Distanta

Topicuri vechi, unele pot fi o lectura placuta...

Moderator: gor965

Scrie răspuns
Roger

Distanta

Mesaj de Roger »

Am citit de curand diverse teorii in legatura cu monturi si riguri.Cate bordeie atatea obiceie.
Ceva n-am gasit pe nicaieri.Distanta dintre momeala si carlig(binenteles atunci cand nu e prezentata direct pe carlig).In pescuitul modern(din ce stiu eu)in majoritatea cazurilor nu se prezinta momeala pe carlig.

Am vazut si filmul de la Korda(prima parte) si ochiometric mi-am facut o idee , dar din literatura de specialitate inteleg ca variaza tipul de montura folosit in functie de ...multe chestii.Variaza si aceasta distanta ?

Exista o dimensiune intre momeala si carlig folosita indeobshte ?
Care sunt variabilele de luat in seama pentru alegerea lungimii si care sunt
scopurile ?

Nebuloase am mai multe dar ...o iau incet :D ..direct proportional cu fluxul de neuroni :D
Alexandru Marcu

radu sima
Puncte: 0

Mesaj de radu sima »

Cu cit momeala este mai departe de cirlig cu atit este mai greu de scuipat afara(bineinteles odata ce crapul a aspirat tot sistemul momeala- cirlig ) .In acelasi timp cred ca , cu cit momeala este mai departe de cirlig cu atit este mai dificil pentru crap sa inghita intreg sistemul momeala-cirlig deci la o distanta prea mare pot apare situatii in care crapul aspira numai momeala nu si cirligul sau este intepat superficial, situatii traduse prin rateuri si frustrari de genul "Iar i-am rupt buza "etc etc
Foarte important in stabilirea corecta a acestei distante este tipul de cirlig. De exemplu la monturile la care folosesc cirlige cu tija lunga ,aceasta distanta o reduc la minim, respectiv boilia in contact cu tija cirligului pentru ca tija acestor ciirlige este prin constructie un element anti-eject .
La monturile Aligner cind folosesc cirlige cu tija scurta distanta dintre boilie si cirlig o las cam 1-2 cm astfel incit cirligul sa aibe timp sa se roteasca in buza de jos cind crapul incearca sa scuipe boilia.
Aceasta distanta este defapt un element anti -eject in plus folosit la anumite monturi. Ideal este in opinia mea ca in momentul in care crapul ia momeala
aceasta sa fie cit mai aproape de cirlig ,iar cind vrea sa o scuipe momeala sa fie cit mai departe de acesta.
Deasemenea important este si tipul de material folosit in constructia hooklink-ului : de exemplu daca fac un stiff rig (cu monofilament) nu las distanta intre boilie si cirlig datorita efectului anti-eject dat de rigiditatea firului mono.(aici vezi ca rezultate mai bune ai daca" firul de par " e textil)
In general in cazul monturilor ce au si alte elemente anti-eject (ex.inele, bucle pe cirlig gen monturi "D") boilia este plasata cit mai aproape de cirlig.
Radu Sima
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA
www.drcrap.ro

Roger

Mesaj de Roger »

Multumesc.
Sunt multe denumiri specifice dar am inteles cat de cat despre ce e vorba.
Toate bune ,
Alexandru Marcu

radu sima
Puncte: 0

Mesaj de radu sima »

Spor la treaba. :D
Radu Sima
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA
www.drcrap.ro

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “ARHIVA”