Situare geografică: centrul și vestul peninsulei Iberice.
Izvoraște: Fuente de Garcia în muntii Sierra de Albarrcin provincia Teruel la 1593 m altitudine.
Vărsarea: în ocenul Atlantic prin Lisabona, formând un estuar numit Mar da Palha.
Lungimea: 1007 km ( 731 km în Spania și 275 km în Portugalia.
.......
Astea fiind spuse, sa trecem la pescuit.
Deși in luna Decembrie, exista multe alte activități care au prioritate, pe data de 22 am prins o Duminica mai liberă, iar prognoza meteo de pe internet era favorabilă, am hotărât ca e ideal pt. A încheia anul 2013 cu o ultima partida, pe râul Tajo, in dreptul localității Toledo din Spania.
Ajuns la locul de pescuit la ora 9:00, cam descurajat, deoarece totul (mai putin apa) era cam înghețat !
După lansarea celor 2 lansete in apa, una pe boilies "White Chocolate" dynamite baits 14mm iar cealaltă cu 2 plastice galben-roșu (parca era steagul Spaniei) , o Țigară aprinsa, cafeaua si....așteptare !

Cam liniște vreo 2-3 ore, ma deranjau decât vizitatorii de tip uman , locul de pescuit fiind foarte aproape de un parc.
Schimbarea momelilor cu bile solubile nu a adus nimic nou, doar cateva miscari slabe, probabil de caras (m-am gândit eu) asa ca am revenit din nou la porumb flotant, pe firul de par.
De menționat este faptul ca, vechii pescari recomandau folosirea monturilor fără fir de par, explicând ca nu s-a prins niciodată la asa ceva. Partenerul meu de pescuit folosind monturi de-ale locului având aceleași rezultate, adică zero, m-a facut sa continui cu monturilor "a la Romania" , momitor si plastice. De data asta pe ambele lansete, care dormeau ca după o masa copioasa de Crăciun !

In jurul ori 15, unul din avertizori scoate un bip, si doar atât. Aproape ca mi s-a părut, fiind dat la minim iar stația pe vibratii.(configurație ideala pt a nu atrage priviri). După alte secunde , timid, iar vreo 2 bip bip, apoi unu mai lung. Incredibil, trasatura!
Ințep, simt ceva dar greu deloc. După 1 minut aduc la mal pestele, si constat ca este... Caras ! Chiar unul frumos, cred ca se apropia de 1kg. Nu mai prinsesem caras asa mare, in nici un caz la montura cu Cârlig asa mare, asa ca poza si eliberat!

Se așterne iar liniștea, fiind tulburata de vibratiile Stație la ora 17:30, parca era trenul personal.
De data asta un crap sălbatic, frumos colorat, neprins vreodată, după cum arata gura si buzele.
L-am eliberat, cu ocazia asta ma pot lauda si cu primul crap prins la fir de par pe râul Tajo.

Deja se lasa frigul, si odată cu venirea întunericului am strâns si sculele, pescuitul pe timp de noapte fiind strict interzis!
Un final bun pentru final de sezon de pescuit. După ce s-a întunecat, privelistea era superba, la 1km de mine fiind un castel.