Crap salbatic

Cum prindem crapi? Prin ce metode, ce tactici, ce tehnici de pescuit folosim?

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Vizitator

Mesaj de Vizitator »

intrebari ar fi mai multe..dar daca iti place sa scrii poti trata subiecte precum montura sau boilies si dezvoltate fiecare in parte.
riguri, pop up sau fund, daca pop up si fund curat cat de sus.. ce monturi? mono sau combi? firul de par mai scurt sau ,mai lung? carlige long shank sau wide gape? sau unu mic cu shrink tube? a se citi cu tija scurta..

Cucu Ionel
Puncte: 0

Mesaj de Cucu Ionel »

In plus as mai dori sa ne explici cum trebuie sa arate un loc bun de crap,ma refer la o apa curgatoare,daca ti-l alegi singur s-au culegi informatii de la localnici,daca vrei,te rog sa dezvolti ideea chiar in functie de anotimpuri.Locul care ti-a dat satisfactii intr-un anotimp,a fost la fel tot anul s-au ai schimbat locatia?Multumesc!
Fir intins

cipibm

Mesaj de cipibm »

Eu as vrea sa stiu cea mai mare inaltime la care ai ridicat bila(pop-up) fata substrat(si ai avut rezultate multumitoare).Inafara cazului cand ai pescuit la suprafata!

Florin Pop

Mesaj de Florin Pop »

@ Moose , tot timpul ai facut bilele cu mixul facut de tine , sau ai folosit si mix produs de alte firme ?
Daca da , l-ai "imbunatatit" cu ceva extra sau nu ?
Care a fost mixul care a dat cele mai bune rezultate la balaur ?

Multumesc anticipat !
Viata e o joaca , pescuitul e ceva serios ...

mirceaef

Mesaj de mirceaef »

Moose_master scrie: ... il rog sa ma ajute sa-mi completez galeria personala de pe site cu inca niste balauri luati asta vara. Stima obsedatilor

Moose
Trimite-mi-le si le postez eu.
Epure-Fusu Mircea
Carping Club

Moose_master

Mesaj de Moose_master »

Florin plesu,

monturile mele sunt extrem de simple. Nu sunt adeptul lucrurilor complicate, pt ca unele desi stiu sa le fac nu le inteleg. E ca si cum ai folosi cuvinte pe care nu le intelelegi (ca de exemplu: Landvierschaftlicheproduktionsgenossenschaftbauern).
Nu am observat diferente de eficacitate intre monturi. Personal imi place sa folosesc helicopter. Indiferent de montura imi plac plumbii grei. Stiu ca nu suna extrem de rafinat, insa eu asa pescuiesc. Am sa si motivez in cele ce urmeaza.
Deci plumbi de 3-4 oz, montura helicopter, carlige scurte(nu-mi plac cele long shank, probabil pt ca nu stiu sa fac o montura functionala......). Nodul knotless si hair-rig banal. Totul este banal de simplu . Imi place sa folosesc shrink tube desi nu am vazut nici o diferenta intre cu sau fara. Pur si simplu am incredere mai mare cand folosesc shrink. Pentru monturi folosesc NUMAI Kriston. Imi place cum arata, cum se comporta si cum se leaga. Este unic. Am incercat si alte sforarii, insa Kriston m-a castigat. Nu am incercat niciodata sa fac forfacul cu monofilament !!!!! Ceva inauntru imi spune NU.
De fapt uite care-i treaba : Inainte sa dau cu batu-n garla totul trebuie sa fie exact cum vreau eu. De ce ? Pt ca nu ma intereseaza nici un peste mic. Si nu am nici un chef sa scap vreun peste, dar sa dau bine in discutiile cu baietii. Poate ca am sa agat pestele vietii mele in carlig si am sa-l scap pt ca am citit eu ca Paisley foloseste Amnezia de 0.25 mm la forfac si am vrut sa fiu si eu Paisley pentru 2 ore. Eu nu am sa fiu niciodata nimeni altcineva in afara de mine insumi. Asa procedez si asta va scriu. Daca nu dau bine(ca-n reviste) asta este. Eu tot ceea ce fac si ce scriu aici se bazeaza pe experienta mea proprie. Pe reusite sau dezamagiri.

Deci ramasesem la monturi. Monturi simple, plumbi grei si in general materiale de constructie foarte calitative. Carligele mele preferate sunt niste carlige pe care nu cred ca le mai foloseste cineva. Owner Tsuyoshi(C3) nr 1 sau minim 2. Imi plac si Hayabusa foarte mult.
Firul de rig variaza ca lungime. Dar nu pun decat rar mai mult de 2 bile de 25 mm. Ca sa intelegi mai bine : distanta dintre bila de langa carlig si carlig este max 1 cm. Spuneam ca folosesc plumbi grei pt ca dupa aspirare, daca carligul i-a intrat in gura nu mai are nici o sansa. El se scutura sa scape si in momentul in care a tras si a ridicat plumbul, acesta fiind greu il inteapa fara drept de apel.
Aici nu vezi nici un tremur al lansetei sau intinzatorul urcand si coborand usor sau mai stiu eu ce finete cu care eu eram obisnuit din Romania. Dupa ce ai pus lanseta pe senzor poti sa te intorci cu spatele ca vei auzi in 100% din cazuri ca ai prezenta. Deci se ridica intinzatorul si ramane acolo lipit de lanseta cu senzorul urland incontinuu. Singurul inconvenient este ca daca ai uitat sa cuplezi baitrunner-ul este ultima data cand iti vezi ansamblul lanseta-mulineta (chiar daca stai la 1 metru de scule....smucitura este atat de violenta cum nu-ti poti inchipui).
Folosesc si pop-up, dar in combinatie cu o bila sink. Am incercat intre ape cu diferite lungimi si nu am avut nici o taca. Am renuntat. Si este normal zic eu : cand simte ca dintre pietrele de pe fund vine mirosul de friptura, tu crezi ca el mai sta sa caute intre ape. Nici chiar cand ii vezi vara pe caldura mare la suprafata nu reusesti sa-i iei la shefield cu pop-up chiar la suprafata. Vine, sta la 3 cm de bila apoi pleaca. Nu am reusit sa inteleg sub nici o forma acest comportament(si am incercat cu toate cacaturile). Balaurul trebuie atras in cursa care sti ca iti functioneaza 100%. Nu merge nici macar la 15 cm de fund. Anul asta o sa incerc la 3-4 cm de fund.

Cucu Ionel

Deci locul este cel mai imoprtant aspect atunci cand ai plecat dupa crapi mari. Cum arata ???? Nu pot sa-ti descriu. Pe cuvant. Odata i-am cerut pontonul plutitor unui englezoi si am plecat sa caut locul despre care tu ma intrebi. Dupa 6 ore englezul meu mi-a facut semn de pe mal(eram la o distanta de vreo 5 km de locul unde luasemn pontonul) si cand am ajuns la mal m-a intrebat ce caut de fapt. Sti ce i-am raspuns ? I-am spus ca nici eu nu stiu ce caut. Caut un loc, dar nu am nici cea mai vaga idee de cum ar trebui sa arate. Deci nu stiu ce raspuns sa-ti dau. Cand l-ai gasit sti inauntru tau ca ala este. Nu stiu cum sa-ti explic. Localnicii despre care tu vorbesti nu exista. Adica exista localnici, dar habar nu eu ce e ala crap.
Oricum, daca vezi sarituri si scandal intr-un loc pleaca de-acolo.Acolo vezi gasi, dar numai mici. In locul patronat de un baban este foarte multa liniste si aparent este un loc prost.
Despre anotimpuri. Primavara in bataie e nasol. Se bat peste tot. Este un vacarm. Postspawning poti sa incepi sa iti faci jocul. Cel putin asa am observat eu.

Cipibm, despre pop-up sper ca ai citit mai sus ce si cum.

Florin Pop,

repet faptul ca mixul nu are importanta atata vreme cat este full de proteina si nu trazneste a vanilie sau mai stiu eu ce aroma. Proteina amestecata cu seminte, culoare inchisa, o singura bila daca se poate, ratacita pe un pat de seminte de toate felurile.
Un amic de-al meu a luat balaure de 22 kg la boaba de porumb fiert lasata in zeama de lamaie (?????!!!!????). Asta ca sa imi ravaseasca toate observatiile si concluziile trase pana acum.

Stima

Moose
APCR Canadian Branch

Cucu Ionel

Mesaj de Cucu Ionel »

In general,la ce adancime ai luat balauri?Locul preferat este cu prag sau coboara lin?Vad ca folosesti plumb mare,motivul l-am citit mai sus,dar este singurul motiv?In locul ales curentul este slab sau puternic?Scuze daca pun prea multe intrebari dar vreau sa vad eventuale diferente intre pescuitul de acolo si de aici,de la Dunare.Altfel spus,sa vad unde gresesc eu! :oops:
Fir intins

Florin Pop

Mesaj de Florin Pop »

@ Moose , multumesc de raspuns , as dori insa sa stiu ce substanta proteica ai folosit in mixuri si la care a facut crapul apel mai repede .... sau e irelevant !
Viata e o joaca , pescuitul e ceva serios ...

Moose_master

Mesaj de Moose_master »

Cucu Ionel

In general pesti mari i-am luat in apa de maxim 5 metri. Fundul apei nu il aleg eu, ci EI. Si lor le plac locuri din cele mai bizare. Eu caut prag...some shit never change(cred ca este o meteahna veche), dar nu este regula. El are teritoriu si ca orice rege care isi verifica tinutul umbla peste tot. Nu caut sa nadesc si sa pescuiesc in locul in care el se simte in siguranta(asta in cazul in care sa zicem ca i-am dibuit garsoniera), ci mai degraba incerc (si uneori chiar reusesc) sa-l aduc pe el in locul favorabil mie(unde pot sa nadesc fara efort, de unde il pot aduce lejer si fara sa-l dau cu capul de toti bolovanii, unde pot sa ma bag in apa cu minciocul etc). Important cred ca este sa-l nadesti la el pe teritoriu pe acolo pe unde el isi face turele. Ca odata ce a gasit intr-un colt hrana, oricat de precaut ar fi, instinctul natural de hranire isi spune cuvantul. Si nu uita inca un lucru : aici nu exista presiunea pescarilor asupra apei.
Si apropo de Dunare : Da, regulile sunt cele de la Dunare. Sunt mici diferente, dar este normal avand in vedere ca aici nu a vazut in viata lui plasa, curent electric, butan, dinamita etc.
Caut sa evit curentul puternic ca altfel semintele mele s-ar duce .... de suflet.
Nu te mai scuza sa pui intrebari sau cel putin nu pe acest forum dedicat pescuitului la crap.

Florin Pop,

nu conteaza ce substanta proteica ii dai. Conteaza doar sa aiba continut mare de proteina. Eu pe langa seminte si particule mici ii sparg marunt bile(din cele folosite pe rig) ca sa se obisnuiasca cu gustul si cand gaseste una babana sa nu stea la tocmeli.
Mie imi place sa folosesc prafuri de la magazinul de bodybuilding, cele cu cel mai mare continut proteic si proteina lichida. Acum nu intelege ca fac cine stie ce monstruozitati de bile cu proteina 100%, dar oricum sa le simta ca valabile pentru fizicul lui. Prafurile cu proteina din zer mi-au placut f mult si mai ales ca unele au "aroma" de ciocolata("aroma" care-mi place cel mai mult pt ca nu este stridenta, are gust irezistibil si face si nor.

Problema cu crapul mare cred eu ca nu este nici pe departe clara, chiar si pentru cele mai grele nume. Practic, io vreau sa separ pesti mici de cei mari, cand ei practic traiesc in aceeasi apa, sunt din aceeasi specie si se hranesc din aceeasi farfurie cu aceeasi mancare. Este foarte dificil(cel putin pentru mine), dar nu imposibil.

Iubesc crapii capitali. Ii rog pe cei care au poze cu balauri care sar de 20 kg sa le posteze de urgenta. De asemenea, cine are documentatie (scrisa de oricine nu neaparat de somitati), articole, interviuri, filme etc cu crapi mari si foarte mari il rog sa posteze sursa sau materialul respectiv.

Stima tuturor obsedatilor

Moose
APCR Canadian Branch

Cucu Ionel

Mesaj de Cucu Ionel »

Ms,Moose,o prima constatare ce mi-a trecut acum prin cap este faptul ca,locul meu preferat(dar pe care n-am prins cine stie ce dar imi place cum arata)s-ar putea sa fie cam adanc,are cam11-13 m.Partea proasta ar fi ca nu pot sa dau la apa mai mica fiindca-i plin de iarba,chiar in mal,pana pe la 3-4 m adancime si 10-20m de la mal.Apropo de ceea ce spunea-i referitor la Dunare,cica din toamna trecuta nu mai este voie cu plasele in Dunare,ordin de la UE,n-ai voie sa pescuiesti comercial in apele curgatoare.De aceea a fost mare bataie pe obtinerea de autorizatii de pescuit comercial pe barajele de pe Olt.Sa speram ca va fi asa si se va putea inmulti crapul iar cel ramas,sa cresca si sa ajunga in poze ca trofeu.
Fir intins

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnici si Tactici de Pescuit la Crap”