Colegi pescari, m-ar interesa ce tip de fir folositi voi pentru nadirea cu spod-ul. Mi-am achizitionat recent un spod carp expert 5lb, 3.75 m, pe care sa-l cuplez cu o mulineta Hakuyo Td6000. Ma puteti sfatuii ce fel de fir sa achizitionez?
Mentionez ca vreau sa nadesc exclusiv cu spomb-ul, la o distanta de cca 100-120 m, la punct fix (firul prins in clips).
Ce este mai potrivit?Fir textil sau monofilament?Care din ele se potiveste cel mai bine pentru ce vreau eu si care sa nu se deterioreze cand il pun in clips?
Astept parerile voastre. Multumesc anticpat.
A bad days fishing is better than a good day at work...
Alexandru Mihai scrie:Orice monofilament de 0,25 mm + înaintaș textil.
asta este una din variante, dar cum am zis...vreau sa nadesc la punct fix cu firul prins in clips la mulineta. oare monifilamentul de 0.25 nu se deterioreaza la clips?chiar daca amortizez socul tinand lanseta in plan vertical in momentul impactului, totusi un fir asa subire se va deteriora la clips
Daca folosesti un fir mai gros nu mai ajungi la 120m unde iti doresti..
In momentul in care folosesti firul clipsat, dupa ce executi aruncarea ai grija sa tii varful lansetei sus, cand firul va ajunge la clips, socul va fi preluat din varful lansetei si firul nu se va mai rupe.
Bine inteles ca daca clipsezi la 40m si arunci cat poti de tare se taie firul orice ai face
asta este una din variante, dar cum am zis...vreau sa nadesc la punct fix cu firul prins in clips la mulineta. oare monifilamentul de 0.25 nu se deterioreaza la clips?chiar daca amortizez socul tinand lanseta in plan vertical in momentul impactului, totusi un fir asa subire se va deteriora la clips
Nu.
Pentru unii umorul este ca si o limba straina: fara subtitrare nu inteleg nimic! Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate.
Eu ți-am raspus la absolut toate întrebările tale.
ps: eu folosesc fir de 0,20 mm + înaintaș pentru spomb.
''Daca mintea iti este oarba ochii sunt inutili.''
florinalin scrie:n-ar fi mai sigura varianta in care se foloseste fir textil pe intreg tamburul?e mai scumpa dar ma gandesc ca e mai sigura. are si ceva dezavantaje?
folosind fir textil exista posibilitatea incurcarii la 100m . asa am folosit si eu initial dupa care am trecut la monofilament 0.22 si inaintas trabuco conic. pe clips monofilamentul nu se rupe deoarece are elongatie care amortizeaza socul la distante mari. referitor la punctul fix nu vei putea nadi decat cu bataie de cativa metrii deoarece nu toate aruncarile sunt la fel, spombul putand lua inaltime diferita .
O singura data am rupt firul in clips la spomb, si atunci din prostie... l-am clipsat la 40-50m sa nadesc la o partida dupa care l-am bagat in geanta clipsat. La urmatoarea partida din neatentie, avand vad mare in fata m-am infipt in spomb uitand de clips... si s-a dus... pe MV2, standul 1 (primul dupa pontoane) direct intr-un gard de tabla..
florinalin scrie:n-ar fi mai sigura varianta in care se foloseste fir textil pe intreg tamburul?e mai scumpa dar ma gandesc ca e mai sigura. are si ceva dezavantaje?
folosind fir textil exista posibilitatea incurcarii la 100m . asa am folosit si eu initial dupa care am trecut la monofilament 0.22 si inaintas trabuco conic. pe clips monofilamentul nu se rupe deoarece are elongatie care amortizeaza socul la distante mari. referitor la punctul fix nu vei putea nadi decat cu bataie de cativa metrii deoarece nu toate aruncarile sunt la fel, spombul putand lua inaltime diferita .
poti sa detaliezi de ce se poate incurca la 100 m?
este firesc sa nu poti nadii milimetric, ca exista o plaja de catva metrii... Pana acum am nadit fara clips si este destul de haotic.....acoperi o suprafata mai mare pe care nu o doresti de cele mai multe ori.