MUFARE SPIGOT SAU MUFARE INVERSA.

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
costy67
pescar de competitie
Puncte: 0

MUFARE SPIGOT SAU MUFARE INVERSA.

Mesaj de costy67 »

ma intereseaza avantajele sau dezavantajele acestor tipuri de mufari
si care tip de mufare confera mai multa siguranta.

cu stima si respect.

Dan Mitranescu
Veteran

Re: MUFARE SPIGOT SAU MUFARE INVERSA.

Mesaj de Dan Mitranescu »

costy67 scrie:ma intereseaza avantajele sau dezavantajele acestor tipuri de mufari
si care tip de mufare confera mai multa siguranta.

cu stima si respect.
Indiferent cum , dar prioritar este sa fie rectificate zonele in contact. O mufare facuta pe lacul de pe tronson are probleme.
In rest numai o solicitare a lansetei poate sa spuna mai mult . Atunci cand indoim lanseta tinand de cotor si de varf aceasta trebuie sa descrie o curbura constanta pe zona mufarii si in zonele apropiate acesteia . Asta conteaza.
Din practica, o mufare pe spigot realizeaza mult mai sigur acest lucru.

costy67
pescar de competitie

Mesaj de costy67 »

ma intereseaza cum putem rectifica zonele de contact,folosind anumite tipuri de spray pentru mufari
si daca in timp rezista ,se comporta mai bine un spigot comparativ cu o mufare inversa.
ma gindesc ca la un spigot sa nu apara o anumita lejeritate la mufare,si lanseta sa inceapa sa aiba un
anumit joc mai ales la aruncare.

cu respect si multe multumiri pentru sfaturi.

Dan Mitranescu
Veteran

costy67 scrie:ma intereseaza cum putem rectifica zonele de contact,folosind anumite tipuri de spray pentru mufari
si daca in timp rezista ,se comporta mai bine un spigot comparativ cu o mufare inversa.
ma gindesc ca la un spigot sa nu apara o anumita lejeritate la mufare,si lanseta sa inceapa sa aiba un
anumit joc mai ales la aruncare.

cu respect si multe multumiri pentru sfaturi.
"rectifiatul" se face numai pe masini speciale , din fabrica. Sub nicio forma nu trebuie umblat la mufarea unei lansete. In 99% cazuri mai rau facem.
Jocurile apar cand mufarea se realizeaza in puncte , pe cercuri sau pe zone izolate. Aparent nu exista riscuri si de multe ori este insesizabila problema ( lipsa jocuri ) , dar apar presiuni inegale pe zona mufata ce pot duce la demufari ale lansetei in aruncare sau chiar la ruperea acesteia in cele mai multe cazuri.
Corect mufarea trebuie sa se faca pe toata suprafata celor doua trunchiuri de con pusa in contact. Numai o masina poate sa realizeze acest lucru .
Cu spray-ul este frectie mai mult :) . Niciodata un carbon cu intarire in aer nu o sa fie la fel cu unul facut in cuptor si niciodata depunerea facuta prin pulverizare nu o sa respecte suprafata unui trunchi de con.
Revin la spigot si spun ca teoretic este mai bun prin simplul motiv ca este clar ca are o zona finisata mecanic . Totusi nu toate lansetele pe spigot reusesc sa se mufeze sigur.

Merg mai departe si aduc in discutie "potrivirea" intre cotoarele de la un model si varfuri de la alte modele atunci cand pierdem sau rupem o parte a lansetei . In cele mai multe cazuri, cand suntem siguri ca am gasit "ce trebuia" prin faptul ca noua lanseta nu are jocuri in mufare , de fapt imbinarea se face numai pe un inel supus unor presiuni mai mari. Restul zonei mufate fiind decat apropiate. Lanseta nu o sa aiba viata lunga ... Varful o sa plesneasca longitudinal in zona mufata.
Este de preferat ca inlocuirea unui tronson sa se faca numai cu o bucata de la acelasi tip de lanseta.

costy67
pescar de competitie

Mesaj de costy67 »

multumesc foarte mult pentru sfaturi.

cu stima si respect.

acidutzu

Mesaj de acidutzu »

Merg mai departe si aduc in discutie "potrivirea" intre cotoarele de la un model si varfuri de la alte modele atunci cand pierdem sau rupem o parte a lansetei . In cele mai multe cazuri, cand suntem siguri ca am gasit "ce trebuia" prin faptul ca noua lanseta nu are jocuri in mufare , de fapt imbinarea se face numai pe un inel supus unor presiuni mai mari. Restul zonei mufate fiind decat apropiate. Lanseta nu o sa aiba viata lunga ... Varful o sa plesneasca longitudinal in zona mufata.
Este de preferat ca inlocuirea unui tronson sa se faca numai cu o bucata de la acelasi tip de lanseta.[/quote]

Ce se intampla atunci cand inlocuim varful de la o lanseta la alta, dar de acelasi model?
Eu personal am semne la toate lansetele, cotor si varf.
Au fost discutii pe aici, ca la anumite lansete, atunci cand se forteaza cu ele in aruncare, varful se rasuceste in cotor, uneori pana la 90 grade.
Este oare de la faptul ca nu se tine cont de aceasta imperechere?
Multumesc!
"Invingatorii nu pierd niciodata"

Dan Mitranescu
Veteran

acidutzu scrie:Merg mai departe si aduc in discutie "potrivirea" intre cotoarele de la un model si varfuri de la alte modele atunci cand pierdem sau rupem o parte a lansetei . In cele mai multe cazuri, cand suntem siguri ca am gasit "ce trebuia" prin faptul ca noua lanseta nu are jocuri in mufare , de fapt imbinarea se face numai pe un inel supus unor presiuni mai mari. Restul zonei mufate fiind decat apropiate. Lanseta nu o sa aiba viata lunga ... Varful o sa plesneasca longitudinal in zona mufata.
Este de preferat ca inlocuirea unui tronson sa se faca numai cu o bucata de la acelasi tip de lanseta.
Ce se intampla atunci cand inlocuim varful de la o lanseta la alta, dar de acelasi model?
Eu personal am semne la toate lansetele, cotor si varf.
Au fost discutii pe aici, ca la anumite lansete, atunci cand se forteaza cu ele in aruncare, varful se rasuceste in cotor, uneori pana la 90 grade.
Este oare de la faptul ca nu se tine cont de aceasta imperechere?
Multumesc![/quote]

Pastratul lansetelor pe perechi este benefic numai pentru a pastra lungimea zonei in contact.
Conicitatea este aceeasi pe toate , dar poate sa difere diametrul . Astfel varful poate sa intre mai mult sau mai putin .
Lansetele trebuiesc pastrate pe perechi numai daca diferentele la schimbare sunt evidente ca adancime . In rest nu este nicio problema.
Spre exemplu, la spigot, daca zona ramasa libera de pe acesta este de 10-20 mm atunci mufarea este in parametrii . Ideea este ca aceasta zona sa fie apropiata ca valoare pentru toate lansetele. Se pot face combinatii intre varfuri si cotoare in acest sens , chiar daca din fabrica au venit intr-o anumita aranjare. Ulterior pot fi pastrate perechile .

Rasucirea varfului pe cotor , pe langa mufarea slaba , mai este cauzat si de o aruncare gresita , cu balans lateral . Totusi este benefic acest lucru deoarece se poate remedia problema :) . Cine arunca corect nu rasuceste varful atunci cand se slabeste si nu observa slabirea mufarii .Acest lucru duce de cele mai multe ori la ruperea lansetei.

P.S. Observatiile mele sunt numai pentru lansete cu mufare rectificata . La restul nu stiu si nici nu cred ca am sa fiu interesat vreodata . :wink:

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”