune el.
Si de ce nu se sesizeaza nimeni cand pestei salbatici sunt luati din ape publice si vanduti catre balti private.Evident pestii in cauza sunt prinsi de persoane particulare si vanduti "la negru".
Mai mult mutarea pestilor din ape publice in bazine salbatice este vazuta ca un act salutar.
Cica "De cat sa ajunga in tigaie,mai bine in balta lui X!"
Si pe urma ne miram toti ca se baga scule la greu pe apele publice si ca infloreste braconajul.
Trist,dar adevarat!
Asta este pescuitul astazi in Romania!
Despre patroni de balti care cumpara crap mare, adus din ape salbatice, eu sincer le dau dreptate, si cred ca este un lucru bun. Sa vedem alternativa acelui peste (care deja este prins), singura alternativa este sa ajunga in tigaie la vreun restaurant. Poate ar tebui sa vedem o farama de remuscare in pescarul care il vinde patronului de balta, si nu se orienteaza direct catre restaurant. Cred ca este un punct de plecare spre sistemul de C&R
Problema este la "pescar", nu-l obliga nimeni sa nu-l elibereze.
Am asistat la un astfel eveniment, cand pescar pe balta salbatica a prins crap de 10 kg, si a sunat la proprietar de balta sa vina sa-l cumpere, lucru intamplat de altfel, efectiv ii parea rau pescarului, ca crapul sa ajunga in tigaie.
Pe balta unde se pescuia, desi era a AGVPS, se platea si taxa (+ obligatoriu permis vizat), acuma cum poti sa-i ceri acelui pescar sa eliereze acel peste inapoi. Mai grav, asa ceva practica si paznicul baltii, si ghiciti cui vindea(sau efectiv dadea), directorului filialei.
P.S. Ma bucura faptul ca apar tot mai multe balti private, inclusiv in sistem C&R, prefer aceste balti in locul baltilor administrate de diversi directorasi pusi politic, care trateaza bunul comun al tari ca gradina lor.

Albert
pescar de competitie

Mesaj de Albert »

aurelian_solomon scrie: Despre patroni de balti care cumpara crap mare, adus din ape salbatice, eu sincer le dau dreptate, si cred ca este un lucru bun.
Si mie-mi "plac" pescarii care fura peste si din baltile care au administrator. Patronu' care cumpara nu prea poate fi acuzat.N-are el de unde sa stie de und vine pestele..si nici nu-l intereseaza.MAi sunt unii care nu cumpara din pricipiu da-s putini.In schimb intreprinzatorii astia care fura peste de unde pot sunt de blamat.E un cerc vicios pe care nu-l vad rupt prea devreme.
Cat despre emisiunea lui Guran...la cate probleme au apele si pestii din Romania, asta cu furtul unui crap e cea mai mica dintre ele.Iar problemele astea nu se rezolva la radio sau la TV.Se "rezolva" in birouri pe bani multi.E alt cerc vicios..care va functiona atat timp cat in tara asta justitia si politia nu-si fac treaba.

msimarian

Mesaj de msimarian »

Cred ca problema trebuie pusa altfel in cazul apelor *salbatice*(publice).Conform Ord.nr.342/2008 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului care pot fi capturate din mediul acvatic,dimensiunea minima la care se poate retine crapul este de 35 cm,somnul 50 cm,salaul si stiuca 40 cm,etc.Cred ca o modificare a acestui ordin in care sa fie prevazute dimensiunile minime si maxime ale pestilor care pot fi retinuti ar salva multe exemplare mari (reproducatori) din aceste ape.Ex.pentru crap 30 - 50 cm,stiuca 35 - 60cm,somn 50 - 120 cm,etc.Bineinteles ca aceste cifre reprezinta o parere proprie si personala,dar asa vad singura modalitate de a rezolva probleme.Degeaba eliberam 10 crapusori de 25 cm daca retinem o femela de 10 kg(conform legii),cand aceasta depune anual cca.100000 icre/kg corp.

Albert
pescar de competitie

Mesaj de Albert »

Legi - bune sau rele - exista...da' cine sa le aplice?

MeluCatelu

Mesaj de MeluCatelu »

aurelian_solomon scrie:
Despre patroni de balti care cumpara crap mare, adus din ape salbatice, eu sincer le dau dreptate, si cred ca este un lucru bun. Sa vedem alternativa acelui peste (care deja este prins), singura alternativa este sa ajunga in tigaie la vreun restaurant. Poate ar tebui sa vedem o farama de remuscare in pescarul care il vinde patronului de balta, si nu se orienteaza direct catre restaurant. Cred ca este un punct de plecare spre sistemul de C&R
Am asistat la un astfel eveniment, cand pescar pe balta salbatica a prins crap de 10 kg, si a sunat la proprietar de balta sa vina sa-l cumpere, lucru intamplat de altfel, efectiv ii parea rau pescarului, ca crapul sa ajunga in tigaie.
Pe balta unde se pescuia, desi era a AGVPS, se platea si taxa (+ obligatoriu permis vizat), acuma cum poti sa-i ceri acelui pescar sa eliereze acel peste inapoi. Mai grav, asa ceva practica si paznicul baltii, si ghiciti cui vindea(sau efectiv dadea), directorului filialei.
P.S. Ma bucura faptul ca apar tot mai multe balti private, inclusiv in sistem C&R, prefer aceste balti in locul baltilor administrate de diversi directorasi pusi politic, care trateaza bunul comun al tari ca gradina lor.
Sincer eu nu le dau de loc dreptate acestor peseudo patroni.Ei nu fac altceva decat sa comita o fapta in afara legii si in plus sa incurajeze braconarea fereoce apelor salbatice.
In exemplul tau,pescarul in cauza nu simtea parere de rau fata de peste ci simtea bucurie fata de portofel.
Vanzarea catre restaurant nu este asa de profitabila precum vanzarea catre o balta privata.
Pe exeplarul de 10Kg+ "patronii" de balti private pltesc de la 700 euro in sus.
La restaurant nu da nimeni banii astia.
C.S. CARP ZONE

mariusd

Mesaj de mariusd »

MeluCatelu scrie:
aurelian_solomon scrie:
Sincer eu nu le dau de loc dreptate acestor peseudo patroni.Ei nu fac altceva decat sa comita o fapta in afara legii si in plus sa incurajeze braconarea fereoce apelor salbatice.
In exemplul tau,pescarul in cauza nu simtea parere de rau fata de peste ci simtea bucurie fata de portofel.
Vanzarea catre restaurant nu este asa de profitabila precum vanzarea catre o balta privata.
Pe exeplarul de 10Kg+ "patronii" de balti private pltesc de la 700 euro in sus.
La restaurant nu da nimeni banii astia.
Ce vorbesti??! Cum sa dea peste 700 Euro la peste 10kg. Exagerezi enorm.
Marius Dumitru

MeluCatelu

Mesaj de MeluCatelu »

mariusd scrie:
MeluCatelu scrie:
aurelian_solomon scrie:

Ce vorbesti??! Cum sa dea peste 700 Euro la peste 10kg. Exagerezi enorm.
Este vorba de 10kg+.
Am vorbit in urma cu ceva vreme cu un pseudo patron din asta de balta si spunea ca a dat pe un crap de 12kg si unul de 14kg 2000 de euro.
"Crapi,frumosi,de Dunare!" se lauda individul...
C.S. CARP ZONE

MihneaBV

Mesaj de MihneaBV »

din ce stiu eu se vinde cu 50-80 ron kg in functie de greutate . mai mult eu nu am auzit sa se dea pe un crap.
Buia Mihnea

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Liber la Discutii”