montura cu momitor sau cu plumb

Ce monturi folosim pentru a pescui la crap?
oanu03
Mesaje: 381
Membru din: Sâm Noi 23, 2013 17:01
Puncte: 0
Localitate: arad

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de oanu03 »

cele doua boabe de porumb de silicon le-am pus acolo doar asa, nu cu de astea am pescuit dar montura este aceeasi iar ca moameala am folosit si peleti si Porumb artificial Enterprise Tackle si ceva de la haldorado, mai multe ...., pe rand bineinteles , oricum pe balta unde am fost merge foparte bine la porumb si am prins bine si la ceva porumb cu palinca si miere :), iar forfacul l-am folosit si mai scurt cam de 5 sau 6 cm .., carligul este nr 8

Madalin Dirla
Pescar de competitie
Mesaje: 2194
Membru din: Sâm Oct 04, 2008 6:45
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de Madalin Dirla »

Scuzati-ma ca mi-am permis sa imi dau cu parerea.
In alta ordine de idei vedeti ca stoperul de care vb. permite eliberarea plumbului :wink:.
Albert scrie:
ionut72 scrie:Iar acel stoper din plastic e, practic, inutil, ba, din contra, de multe ori impiedica, in cazul unei rupturi, eliberarea momitorului.
Shhh..demitizezi monturile care au castigat mii de concursuri si elucidezi misterul unor pesti "disparuti" din balti:lol:

Avatar utilizator
adisefu
Mesaje: 288
Membru din: Joi Dec 08, 2011 10:30
Puncte: 0
Localitate: Sibiu

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de adisefu »

Acel tub termo nu cred ca are rost, avand in vedere forma carligului, si mai cred ca este posibil sa fi fost un pic cam mici carligele. Incerca cu nr. 6

Avatar utilizator
Claudiu Garlea
pescar de competitie
Mesaje: 2008
Membru din: Vin Iun 03, 2011 14:27
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de Claudiu Garlea »

Parerea mea: momitorul este usor, n-ai autointepare, rig-ul este prea lung, tub-ul termo n-are ce cauta la carligul ala, foloseste un carlig nr 6.


Fir intins!

Avatar utilizator
Albert
pescar de competitie
Mesaje: 2314
Membru din: Lun Aug 23, 2010 14:56
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de Albert »

Madalin Dirla scrie: In alta ordine de idei vedeti ca stoperul de care vb. permite eliberarea plumbului :wink:.
In teorie da. Dar numai eu stiu cati pesti cu momitoare cu opritor dupa ei am prins.E aceiasi poveste cu plumbul pierdut care nu se pierde sau culisanta unde biluta culisanta nu trece peste bucla de la leadcore :lol:

Avatar utilizator
cornelserbu
Veteran
Mesaje: 4167
Membru din: Dum Oct 16, 2005 16:01
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de cornelserbu »

Albert scrie:Dar numai eu stiu cati pesti cu momitoare cu opritor dupa ei am prins.
pai daca se hraneau, care ar fi problema...sau i-ai agatat de montura ???
Cornel Serbu
Friends Carp Team

Avatar utilizator
Ungureanu Bogdan
pescar de competitie
Mesaje: 2792
Membru din: Joi Oct 29, 2009 13:09
Puncte: 0
Localitate: PITESTI

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de Ungureanu Bogdan »

am prins si eu trenulete din astea-sa le zic asa si chiar in concursuri,DAR monturile incorect facute :!: :!: :!:
ar trebui, totusi sa fie mai atenti la executie. profita ca nu ii controleaza nimeni.
mi se pare normal ca o biluta de cauciuc sa nu treaca de nodul leadcorului cand acesta este impletit gresit...si mai ales cand este dat cu superglue pe motul iesit impotriva si lasat lung :oops: :oops: :oops:
catch&release

Madalin Dirla
Pescar de competitie
Mesaje: 2194
Membru din: Sâm Oct 04, 2008 6:45
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de Madalin Dirla »

Noroc cu alde d'astia ca noi ca asa mai prinzi si tu cate un ciortan :lol: !!
Albert scrie:
Madalin Dirla scrie: In alta ordine de idei vedeti ca stoperul de care vb. permite eliberarea plumbului :wink:.
In teorie da. Dar numai eu stiu cati pesti cu momitoare cu opritor dupa ei am prins.E aceiasi poveste cu plumbul pierdut care nu se pierde sau culisanta unde biluta culisanta nu trece peste bucla de la leadcore :lol:

Avatar utilizator
Zota Stefan Doru
Mesaje: 474
Membru din: Lun Mar 10, 2014 15:49
Puncte: 0
Localitate: COMANESTI BACAU

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de Zota Stefan Doru »

Plumb s-au momitor? Aceasta-i intrebarea!
Pana la plumb avem cale lunga. O sa incep cu inceputul: Daca ai cea mai buna nada din lume si o montura proasta sansele sa prinzi peste sunt de 10%. Daca ai nada cea mai proasta dar o montura buna sansele sa prinzi peste sunt de 90%.
O sa iau in collimator doar crapul mare pentru ca acesta este cel mai vizat de catre pescari, iar aici recomand montura helicopter. O montura trebuie facuta doar din materiale de calitate. Prima data trebuie sa alegem carligul cu foarte mare atentie, daca pescuim la boiles sau la popapuri. Daca pescuim la boiles vom allege carlige cu tija dreapta iar daca pescuim la popapuri vom allege carlige cu tija arcuita, incovoiata.
Pentru pescuitul cu boilesuri carligul trebuie matisat pana in punctul in care incepe curbura acestuia (adica pana in dreptul varfului carligului) si de preferabil trebuie sa alegeti un carlig cu deschizatura mare. Matisarea trebuie facuta cu un fir textil care dupa efectuarea nodului fara nod mai continua maxim 3 cm dupa care se intalneste cu un fluorocarbon strong (tare) de minim 0,50 mm. Legatura dintra cele doua se va izola cu o bobita de plumb termic ( tungsten). In continuare fluorulcarbonul se v-a intalni la rascruce de drumuri cu leadcorul care la randul sau se v-a bate cap in cap cu ,,nava mama" adica firul principal. Lungimea firului de par trebuie sa fie mai mica cu 3-4 mm decat marimea boilesului. Exemplu: la un boiles de 20mm lungimea firului de par = 16 mm.
Argumente:
1) Carligul se matiseaza deoarece prin matisare acesta isi pastreaza intotdeauna unghiul de agresivitate dorit si nu permite ca in timpul aruncarii, stationarii in apa sau recuperarii sa modifice mecanica monturii, ca atare folosirea varnisului la confectionarea unei monturi = o mare tampenie.
2) Firul textil cu care este legat carligul confera acestuia o mai mare mobilitate permitand rotirea acestuia la 360 de grade. Daca iubesti crapii si mergi la concursuri vei folosi un fir textil de calitate, moale gros de constructie patrat impletit, fin la atingere si nu unul de constructive rotund rasucit si cu rugozitati la exterior.
3) Firul de fluorocarbon pe langa faptul ca este invizibil in apa si rezista cel mai bine la frecare ( scoici , vegetatie), are rolul de a produce efectul ,,paiului de fan” ce impiedica scuiparea monturii.
4) Leadcorul datorita greutatii se scifunda in mal si asigura camuflarea monturii pe substrat.
5) Firul textil inaintas ajuta foarte mult la aruncarile la distanta si confera o mai mare siguranta in dril atunci cand acesta a intrat pe tambur.
6) Firul principal de calitate superioara trebuie sa fie elastic si nu rigid pentru a te ajuta foarte mult in dril.
7) Plumbul secundar atasat pe fir ce are rolul de a preveni firele sa se incurce in cazul unui dril zbuciumat.
Nu am dat dimensiuni la toate elementele folosite deoarece daca nu stiati inca din antichitate ,,stinta se plateste”. Am glumit.
Cand te duci la pescuit te duci din pasiune iar pasiunea costa. Pentru a diminua cheltuielile, a-ti bucura sufletul si a-ti indeplini visul (marea captura), indifferent daca pescuiesti in locuri salbatice unde poti retine pestele, sau pe balti private unde e musai sa il eliberezi, trebuie sa intelegi si sa acorzi o mare atentie mecanicii monturii, pentru ca fiecare prezenta, fiecare ,,bip” sa fie materializat intr-o captura. Vorba multa saracia omului!
Mecanica monturii:
a) Prima intepare: este momentul in care se fixeaza carligul in gura crapului. Acesta este momentul crucial care face diferenta dintre crapii pusi pe saltea si cei ramasi in apa. Cand pestele scuipa momeala carligul cu deschiderea mare cuprinde buza de jos a pestelui realizand inteparea ,,regulamentara”- fara scapare. Datorita firului textil cu care este legat carligul acesta se roteste si ajutat de catre firul de fluorocarbon strong care impiedica scuiparea carlicului se realizeaza fixarea optima. (carligul cu deschidere mica il agata doar de pielita buzei nu cuprinde buza pestelui– sanse foarte mari sa scape).
b) A doua intepare : este realizata de plumbul termic (biluta de tungsten) asa mica si usoara cum e ea pe langa faptul ca izoleaza si protejeaza legatura dintre firul textil si firul de fluorocarbon, nu permite ruperea sau taierea firului si are rolul de a fixa carligul foarte bine in gura pestelui.
c) A treia intepare : este data de catre PLUMB care trebuie sa fie cat mai greu pentru a se realiza patrunderea in adancime a carligului in buza pestelui.
d) A patra intepare: este realizata de catre complexul format din greutatea leadcorului cumulata cu greutatea, lungimea si tensiunea firului principal si de catre greutatea plumbului secundar.
e) A cincea intepare : nu exista. Cand senzorul suna si canta melodia mult asteptata carligul este fixat, pestele este intepat de mult iar pescarului ii revine misiunea doar de a ridica lanseta fara sa o zmuceasca ,sa mulineze si sa scoata pestele pe mal captura fiind una sigura.
Crapii sunt de doua feluri:
- crapi ,,molcomi” ( lenesi, care opun putina rezitenta)
- crapi ,,rokeri” (foarte energici care scutura din cap)
Atunci cand incepe ,,zguduiala” iar nada paraseste de frica crapului momitorul, acesta ramane in ,,fundul gol” in lupta cu pestele avand doar o greutate de 60 de grame fiind aruncat cu usurinta. In schimb daca avem un plumb de 110-130 de grame (greutati cu care se pot efectua aruncari la distanta), datele problemei se schimba si ,,rocherul” va veni catre noi spasit si cu capul in piept- captura sigura.
Avind in vedere cele relatate mai sus reiese faptul ca in concursul in care am avut ca protagonisti plumbul si momitorul, pozitia 1 pe podium este ocupata fara rezerve de catre ,,Maria Sa Plumbul”
In acest articol nu mi-am propus sa invat pe nimeni sa pescuiasca ci doar am vrut sa mai impartasesc unele lucruri ,,minore” din experienta acumulata.
Daca in urma lecturarii acestui articol macar un pescar dintre dumneavoastra isi va schimba stilul si mentalitatea de a pescui insemna ca mi-am atins scopul dorit.
Sunt un ,,amator” profesionist iar pescuitul este cel mai mare drog de al carui remediu nu sunt interesat!
Cu deosebita stima si consideratie,
Va multumesc anticipat !

Avatar utilizator
cornelserbu
Veteran
Mesaje: 4167
Membru din: Dum Oct 16, 2005 16:01
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: montura cu momitor sau cu plumb

Mesaj de cornelserbu »

haios articolul...daca nu te-ai fi hazardat in afirmatiile cu procentele de la inceput si in cele cu podiumul de la sfarsit, ar fi fost chiar ok. :wink:
Cornel Serbu
Friends Carp Team

senzor planet

Înapoi la “Monturi Crap”