Neamtul scrie:As avea o intrebare pentru cei care folosesc acest bat. Cum se comporta comparativ cu alte lansete spod ? Adica are un tc de numai 4lbs pe cand marea majoritate de pe piata are 5-6lbs. E cumva data eronat la 4lbs ? Comportamentul si puterea de aruncare e la fel de mare ca la cele de 5lbs sa zicem ? Un spomb mare duce ?
Lanseta o voi combina foarte probabil cu o Daiwa Emblem Spod(sau Navi XTB) si as vrea totusi sa ajung la...sa zicem 100-110m cu spombul. E posibil cu aceasta lanseta ? Nu sunt interesat de spoduri de 3,90m pentru ca se incarca mai greu dpmdv.
Eu nu am tinut niciodata cont de ce scrie pe lansete din simplul motiv ca oricare 10 bete cu acelasi tc notat, se comporta diferit , chiar cu diferente mari cateodata.
TC -ul este dupa parerea mea mai mult o chestie comerciala, ce satisface confortul psihic. ( gen : nada de apa rece

, fir de feeder

, ulei de motor pentru motoarele de barca

, ... ) . Cineva care are o lanseta de 3,50 lbs si vrea ceva mai tare, intra in magazin si cere o lanseta de 4 lbs . Daca nu scrie pe ea 4lbs nu este buna...
Avand doua lansete cu tc notat 100% real , dar cu actiuni diferite ( una in test se indoaie in zona varfului, iar alta pleaca din cotor ) . Pai este aceeasi treaba ?
CLASS-ul are aprox. 4lbs . Cand l-am facut m-am gandit ceva timp ce sa scriu pe el ca tc. Daca scriam 4 lbs era ca un MTX8 , daca scriam mai mult ( ca este mult mai tare ca 8-ul ) se speria lumea... Asa ca nu am mai scris nimic .
Cum facem cu MTX 8 si MTX 14 . 8-ul are 4 lbs si 14-le 3,75 lbs. Prima se indoaie de la jumatate si 14-le spre varf. Este si mai usor 14-le, asa ca la testul final ( aruncarea ) nu are ce discuta cu 8-ul.
Class- ul cu SPOD MTX 14 . Fix la fel . Aia cu tc mai mic arunca mai bine .
MTX 6 are 4 lbs . Nu are in viata ei treaba cu MTX11 cu 3,5 lbs !
Eu vad o notare a lansetelor, din care sa se inteleaga ceva real, un coeficient care sa includa tc-ul , actiunea, greutatea lansetei si rezistenta la rupere. Adica insumarea ( sau produsul sau ceva ...) a factorilor ce contribuie direct la calitatea unei lansete. In rest, apa de ploaie .
Singura descriere reala a unei lansete ramane proba practica.
In acest sens raspund eu asa , mai"neelevat" : MTX10 este mai tare ca MTX8 , mai tare ca MTX14 , dar datorita celorlalti factori ( greutate, actiune, ...) arunca mai slab ca 14-le si mai tare ca 8-ul. De rupt, nu se rupe.
Cu notiunea de SPOD este cam la fel cu ideea de mai sus . Adica tot comerciala. Pe o lanseta daca nu scrie "spod" nu se poate nadi cu ea

, sau daca scrie "spod" nu se poate pescui cu ea

. Sau daca are 5 lbs arunca mai bine ca una de 4 lbs intotdeauna ... Oare ?