Va cer o parere vis a vis de asezarea firului la mulinetele xbr
Am vazut la cativa amici care au asa ceva ca firul nu este asezat uniform ( cum se aseaza la bblc) , el este asezat conic mai mult in partea de sus a tamburului.
Este asezarea corecta, sau trebuie bagate saibe de reglaj pentru a-l face cat mai uniform. Tamburul pare sa fie si el invers conic...
Firul trebuie sa fie asezat conic, spira langa spira.La anumite mulinete, forma tamburului este conica, la altele se regleaza conicitatea din saibele de reglaj.
Daca firul se aseaza mai mult in partea de sus, este gresit.Nici conicitatea prea accentuata nu este benefica, o sa rezulte un tambur plin in partea de jos si prea gol in partea de sus.
darius123 scrie:............
Daca firul se aseaza mai mult in partea de sus, este gresit........
Nu si in cazul anumitor modele de la Daiwa, printre care si cea in discutie ! Infinity are conicitate inversa, care la aparitia pe piata a "garantat" cumva disparitia perucilor facute in aruncare, ptr. ca fiecare bucla iesita de pe tambur, are initial in fata sa o alta bucla, de diametru mai mare.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Singura regula de asezare corecta a firului este ca pe acelasi rand de spire sa nu existe diferente de nivel.
( include asezarea spirelor pe toata lungimea tamburului, fara goluri sau exces de fir pe capete. Aceste goluri sau "movile" dau diferente de nivel intre spirele aceluiasi rand. )
In rest, numai vrajeala producatorilor.
Ba ca este conic pe fata si pleaca mai usor firul , ba ca are conicitate inversa si nu face bucle , ba ca aseaza spirele in "X" , ba ca aseaza spira langa spira, toate numai inventii comerciale destul de usor de observat, numai din faptul ca ideile se bat cap in cap.
George, am vorbit noi odata despre ce rol are buza conica a tamburului pe fata.
Am aflat.
La incarcarea tamburului, pe zona din fata se aseaza initial mai mult fir , cu conicitate de asezare inversa ( cursa mai scurta ) , iar pe masura ce tamburul se umple, conicitatea incepe sa scada datorita diminuarii cursei in raport cu cresterea lungimii de asezare. In acest fel mulineta ajunge cu firul "drept" la final.
Astfel, in aruncare, cu cat se goleste mai mult tamburul, cu atat conicitatea "inversa" creste si acest lucru ajuta la o desfasurare mai usoara a spirelor din imediata apropiere a buzei tamburului.
( cine a scos fire de pe tamburi mari de guta stie la ce ma refer, legat de momentul in care tamburul se goleste si spira se apropie de fata din sensul de desfasurare )
Asta este rolul "buzei conice".