In general, nu se folosesc swingeri, hangere pentru pescuitul pe rauri.Modul clasic, lanseta in pozitie cat mai verticala, ancorata bine pe mal(cu bolovani sau suporturi infipte in pamant) si clopotel.Am mai folosit si eu varianta cu avertizori si swingeri, in golful Dunarii, unde apa sta.Am folosit avertizorii de la Energo cu statie, setati pe sensibilitatea cea mai mare sa nu piuie la curenti sau mizerii si nu au fost probleme.Am folosit swingerii cu cap de Mk2, cu greutatea lasata jos, sa tina cat mai intins firul.Totusi, raman la parerea ca pentru pescuitul pe rauri(Mures,Dunare,etc), nu prea sunt recomandate avertizoarele, swingere,hangere,etc.
Mai bine fara swinger ! Pe apa curgatoare pestele are tendinta sa plece in amonte sau aval imediat dupa ce s-a intepat ! Urmareste pragul si se duce catre cel mai apropiat refugiu ! Spre deosebire de balta , n-o sa vezi ca-ti vine pestele in mal, cand pescuiesti in 10-15 m ! La 99% din trasaturi pestele o sa-ti ia fir !
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Daca te incapatanezi sa vrei in continuare swingeri pentru rau,Energo are un model cu tensionare puternica cu arc.Se gaseste aproape in orice magazin de articole de pescuit.
http://www..................ro/product.php/Swinger-Deluxe-cu-Arc/1680/