Cum folosesc, corect saibele unei mulinete Shimano ?

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

adrianeftimie
Puncte: 0

Mesaj de adrianeftimie »

Buna seara,

Mi-am cumparat de curand, 4 mulinete Shimano Aero Technium 12000 XTB Mgs, in cutia lor se gasesc acele saibe, care din cate am inteles, ajuta la asezarea firului intr-un anume fel si anume conic. As vrea sa cunosc mai multe informatii despre cum pot sa folosesc, CORECT, acele saibe.

Multumesc !

razvan u.
pescar de competitie

Re: Cum folosesc, corect saibele unei mulinete Shimano ?

Mesaj de razvan u. »

Pune firul pe tambur si daca observi ca nu se aseaza spire de fir pana in buza superioara....scoti o saiba, iar daca observi ca nu se aseaza spire pana in buza inferioara tamburului adaugi o saiba. La fel procedezi si in cazul unei conicitati anormale, doar ca aici vorbim de saibe mai subtiri in grosime.
Practic este vorba de repozitionarea tamburului cu ajutorul saibelor.
Foarte putin probabil sa ai nevoie de saibe de reglaj la mulinetele tale!
C. S. PELICANUL

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

Teoretic orice mulineta are nevoie de saibe folosind fire de 0,20 si de 0,40 .
La 0,20 ( sau alte fire subtiri ) se pune saiba .
La 0,40 ( sau mai groase ) se scoate saiba.

ZyZZ

Mesaj de ZyZZ »

Si la bblc este la fel?
MILF-Man I Love Fishing!!! :D

Alin Galbenu
Moderator

Mesaj de Alin Galbenu »

Eu am observat ca, cu cât sunt adăugate mai multe saibe, cu atât firul va fi mai conic asezat!

Ungureanu Bogdan
pescar de competitie

Mesaj de Ungureanu Bogdan »

Allen Besnovich scrie:Eu am observat ca, cu cât sunt adăugate mai multe saibe, cu atât firul va fi mai conic asezat!
asa este, se recomanda acest lucru pt aruncari,insusi Hutch a recomandat asta cu asezatul firului mai mult spre baza decat spre buza, insa nu a precizat ca este mai mult posibil sa faca peruci asa decat daca nu adaugi saiba in plus pt conicitate :wink:
catch&release

Dan Mitranescu
Veteran

Adaugarea seibilor nu da conicitate , ci o umplere excesiva spre baza tamburului , plus o golire la buza lui.
Partea de mijloc a tamburului se incarca tot drept.

In partea goala spirele pot "sa cada" si sa isi schimbe ordinea fireasca de desfasurare. Astfel se formeaza perucile .

Ungureanu Bogdan
pescar de competitie

Dan Mitranescu scrie:Adaugarea seibilor nu da conicitate , ci o umplere excesiva spre baza tamburului , plus o golire la buza lui.
Partea de mijloc a tamburului se incarca tot drept.

In partea goala spirele pot "sa cada" si sa isi schimbe ordinea fireasca de desfasurare. Astfel se formeaza perucile .
Dane, spre exemplu la gama ultegra, EU am adaugat saiba in plus chiar la modelul 5500 xtb si super ultegra 10000 xsa si chiar se creaza o oarecare conicitate cu baza mare spre baza tamburului.
perucile create, cel putin la ultegra, cred ca nu sunt datorita golului si spirelor neasezate firesc, cel putin, nu la ultegra, care aseaza perfect.acuma...,n-oi pune saibe ca inecatu ca sa ti se urce firul pe mulinete in sus... :shock:
Perucile, cred ca provin din diametrul mai mare de la baza vs diametrul mai mic de la buza si nu in ultimul rand incarcarea excesiva cu fir, pt ca avem tendita sa umplem cu fir pana sus la baza tamburului, pt ca daca va uitati atent, baza mare este mai inalta si de aici si neuniformitatea diametrului pe toata lungimea de asezare a firului pe tambur. :wink:
asta este o parere personala.
catch&release

Ungureanu Bogdan
pescar de competitie

In alta ordine de idei, la mulinetele cu tambur cu conicitate inversa, cum ar fi daiwa emblem pro sau tournament entoh, fabricantul a spus ceva de genul ca ar fi mai indicata forma asta, tocmai pt reducerea perucilor.
Eu am adaugat 2 seibi la emblem pro, cu fir de 0.28 cap coada si a rezultat o asezare dreapta cu o tenta de concavitate pe jumatatea tamburului, dar s a schimbat forma de asezare a firului intr una cu conicitate normala, chiar daca tamburul are conicitate inversa.
Mie personal mi a facut mai putine peruci decat in varianta stock.
catch&release

Dan Mitranescu
Veteran

Orice denivelare in suprafata de asezare a firului poate mari riscul perucilor.
Spirele din imediata apropiere a golurilor tind sa "cada" si se amesteca intre ele.
De aici si avantajul sistemului worm shaft care aseaza firul constant pe toata lungimea tamburului , in comparatie cu sistemul biela -manivela care aseaza firul formand doua mici galme pe suprafata de asezare.

Legat de conicitate si avantajele ei in aruncare cel mai bun exemplu este dat de parerile marilor producatori, care se bat cap in cap.
Castigatorii de casting arunca cu mulinete cu tambur drept , deci "conicitatea" este mai mult comerciala. :wink:

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”