Crap salbatic

Cum prindem crapi? Prin ce metode, ce tactici, ce tehnici de pescuit folosim?

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

andrei vladeanu
Veteran
Puncte: 0

Mesaj de andrei vladeanu »

niki,
lasa vrajeala si mai bine explica-i baiatului care e treaba cu pescuitul in ape salbatice. cred ca tu esti cel mai in masura sa o faci pt ca daca pe st. lawrence nu e salbaticie, nu mai e nicaieri.
The One Team

Moose_master

Mesaj de Moose_master »

Andrei,

Io astept de mult sa-mi ceara cineva parerea la capitolul pescuit de crap in cea mai crunta salbaticie, dar nu mi-a cerut-o nimeni(sau e corect nimenea ?). Nu ca sunt io vreun Huchison, dar io si daca vreau sa ma duc pe o acumulare de apa amenajata tot nu pot pt simplu fapt ca aici nu exista asa ceva.
Deci pana cand nu sunt intrebat, nu pot sa raspund.
Sunt aici pentru a invata sa pescuiesc crap si pentru a face schimb de experienta cu oricine si despre orice capitol referitor la crap.
Si daca tot am ajuns aici, lansez un apel la pace si consens, la un climat constructiv catre toti obsedatii de crapi mari si foarte mari : cine are ceva de spus sau de intrebat despre orice aspect referitor la balauri, sunt primul care va posta la respectivul topic.
Si apropo : daca administratorul acestui forum citeste aceasta postare, il rog sa ma ajute sa-mi completez galeria personala de pe site cu inca niste balauri luati asta vara. Sunt superbi si orice crapar merita sa isi bucure retina cu niste exemplare sublime. Eu as putea sta zile intregi privind fotografii cu balauri.

Stima obsedatilor

Moose
APCR Canadian Branch

andrei vladeanu
Veteran

Mesaj de andrei vladeanu »

daca astepti de mult sa-ti ceara cineva parerea, iata ca ti-am cerut-o eu.
dezvolta
The One Team

Moose_master

Mesaj de Moose_master »

Andrei,

Cererea ta de a dezvolta este nespecifica si foarte generala. Ce pacatele mele sa ma apuc sa dezvolt ? Sa incep asa un monolog ar dura ore si iar ore de scris in continuu. Iti imaginezi ce varza ar iesi.
Ori am sa deschid un topic (nu ma deranjeza absolut de loc sa-l deschid la "ca pe vremuri", ba din contra), ori astept ca cineva sa puna o intrebare specifica.
Lui "da fishman" nu am ce sa-i spun pt ca el nu a facut decat o afirmatie falsa, dupa care a inceput sa de-a cu cartea de gramatica in populatie. La afirmatia falsa m-am referit la faptul ca a spus ca spunea ceva de genul ca sa vada el un concurs pe o balta salbatica despre care nu stie nimeni nimic si sa vada el capturi la boilies. Aici l-as putea trimite pe site-ul ACS la americani si sa vada ca la campionatul din USA de acum 2 ani Paisley si cu Briggs au castigat NUMAI cu bile (sau poate ca faceau coronite de porumb si nu-i vedea nimeni). Eu am luat cu bile de cand am inceput sa pescuiesc aici. Si sincer imi place sa folosesc bilele mai mult ca orice.

Parerea mea personala : pe ape salbatice(ca si pe acumulari de apa, adica lacuri) crapul mananca boilies. Este drept ca trebuie facute niste mici precizari, insa afirmatia de mai sus o declar, o sustin si o semnez. Am zis am zis, howgh!

Legenda asta cu boilies nerecomandat pe ape salbatice eu personal nu o cred.

Altceva ce ati mai vrea sa ciiti scris de unul care pescuieste numai pe ape salbatice ? (da pune frate o intrebare specifica)

Moose
APCR Canadian Branch

Vizitator

Mesaj de Vizitator »

moose
daca iti faci bilele singur..ai remarcat ca anume bile ar merge mai bine ca altele??si ma gandesc la mixuri si aditivi. face marimea bilelor diferenta? forma lor? culoarea? eu am teoriile mele si sunt curios daca se aplica in salbaticie..basca am mai vazut si korda 6 si ma iau cu mainile de cap cand ma gandesc ca eu vizez crap mare..
Ultima oară modificat Dum Ian 07, 2007 13:01 de către Vizitator, modificat 1 dată în total.

Moose_master

Mesaj de Moose_master »

Florin,

In postarea anterioara am specificat ca sunt anumite "mici precizari" la capitolul bile. Eu bag in bile cat mai multe cereale, particule care fac coca dificil de rulat ce-i drept, seminte multe. Practic incerc sa ii dau lucruri cat mai "naturale". Macin semintele si cerealele cat mai marunt (strict pt rulare) insa nu trebuie uitat de consistenta in proteina.
Daca vreau sa iau multi indiferent de greutate (ceea ce nu vreau niciodata) este simplu. Nadesc numai in acelasi loc timp de mai multe zile indiferent cu ce(pe bune, indiferent cu ce) si apoi il lovesc. Dintre toate bilele, cele mai eficace sunt cele cu arome de fructe. Nu stiu de ce, dar nu vrea Tiger Nuts sau Green Lip Mussel sau mai stiu eu ce chestie pompoasa. Daca il servesc cu cele mai cheap si mai ordinare bile cu vanilie sunt mai castigat decat cu lucruri scumpe si sofisticate. Nu uita ca aici nu este Tancabesti, Hobaia sau Darvari unde pestele a gustat toate tipurile de bile, arome, atractanti si mai stiu eu ce lovituri fulgeratoare. Aici este un peste simplu, primitiv, cu instincte needucate. Cat mai simplu posibil, cu atat mai bine.
Atractia catre fructe nu mi-o explic si nici nu mi-am propus s-o fac (in prima carte pe care o s-o scriu despre pescuit am sa dau o explicatie pe care n-o s-o inteleaga nimeni). Cert este ca ii plac aceste arome de bile. Vrei multi la 7 - 9 kg dai cu vanilie, banane, ananas(il rupi cu ananas), capsuni si leeche(nu stiu cum ii zice in romaneste).
La babanos povestea se schimba. Bilele nu le fac cu arome puternice, ci foarte discrete. Practic nu folosesc arome. Bilele miros datorita prafurilor, insa nu bag aroma. Proteina cat mai multa si culoare inchisa. Nimic rosu, galben sau ma rog culori stridente. Maro sau rosu inchis.
Acum mai e o treaba cu care-l lovesc greu. Deci eu in ghidusia mea, nu ii dau pe patul de nada decat maxim 10-15 bile (sa mai gaseasca cate una din cand in cand). In rest, tot patul de nada este alcatuit NUMAI din seminte. De ce ? Pentru ca aici este apa curgatoare si pe fund nu sunt decat pietre si nisip pe alocuri. Nu exista mal deloc. Imagineaza-ti toate semintele(patul de nada) cum cad printre pietre si bolovani. Deci la cantitatea uriasa de semnite pe care le arunc, el simte ca in zona este ceva teribil de bun, insa nu poate sa aspire decat foarte anevoios. Si sta acolo si cauta in disperare. Nu pleaca nenorocitul decat cand gaseste bila de pe rigul meu....... si atunci e prea tarziu. Prezentarea la saltea este doar o chestiune de timp. Nu stiu daca m-ai inteles. E ca si cum ai simti ca esti inconjurat de mancare pe care nu o gasesti, apoi dupa ce esti disperat de miros brusc dai peste o bucata de friptura suculenta.

Tot ce ti-am spus aici nu se poate aplica oricum. Nu stiu secretul absolut in capturarea crapilor mari, insa am tras niste concluzii proprii care mi se adeveresc in 75% din cazuri. Ma refer la faptul ca crapul mare nu te gaseste el pe tine, ci trebuie sa-l cauti tu pe el.
Balaurele nu sta cu ciortanica la gramada. Cel putin eu unul sunt aproape convins de asta. In schimb cand i-ai dibuit locul si sti cum sa-l starnesti il poti scoate la saltea.

Deci ajungem la abecedar. Locul, locul si iar locul ! Stiu locuri aici unde faci pescuit viteza cu pitpalaci de greutati obscure si stiu locuri unde se iau balauri. Deci asta ce inseamna ?

As mai scrie, dar cred ca pentru o postare este destul.

Mai intarata-ma si iti mai spun . De fapt acest subiect ma fascineaza si as putea vorbi ore intregi.

Respect

Moose
APCR Canadian Branch

EX-UL
pescar de competitie

Mesaj de EX-UL »

Bravo Moose - imi place ce scrii . Felicitari .

cipibm

Mesaj de cipibm »

Sa se faca colaborator la revista(este pertinent,cu experienta reala si nu face reclama la nimic).Vis-a-vis de strategia de prins crapi mari(relativ),am invatat pe o balta din ungaria(Palotas)pescuitul cu bile valoroase nutritiv,pescuite dupa 2-3 zile de inmuiere in apa lacului si care surprinzator atunci dadeau rezultate!

edwyn

Mesaj de edwyn »

sant multi pescari consacrati care recomanda inmuierea boiliesurilor in apa inainte de a le folosii mai ales pentru crapi mari si extrem de precauti care stiu ca ceva proaspat si care miroase frumos poate fii periculos.
Sant locuri unde crapii siau format un reflex in a se hranii dupa ce pescarul isi strange sculele si pleaca acasa acestea stiind (numai ei stiu de unde) sa se hraneasca in intervalul de timp de cand pleaca un pescar si pana vine altul sa bage nada proaspata.
cu respect Petrescu Cristi Edwyn

Moose_master

Mesaj de Moose_master »

Trebuie sa mai adaug cateva lucruri la capitolul balauri. Florin Plesu a pus niste intrebari extrem de simple, de bun simt si mai ales la obiect la care eu nu am raspuns in totalitate, desi am fost intrebat. Capitolul balauri este atat de complex incat nu pot sa-l epuizez practic niciodata.

Marimea bilelor (desi multi spun ca are o mare importanta) eu nu o iau in seama. Cel putin nu in apele in care eu imi desfasor activitatea. Am dat cu bile de 3-4 mm si progresiv am mers pana la 50 mm. Nu am putut sa observ nimic deosebit. Acum iarasi ar fi de vorbit discutii anexe. Spun asta pt ca intr-o balta in care este numai ciortanica, o bila de 40-50 mm, nu poate fi absobita decat de o gura pe masura. Poate sa vina toata armata ciortaneasca si sa de-a cu gura in bila ca nici n-o urneste. Cine o va urni, va fi si cel care va fi tentat sa o aspire pe bune, adica un peste mare.
Ei bine, aici pestii sunt "toti" mari. Cand spun mari ma refer la faptul ca aici peste sub 6-7 kg iei destul de rar. Deci practic aici orice peste va fi tentat sa se dea la bila mea, fie ea si de 50 mm. Si sa fim sinceri, cati dintre voi sau dintre cunoscutii vostri au luat crap la bila de 50 mm ? Toti crapii record prinsi pe planeta Pamant au fost prinsi cu bile de dimensiuni decente, nu cu monstruozitatile pe care eu le descriu aici. Am luat balaure la 19 kg cu o singura boaba de porumb pe hair-rig. Concluzie (personala) : marimea bilei nu are importanta !

La ce lucrez acum si deci anul asta il voi dedica acestui studiu, este compozitia bilei. Si nu ma refer numai la consistenta in proteina, ci la aditivi si chiar la baza mixului.
De ce spun asta !?! Un peste mare nu a ajuns mare din intamplare (ma refer la apele salbatice nu la apele in care proprietarii hranesc pestii artificial si in care chiar daca este prins pestele este eliberat). Un peste mare a ajuns mare (deci batran) datorita precautiei, vicleniei si priceperii de care a dat dovada toata viata lui. Nu uitati ca orice animal la batranete devine retras, cu tabieturi si nu-l mai pacalesti obisnuitele scheme. De-aia folosesc lucruri cat mai naturale. Seminte, particule mici si aparent inofensive si multe cereale. Canepa este mandatorie. Imi place canepa din toate punctele de vedere(nu trag pe nas, nu la asta m-am referit).

Mai ziceti si voi, apoi mai bag si io si mai vedem ce iese(si oricum daca nu iese, bagam un supozitor).

Stima

Moose
APCR Canadian Branch

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnici si Tactici de Pescuit la Crap”