Excesul de aroma

Cum prindem crapi? Prin ce metode, ce tactici, ce tehnici de pescuit folosim?

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Vladut Mateianu
CS SENZOR
Puncte: 0

Excesul de aroma

Mesaj de Vladut Mateianu »

Legio mi-a dat ideea, este un aspect pe care de mult doream sa-l discutam.
V-as ruga cateva relatari (sau observatii) in care ati testat acest aspect, iar apoi voi posta si eu concluziile mele.
Deci, cine a facut bile cu f. multa aroma, ce rezultate a avut ?
CS SENZOR

http://www.snz.ro
http://www.crapmania.ro

"Studiati trecutul, daca vreti sa divinizati viitorul." - Confucius

legio1083

Mesaj de legio1083 »

De cate ori am supradozat bilele sau semintele cu arome si atractanti n-am prins niciodata peste mare. Aproape niciodata carligul nu era positionat corect si procentul rateurilor era destul de mare , in conditiile in care aceeasi montura, catiuva metri mai incolo functiona perfect.
Ce-am desus eu de-aici: bilele astea supradozate gen Coca-Cola atrag doar ciortanii flamanzi si disperati de viata, in timp ce pestii peste 4-5 k fug de ele ca dracu de tamaie. Felul in care trateaza pestii respectiva momeala este unul atipic din moment ce o mintura potrivita situatiei respective nu lucra corect , lasandu-mi impresia ca mai mult joaca biliard cu nadele decat ar vrea sa le manance.
Desi urmatorul experiment nu reflecta fidel situaie de pe balta, mi-a deschis LARG ochii in ceea ce priveste supradozarea bilelor atat cu arome cat si cu atractanti. Am rulat o mana de coca dintr-un mix verificat, simplu si fara pretentii insa cu care am prins peste multumitor. Jumatate din bulgarele de coca a primit dozajul de arome obisnuit, adica la jumatatea cantitatii indicate de producator pe flacon iar cealalta jumatate de coca a primit dozajul maxim dublat la aroma , atractantii ramanand la nivelul maxim , fara insa a-i dubla. Dupa uscarea billor am pregatit psihic cei 3 (pe vremea aceea) crapi Koi din acvariul personal si , intre orele de masa obisnuite le-am servit fragmente de boilies. Am inceput cu bilele obisnuite care nu au declansat un comportament de hranire normal, concretizat printr-o reamintire a ordinii ierarhice din acvariu urmata de coborarea catre momeala unde pestele dominant a rontzait la bila pana a terminat-o, celorlalti 2 ramanandu-le fragmentele dispersate.
A doua zi au primit acelasi mix insa supradozat. In primele secunde de la imersia fragmentului de nada in acvariu a inceput agitatia. in locul restibilirii ordinii de hranire toti pestii alergau turbati prin acvariu, ramanand concentrati mai mult in jumatatea in care se afla bila. Contrar asteptarilor primul la bila a ajuns cel mi mic dintre pesti, care a muscat in graba si si-a continuat goana prin acvariu. Pestele de rang mijlociu s-a apropiat de nada insa nu a atins-o insa pestele dominant a atestat-o de mai multe ori scuipand-o imediat ce punea gura pe ea, ca si cum aceasta ar fi fost fierbinte.

Asta e concluzia mea privind aromele si atractantii in exces... Singurele cazuri cand mai folosesc astfel de bombe cu semnal de hranire fiind in cazul semintelor dipuite multa vreme, care in cateva ore dela imersie scapa de excesul de semnal ramanand doar la interior o cantitate suficienta incat semnalul emis sa ramana cat de cat constant in scurta viata a momeliipe rig.
Legio - Patria Nostra !

Cezar Bibu

Mesaj de Cezar Bibu »

De cate ori am supradozat bilele sau semintele cu arome si atractanti n-am prins niciodata peste mare
Poti sa ne dai si numarul de "ori" ? unu, doi,douazeci sau...
Ce inseamna la tine peste mare/mic ? :?

legio1083

Mesaj de legio1083 »

Am testat chestia asta de 4 ori pe balta, de 2 ori pe cate 2 bati diferite insq ambele cunoscute mie, atat din pdvd al populatiei piscicole cat si al conformatiei albiei.
Peste mic e pana in 2-3 kile, pestele de peste 5 deja mie mi se pare mare, in contextul baltilor nenorocite din Moldova.
Legio - Patria Nostra !

Vali Vesa
pescar de competitie

Mesaj de Vali Vesa »

Da, o data, primavara (mai), 4 zile nici un peste, un singur "bip". Le miroseai de la o posta...
Clubul Sportiv Ovidius Constanta

Andrei I
pescar de competitie

Mesaj de Andrei I »

Eu am tras o concluzie usor diferita si anume:

Rezulatele au fost aproape nule atunci cand bilele pentru nada au fost excesiv aromate, insa intotdeauna am obtinut rezultate daca la carlig am avut o bila excesiv aromata.

Cel mai elocvent exemplu in acest sens pentru mine il reprezinta Boilesmania 2008, unde am pescuit pe un pat de nada format din bile Senzor la o distanta considerabila (nu pot sa o exprim in metri ca nu am masurat dar era la limita absoluta la care am putut lansa si nadi cu bile de 22 si 24). Evident bilele Senzor erau bile echilibrate din punct de vedere al aromelor, iar pestii au inceput sa intre abia dupa primele 36-48 de ore pe patul de nada.

La carlig insa ... o cu totul alta poveste .. bile tari micute (10-12mm) tinute in dip Belachan (cel mai infiorator dip ca miros pe care l-am utilizat pana azi) un dip care din cauza faptului ca il aveam impregnat in degete m-a facut sa renunt la multe tigari...nu imi mai puteam apropia mana cu tigara la gura nici macar dupa spalare cu sapun. Deci bile ULTRA Mirositoare, combinate cu pop-up tinut in acelasi dip infect! Schimabrile le faceam la maxim 3 ore ....deci nu se poate spune ca prindeam peste abia dupa ce bilele incepeau sa "scape" de aroma...miroseau destul de puternic si dupa 3 ore de stat in apa (ba chiar mai urat pentru ca se aduga un miros puternic de namol desi erau undeva la 2 centimetri deasupra acestuia).

Pe acelasi pat de nada cu o alta combinatie de aroma nu mergea, iar daca puneam bila la carlig din cele cu care am nadit tragea...dar nu la fel de rapid ca cele puternic aromate ..e adevarat cu dip

Rezulatele ... locul 3 pe sector cu 168 de kg, CEL MAI MIC PESTE UNDEVA PE LA 6 kg ...cel mai mare 15.

Concluzia mea: Nada trebuie sa fie cat mai echilibrata din punct de vedere al aromelor, de preferat ceva cat mai subtil si natural.
Momeala...o aroma testata, consacrata, adaptata baltii si perioadei din an, prinzatoare si cat mai puternica, intr-o prezentare ce trebuie sa o intuiesti la locul faptei.

P.S. Aceasta experienta nu este cea din care am tras concluzia ci doar cea care mi-a confirmat niste experiente similare anterioare.
Milionar excentric

barbumarius
pescar de competitie

Mesaj de barbumarius »

@Andrei
Parerea mea este ca altul a fost motivul pt care tu ai prins peste in acest mod.Pestii asociau pericolul cu bilele de pe patul de nada pe care le gaseau peste tot si mancau doar bilele izolate pe care le foloseai la carlig.

dinu

Mesaj de dinu »

Andrei I,te rog explica mai pe inteletul pescarilor ce inseamna o bila bine echilibrata din pct. de vedere al aromelor????/

Vali Vesa
pescar de competitie

Mesaj de Vali Vesa »

barbumarius scrie:@Andrei
Parerea mea este ca altul a fost motivul pt care tu ai prins peste in acest mod.Pestii asociau pericolul cu bilele de pe patul de nada pe care le gaseau peste tot si mancau doar bilele izolate pe care le foloseai la carlig.
Ai uitat sa pui "zambaretii"... :D
Clubul Sportiv Ovidius Constanta

Daniel D

Mesaj de Daniel D »

dinu scrie:Andrei I,te rog explica mai pe inteletul pescarilor ce inseamna o bila bine echilibrata din pct. de vedere al aromelor????/
Daia se duce poolii de suflet forumul asta. Cu dastia ca tine. Posteaza Andrei, sau orice alta persoana, si se gaseste unu ca tine sa fragmenteze textul, sa interpreteze si sa fie ironic. :evil:
Mai bine ai raspunde la intrebare. Ce zici? Te bagi? :evil:

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnici si Tactici de Pescuit la Crap”