Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Lucruri care de multe ori nu ne lasa sa dormim: mixuri, nade, boiliesuri, seminte, arome, pelete, etc.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee, gor965

Avatar utilizator
Andrei I
pescar de competitie
Mesaje: 1761
Membru din: Mie Mai 02, 2007 21:11
Puncte: 0
Localitate: bucuresti
Contact:

Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de Andrei I »

Cel putin la nivel teoretic "fierberea boilesurilor" la abur ar trebui sa prezinte cel putin un avantaj si anume pastrarea aromelor/elementelor nutritive/vitaminelor in bile evitand astfel irosirea lor in apa in care acestea sunt fierte. Al doilea avantaj ar putea fi ca apa plina de clor si rugina nu mai este in contact direct cu bilele.

A facut cineva boilesuri in acest mod? Cat dureaza "aburirea" ? E o solutie eficienta?

Devin flotante sau au aceleasi caracteristici ca bilele clasice?

O modalitate destul de ieftina pentru o astfel de operatie este asta ... http://www.domo.ro/pop_up_zoom?ProdusId=7042
Milionar excentric

Avatar utilizator
dan cotelici
Mesaje: 1028
Membru din: Mie Ian 12, 2005 8:30
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de dan cotelici »

Timpul de aburire este dependent de mix si diametrul bilei.
Pentru a determina timpul optim de fierbere se pun 5-6 bile la abur apoi , dupa 1 minut(pentru boiles de minim 16), incepi sa scoti cate una la intervale de 30 de secunde.
In ordinea in care le-ai scos verifici care este prima care are miezul sfaramicios(miezul prins intre degete nu se face cocoloase).Daca e bila care a stat 2 minute, ai determinat timpul minim de aburire.
Trebuie sa te asiguri ca debitul de abur este constant.De aici in colo trebuie sa ai grija sa nu pui prea multe bile in sita.Ar fi bine sa fie toate pe un singur rand.
Boilesurile preparate astfel se usuca mai repede decat cele fierte.
Flotabilitatea nu este influentata de timpul de fierbere/aburire ci de componenta mixului folosit.
The second best is the first loser!

Avatar utilizator
Cezar Bibu
Mesaje: 553
Membru din: Lun Ian 10, 2005 10:34
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de Cezar Bibu »

@Andrei,

nu "ar trebui", ci chiar e un avantaj !
Postarea lui Dan ar trebui sa-ti fie chiar..end of topic :) , pentru ca e completa !

Avatar utilizator
Andrei I
pescar de competitie
Mesaje: 1761
Membru din: Mie Mai 02, 2007 21:11
Puncte: 0
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de Andrei I »

Multumesc Dan & Cezar
Milionar excentric

cipibm
Mesaje: 666
Membru din: Joi Mar 09, 2006 12:19
Puncte: 0
Localitate: Baia Mare
Contact:

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de cipibm »

Cezar,tu le faci la abur?

Avatar utilizator
Cezar Bibu
Mesaje: 553
Membru din: Lun Ian 10, 2005 10:34
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de Cezar Bibu »

@cipi,

la cite boiliesuri am facut eu in ultimul timp...in sensul ca destul de putin .. :(
dar sincer, si fierte, si la abur. cu solubilele nu ma-mpac si pace !decit daca le iau de la Senzori ! (na, ca fac si reclama acum... :D )

Avatar utilizator
dan cotelici
Mesaje: 1028
Membru din: Mie Ian 12, 2005 8:30
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de dan cotelici »

Trust Cezar! Eu de la el am invatat baza!
The second best is the first loser!

Avatar utilizator
mirceaef
Mesaje: 636
Membru din: Lun Ian 17, 2005 14:52
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de mirceaef »

dan cotelici scrie: Trust Cezar!
Cezar Bibu scrie: ... decit daca le iau de la Senzori ! (na, ca fac si reclama acum... :D )
ce faci, dane, faci reclama la senzori :shock: sa nu spui ca nici aici nu asta ai vrut sa se inteleaga!!! :D

ca sa nu fiu doar off-topic:
daca m-ar intreba cineva ... asa la repezeala, ce-i mai bine? abur sau fierte, as raspunde fara ezitare, abur!
daca ar fi sa dau un sfat unui prieten, i-as recomanda sincer, fierte! DAR timpul de fierbere nu se masoara in minute ci in secunde!!!

cand vrei sa verifici daca o bila e bine fiarta, poti face cum a zis dan, sau poti face testu' lu nae (badulescu, evident :D ). i-am zis asa pt ca pe el l-am vazut primul. dupa ce s-au racit, iei o bila si o lovesti de o suprafata tare, masa, chiuveta, etc. bila trebuie sa sara (nu chiar ca o minge) fara sa se crape si fara sa sufere deformari plastice la exterior. atunci e numai buna de mancat :D :D
Epure-Fusu Mircea
Carping Club

Avatar utilizator
dan cotelici
Mesaje: 1028
Membru din: Mie Ian 12, 2005 8:30
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de dan cotelici »

De ce nu? :lol:
N-am tata nici o apasare! :wink:
As putea pe forumul asta sa vorbesc de bine si pe altii? :mrgreen:
The second best is the first loser!

Daniel D
Mesaje: 304
Membru din: Dum Noi 25, 2007 18:51
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: Fierberea boilesurilor la abur - avantaj/complicatie inutila

Mesaj de Daniel D »

dan cotelici scrie:De ce nu? :lol:
N-am tata nici o apasare! :wink:
As putea pe forumul asta sa vorbesc de bine si pe altii? :mrgreen:
O intrebare.....sau poate nu dumneavoastra trebuia sa v-o adresez, si moderatorilor. De ce nu aveti optiunea de private?
Chiar as fi vrut sa va intreb ceva
Nume utilizator schimbat din Dani D

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Nade & Momeli”