Salut,
Daca o comparam cu un bblc sau cu un xta, intr-adevar este mai micuta. Diametrul tamburului este si el mai mic, dar asta inseamna si o diferenta de greutate: 830 bblc vs 570 xtb. (e adevarat la diametru de bblc o avem pe cea de magneziu de la Shimano sau aero tehnium dar...) Incearca sa o vezi in realitate, are sa-ti placa, in poza nici eu nu i-am dat prea mare importanta. Diferenta intre poza si realitate este mare. Daca vrei, ne putem intalni sa o vezi.
Pe tambur intra destul fir, eu am de 0,28 si mi-a intrat vreo 650 m desi scria ca intra 300m/0.30. Vine cu tambur de rezerva indentic, niste saibe pt a regla modul in care doresti ca firul sa fie pus pe tambur si ulei pt angrenaje. Nu are absolut nici un “joc”, mi se pare a fi destul de solida, iar angrenajul merge excelent.
Frana si sistemul de baitrunner merg si ele f bine. Probabil stii cum functioneaza sistemul dar uite si un filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=3gtlw2j4Jd4
Sa nu-ti faci griji ca din cauza diametrului mai scazut al tamburului o sa pierzi la capitolul casting mai ales daca ai un inel de plecare de 40 mm si un fir de 0,28 – 0,30 astfel incat firul sa nu coboare f mult sub buza tamburului si sa apara frecarea. Nu e mulineta gandita in principal pt ideea de casting (desi Mark Hutchinson o foloseste uneori in demonstratiile sale), insa faptul ca e mai usoara te poate ajuta sa faci miscarea mai usor, mai corect si mai rapid, cel putin asta se intampla in cazul meu.
In rest, depinde si de stilul de pescuit pe care-l practici. Eu mi-am dorit un ansamblu usor, iar mulineta mi se pare excelenta pt pretul ei (aprox 600 ron). Depinde de bugetul tau, la “bazar” e o mulineta care nu e nici ea “tocmai rea” : power aero.
Modelul 14000 pare fi o versiune imbunatatita a lui XTA. Despre celelalte modele nu stiu foarte multe.